Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

napolyon59

beyazkuvvet

Programın Türkçeleştirmesi bir arkadaşımız tarafından yapılmaktaydı.Fakat benden bazı kısımların Türkçeleştirilmesi için cihaza gerek duyulduğundan dolayı kart istemişti.Benimde durumlar o sıralar ( zaman bakımından ) sıkıntılı geçtiği için arkadaşa kartı ulaştıramadığım için bildiğim kadarı ile yarım kaldı.

Ama İngilizce olan program ile ilgili geçen doküman hazırlıyordum ( bende bildiğim kadarı ile ) yarım kaldı şu 2-3 kadar başka bir proje ile uğraşıyorum bitirdikten sonra paylaşım yapacağım.Hatta ne zamandır aklımda fakat extralar çıkınca ertelemek zorunda kalıyorum bu hobimi :P

İyi çalışmalar..

pro-TR

slm arkadaşlar epenin rezistivmeterini modifiye etmeyi düşünüyorum. öncelikle şema üzerinde kendimce hatalı gördüğüm ve daha iyi olacağına inandığım şekilde tekrar bir şema çizerek devreyi oluşturmayı düşünüyorum, tabi uzun vadede bir düşünce. burada daha önceden bu devreyi yapıpta gördüğü eksiklik, fazlalık vs yorumda bulunmak isteyen arkadaşlar varsa yorumlarını bekliyorum.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

modifiye bağlamında ilk gözüme çarpan eksiklik (bana göre):
alıcı katının configrasyonundadır. zira alıcı katı bir ensturmansyon işlemidir. ve bu işleme göre gain direncini burada 100k olarak kullanılmış ve bu sayede kazanç aşağıdaki tablonun sınırları dışına çıkmıştır. ben gain direnci yerine elimde bulunan ds1868-10k lık bir digital pot ile kontrol ederek sinyali kontrol altına almayı planlıyorum. ayrıca burada seçilmiş olan opamp bu tip bir sinyalin işlenmesine uygun değildir. onun yerine rail to rail bir opamp kullanılması gerekmektedir.
Ayrıca bu opamp configrasyonu ile toprak direncinin negatif alteransı asla görülmeyecektir. bu sebeble hatalı bir referans girişi vardır. bu noktada problarla toprak iletkenliğinin ölçümü anında negatif alteransları da işlemcimiz tarafından okunabilmesi için referans girişini beslemenin yarısına almakta yarar görüyorum.

nişancı

Ustam bana göre ilk önce bu cihazla çalışacak 3d pogramı yapmak gerek neticede bu cihazı boşluk bulmak için kullanacaksak neticede yanlış hatırlamıyorsam 21m ye kadar bu haliyle tespit yapabiliyorlarmiş bana göre bu mesafe çok fazla 4m yeter , ama 2d programında pek işe yaramaz .
Eğer biraz beklerseniz bu haliyle ben size test edebilirim , bir arkadaşda vardı sanırım .

ahmettek

yarım bırakılmayacak  cihaz...Bence  bilgisi  teçrübesi olan bütün üyelerin bu  cihaza  el  atması  cok  faydalı  olacak..

pro-TR

Alıntı yapılan: snaypır - 09 Nisan 2015, 16:02:21
Ustam bana göre ilk önce bu cihazla çalışacak 3d pogramı yapmak gerek neticede bu cihazı boşluk bulmak için kullanacaksak neticede yanlış hatırlamıyorsam 21m ye kadar bu haliyle tespit yapabiliyorlarmiş bana göre bu mesafe çok fazla 4m yeter , ama 2d programında pek işe yaramaz .
Eğer biraz beklerseniz bu haliyle ben size test edebilirim , bir arkadaşda vardı sanırım .

snaypır usta 3d programı ve pc ye aktarım işinde sorun yok, o kısımlar tamam, şuan için analog yapıyı oluşturmakta yarar görüyorum. bahsettiğiniz gibi 21m çok bile, ama daha hassas yapmanın bize bir zararı olmaz diye düşünüyorum. ayrıca buna kodu yeniden yazacaksak analog yapıyıda kafamıza göre düzenlemenin faydası olur kanısındayım. haa şu var mevcut haline göre 3d bulalım derseniz o beni aşar, onun yerine yeniden kod yazıp kendi 3d ni kullanmakta yarar görüyorum

nişancı

Ustam çok haklısınız, ayrıca birde elekrot sayısını da artıra bilirseniz harika olur olçumlerde zaman kaybı olmaz.
Ustam zati siz bu işin %70şini bitirmişsiniz 3d programı ve pc baglantisini hallettikten sonra malum usb baglantisi şarttı.ustam başarılar.

Ankebut

Pro-Tr ustam başarılarının devamını dilerim.  Saygılarımla

pro-TR

Alıntı yapılan: snaypır - 09 Nisan 2015, 16:34:13
Ustam çok haklısınız, ayrıca birde elekrot sayısını da artıra bilirseniz harika olur olçumlerde zaman kaybı olmaz.
Ustam zati siz bu işin %70şini bitirmişsiniz 3d programı ve pc baglantisini hallettikten sonra malum usb baglantisi şarttı.ustam başarılar.

snaypır usta; 3d ve usb bağlantısı sorunu yok, 3d yi sırp bir arkadaşım verdi sağolsun, usb işinide 10 tlik bir usb entegresi ile hallettim bu kısımlar tamam, rezistivmeter için gerekli olan matematik fonksiyonlarınıda öğrendim. analog yapı kaldı sadece yalnız benim anlamadığım?  elektrot sayısı kısmı? malum teoride herşey bitmiş olsa da önemli olan pratikliktir. bu bağlamda siz arama tekniğinizi ve elektrot sayınız konusunda biraz açıklama yaparsanız elbette ki analog yapıyı oluştururken bunu dikkate alır devreyi ona göre tasarlarız.

nişancı

Selami ustam açıkçası ben hiç kullanmadım sade gormuştum hatta 48 elektrotlusunuda gordum dokunmatik ekran cafcaflı bişiidi,araba akusu kullanıyorlardı ama programı 2d li idi hatta 6m ye yakın malzeme var deyip arkadaşları kazdırmışlardı  8) sonuç tabi husran . Ama bundan sonra gordugum devrelerin fotolarını ceker eklerim , mantığını cozmek size duser  8)

pro-TR

Alıntı yapılan: snaypır - 09 Nisan 2015, 22:03:51
Selami ustam açıkçası ben hiç kullanmadım sade gormuştum hatta 48 elektrotlusunuda gordum dokunmatik ekran cafcaflı bişiidi,araba akusu kullanıyorlardı ama programı 2d li idi hatta 6m ye yakın malzeme var deyip arkadaşları kazdırmışlardı  8) sonuç tabi husran . Ama bundan sonra gordugum devrelerin fotolarını ceker eklerim , mantığını cozmek size duser  8)

anladım, sanırım bu devreyi kullanan arkadaşlar deneyimlerini pek paylaşmak istemiyorlar, sorun yok, devrenin ekranlı olması cafcafı önemli değil, bizim derdimiz işlevselliği, gerisi teferruat olur, herneyse, alıcı katının simülasyon şeması ekte isteyen simülayonu çalıştırıp sonucu görebilir. vaktim olursa doğru bulduğum şeklin isis şemasını da eklerim. zira gördüğünüz gibi burada canlı ucun + alteransı doğru okunmuyor. hele hele son kısımda yapılmak istenen ölçüm doğruluğunu tam yansıtmıyor... dediğim gibi uzun soluklu bir projem

pro-TR

slm hayırlı cumalar arkadaşlar;
bu rezistivmeter kullanmak isteyen arkadaşlar bir ölçümde kaç metrelik bir alanı ölçümlemek isterler acaba? devreyi tasarlamayı düşünüyorum bu sebeble tek seferde ölçülebilecek alana göre kazık sayısını belirlemek istiyorum. şunu belirtmek isterim ki kazık sayısı ne kadar çok olursa devrenin kullanım pratikliği o kadar azalır. yani gönül 1km ye 1km lik alanı tek seferde ölçmek ister ama bu tip ölçüm bırakın saatleri günler alır. o sebeble ben daha pratik olması açısından alanın küçük parçalar halinde ölçümlenmesinden yanayım. tabi şu da var alanı kısa tuttukça da arama derinliği düşecektir. çünkü bu tip devrede derinlik iki prob arası mesafe *2pi şeklinde olacağı için derinliğide gözönünde tutmak lazım.nasip olursa ben max. 4 problu ve bir seferde 20m uzunluğunda bir alanı 12,5m derinlikte ölçümlecek şekilde tasarlamayı düşünüyorum. sizce yeterli gelir mi?

skorpio

Bence 10-12 metre yeter usta fazla olursa nasıl kazacaz yakalanıriz mazallah

pro-TR

Alıntı yapılan: skorpio - 10 Nisan 2015, 12:32:25
Bence 10-12 metre yeter usta fazla olursa nasıl kazacaz yakalanıriz mazallah

ustam şimdilik beyin jimnastiği yapıyoruz uygulamaya geçmedik henüz. uygulamak istediğim ölçüm metodu

cool2o10

Arkadaslar öncelikle ellerinize sağlık ve tabiki böyle bir Projeyi başlattğınız içinde ayrıca tşk. Hayırlı olsun şimdiden.

Burda bir iki test örneği mevcut:

http://www.geotech1.com/forums/attachment.php?attachmentid=30981&d=1408657873

buda sayfası belki fikir açısından yardımcı olur:

http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?11415-EPE-Software

pro-TR

şimdi arkadaşlar tasarlayacağım devre için düşündüğüm alıcı katı şeması ektedir.
burada yapmak istediğim probdan gelen her türlü -ve +v değerlerini işlemcim ile okunabilmesi için bu şekilde tasarladım. ina121 bilindiği üzere ensturmansyon bir opamptır. yani 2 girişin farkını alır. bizim devremizde probun 1 tanesi sürekli GND olacağı için ve devremizin GND si ile ortak olacağı için biz direk devremizin GND sine bağladık. ina121 in ref girişi çıkışın tepkisiz anında olması gereken değerdir. işlemciler -v ı okuyamadığı için biz referansımızı (TL062 ile 5v u 2 ye böldük)  2,5v belirledik. yani ölçüm anında işelmcimizde 512 (2,5v) okuduğumuzda problardan sinyal seviyesinin 0 olduğunu anlayacağız. bu sayede problardan -v okuduğumuzda işlemcimiz 2,5v altında bir değer okuyacaktır. ayrıca ina121 in gain direncini dijital bir potansiyometre ile kendimiz belirleyeceğiz. gain değerleri üst mesajlarımda verildiği gibidir. hesaplama anında o tabloya bakarak biz opampımızla sinyali ne kadar büyüttüğümüzü hesaplayabileceğiz. yani herşeyi kontrol altına almaya çalışıyoruz ve bunu kesinlikle epenin rezistivinde olduğu gibi pot veya komtatorle değil. işlemcimiz otomatik yapacaktır. örneğin: sinyal çok yoğun geldi ve sinyal değerimiz 5v oldu. o zaman dijital potumuzla gaini düşererek sinyalin değerini hatasız olarak hesaplayabileceğiz. tabi verdiğim bu şema rezistiv işleminin 3 te 1 dir. yani toprak rezistiv değerini hesaplayabilmek için bu kısım tek başına yetmeyecektir. biz bu configrasyonla sadece toparağa verdiğimiz sinyalin o noktadaki voltaj değerini hesaplayabiliriz. bu bize yeterli sonuca ulaştırmaz. daha ölçmemiz gereken 2 değer daha var ve elde ettiğimiz 3 değerle de toparağın rezistiv değerini çıkaracağız.
ilerleyen zamanlarda bakıp göreceğiz devremiz ne kadar başarılı...
bizi izlemeye devam edin........ ;D     ;D     ;D

pro-TR

bu arada skorpio ustam yazını yeni farkettim.prob ve ölçüm aralığını yazılımsal olarak değişken yaparız, isteyen istediği aralıkta ölçüm alır. sen 10 problu yaparsın  ;D

serkan2727

Alıntı yapılan: pro-TR - 10 Nisan 2015, 14:03:12
bu arada skorpio ustam yazını yeni farkettim.prob ve ölçüm aralığını yazılımsal olarak değişken yaparız, isteyen istediği aralıkta ölçüm alır. sen 10 problu yaparsın  ;D
sofimisin  usta

pro-TR

Alıntı yapılan: serkan2727 - 10 Nisan 2015, 20:19:59
Alıntı yapılan: pro-TR - 10 Nisan 2015, 14:03:12
sofimisin  usta

sofilik nedir bilmem ama gelenekçiyim ben. yenilik bilmem

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious