Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

bu arada karadağ usta ile görüştüm, 3D programı ile ilgili benim işimi kolaylaştırıcı bayağı önerilerde bulundu, şemada 1-2 ufak değişikliğe gideceğiz. nasipse şemanın yeni halini ve PCB çizimini yarın çizerim. karadağ ustamda 15-20 güne kadar 3D düzenlemesini yaparsa devremiz son halini alır. 15-20 diyorum. sebebi 3D ye dökmeden önce devreyi kurup arazide ölçüm değerlerini ekrana basacağım. değişim oranlarını inceleyeceğim, keşke test edebileceğim bilindik bir yerim olsaydı ama yok, bakalım, belki bir müslüman çıkar işimizi kolaylaştıracak belli mi olur.
Linkback: Ynt: TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

nişancı

Ustam yap gönder test edeyim deşik derinliklerde boşluk tunel var test ederim , test yaptıktan sonra cihazı size gönderirim .

wtrk

Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 15:00:51

kabaca bir hesap yapalım;
entegreler;
lm358n =0,5 tl
74HC4017 =1 tl
INA121 =20 tl
ICL7660 =2 tl
ds1868 =18 tl
irfz44 (2ad) =2 tl
18f4520 =14 tl
128x64 ekran =40 tl
cond. (ort) =1 tl
direnler =ort =2 tl
bc546 = 0,5 tl
pcb = 3 tl
butonlar = 5tl
akü =25 tl
troid =3 tl
klemens =3 tl
kablo =60 tl
problar = 40 tl
kutu vs =50 tl

ortalama = 300 tl ye maliyeti olur.

paylaşıma gelince, çok tiraci bişey değil düşüncemiz, eğer olsaydı, zaten burada herşeyini paylaşmazdım. kendim yapar dener ve satardım. elbetteki site üyelerimiz devreyi yaptıklarında hexi olmasada çalışan bir entegreyi temin edebileceklerdir.derdimiz ticaret değil usta. şu kubbede hoş bir sada bırakmak.tabi anlayana...
NOT: her zaman savunduğum ve söylediğim söz şu; ben bu siteden bişeyler alayım, yapıp yapıp satayım diye düşüncesi olan varsa, lütfen konuya yazı dahi yazmasın. çünkü benim düşüncem karadağ ustanın düşünceleri ile aynı, yapıp satacak olan arkadaşların bu işe emek harcayan kişiyide görmesi lazım (kendim için demiyorum). nasıl bir işlemciye 14 tl ödeniyorsa yazılımada 14 tl ödemek yada yapan kişinin talep etmesi gayet normal. bu sitede çok insanın DP3S i var bende dahil, yüklü işlemciye dürüst konuşmak gerekirse ne ödendi, 1 işlemci parası civarında peki bu çokmu?ekmekciye ekmeği yaptırırsın bir ekmek parası üste verirsin atasözümüzdür.

Ustamdirenc. net ten ürünlere bir göz attım..
Sadece DS1868 aramalarda görünmüyor, onun dışındaki diğer ürünler tamamdır. Bunu yerine DS1867 olabilir mi ?

Birde akü yazmışın ya ustam; ben yakın zamanda aşağıdaki bataryayı aldım bu işimize yarar mı ?

Ayrıca bende yapıp test edebilirim ustam..
NoBodY CaN StoP Me.!!!

pro-TR

Alıntı yapılan: snaypır - 13 Nisan 2015, 15:55:14
Ustam yap gönder test edeyim deşik derinliklerde boşluk tunel var test ederim , test yaptıktan sonra cihazı size gönderirim .

snaypır ustam eğer testleri siz yaparsanız makbule gecer, devreyi size çalışır vaziyette yapar gönderirim. siz sadece devreyi arazide kurup ölçüm alacaksınız, alınan not edip ölçümleri paylaşacaksınız. hepsi bu...
zira 3D için göndereceğimiz dataların aralığı önemli

WRTK ustam bahsettiğiniz akü olurmu emin değilim zira toprağın çekeceği akımı şimdilik kestiremiyorum. test aşamasında ortaya çıkar o zaman uygunluğuna karar verebiliriz

nişancı

Ustam elimden geleni yaparım yeterki güzel bi devre olsun .artık top sizde ustam biz beklemedeyiz  ^-^

pro-TR

Alıntı yapılan: snaypır - 13 Nisan 2015, 16:57:56
Ustam elimden geleni yaparım yeterki güzel bi devre olsun .artık top sizde ustam biz beklemedeyiz  ^-^

tamam o zaman ustam, sen testleri yaptıktan sonra ben devreye yoğunlaşayım, 3d karadağ ustadan, testler snaypır ustadan işlerim epey hafifler, acaba bir yüzsüzlük daha yapsam mı?

snaypır ustam, sende epenin rezistivmeteri vardı değil mi? benim devrede de o devrenin problarını ve kablolarını kullanabilirmisin? şuan için prob yapımı ile uğraşmayayım. kısa yoldan yazılıma odaklanayım, PCB şemaya odaklanayım. olur mu?

...SİNYALCİ...

Snaypır ustam faydam olacak bir durum olursa seve seve saygılar
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

nişancı

Selami ustam tabiki işe yarayacaksa seve seve.
Sinyalci ustam test yaparken birlikte yaparız .

skorpio

Hadi bakalım hayırlısı elimizden teknik destek gelmiyo bizde dua ederiz Allah zihin açıklığı ve is kolayligi versin

pro-TR

Alıntı yapılan: wtrk - 13 Nisan 2015, 15:57:50
Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 15:00:51

kabaca bir hesap yapalım;
entegreler;
lm358n =0,5 tl
74HC4017 =1 tl
INA121 =20 tl
ICL7660 =2 tl
ds1868 =18 tl
irfz44 (2ad) =2 tl
18f4520 =14 tl
128x64 ekran =40 tl
cond. (ort) =1 tl
direnler =ort =2 tl
bc546 = 0,5 tl
pcb = 3 tl
butonlar = 5tl
akü =25 tl
troid =3 tl
klemens =3 tl
kablo =60 tl
problar = 40 tl
kutu vs =50 tl

ortalama = 300 tl ye maliyeti olur.

paylaşıma gelince, çok tiraci bişey değil düşüncemiz, eğer olsaydı, zaten burada herşeyini paylaşmazdım. kendim yapar dener ve satardım. elbetteki site üyelerimiz devreyi yaptıklarında hexi olmasada çalışan bir entegreyi temin edebileceklerdir.derdimiz ticaret değil usta. şu kubbede hoş bir sada bırakmak.tabi anlayana...
NOT: her zaman savunduğum ve söylediğim söz şu; ben bu siteden bişeyler alayım, yapıp yapıp satayım diye düşüncesi olan varsa, lütfen konuya yazı dahi yazmasın. çünkü benim düşüncem karadağ ustanın düşünceleri ile aynı, yapıp satacak olan arkadaşların bu işe emek harcayan kişiyide görmesi lazım (kendim için demiyorum). nasıl bir işlemciye 14 tl ödeniyorsa yazılımada 14 tl ödemek yada yapan kişinin talep etmesi gayet normal. bu sitede çok insanın DP3S i var bende dahil, yüklü işlemciye dürüst konuşmak gerekirse ne ödendi, 1 işlemci parası civarında peki bu çokmu?ekmekciye ekmeği yaptırırsın bir ekmek parası üste verirsin atasözümüzdür.

Ustamdirenc. net ten ürünlere bir göz attım..
Sadece DS1868 aramalarda görünmüyor, onun dışındaki diğer ürünler tamamdır. Bunu yerine DS1867 olabilir mi ?

Birde akü yazmışın ya ustam; ben yakın zamanda aşağıdaki bataryayı aldım bu işimize yarar mı ?

Ayrıca bende yapıp test edebilirim ustam..

WTRK ustam;test konusunda tşk ederim. yeni farkettim yazınızı, benim için farketmez isterseniz sizde test yapabilirsiniz ama test aşamasında 3D görüntü işlemi olmayacak sadece ölçüm anında topraktan alınan verilerin aralığını tespit edeceğiz. zira orj. halinde kullanılan ensturmansyon işleminde kazanç değeri çok düşük hele ki TL serisi bir opampla sinyali incelemek çok zor, biz orj. ensturmansyon opamp kullandık. şuan ki hali ile en düşük 15 kat kazanç var. üstüne üstlük TX katı çok çok güçlü, ve bu gücü ne kadar kısmak veya artırmak gerek emin değilim. birde dijital pot olayı var. aslında devreyi oturttuğumuzda dijital pota da ihtiyaç duyulmayabilir. sabit bir direnç yeterli bile gelebilir. yani sizin anlayacağınız tasarım deyince bunu bunu ekledim o iş tamam diye birşey yok, tasarım aşamasında bir çok güçlükler çıkabilir. onları aşmak adına biraz evrensel davranmaya çalışıyoruz.
bu tıpkı denize bir ağ atmaya benziyor, sezonun ne olduğunuda bilmiyoruz artık ağımıza kefal mi gelir, hamsi mi yoksa kalkan mı? ya nasip...
ha şu var bu devre ALLAH cc izniyle çalışacak. bunu biliyor ötesini bilmiyorum...

wtrk

Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 19:43:25

WTRK ustam;test konusunda tşk ederim. yeni farkettim yazınızı, benim için farketmez isterseniz sizde test yapabilirsiniz ama test aşamasında 3D görüntü işlemi olmayacak sadece ölçüm anında topraktan alınan verilerin aralığını tespit edeceğiz. zira orj. halinde kullanılan ensturmansyon işleminde kazanç değeri çok düşük hele ki TL serisi bir opampla sinyali incelemek çok zor, biz orj. ensturmansyon opamp kullandık. şuan ki hali ile en düşük 15 kat kazanç var. üstüne üstlük TX katı çok çok güçlü, ve bu gücü ne kadar kısmak veya artırmak gerek emin değilim. birde dijital pot olayı var. aslında devreyi oturttuğumuzda dijital pota da ihtiyaç duyulmayabilir. sabit bir direnç yeterli bile gelebilir. yani sizin anlayacağınız tasarım deyince bunu bunu ekledim o iş tamam diye birşey yok, tasarım aşamasında bir çok güçlükler çıkabilir. onları aşmak adına biraz evrensel davranmaya çalışıyoruz.
bu tıpkı denize bir ağ atmaya benziyor, sezonun ne olduğunuda bilmiyoruz artık ağımıza kefal mi gelir, hamsi mi yoksa kalkan mı? ya nasip...
ha şu var bu devre ALLAH cc izniyle çalışacak. bunu biliyor ötesini bilmiyorum...

Tesekkürler ustam..
o zaman ben bitmiş halini bekleyeceğim sizin vereceğiniz startla yapmaya başlarım inşallah..
Ürünleri sipariş edeceğim için sordum ustam..
NoBodY CaN StoP Me.!!!

pro-TR

Alıntı yapılan: wtrk - 13 Nisan 2015, 20:55:13
Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 19:43:25

Tesekkürler ustam..
o zaman ben bitmiş halini bekleyeceğim sizin vereceğiniz startla yapmaya başlarım inşallah..
Ürünleri sipariş edeceğim için sordum ustam..

bitmiş halini beklemekte yarar var elbette ustam, birde ds1868 i iptal edip yerine trimpot ekleyerek 2 test noktası ile arkadaşları yönlendirebiliriz. zira temini zor bir entegre ve üstelik fiyatıda tuzlu,
ayrıca karadağ usta +5v un amperi yüksek olmasını istiyor, bende 7805 i bir güç tranzistoru ile güçlendirmeyi planlıyorum.

treasurerman

S.a ustalar

BİİZNİLLAH güzel bir işe kalkıştınız. Mevlam inşaALLAH hayırlısı ile bitirmeyi ve umulan hedeflere ulaşmayı nasip eylesin. Bende bu tarz bir proje üzerine yoğunlaşmayı düşünüyordum arazide en çok ihtiyaç duyulan enstrümanlardan biri olduğu kesin, kesin sonuç olmasa da yaklaşım  oranını yükselttiği için olması gereken bir sistem olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir projeye destek olabilecek seviyede  teknik her.gi bir bilgim olmadığını belirterek kendi düşüncelerim içeriğinde iki şekilde yardımcı olabileceğimi düşündüm.

1.) Projenin yapılış ve geliştirme aşamalarında yapılacak olan masraflara biraz olsun katkıda bulunmak ki bölümü neredeyse tamamen okudum belirtilen rakamlarda tamamını üstlenebileceğimi düşünüyorum . Sistem tamamlandıktan sonra kutulama ve konusunda yapılacak ARGE  çalışması da dahil ...

2.) Projenin test aşamaların da sürekli bilinen noktalarda ölçümler yaparak arazi şartlarını rapor ve koşullandırmak gibi yardımlarım olabileceğini düşünüyorum

Bu tarzda yardımları kabul ederseniz benimde tuzum olsun çabasındayım memnun olurum. Proje başarılı olur , olmaz iyi olur veya olmaz nasiptir alanda verende ALLAH azze ve celledir . Niyetlerimiz halis olsun mevlamdan gelene razıyız elhamdüLİLLAH  ..SAYGILARIMLA.....

pro-TR

Alıntı yapılan: treasurerman - 13 Nisan 2015, 22:52:06
      S.a ustalar

BİİZNİLLAH güzel bir işe kalkıştınız. Mevlam inşaALLAH hayırlısı ile bitirmeyi ve umulan hedeflere ulaşmayı nasip eylesin. Bende bu tarz bir proje üzerine yoğunlaşmayı düşünüyordum arazide en çok ihtiyaç duyulan enstrümanlardan biri olduğu kesin, kesin sonuç olmasa da yaklaşım  oranını yükselttiği için olması gereken bir sistem olduğunu düşünüyorum.

Böyle bir projeye destek olabilecek seviyede  teknik her.gi bir bilgim olmadığını belirterek kendi düşüncelerim içeriğinde iki şekilde yardımcı olabileceğimi düşündüm.

1.) Projenin yapılış ve geliştirme aşamalarında yapılacak olan masraflara biraz olsun katkıda bulunmak ki bölümü neredeyse tamamen okudum belirtilen rakamlarda tamamını üstlenebileceğimi düşünüyorum . Sistem tamamlandıktan sonra kutulama ve konusunda yapılacak ARGE  çalışması da dahil ...

2.) Projenin test aşamaların da sürekli bilinen noktalarda ölçümler yaparak arazi şartlarını rapor ve koşullandırmak gibi yardımlarım olabileceğini düşünüyorum

Bu tarzda yardımları kabul ederseniz benimde tuzum olsun çabasındayım memnun olurum. Proje başarılı olur , olmaz iyi olur veya olmaz nasiptir alanda verende ALLAH azze ve celledir . Niyetlerimiz halis olsun mevlamdan gelene razıyız elhamdüLİLLAH  ..SAYGILARIMLA.....

ustam herkese ve her fikre açığız, bir proje geliştirirken kişi seçme lüksümüz yoktur, ben anadolu çocuğum (derdim edebiyat değil) 3 şey kırar beni, inancıma ve namusuma uzatılan dil, vatanıma uzatılan el gerisi teferruat olur, o sebeble projeye vereceğiniz destek elbette önemli, ancak şu aşamada henüz elimizde hiç bir test sonucu oluşmadı, maddi bir destek içinde teşekkür ederim. devrede kullanacağım malzemeler (prob ve kablo hariç) elimde mevcut, kablo ve prob kısmınıda sağolsun snaypır usta üstlendi. onun elinde epenin rezistivimeteri var onunla deneme yapacak, bakalım bir sonuç elde edebilirsek o aşamadan sonra sizde devreye girersiniz.

şuan için takıldığım konu maskeleme, o kısım için yazılımı öğrendiğim bir site var o sitede hocama sordum. bana bir cevap yazarsa ona göre yol haritamızı belirleyeceğiz.

treasurerman

Cevap için teşekkür ederim. Aynı düşüncelere sahip olduğunu  bildiğimiz insanların var olduğunu bilmek ve onlarla aynı çatı altında olmak gerçekten güzel. Hüseyin ustam tanır bir çok kez görüştük bana ulaşmak çok kolaydır, ne zaman ihtiyaç hasıl olursa elimden geleni yapmaya çalışırım. SAYGILARIMLA .....

wtrk

Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 21:51:17

bitmiş halini beklemekte yarar var elbette ustam, birde ds1868 i iptal edip yerine trimpot ekleyerek 2 test noktası ile arkadaşları yönlendirebiliriz. zira temini zor bir entegre ve üstelik fiyatıda tuzlu,
ayrıca karadağ usta +5v un amperi yüksek olmasını istiyor, bende 7805 i bir güç tranzistoru ile güçlendirmeyi planlıyorum.

Ustam ben DS1868 tam olarak ne işe yarar çok bilmiyorum, testler ve belki test sonuçlarına göre üzerine ekleyeceğiniz başka komponentlerle daha stabil bir hal alacaktır..
İlgi ve takipteyiz inşallah..
NoBodY CaN StoP Me.!!!

pro-TR

Alıntı yapılan: wtrk - 14 Nisan 2015, 08:57:35
Alıntı yapılan: pro-TR - 13 Nisan 2015, 21:51:17

Ustam ben DS1868 tam olarak ne işe yarar çok bilmiyorum, testler ve belki test sonuçlarına göre üzerine ekleyeceğiniz başka komponentlerle daha stabil bir hal alacaktır..
İlgi ve takipteyiz inşallah..

ustam ds1868 dijital potansiyometre bildiğimiz 10k çok turlu trimpotun dijitali 256 adımlık. açıkçası INA122 için çok kritik bir kompenent. yani şöyle bir sorun var, biz bu rezistivmeteri killi toprak, normal toprak, taşlı toprak, mineralli toprak gibi çok farklı toprak yapılarında kullanacağız, işte bu aşamada INA122 nin kazancı önem arzediyor. arkadaşlar bizim cihazımızın mantığı meyer cihazları mantığında çalışmakta, bu sebeble mesela killi bir toprakta veya taşlı toprakta toprağın direnci yüksek olacağı için INA122 nin kazancını artırmamız gerekiyor ki doğru ölçümleri alabilelim. aynı şekilde yumuşak, humuslu topraklarda veya toprağın nemli olduğu zamanlarda iletkenliği artacağından bu seferde INA122 nin kazancını düşürmemiz gerekecek yoksa ölçüm anında sinyal tepeye çakacağı için ölçümler hatalı çıkacak bu tip olumsuzlukları aşmak için INA122 nin kazanç direnci ile oynamamız gerekiyor. bunu bir dürbün gibi düşünün, 100 metre öteyi net görmek için dürbünün netlik zoomunu düşürürken 1 km öteye bakmak istediğimizde netlik zoom ayarını yükseltiyoruz.
maksat ölçüm aralığının hassasiyetini artırmak.
umarım anlatımım faydalı olmuştur.

wtrk

Alıntı yapılan: pro-TR - 14 Nisan 2015, 10:24:22

ustam ds1868 dijital potansiyometre bildiğimiz 10k çok turlu trimpotun dijitali 256 adımlık. açıkçası INA122 için çok kritik bir kompenent. yani şöyle bir sorun var, biz bu rezistivmeteri killi toprak, normal toprak, taşlı toprak, mineralli toprak gibi çok farklı toprak yapılarında kullanacağız, işte bu aşamada INA122 nin kazancı önem arzediyor. arkadaşlar bizim cihazımızın mantığı meyer cihazları mantığında çalışmakta, bu sebeble mesela killi bir toprakta veya taşlı toprakta toprağın direnci yüksek olacağı için INA122 nin kazancını artırmamız gerekiyor ki doğru ölçümleri alabilelim. aynı şekilde yumuşak, humuslu topraklarda veya toprağın nemli olduğu zamanlarda iletkenliği artacağından bu seferde INA122 nin kazancını düşürmemiz gerekecek yoksa ölçüm anında sinyal tepeye çakacağı için ölçümler hatalı çıkacak bu tip olumsuzlukları aşmak için INA122 nin kazanç direnci ile oynamamız gerekiyor. bunu bir dürbün gibi düşünün, 100 metre öteyi net görmek için dürbünün netlik zoomunu düşürürken 1 km öteye bakmak istediğimizde netlik zoom ayarını yükseltiyoruz.

Ustam biz senden geri belidirim bekliyoruz artık, en stabil halini ele alırız inşallah.
NoBodY CaN StoP Me.!!!

pro-TR

Alıntı yapılan: wtrk - 14 Nisan 2015, 13:26:02
Alıntı yapılan: pro-TR - 14 Nisan 2015, 10:24:22

Ustam biz senden geri belidirim bekliyoruz artık, en stabil halini ele alırız inşallah.

ustam geri bildirimi inş. bize snypır usta yapacak, ben şuan uygulama ile ilgili bir şey yapamadığım için yazılım ile ilgili düşüncelerimi geliştirmeye çalışıyorum. şuan için rezistivmeterde ground değerini otomatik bulmak derdindeyim.
konuyu şöyle izah edecek olursak.  örnekle açıklayalım....
diyelim ki 10x10 m lik bir alanı rezistivimizle taramak istiyoruz. bunun için biz bu alandan toplamda 100 adet ölçüm alacağız. ölçülen değerler toprağın nomimal yapısı ile alakalı olarak değişim gösterecek, şimdi hayalgücümüzü biraz daha geliştirip bu 10x10 luk yerde bir boşluk veya bir gömü var. o zaman bu ölçümlerden boşluk veya gömülü alanın değeri diğer değerlerden büyük veya küçük çıkması gerekiyor ki zaten bizim bu cihazlarla arama yapmamızın mantığıda bu. diyelim ki bu boşluk 100 adet değerimizin 30 adedini etkiledi. kalan 70 değer bizim aradığımız yerin ground yani boş toprak değeri olmaz mı?
o zaman biz bu 70 değerin ölçümlerini referans değeri olarak ele alıp kalan 30 değer ile karşılaştırıp boşluğun varlığını ön plana çıkartmamız gerekiyor.
bu kısma kadar bişeyler anlayan olursa fikirlerini bekliyorum...

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious