Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beyazkuvvet

Merhabalar..

Epenin resistivitysini yapıp çalıştırdık bilindiği üzere feridun hocam sunuffer programını türkçeleştirmek üzere çalışmalarına devam ediyor.

Bende ne zamandır dökümanları paylaşmayı düşünüyorum fakat bir türlü vakit bulamıyordum.Evet artık herkes kendi cihazını yapabilir.Ve yaptıktan sonra göreceksiniz ki bu cihaz hakkatten de iş yapıyor.

Gelelim cihazın dökümanlarına :

Cihazın pcb si iki bölümden oluşmakta biri digital ve besleme kısmının olduğu kart diğeri analog kısımın olduğu pcb dir

Benim cihazın son hali bu şekilde..:

Linkback: TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Ankebut

Çok güzel görünüyor.
Elleriniz dert görmesin. Daha önceki mesajımda da bahsettiğim gibi bu cihaz elektrik direnci sayesinde altın ve gümüşü rahatlıkla diğer metallerden ayırmaktadır. Bence en avantajlı yönüde budur
Saygılarımla

kuzen_212000

Ustam elinize sağlık,güzel bi iş ortaya çıkarıp paylaştığınız için teşekkurler saygılar
Ölen Hayvan İmiş.Aşıklar ölmezmiş....

mc_307

Dökümanlar göremedim ustam. Beklemedeyiz
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

beyazkuvvet

dosyaları yüklerken yanlışlıkla önizleme yerine ileti göndere bastım.Dosyalar yüklendi fakat ercenk arkadşımız ile konuşurken ileti düzenleme süresi geçmiş.Tekrar atıyorum linkleri..

beyazkuvvet

Benim yaptığım cihaz'a ait pcb çizimleri sunuffler programı pic'e atıp çalıştırdığım kod ekteki dosyanın içerisindedir.

mc_307

Sagol ustam deneme yaptıniz mi görüntü falan varmı elinizde. İşe yarayacak bişey mi
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

daywalker

Ustam bu cihazın çalışma sistemi nedir nasıldır boşluk tespiti içinmi kullanılıyor yoksa metal algılamasıda varmı analizi nası yapıyoruz filitreleme için yazılım kullanıyormuyuz

beyazkuvvet

Şu konuyu baştan açsak nasıl olur böyle çok parça pinçik olucak herkes gördkçe yeniden soruyor denedinmi nasıl çalışıyor diye..

Karadap hocam bu başlığı silermisin ben yeni başlık altında tekrar konuyu açıyorum..

beyazkuvvet

Merhabalar..

Epenin yapılmış ve denenmiş resistivity cihazıdır.

Bende forumdaki arkadaşların yönlendirmesi ve tecrübesi ile orjinal tasarıma bağlı kalarak sadece pcb üzerinde iyileştirmeler ve besleme kısımda ilaveler yaparak çalışır haler getirdim.Denemelerim sırasında sorunsuz çalıştığını da gözlemledim.

Çektiğim görsellerden biri :

Kullandığımız program :

http://www.sussexarch.org.uk/geophys/snuffler.html    orjinal program zaten sorun yaratıyor ve sunfflerın yanına bile yaklaşamaz...

Pcb den bir görünüş..:

Analog kısım ayrı bir modül olarak tasarlandığı için ( aşağıda 3d görseli mevcut )  kendi pcb sini çizmek isteyenler için daha kolaylık sağlayacaktır.Ayrıntılı bilgi almak isteyenler bana ulaşabilirler.

Sondalarda kullandığımız kablolara dikkat etmenizi tavsiye ederim.Bunun için ben ölçü aleti kablosu gibi olan özel bir kablo kullandım.Gayette memnunum.

satın alabileceğiniz yer olarak :
http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-KIRMIZI-,PR-16305.html
http://www.direnc.net/SILIKONLU-PROB-KABLOSU-SIYAH,PR-16304.html

Bu resimdeki gibi devre üzerinde rs232 modülü yok bu bağlantıyı ben kendim elimde olan modüle göre uyarladım.Netten kendinizde temin edebilirsiniz veyahutta kendiiz de bu şekilde modül haline getirebilirsiniz.Elimde fazla kalmadı zaten yakında onunda pcb sini çizmek zorunda kalacam gibi :P

Bağlantı olayı benim zihazda rs232 olarak fakat direkt netten usb rs232 olarak modüller satılmakta bunlardan alırsanız cihazın haberleşmesini direk usb olarak kullanabilirsiniz.Ben şahsen elimdeki kutu ufak olduğu için fazla üzerine düşmedim elimdeki harici usb çevirici kablo ile kullanıyorum..

itaatsiz

hayırlı olsun beyazkuvvet,sende bu alanda başarılı işler çıkarmaya başladın.inşallah daha iyilerini yaparsın

beyazkuvvet

Hocam zaman ve ekipman sıkıntım var Ekipmanlarımı  tamamlıyorum yavaş yavaş.Ondan sonrası çok daha muheşem olacak.

ServetsizServet

;) güzel çalışma beyazkuvvet teşekkürler paylaşımız için ,,
Okumak tutkuların en soylusudur,

ahmettek

ellerine  sağlık...başarılarının devamını  niyaz  ederim

ahmettek

beyaz hocam toprak altında belirli bir nesneye ölçüm yaptınmı ?...logar olur  kendin gömdüğün bir metal olur...
merakım...cihazın metal ve boşlukga  nasıl tepki verdiği ve ekranda nasıl göründüğüdür

beyazkuvvet

Yakın zamanda denemelerimi hızlandıracağım hocam..Havalar müsade ederse bahsettiğiniz denemeleri yapacağım..

Ankebut

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 04 Kasım 2014, 22:23:20
Yakın zamanda denemelerimi hızlandıracağım hocam..Havalar müsade ederse bahsettiğiniz denemeleri yapacağım..
Usta birde şu altın ve gümüşü elektrik direnciyle orantılı olarak diğer metallerden ayrılıp ayrılmadığını kontrol edersen sevinirim.
Saygılarımla

beyazkuvvet

Toprağın altına gömecek o büyüklüklerde altınım ve gümüş'üm olsa zaten bu işler ile uğraşmam hocam :P
işin şakası bir yana ilk düşündüğünüzde mantıklı geliyor fakat geçenler de biri yazmıştı.Altını diğer metellerden ayırmanın yolu bu cihazlarda elde edilen görüntü üzerinden olur demişti.Altın tamamen oksit yapıp toprağa karışmadığı için elde edilen görüntü direk keskin hatlara sahip bir iz olur demişti.Bana bu daha mantıklı geldi.
Tabi şunuda unutmamak lasım sizin düşündüğünüz mantıkla gidersek altının bir küp içerisinde olduğunu var sayalım toprak altında direkt altının direncini biliyoruz diyelim bu da yanıltıcı olacaktır.Bundan dolayı bu cihazlar sadece toprak altındaki anomaliyi göstermek için kullanılır diyorlar..
Bencede bu fazlası ile yeter de artar.Zaten elde edilen şekillerden toprağın altındaki ile ilgili fikir sahibi olunuyor..

Ankebut

beyazkuvvet
Toprağın altına gömecek o büyüklüklerde altınım ve gümüş'üm olsa zaten bu işler ile uğraşmam hocam :P
işin şakası bir yana ilk düşündüğünüzde mantıklı geliyor fakat geçenler de biri yazmıştı.Altını diğer metellerden ayırmanın yolu bu cihazlarda elde edilen görüntü üzerinden olur demişti.Altın tamamen oksit yapıp toprağa karışmadığı için elde edilen görüntü direk keskin hatlara sahip bir iz olur demişti.Bana bu daha mantıklı geldi.
Tabi şunuda unutmamak lasım sizin düşündüğünüz mantıkla gidersek altının bir küp içerisinde olduğunu var sayalım toprak altında direkt altının direncini biliyoruz diyelim bu da yanıltıcı olacaktır.Bundan dolayı bu cihazlar sadece toprak altındaki anomaliyi göstermek için kullanılır diyorlar..
Bencede bu fazlası ile yeter de artar.Zaten elde edilen şekillerden toprağın altındaki ile ilgili fikir sahibi olunuyor..

Ankebut

Herkese bol bol başarılar diliyorum. Resistivity cihazlar kullanım alanı sınırlı(kaya ve sulu yer oluşumları)olmakla ve pratik anlamda çalışma yapılamamakla birlikte, neredeyse en doğru ve en net sonuçları ve görüntüleri verebilen ve derinlik bakımından kullanılan malzemelere bağlı olarak yüzlerce metre derinden veri alabilen cihazlardır. Ayrıca toprak altında bulunan ve toprağa oksit yayabilen cisimlerin yaydıkları oksitlerin alınan 3d görüntülerinde görüleceği üzere; metallerin çevrelerinde yaydıkları oksitle orantılı olarak metalin çevresindeki toprağın iletkenlik açısından değiştiği ve  metalden uzaklaştıkça koyudan açığa giden bir renk tayfı meydana gelmektedir.Altın metalinde böyle bir tayf çok ince bir şekilde görülmekle birlikte diğer metallerde bu tayf çok belirgin bir şekilde katman katman olmaktadır. Bu da metal ayrımı konusunda altını diğer metallerden çok rahat bir şekilde ayırmaktadır. Altın metali oksit yapmadığı için çevreside görüntülerde temiz görülmektedir. Çevresinde bir tayf meydana gelmemektedir. Ancak toprağa temas etmek ve çevresinde boşluk olmamak ve metal bir kutunun içinde olmamak kaydıyla.
Saygılarımla.

Beyazkuvvet ustam o yazıda benimdi..Tecrübe sonucu yazmıştım. Ancak elektrod sayısı fazla olmalı ki ayrıntılı görüntü oluşabilsin ve programı varsa filtreleri iyi kullanmak gerekiyor. Ama emin ol yeni gömülmemiş değersiz metal değilse derindeki toprakla temas etmiş altını mutlaka ayırıyorsun. Yani sadece altına ve hatta gümüşe duyarlı bir cihaz  ^-^ ^-^ ^-^    Hiç bir altın ve gümüşe özel  frekansı göndermeden....
[/size]Saygılarımla

Ankebut

Deneme yapmak için altın ve gümüşe gerek yok ustam şöyle bir yöntem belki uygun olur..

Küçük bir çukur kazıp içine yeni gömülmüş bir demir metali atalım veya teneke olsun. elektrotları çevresine yerleştirelim. Yeni gömüldüğü için oksit olmayacaktır. Ve etrafında oksit görülmeyecektir. Çekim yaptıktan sonra düzeneği bozmadan metali çıkartıp bir kabın üzerine hidroklorik asit döküp bir gün bekletince metal oksitleri asite geçer metali bu oksit ve asit karışımı sıvıyla çukura harmanlayınca bir gün bekleyince toprakta uzun yıllar kalmış metal görüntüsü oluşacaktır. Ustam vaktin varsa en azından cihazın nelere kadir olduğunu görmüş olursun.

Saygılarımla

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious