Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wtrk

pro-TR ustam soruya aşağıdaki cevabı yazmışlar..

There is standard ways to do it.  Nothing extraordinary.
First, you are not stating the current capability needed for your 120 VAC @ ~400Hz.

But I propose and would do it in a different way just because can be done easy with existing equipment instead of designing the whole circuit :

I would use an audio oscillator, that can be 12VDC powered, set to the desired frequency and adjustable amplitude;
I would feed the oscillator output signal to a 12VDC powered audio amplifier input like for a car stereo or whatever; 
The output of the audio amplifier to a 120VAC to 12VAC transformer, in reverse.

So the 12VDC supplies the oscillator and the audio amplifier;
The transformer output will be 120VAC at the frequency selected.

Linkback: Ynt: TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)
NoBodY CaN StoP Me.!!!

beyazkuvvet

Trafo olayında :

http://www.mhzelektronik.com/index.php?Git=Iletisim

yardım alabilirsiniz.Firmanın sadece tek sıkıntısı tekli üretimlerde iş yoğunluğundan dolayı sallaması.Arayıp hatırlatmak sıkılamak gerekiyor.Atilla bey yada digger ortağının ismini hatırlamıyorum ama ara konuşursanız trafo olayınıza çözüm bulacaklardır.

Ben firma ile daha once çalıştım.İşçilikleri güzel ve yaptıkları işi zamanında da teslim ediyorlar.Sadece üretim aşamasında arayıp hatırlatmalar yapmak gerekiyor.Hatta numunune bile isteyebilirsiniz.


Bunun haricinde troid trafo düşünüyorsanız çalışma frekansını belirtmeniz gerekiyor sanırım.Çünki yine bildiğim kadarı ile smps sistemlerde çalışan kömür nüveler kHz civarında sinyallere tepmime veriyor.Hz olarak bir frekans ile çalışacak ise silis saçlı kare tip trafo yaptırabilirsiniz.

bunun haricinde benim aklıma sağlıklı olması açısından şayet trafoyu fet ile sürecekseniz sürücü entegresi ile kullanmanız yönünde olacaktır.

elektronik85

beyaz kuvvet cok sagol usta bende tam boyle bı fırma arıyordum tekrardan sagolasın.
EĞİTİM ŞART AGA..

pro-TR

arkadaşlar derdimiz ac veya dc 120v elde etmek değil, yapmak istediğimi kabaca resim olarak ekledim.


coil ustanın önerdiği şemada tamam frekansda voltajda uygun  ama çıkışın her iki yönüde canlı, arazide kullanırken biz hangi canlı ucu referans alacağız? arazide RX probları ile TX probları arasındaki mesafe bizim toprak direncini hesaplarken kullanılacak onun için canlı ucun 1 tane olmasında yarar var.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet



yüksek voltaj kısmı için pc güç kaynalarının içinden çıkan smps trafolar kullanılabilir.Tabi dediğim gibi frekans önemli.

Daha once bir arkadaşım bana bir kavanoz çıkma trafo göndermişti.El19 trafosu ile elektro şok cihazı tarzı birşey yapmıştım.

projenin olduğu sayfa burada:


http://320volt.com/atx-stantby-trafosu-ile-dc-yuksek-voltaj/


hatta 320v tan aynı projeyi ararken farklı bir uygulamada gördüm.:

http://320volt.com/12v-220v-dc-dc-konverter/

220v civarı bir voltaj alındığı söyleniyor.Denemek lasım giriş voltajını vs. ile oynayarak istenilen seviyeye çekilebilinir diye düşünüyorum.555 yerine pic pwm i kullanılabilinir.

şayet bu yukarıdaki uygulamalardan her.gi birini denemek görmek isteyen olursa elimde bolca trafo var 220v olan projenin trafosunu bakmam gerekiyor.Muhtemel ondanda gönderdi diye biliyorum.Kenarda duracağın en azından bir katkım olur düşüncesindeyim.İsteyen olursa gönderebilirim..

pro-TR

olmasa şöyle yapalım, coil ustanın verdiği dc-dc converteri kullanalım dc ye çevirelim, dc ye çevrimde 120 ac ortalama 130-140v dc ye dönüşecektir. o çıkış devreden bağımsız çalışırken bir PNP mosfeti opto ile sürerek frekansı toprağa yollayalım.


bu arada ie33 ve ie28 ile elimde yapılmış 300w lık converter var, beyaz kuvvetin önerdiği, o kısımda sorun olacağını sanmıyorum
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

Bunun haricinde aklıma gelen başka bir husus ta şu.

Daha once topraksız tarım ile ilgili "EC" dedikleri birim üzerinden besin sevilerinin ölçüldüğü bir kart üzerinde çalışırken suya verilen akımın dc mi ac mi olması önemli bir husustu.

Tabi bu iş toprakta nasıl olur onu bilemem.Mesela bu yaptığım ec ölçüm işinde suya dc verirsen suyun içene kattığımız besinlerin içindeki kalsiyum iyonları dağınık vaziyette duruyor fakat ac akım verilirse bu kes kalsiyum iyonları bilmem ne iyonlarına mı bişeylere tutunuyor ve ölçüm daha sağlı oluyor diye biliyorum.

Ama dediğim gibi toprakta olay nasıl olur bilemiyorum.Bunun yanında tam sinus verilse ne olur kare dalga verilse ne olur bilemiyorum.Ama benim tahminim suda olduğu kadar olmasa da topraktaki minerallerin akım geçirkenliği farklı olacaktır diye düşünüyorum.

cool2o10

Şunu gördünmü ölçüm için nasıl bir yol izlendiği hakkında bence bir göz gezdir istersen biraz farklı fikir verebilir . sabit olarak alışkanlık 4  çubuk 10 çubuk çak tamam olayı sanan arkadaslar içinde bir fikir verecektir. yöntemin + ve - leri sayfalarda yazıyor detaylı olarak. dc mi veriliyor ac mi veriliyor vb vb ..

http://nptel.ac.in/courses/105101083/Slides/Module%201/Lecture%205/7.html

http://www.slideshare.net/coskunertugrul/2-d-and-3d-electrical-imaging-surveys-by-dr-mhloke




Özellikle buna bakarsınız sayfada 3 yontemınde sekıllerı var nasıl yapıldıgı hakkında genıs genıs bılgıler ıcerıyor..


http://www.epa.gov/esd/cmb/GeophysicsWebsite/pages/reference/methods/Surface_Geophysical_Methods/Electrical_Methods/Resistivity_Methods.htm



Schlumberger Array

Wenner Array

Dipole-dipole Array

beyazkuvvet

Alıntı yapılan: pro-TR - 17 Nisan 2015, 12:25:25
olmasa şöyle yapalım, coil ustanın verdiği dc-dc converteri kullanalım dc ye çevirelim, dc ye çevrimde 120 ac ortalama 130-140v dc ye dönüşecektir. o çıkış devreden bağımsız çalışırken bir PNP mosfeti opto ile sürerek frekansı toprağa yollayalım.


bu arada ie33 ve ie28 ile elimde yapılmış 300w lık converter var, beyaz kuvvetin önerdiği, o kısımda sorun olacağını sanmıyorum

hocam benim tavsiyem çıkışı direct fet üzerinden geçirmemeniz olacaktır.Arazide olası bir kısa devrede sorun yaratabilir.

Şayet direct fet tarzı birşey bağlamayı düşünüyorsanız sonuçta kare dalgada olsa proplar ile fet arasına 1:1 hat trafosu atılması bence daha sağlıklı olur.Ha sinyalin formunu ne denli değiştirir bir tahminim yok akşam eve gittiğimde scop  ile  bakardeneme yapar sonuçları yazarım.

beyazkuvvet

Bu arada epe nin asm kodlarını inceleyen oldumu acaba ? ölçüm mantığı ile ilgili fikir verebilir.. ?

cool2o10

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 17 Nisan 2015, 12:32:13
Bu arada epe nin asm kodlarını inceleyen oldumu acaba ? ölçüm mantığı ile ilgili fikir verebilir.. ?


ya zaten amac EPE yi geliştirmek değilmi logger kısmı zaten limitli onun. data da ölçümü bile manuel 3d ise cokcok zor.. onun ıcın farklı bır yazılım olucak dendiya önemli olan olcum cesıdıne göre yazılımı yapmak.. 2 topic once olcum yontemlerıne ornekler verdim.. yada farklı bır yazılım ıcınde ornekler verdım daha rahat calısılması ıcın daha oncekı topıklerde EPE nin kini kullanmaktansa Free olanı kullanmak cok cok ıyı Standart EPE olcumlerı yapılacaksa.. Hiç olmazsa istenildiği gibi olmasada daha rahat ölçüm sonucları veriyor. Bu arada gercekten ıyı sonuclar alınacagına yuzde 90 emınım ve bence dıger arkadaslarda sasırıcaklar eger cıhaz bıraz sekıllenırse.... EPE de kötü cihaz değil ama bastan olcumun nasıl yapacagına karar verılmeden yok 1 metrelık cakalım yok 1 oraya bır buraya bastan sagma amacsız .. oncelıkle neyın nasıl yapalıcagına karar verılmesı lazımkı net sonuclar alınsın daha da ıyı sonuclar alınsın yontemler az cok bellı bunun bır tanesını hangısı uygunsa baz alınır o kadar sonrasıda zaten kendılıgınden gelır...  Zaten belli zaten cihaz accık oynama ıle cok cok ıyı bır yere gelıcek....


Ayrıca bir örnek vereyim  ...1 metrelik aralıklı olcumde 23 feet derinlikte 2.2 * 2.6 lık bosluk tespiti yapılmıs denemelerde ( tespitten oteye acılmıs nedir ne değildir diye yurt dısında onuda soyleyeyım ) .. buda 7 metre yapar.. sadece örnek olarak verdim ...

cool2o10

denemek isteyen olursa EPE yi snuffler master Geo ya görede modifiye eder onuda yazdım nasıl yapılacagını oncekı topıclerde code larıda var son hali ile sonuclarda gayet ıyı en azından EPE nin kendi yazılımdan daha gorsel... o hali ile bile kullanılır ki burda daha da geliştirilmeye calısılıyor ....

cool2o10

Kısacası un var tuz var yag var eh gerisini söylemiyorum... Halen daha yok AC mi DC mi demek bilmiyorum artık nasıl olur....

beyazkuvvet

Bak şimdi abicim.geliştirmek istenilen bir cihaz ile ilgili sadece donanım kısmına bakılarak veyahutta sadece yazılım kısmına bakarak cihazı geliştiremezsin.sanırım sen benim dediğimden direk epenin yazılımı gibi bir yazılım yazalım şeklinde anladım.burada düzeltme yaptıktan sonra olayı şu şekilde anlatayım.

Şimdi ortada donanım kısmı ile alakalı bir kısım çalışmalar var fakat yazılım söz konu bile değil şuan.daha kazık sayısı bile yeni yeni koşulurken çıkış kısmı nasıl olacak diye konuşulurken yani srninde dediğin gibi ölçün çekli ilgili vb. Hususlarda kesin bir karar verilemişken buna yazılım da dahil olduğu için epenin kaynak kodlarına bakaraktan nasıl bir ölçüm mantığı kullanılmış kolaymıdır zormudur şuanki düşünülen geliştiirmede uygulanabilirmi bunları göz önünde bulundurursak epe nin yazılımının gözden geçirilmesi göz çıkarmaz diye düşünüyorum.bunu dile getirmekteki amacım bu yöndeydi.

cool2o10

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 17 Nisan 2015, 13:43:08
Bak şimdi abicim.geliştirmek istenilen bir cihaz ile ilgili sadece donanım kısmına bakılarak veyahutta sadece yazılım kısmına bakarak cihazı geliştiremezsin.sanırım sen benim dediğimden direk epenin yazılımı gibi bir yazılım yazalım şeklinde anladım.burada düzeltme yaptıktan sonra olayı şu şekilde anlatayım.

Şimdi ortada donanım kısmı ile alakalı bir kısım çalışmalar var fakat yazılım söz konu bile değil şuan.daha kazık sayısı bile yeni yeni koşulurken çıkış kısmı nasıl olacak diye konuşulurken yani srninde dediğin gibi ölçün çekli ilgili vb. Hususlarda kesin bir karar verilemişken buna yazılım da dahil olduğu için epenin kaynak kodlarına bakaraktan nasıl bir ölçüm mantığı kullanılmış kolaymıdır zormudur şuanki düşünülen geliştiirmede uygulanabilirmi bunları göz önünde bulundurursak epe nin yazılımının gözden geçirilmesi göz çıkarmaz diye düşünüyorum.bunu dile getirmekteki amacım bu yöndeydi.


Bende göz cıkarır demedim bende epenin mantıgı kötü demedim sadece sınırlı dedım... Ve emin ol farklı seylerden bahsediyoruz benim kastetiklerim ile senin yazdıklarının alakası yok. Birde üzerine alınacak bırsey deıl fıkrınde gayet ıyı yazılım yonunden ınceleme olayı ben onunla ılgılı ek acıklamalar yazdım hatta... ama bolum basından berı yazdıklarıma bır goz gezdırırsen ve sonucta AC mi DC mi diye ugrasılıyorsa kı etrafta bobınajcı dolu iş oraya kalsa bence sacma ki onlara bile gerek yok cunku daha nasıl olcum yapılacagı konusunda her.gı bır fıkır olusmamıs gordugum olusmus olsada varsayımlara dayanan bır sey oldugunu dusunuyorum bende ek olarak calısma prensıplerınden tutta EPE nin farklı sekılde modıfıyesınden daha farklı sofwareler ıle kullanılabılırlıgıne ve hatta daha farklı olcum ( Bunlar unlu fırmaların soz sahıbı olan olcum teknıklerı ve kabul edılenlerınden ornekler ) kısacası bıraz sole proje derlenıp toparlanırsa ortaya guzel sey cıkıcak bıraz ıncelenırse yazılanlar kendı aramızda tartısmanın hıc mantıgı yok kımse ustune alınmasın yazdıklarımı ortaya guzel bırssey cıkacak onu bılıyorum ...

onur600

AC ve DC olması çok şey farkettiriyor aslında.Ancak dert edilecek bir durum değil aşılması en kolay durum bu.
Proje olgunlaştıkça taşlar çok yer değiştirir.
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

cool2o10

Alıntı yapılan: onur600 - 17 Nisan 2015, 13:52:52
AC ve DC olması çok şey farkettiriyor aslında.Ancak dert edilecek bir durum değil aşılması en kolay durum bu.
Proje olgunlaştıkça taşlar çok yer değiştirir.


Onu dıyorum bende Onur arkadasım aynı dusunuyoruz , zaten bak orda lınklerını verdım adamların nasıl olcum yaptıgı ıle detaylı kac sayfalık yazılar bırde gorsel resımlerıde var  bır vıdeosu eksık yanı daha oncesınde ıse software olarak adamların hangı teknıgı kullandıklarını hatta ayrı bır pdf verdım oda olmaz dedım kıtap ta ekledım oda yetmez dedım modıfıyelı olarak ayrı bır secenek sundum oda yetmez dedım gorsellık olarak neye gore baz alınıyor ama sonuc olarak AC mi DC mi demek komık olur o zaten bellı olur bır devre oturdukca olcum ıcın neyın baz alınacagı  zaten ornekler var olcumude adamlar bellı bır AC yada DC ye gore yapıyorlar yanı kesın belırgın .. Kısacası sonucta ortaya guzelş bır sey cıkacak ve ınanıyorum cogu ınsan sasıracak sonuclarını gorunce.. Birbirimizle tartısmaya gırmeye gerek yok


bu topıctekilere biraz bakınca zaten fıkır belırır az cok..

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=5810.msg71427#msg71427



pro-TR

arkadaşlar;
yazıları tam okuyamadım kusuruma bakmayın, okuma mantığı için epenin kodunu incelemeyi gerek duymuyorum. ne yapacağımızı biliyorum. başlangıçta anlatmaya başladım ama kimse fazla ilgilenmediği için üzerinde durmadım, zira görüntü kirliliği yaratıyor. toprağa ac mi dc mi çelişkisine vereceğim cevapsa
biz toprağa akım akıtmayacağız zira bu çok elzem değil, mümkün olduğunca az akım vereceğiz. biz toprağa sinyalin toprakta akıma ihtiyaç duymadan ilerleyebilmesi için ac veriyoruz. akıma onun için ihtiyaç yok. bu ac ninde frekans değeri yüksek olmaması gerekiyor ki toprak yüksek frekansta kapasitif direnc göstermemeli, bu sebeble mümkün olduğunca frekans düşük olmalı, 50 hertzlik birde şebeke frekansı var ki buna da çok yaklaşmamalıdır. bunun için 100-200 hertz düşünüyoruz. epenin devresi yanlış hatırlamıyorsam 137 hz civarında çalışıyor.
bu sebebleri göz önünde tutarak bir verici katı oluşturalım istiyorum.
kaba bir şekilde benim aklıma gelende 12v tan 100-150v dc elde edip bu dc voltajı toprağa sinyal şeklinde yollamak, yani düşüncem kaba olabilir belki ama olması gereken böyle birşey daha iyi teknik öne süren arkadaşların fikirlerine açığız.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

cool2o10

Alıntı yapılan: pro-TR - 17 Nisan 2015, 14:18:44
arkadaşlar;
yazıları tam okuyamadım kusuruma bakmayın, okuma mantığı için epenin kodunu incelemeyi gerek duymuyorum. ne yapacağımızı biliyorum. başlangıçta anlatmaya başladım ama kimse fazla ilgilenmediği için üzerinde durmadım, zira görüntü kirliliği yaratıyor. toprağa ac mi dc mi çelişkisine vereceğim cevapsa
biz toprağa akım akıtmayacağız zira bu çok elzem değil, mümkün olduğunca az akım vereceğiz. biz toprağa sinyalin toprakta akıma ihtiyaç duymadan ilerleyebilmesi için ac veriyoruz. akıma onun için ihtiyaç yok. bu ac ninde frekans değeri yüksek olmaması gerekiyor ki toprak yüksek frekansta kapasitif direnc göstermeli, bu sebeble mümkün olduğunca frekans düşük olmalı, 50 hertzlik birde şebeke frekansı var ki buna da çok yaklaşmamalıdır. bunun için 100-200 hertz düşünüyoruz. epenin devresi yanlış hatırlamıyorsam 137 hz civarında çalışıyor.
bu sebebleri göz önünde tutarak bir verici katı oluşturalım istiyorum.
kaba bir şekilde benim aklıma gelende 12v tan 100-150v dc elde edip bu dc voltajı toprağa sinyal şeklinde yollamak, yani düşüncem kaba olabilir belki ama olması gereken böyle birşey daha iyi teknik öne süren arkadaşların fikirlerine açığız.


Yukarıda bır topiğe işaret ettim bir incelermisin. 3tane link var özellikle en alttaki referans alınan tekniklerden örnekler ayrıntılı ölçümlü resimli vb vb diğer linklerde yararlı takvıye olarak - leri + ları hersey yazıyor ..

cool2o10

Bir şey daha Venner olan gayet ıyı ıkız prob turu de var tabı vennerda problar arasındakı mesafede herzaman korundugu surece 2 kısı gerekebılır ama hızlı olcum ıcın ıyı toprakta ozdırenc arıyor fikir acısından soyledim..


İkiz prob bılınen bır alan ıcın ıyı yanı sulakmıdır nedır ne deıldır çözünürlük / derinlik için kesin matrıks olusturacaksın ve tum olcumlerı tekrarlıyacaksın.


Venner da ıse bilinmeyen yeri keşif için ve toprak ozdırenc degısımlerı için iyi  dantel sıstemı kullanılabılır problar arasındakı mesafe korunmalı.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious