Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

makintel

Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

cool2o10

Saolasın Makintel Usta inş. ortaya guzel bir şeyler çıkıcak hepimizin hataları vardır insanız sonucta önemli olan seninde dediğin gibi birbirimize karşı dostça yaklasım accıkta sabırla tabiki.

cool2o10

Arkadaslar Epenin rezistivy logger nedir ne değildir diye merak edenler olabilir konuya yeni bakanlar yada neyi değiştiriyorlar diye

google a girin EPE 2003 rezistivty yazın aratın yukarıdan asagı dogru 4 uncu olanda onu bulacaksınız komple dergi olarak.. Rezistivty de sayfa 288 detaylı ayrıntılı açıklaması PCB si kullanılan elemanlar vb vb herseyı yazıyor orada..

beyazkuvvet

Bu işler tartışa tartışa çözülecek işler.kimse ustune alınmıyor zaten aslında ikimizde aynı şeyi söylüyoruz fakat farklı şekillerde ifade etmeye çalışıyoruz Kendimizi.

benim kod incelensin dediğim olay belki fikir verir belki hem ac hen dc ölçümler yapıyor belki farklı fikirler çıkacak ortaya.

Mesala epenin pc ile haberleşmesini incelediniz mi? Farklı programlara uyarlansın demekten ziyade elimizdeki nasıl çalışıyor neler iyileştirilir neler eklenir fikir verecektir.

pro-TR

coil usta bahsettiğiniz linki inceledim, ingilizcem olmadığı için pek fazla bişey anlamadım. yalnız eklediğim resimdeki düzen gibi düşündüm, benim yapmak istediğim sistemde bunun aynısı olacak BIR FARKLA;

benim rezistivmeter şemamda ki ensturmansyon işleme dikkat ettinizse (INA121 configrasyonu) ben alıcı problarının bir tanesini gnd ye ilişkilendirdim. aynı şekilde TX de ki (şekildeki A) bir probuda GND ye ilişkilendirip tek probtan ölçüm, fakat çift yönlü okuma sağlatacağım. burada amaç devrenin kullanım pratikliğini artırmak. her ne kadar tek noktadan ölçüm dezavantaj gibi görünse de önemli olan okunan sonucun doğruluk oranıdır. konuyu fazla uzatmadan
aşağıda ki formulden de mesafeyi belirleyen 2xPI kısmındanda tek verici olduğu için 2 çarpanını çıkaracağım. yani konuyu dağıtmak derdinde değilim. bu formullerde bir eksiklik görüyorum ben yani direk v/ı bize toprak direncini doğru vermeyeceğini düşünüyorum. tabi bu benim görüşüm.

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

cool2o10

istersen tek prob olayında cıft taraflı okutmaya devam et sonucta dediğin gibi değerin doğrulu önemli eger bır sorun olusursa zaten sistem belli değiştirilir. ama bence Venner duzenegı daha uygulanabilir bir yöntem daha fazla veri azaltmayı sağlıyor. onun denklemine bir göz gezdir istersen o 3 uncu linkte bunun hemen ustunde . eşit aralıklarla 4 tanesini alıyor senın dedıgıne cok yakın hatta belkide daha da ıyı sonuc verebilir. dediğin tarzdaki ölçümde iyi sonuc verebilir sonucta ıkı taraflı okutma sağlayacak bence guzel seç beğen  :D

cool2o10

Test için içi boş şişe vb su ile doldurulmus halde içinede bir iki para vb atılarak topraga gomuldugunu okumustum . kucuk bır alanda denenebilir. Bak ben iş bitmiş gözü ile baktığım için test aşamasında nasıl ne kullanılabilir onu bile yazdım  :D  . ve bastada dedıgım gıbı inş. sonuclar gercekten herkesı sasırtacak onu bılıyorum ortaya guzel bırsey cıkıcak.

pro-TR

hocam söylediğiniz linki müsait bir zamanda tekrar incelerim, hatta bir arkadaş türkçeye çevirip eklese daha verimli olur, sonuçta bende çok bilen birisi değilim.
bu arada bir fıkra anlatayım:
yurtdışında yahudinin biri müslümanlığa özenmiş bir kurban bayramında kurban kesmeye karar vermiş, gitmiş bir türk kahvesi bulmuş içeri girip bir kurban aldım kesmesini bilen birisi varsa gelip bir yardım etsin demiş, içlerinden bir müslüman çıkmış hadi demiş gitmişler, yahudi ile kurbanı keserken müslümanın işi çıkmış kurbanın kafasını kesince müsade isteyip gitmiş, yahudi yardım edeyim derken eli yüzü kan içinde kalmış ve gidip kahvehaneye bir müslümandan yardım alayım demiş, kahveye gitmiş eli yüzü kan ve elinde bıcak varken ya bir kurban kesiyorum bir müslüman gelip yardım etmezmi deyince herkes korkmuş, o onu göstermiş o gitsin bu gitsin derken içlerinden birisi ya caminin imamı size yardım etsin deyince, imam efendi ya beyler 3-5 vakit namaz kıldırdık diye sizde beni müslüman mı sandınız demiş...

yani diyeceğim o ki ben bu konuda çok biliyorum demiyorum, fikir yürütüyorum.
aşağıya düşündüğüm arama tekniği ile ilgili çizimi ekliyorum. burada 3 prob var, her yolda (her sutunda) 2 tanesi sabit sök tak kazığı sadece ortadaki RX kazığı, biz devrenin TX ini güçlendirdik, aynı şekilde RX i de hassas ve ayarlanabilir yaptık ya bu şekildeki arama tekniğine güveniyorum.
başlangıç olarak bunu denemenin faydalı olabileceğini düşünüyorum. ANCAK bütün yöntemleri denemekte elbetteki yarar var.

cool2o10

Est bende biliyorum demiyorum burda fikirler ortaya koyuyoruz en verimlisi zaten bulunur bencede kafana yatanı yap en ıyı sonuclar deneme yoluyla bulunur . en azından EPE nin yaklasık verimini biliyoruz yeni halde olanını görmek lazım sonucta diğerleri için test vb ayrıntılı nedir ne değildir elimizde bilgiler var ortaya kaliteli bir iş cıkacagından eminim ..

Bir şey daha gümüşe karsı iyi oldugunu duymustum EPE nin .

Diğer örnekler verdiklerimizde :
http://nptel.ac.in/courses/105101083/Slides/Module%201/Lecture%205/7.html

avantajları

bu şekilde kullanımı basit ekonomik.
30 m derinliğe kadar gayet iyi.
kullanılan aletler basit
tahribatsız yöntem.

Dez avantaj olarak görülebilecek olanlar

kayaları su yerlerini farklı katmanları algılar. ( Dez avantajmıdır bilemem...)
örnek hakkında bilgi sağlamaz
güç hatları boru hatları yada çitler vb engel teskıl edebilir.
veri toplama yonunden diğer jeofizik cihazlarına nazaran yavas olabilir.

beyazkuvvet

peki bende birşey sorayım :

bu çubukların yan yan dizilerek ölçme şeklinde benim anladığım kadarı ile ve diger çubuk dizilimi ile  yapılan ölçümde ölçüm yöntemi fark ediyor ve ölçüm mantığı değişiyor.yanlışmıyım ?

epe cihazında yanlış hatırlamıyorsam her iki şekilde de ölçüm yapılabiliyor diye hatırlıyorum pdf te bu şekilde bir çizim görmüştüm gibi.Peki her iki şekilde de ölçüm yapması için gerekli yazılım ve donanım şartı sağlanamaz mı ? yani tam olarak sormak istediğim iki ölçüm mantığı arasında donanımda değişikliğe sebep olacak bir durum söz konusumudur ?

yani şuan salami abinin yaptığı analog tasarım ile donanımda değişikliğe gidilmeden her iki yöntemde de ölçüm yapılamaz mı ?

pro-TR

usta şunu iddia ediyorum, hiç bir cihaz tek başına değerlendirilmemeli.
rezistiv kullanılması eziyetli bir cihaz rastgele yerlerde kullanmak mantıksız (bana göre)
arama yeri belirli olan yerler veya elindeki gardiometer ile veri aldığın yerlerin sağlaması veya değerlendirilmesi açısından rezistiv olmalı, en azından ben o şekilde düşünüyorum.

pro-TR

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 17 Nisan 2015, 18:52:12
peki bende birşey sorayım :

bu çubukların yan yan dizilerek ölçme şeklinde benim anladığım kadarı ile ve diger çubuk dizilimi ile  yapılan ölçümde ölçüm yöntemi fark ediyor ve ölçüm mantığı değişiyor.yanlışmıyım ?

epe cihazında yanlış hatırlamıyorsam her iki şekilde de ölçüm yapılabiliyor diye hatırlıyorum pdf te bu şekilde bir çizim görmüştüm gibi.Peki her iki şekilde de ölçüm yapması için gerekli yazılım ve donanım şartı sağlanamaz mı ? yani tam olarak sormak istediğim iki ölçüm mantığı arasında donanımda değişikliğe sebep olacak bir durum söz konusumudur ?

yani şuan salami abinin yaptığı analog tasarım ile donanımda değişikliğe gidilmeden her iki yöntemde de ölçüm yapılamaz mı ?

usta arama tekniği veya modeli tek olması elbette ki yetersiz kalır, biz başlangıç aşamasındayız. 2-3 çeşit arama tekniği kullanılabilir elbette ve tabiki bu yazılımla olacak, yani bir menu olacak kullanıcı hangi arama tekniğini kullanacaksa kendisi belirleyecek.
burada püf noktası şu, toprak direnci her teknikte değişmez, değişen formuldür. mesela 3 mesaj önce verdiğim formulde K değeri formule girmiş, o K değeri ile formul yeniden düzenlenecek veya düzenlenmeli, atıyorum. çok daha hassas bir alanı aramak istedik RX aralığını 50 cm e düşürebilmeli insan, veya adam sadece boşluk arayacak yani kaba bir arama yapacak prob aralığını 2metre, 3 metreye alabilmeli
bunların hepsi matematiksel işlem.

cool2o10

Ya zaten herkes nerede arama yapacagını az cok belirgin hale getirir kanımca ondan sonra bölgenin bir alışık olmayan bölge ile hiç alakası olmayan bir katmanı bulunur bosluk ,buyuk bır nesne ,oraya o katmana aıt olamayacak bir şeyler. bir örnek vereyim bu piramitler var yeni bulunan şu bosnadaki duymusunuzdur onun tespıtı ilk olarak arazıye uygun olmayısları yukseltılerının dikkati çekmesi ile acabamı ıle baslayan bır olay ( bununda dayanagı eskıden anlatılan  bır prensesin bır dagın uzerıne cıkıp ordan gırıp dıger dagdan cıkması ... ) sonrasında işe arkeologlar vb el atıyorlar aletler ile bosluklar buulunuyor dagın altında ve iki dagın bırlesım yerınde yolların 20 metre bır cokme meydana getırdıgı ıcını kazmadan uydudan dıgerlerıde buna yakın degerler buluyorlar ve komple yer altınını harıtalandırıyorlar ayrıca piramidin altından nehir gectıgınıde buluyorlar yanı yalnıs bır kazıma yol acmıyorlar . sımdı bulamadım komple piramidin detaylı tespıt edılen harıtalandırılmısı var geometrık katmanlar olarak dıger etraftakı yerlerden farkını ortaya koyuyor.Sonucta EPE de bunlardan birisi işlev yönünden çalışma prensibi olarak.

Ayrıca bir çok medhot kullanılmış :

14 dakikada mesela elektromagnetik termal yontemi ile de farklılıkları gosterılıyor. bır cok sıstem ıc ıce kullanılmış sadece biraz kapsamlı ornek vermek ıstedım gercı uyddan tespıt edılen sekıldekı harıtalandırılmasıda mevcut dıger sekıllerde tespıt edılme yonetmlerıde mevcut .. videoda anlatan adam DR. SEMIR OSMANAGIĆ - ANTROPOLOG onun himayesinde gerceklestırılen bir şey.

pro-TR

evet arkadaşlar bugün can sıkıntısına aşağıdaki devreyi test ettim.
http://www.electroschematics.com/9155/12v-to-220v-voltage-inverter/
devre 55V ac ile 300V ac arası çıkış veriyor. çektiği akım biraz canımı sıktı ama yapacak bişey yok, devre bendeki 2x12 basit trafoda 900mA ile 1A arası akım çekiyor. 250V larda 920-930 mA akımı var. 4047 mosfetlere birbirine ters kare dala sinyal veriyor sinyal aralığı 50 hz ile 4,5 khz arası. 4 khz de 220v u elde edebiliyoruz. 1 khz civarlarında da 100-120V ac tamam. anlayacağınız bu dc yükseltmesini kullanacağız itirazı olan yoksa. ayrıca trafo derdide olmaz. 10-15 TL lik hazır trafo işimizi görecek. şimdi geldi elde ettiğimiz bu 220v ac yi dc ye çevirip toprağa vermeye, bunun için tranzistor kullanalım diyeceğim ama onu bu voltlarda anahtarlamak zor gibi geliyor, mosfet daha kolay olur ama ne kadar dayanır bilmiyorum. elimizdeki voltaj fazlasıyla yeteceğinden ben P kanal tranzistor veya mosfet düşünüyorum. tabi 100-200 hertz anahtarlamaya dayanabilirse

onur600

Selami ustam direk trafo çıkışından sonra,yani AC formda iken gerilimi kontrol etmek nasıl olur.En azından daha çok fazla kontrol seçeneği olabilir.
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

pro-TR

arkadaşlar size saçma gelirmi bilmiyorum ama aklıma şu geldi,
http://www.deephaven.co.uk/lc.html

az önce çıkış bobinini ölçtüm. 13,2 henri geldi. bize 100-200 hz arası çıkış lazım ya, voltlu bir condansator atıp sinüs formunda versek toprağa ne olur. benim hesaplamada 13,2h lik bobine 100nF cond. paralel girince 138,5 hertz lik sinüs veriyor bence iş görür ne dersiniz?

spradon

Maaşallah; Ustalar bu işe nihayet el atmış. Allah devamını getirsin. Ne zamandır bunu bekliyorduk. İnşallah iyi sonuçlar çıkar. Herkese başarılar.

UNIQUE - TA5DF

Yaklaşık altı yıl önce denemeler yapmış ve basit lcd ekranlı bir resistivite yapmıştık. Şu anki bilgilerimiz yoktu ama AC sinüs ile ölçüm alamadığımızı hatırlıyorum. Ya bilgimiz eksikti yada gerçekten alınamıyordu. Emin değilim ama DC işi çok kolaylaştırıyor.

Tamire gelen bir resistivitede görmüştüm 3525 entegresi ile trafo üzerinden yüksek gerilim elde ediliyor doğrultuluyor ve ölçüm alınıyordu. Ölçüm ekranı ise iki adet ucuz multimetreyi kesip panele monte etmişler. Hatta 9 v luk pilleri bile yanda bir yere takıyordu sondajcı eleman.
TA5DF

pro-TR

haklısınız zaten şöyle bir sorun var biz bir probtan kar etmek için bu işe girmedik mi? o sebeble elde ettiğimiz ac yi dc ye çevirip bu dc yi anahtarlatmamız gerekiyor. şimdi 120v luk dc yi pwm olarak proba verme işine geldi sıra, bu arada ben devrede cd4067 kullanmayı düşünmüyorum, onun yerine TC4425 veya TC4428 ile direk işlemciden pulseyi verip mosfetleri sürmeyi planlıyorum burda amaç üreteceğimiz dc voltajı kontrol edebilmek yani yerine göre 50v yerine göre 250v alabileceğimiz bir invertor katımız olacak. bununla ilgili isis şemayı eklerim

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious