Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

evet arkadaşlar yukarıdaki alıcı katının çalışma mantığı ve yazılım için gerekli olan matematiği 2. kez yazıyorum, zira benim pc ye xp mode yüklemeye çalışıyorum olmuyor. zira bu devreyi bitirsek bile bize 3d programı lazım, bir arkadaş vermişti ama oda sadece xp de çalışıyormuş, uğraşıp duruyoruz çapımızda. acaba karadağ usta bize yardım edermi bu 3d konusunda?
herneyse gelelim alıcı katımız ne işe yarar ve nasıl bir matematik lazım;
öncelikle alıcı katımız ile 2 değişik ölçüm alacağız.
bunlardan birincisi;
tx katı çalışmazken toprağın geçirgenliği + devre ile probun arasındaki kablonun değerini vs ölçümlemek için alınan değer. buna biz toprak referans kısaca "Tref" diyelim.
ikinci olarakta;
tx katımız çalıştığında alacağımız ölçüm. buna da toprak ölçüm "TO" diyelim.

hesaplaması:
hesaplamaya başlamadan önce; biz farklı toprak yapılarında farklı aralıklarda ölçüm alacağımızdan opampın kazancı ile otomatik olarak oynayacağız. bu kazanç formulü INA121 in datasheetinde yazıyor. buna göre formul:
GAIN= 1+(50k/RG)

RG değerimiz DS1868 dijital potansiyometre olup 10k değerindedir. önce bunu bir formule etmemiz gerekmektedir. formulümüz ise şöyle olmalıdır.
ds1868 256 adımdır. yani 10k/256 dediğimizde her adımda 0,0390K lık bir değişim olacak. ve RG= 0.039* adım (buradaki adım ds1868 in 256 adımlık kısmı) örnek verecek olursak 100 adımda bırakmış isek ds1868 i direnc değeri =0,039*100 => gain diencimiz 3,9K olacaktır.

buna göre GAIN =1+(50K /(0,039 *adim))

şimdi gelelim alıcı katımızın formulüne:

alıcı katımızın çıkışın adc olarak okutacağız, okuma aralığımız 0v ile 5v arasıdır. yani her 1 adc =0,00488v edecek. o anki okuttuğumuz adc değerini biz 0,00488 ile çarptığımızda bize voltaj olarak karşılığını verecek.

biz Tref ve T0 okumalarını yaptığımızda önce voltaja çevireceğiz. her ikisini de aşağıdaki formulle matematikten geçireceğiz.
formulümüz:
SONUC =(Tref -referans) /GAIN

burada referans dediğimiz kısım INA121 in 5 numaralı bacağına verdiğimiz 2.5v tur. amacımız -v luk sinyalleride okuyacağımız için.

yani SONUC =(Tref -2,5) /GAIN

okunan Tref ve TO değerlerini işlemcimiz hafızasında tutsun biz gelelim diğer ölçümlerimize....
:D     :D      :D
Linkback: Ynt: TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

bu arada m-USTA-fa ustaya bir çağrım var, yıllar önce bu devreyi yaptığımızda TX katı güçsüz denmişti de sen güzel bir TX oluşturmuştun, arşivinde hala o TX katı duruyorsa ustam buraya eklersen bizde TX katı için vakit kaybetmeyiz.

acemi-usta

resistivite dediğiniz  vlf mi  yoksa  boşluk tesbitinde kullanılan  cihazmı 

merakımın kusuruna bakmayın  ;)
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

Mustafa-

Alıntı yapılan: pro-TR - 10 Nisan 2015, 23:38:40
bu arada m-USTA-fa ustaya bir çağrım var, yıllar önce bu devreyi yaptığımızda TX katı güçsüz denmişti de sen güzel bir TX oluşturmuştun, arşivinde hala o TX katı duruyorsa ustam buraya eklersen bizde TX katı için vakit kaybetmeyiz.

tx katında ölçümler karışabilir...

pro-TR

Alıntı yapılan: acemi-usta - 10 Nisan 2015, 23:56:35
resistivite dediğiniz  vlf mi  yoksa  boşluk tesbitinde kullanılan  cihazmı 

merakımın kusuruna bakmayın  ;)

rezistivite bir GPR dir yani ürkçesi yeraltı görüntüleme cihazı, kullanılan yöntem ise toprağa bir miktar voltaj ve akım verilip, verilen voltaj ve akıma göre toprağın geçirgenliğini tespit etmektir. bu sayede yeraltındaki gömülü objeleri, boşlukları, maden yataklarını vs tespit edersin. GPR sistemlerde doğruluk değeri en yüksek cihazlardan birisidir. bunlar tabi avantajları en büyük dezavantajı kullanımı zahmetlidir. yani bir dedektörle arazide yürüyerek arama yaparken bunda belirlediğin alana kazıklar çakıp ölçümler yaparak sonuca ulaşmaya çalışırsın.

kusur yok usta bilmemek ayıp değil.

bu arada mustafa usta, yaw dalga geçme benle balık kızartmayacağız biz. şöyle 100-150v luk 100mA yı geçmeyen bir TX katı bize yeter.

pro-TR

Alıntı yapılan: M-usta-FA - 11 Nisan 2015, 00:19:33
o  bu işimizi görür

hmm evet böyle bişey işimizi görebilir. başlangıçta tepkinin nasıl bişey olacağını kestiremeyeceğimiz için işlemci kontrollü bir dc-dc converter katı işimizi görecektir. eskiden bu sitede dc-dc converter yapmaya çalışan bir arkadaş vardı adını hatırlamıyorum ama onun tecrübelerindende yararlanmak lazım.
biz yukarıdaki şemadan bobin, schotki diot ve mosfet katını kullanalım usta. birde hassas bir ampermetre configrasyonu oluşturduktan sonra devremizin analog yapısı tamam olur.

acemi-usta

tşkrler  ustam yanıt için bahsettiğiniz cihaza benzer bir arkadaşımda var  çanta tipi   2 ekranı vardı hatta meraktan olsa içini açıp baktım
kendi içinde 12 voltu 120  mi 220  volta çevirdiğini söylemişti bulduğu boşluklar  yüzde yüz tesbit ediyor    aranacak alanın büyüklüğüne göre kazıkları  ça kıyor   güzel bir cihaz            konuyu dağıtmayım tekrardan tşkr    başarılar
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

onur600

Bu sistemle define bulmak çok zor.
Arkeolji açısından formda mutlaka sağlam bir tane yapılması faydalı olur...
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

beyazkuvvet

Kafanızı bulandırmayayım ama fet için İr2104 kullanmanız daha sağlıklı olacaktır diye düşünüyorum.Fet olarak İrfp250 önerebilirim.

hatta vaktim olursa size bu tasarım konusunda elimde şuan buna benzer bir kart tasarımı ile uğraştığım için eşlik edebilirim...

Akım ölçme kısmında nasıl yapacaksınız bilmiyorum şayet yine farklı bir uygulamada kullanmayı düşündüğüm IN117 entegresini incelemenizi tavsiye ederim.Ben 4-20ma ölçüm için kullanıyorum.200V luk bir yükten bahsediyordu datasheetindeki uygulamalarda.

pro-TR

amper ölçümü için TX probunun + kısmından ölçüm almak istiyorum. zira amper ölçümleri devre hattına seri girilerek yapılır diye biliyorum. ben TX probunun GND si ile RX probunun GND sini birleştirip toplamda 3 kazıklı yapmayı düşünüyorum. bu sayede devreyi revize ederken kullanım pratikliğini de elde etmeye çalışıyorum.

verici katı dc-to ac düşünüyorum. yani mustafa ustanın verdiği

bu şemayı düşünüyorum çok kasmamak adına bir troidal bobinden kendimiz sararak max.100-200mA ayarlanabilir 12-100v luk bir çıkış elde etmek iyi olur diye düşünüyorum. eğer TX katını düzgün verebilir ve TX katının +v kısmından amper ölçümünüde yapabilirsek, geriye işlemci +ekran +USB+hafıza entegresini ve butonları eklemek kalıyor.

benim aklıma tx katını çektiği akımı ölçerken mosfetlerin sürüldüğü bobinin +V beslemesine gireceğimiz shont direnci ile ölçebilirmiyiz diye düşünüyorum. birde yapacağımız tasarımda mümkün olduğu kadar malzemelerin kolay bulunurunu seçmekte yarar var.

mc_307

Selami ustam bi ara xp modela alakalı bir iki link vermistim sana deneme konusunda sanırım.  Vwware workshop muydu neydi onu kurcan. Birde iso bi xp dosyası lazim sana anca öyle kurarsın. Xp.mode iyi değil. Sanal xp olcak yani.
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

pro-TR

Alıntı yapılan: mc_307 - 11 Nisan 2015, 01:40:09
Selami ustam bi ara xp modela alakalı bir iki link vermistim sana deneme konusunda sanırım.  Vwware workshop muydu neydi onu kurcan. Birde iso bi xp dosyası lazim sana anca öyle kurarsın. Xp.mode iyi değil. Sanal xp olcak yani.

MC ustam sorun şu bulduğum 3D programı sadece XP de çalışıyor. yani benim çalışabileceğim. dataların nasıl gönderildiğini çözdüğüm program o, hadi ben aştım bunu peki aşamayan arkadaşlar ne yapacak?

bakalım karadağ usta bu işe el atarmı? bekliyoruz. bakarsın karadağ usta bu rezistiv için basit bir 3D programı yazar, bilinmez. şimdilik o kısmı askıya aldık.

mc_307

Alıntı yapılan: pro-TR - 11 Nisan 2015, 01:43:42
Alıntı yapılan: mc_307 - 11 Nisan 2015, 01:40:09

MC ustam sorun şu bulduğum 3D programı sadece XP de çalışıyor. yani benim çalışabileceğim. dataların nasıl gönderildiğini çözdüğüm program o, hadi ben aştım bunu peki aşamayan arkadaşlar ne yapacak?

bakalım karadağ usta bu işe el atarmı? bekliyoruz. bakarsın karadağ usta bu rezistiv için basit bir 3D programı yazar, bilinmez. şimdilik o kısmı askıya aldık.
Karadağ usta yardımcı olmak konusunda bizleri boş bırkamaz diye düşünüyorum selami ustam. 2009dan beri bende bıraktığı izlenim bu umarım yanılmam :)
Dediğim gibi sanal xp çözer senin işi ustam
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

Karadağ

Siz istediniz de ben ne yapmadım?

Yazdım gitti. Ama basite yazmam güzel bişey olacaksa yaparım :)
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

Alıntı yapılan: Karadağ - 11 Nisan 2015, 10:37:36
Siz istediniz de ben ne yapmadım?

Yazdım gitti. Ama basite yazmam güzel bişey olacaksa yaparım :)

ustam basite derken çapımız kadar yapmaya çalışıyoruz, usta sensin. biz bildiğimiz kadarını burada paylaşırız, artık onu geliştirmek daha iyisini yapmak sana düşer. sen bize 3D yi verdikten sonra en kötü ihtimalle epenin rezistivinden daha iyi olacağına inanıyorum. o zaman ben kaldığım yerden tasarıma devam edeyim.

pro-TR

evet arkadaşlar;
akım ölçme kısmını biraz kalabalık yapacağız mecbur ama önemli olan doğru ölçümleri almaktır.
aşağıya isis şemayı ekliyorum. şemadan sadece 7808 ve ina121 kullanacağız diğer kompenentler simülasyon için kullanılmıştır.
burada amaç şu;
bir TX katından verdiğimiz sinyalin akımını hesaplayarak ölçüm için gereken formulde eksik olan amper değerini belirlemeye çalışıyoruz. bu amaçla tx sinyalini verirken opampın sinyali işleyebilmesi için opamp beslemesinin okunacak sinyal seviyesinden yüksek olması gerekiyor. yani 12v luk +v kısmı incelemek istediğimizde opamp hatalı verecektir. bizde 12v u 7808 ile regüle edip 8v seviyesine çektik ve bu 8v tan TX in çekeceği akımı hesaplayacağız.
konuya mudahil olmak isteyenler şemayı inceleyebilir.

pro-TR

son olarak TX katınıda oluşturdum, bizim TX katı troidal bir nuveye kendimiz saracağımız basit bir bobinle hazırlayacağız. bu arada bir hata yaptığımın farkına vardım. şöyle ki 3 proba düşürme işi biraz sıkıntılı yani 4 kazıktan aşağısı kurtarmayacak. zira TX katımız AC olacağı için bu problardan yararlanmak sıkıntı yaratır. kablo olarak 3 kablolu ama 4 problu olmalı diye düşünüyorum.
TX katı için daha iyi olacağına inandığınız bir tasarım varsa paylaşırsanız memnun olurum.
TX katı için simülasyon şeması ektedir.
arkadaşlar 3 kısım yayınlamış oldum.
1. alıcı katı
2. ampermetre katı
3.TX katı

eğer hiç bir fikri olmayan çıkarsa bu şekilde devreyi düzenleyip deneme yanılma yöntemini kullanacağız ki sıkıntı yaratır.
tabi birde INA lardan kurtulmak lazım zira INA serileri pahalı entegrelerdir onların yerine kendimiz INA tasarlayıp kullanacağız. son durum bu.

YILDIRAY

Eline sağlik pro-tr ustam çok aciklayici ve insanin heryerde bulamayacagi bilgileri paylasmissiniz.elinize ve yureğinize sağlik

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious