Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Teknoloji Ekibi Resistivity Yapalım.

Başlatan kripto55, 13 Eylül 2014, 00:40:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beyazkuvvet

Alıntı yapılan: mc_307 - 30 Ekim 2014, 22:06:30
Beyaz ustam güzel düşünce. Şuan alette geliştirme tamamlandı sanırım. Sadece Türkçeleştiriliyor değilmi. İlk mesajda olması çok iyi olur. Kullanimi hakkinda da video ve resim olmasi süper olur

Alet ile ilgili her.gi bir geliştirme yapılmadı.Aletin orjinal şeması ne ise ona uyuldu.Sadece pcb kısmı ve şemasındaki besleme kısmında değişiklikler var.Yani anlıcanız mevcut çalışma şartlarının haricinde değişiklikler yapıldı.Oda stabil çalışması için..
Linkback: Ynt: Teknoloji Ekibi Resistivity Yapalım.

UNIQUE - TA5DF

Ve bu alet ile en iyi sonucu verdiği söylenen snuffler yazılımı türkçeye çevriliyor ki herkes faydalansın. Bir patch scripti veya kopyala-yapıştır crack şeklinde sunacağız inşallah. çeviri devam ediyor. bazı teknik terimler çevrilemedi onları buradan paylaşayım siz ne derseniz ona çevireyim.
TA5DF


Ankebut

Ankebut
Herkese bol bol başarılar diliyorum. Resistivity cihazlar kullanım alanı sınırlı(kaya ve sulu yer oluşumları)olmakla ve pratik anlamda çalışma yapılamamakla birlikte, neredeyse en doğru ve en net sonuçları ve görüntüleri verebilen ve derinlik bakımından kullanılan malzemelere bağlı olarak yüzlerce metre derinden veri alabilen cihazlardır. Ayrıca toprak altında bulunan ve toprağa oksit yayabilen cisimlerin yaydıkları oksitlerin alınan 3d görüntülerinde görüleceği üzere; metallerin çevrelerinde yaydıkları oksitle orantılı olarak metalin çevresindeki toprağın iletkenlik açısından değiştiği ve  metalden uzaklaştıkça koyudan açığa giden bir renk tayfı meydana gelmektedir.Altın metalinde böyle bir tayf çok ince bir şekilde görülmekle birlikte diğer metallerde bu tayf çok belirgin bir şekilde katman katman olmaktadır. Bu da metal ayrımı konusunda altını diğer metallerden çok rahat bir şekilde ayırmaktadır. Altın metali oksit yapmadığı için çevreside görüntülerde temiz görülmektedir. Çevresinde bir tayf meydana gelmemektedir. Ancak toprağa temas etmek ve çevresinde boşluk olmamak ve metal bir kutunun içinde olmamak
kaydıyla. Saygılarımla.


Beyazkuvvet ustam o yazıda benimdi..Tecrübe sonucu yazmıştım. Ancak elektrod sayısı fazla olmalı ki ayrıntılı görüntü oluşabilsin ve programı varsa filtreleri iyi kullanmak gerekiyor. Ama emin ol yeni gömülmemiş değersiz metal değilse derindeki toprakla temas etmiş altını mutlaka ayırıyorsun. Yani sadece altına ve hatta gümüşe duyarlı bir cihaz ^-^ ^-^ ^-^  Hiç bir altın ve gümüşe özel  frekansı göndermeden....


Saygılarımla


karamurat

çok zamandır ustalarımdan haber yok.ne oluyor arkadaşlar

UNIQUE - TA5DF

TA5DF

karamurat

HANGİ DİĞER BAŞLIKTA DEVAM EDİYOR...


ServetsizServet

Alıntı yapılan: karamurat - 19 Kasım 2014, 10:29:25
çok zamandır ustalarımdan haber yok.ne oluyor arkadaşlar
çalışmalar devam ediyor :)
Okumak tutkuların en soylusudur,

spradon


pro-TR

#170
slm feridun ustam;
şu rezistivmeteri biraz pratikleştirelim diyorum. benim aklımdaki düşünceler bu yönde. analog yapıyı oluşturmak sorun değil. hesaplama vs de önemli değil. önemli olan oluşturduğumuz dataları PC de 3D haline dönüştürmek, aslında karadağ usta el atsa veya siz bişeyler yapsanız projenin üzerine gidilebilir.
hedefim tek kişi kullanılabilecek seviyede ölçümü pratik bir rezistivmeter yapmak. bunun için şöyle düşündüm.
50m lik bir alanı dairesel arama tekniğinde;


50 m bir kablo ile bir TX katı oluşturmak, aşağıya şeklini ekledim, şekile göre TX_a kısmı vericinin canlı ucu, bu uctan voltaj vereceğiz bu sayede batarya sabit kalacak, bu kısımda aynı zamanda infraded bir mesafe ölçümü için infraded verici de olacak. TX_b ise voltajın toprağa verilebilmesi için devreyi tamamlayan diğer uc ve her ölçüm bittiğinde (örneğe göre X sırası bittiğinde Y ye doğru istenilen çözünürlüğe göre dairesel ilerletilecek kısım)


RX_b ise yine TX_a ya yakın veya TX_a ile bitişik elimizde gezdireceğimiz alıcı devrenin pasif kısmı buda TX_a gibi sabit olacak.
RX_a ise bizim ölçümleri alacağımız üzerinde tek bir kazık olan aynı zamanda TX_a ya olan mesafesini ölçebilen bir voltaj/akım ölçer devremiz ve tabi ki iç yapısında aldığı ölçümleri hesaplayıp bir hafızaya atabilecek kapasitede bir alıcı devremiz olacak. istenilen aralıkta ölçüme göre kazık çakılıp ölçüm alınıp, hesaplanıp hafızaya atacak tabi kazık çakma esnasında TX_a ya göre aldığı ölçümün merkeze olan uzaklığını ölçecek.


bundan sonrası hesaplayıp 3D için gerekli verileri oluşturmak ve bu veriler ışığında bir modelleme yapmaktır ki işte bizim şimdilik tıkandığımız nokta burası


benim fikirlerim bu yönde katkı sağlayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

SLM ARKADAŞLAR epe dergisinin rezistivini isisde simülasyon yapmak istedim ama elimdeki dosya ADC hatası veriyor, çalışan hex varsa buradan paylaşabilirmi?
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

#172
Hocam geçmişe dönük mesajları okursanız aynı sorunu bende dile getirmiştim.Sorun muhtemel kristal ayarlarından çünki ekrana da görüntü gelmiyor.Fakat isiste bu şekilde bir ayar yapsanız dahi sonuç değişmiyor.devreyi kurduktan sonra realde denemeler yapmalısınız.


Çalışan hex kodu 4511 olan


bunun yanında cihazı yapıp  ta pc ile bağlantı kuramadığını söyleyen arkadaşlar bana mail atıyorlar.Bu durumda kart üzerindeki kristalin değeriden kaynaklanıyor.Kristal değerini 3.6864MHz olarak seçmelisiniz.Farklı bir değer takarsanız doğrudan pic'in çalışma frekansını etkilediğinden dolayı haberleşme hızınıda etkiliyor ve doğal olarak ta cihazdan gönderilen veri ile pc arasındaki senkronizasyon bozuluyor ve sağlıklı data gönderemiyorsunuz.Zaten program bunun ile ilgili hata veriyor direkt olarak.


Bunun ile ilgili bir ikinci husus malum cihazı laptop ile çalıştırmaya çalışan arkadaş mecburen rs232 çeviri kullanıyorlar.Yanlız aldığınız çeviricilerin kimileri direkt olarak TLL seviyesine çeviriciler de olabiliyor.Bundan dolayı ( denemedim ama ) sorunlar da yaşıyor olabilirsiniz. çünki cihazın içerisinde zaten max232 entegresi vs. bir chip var ve çıkıl ttl seviyesinde siz de bunu tekrar şemadaki maz232 ye girdiğinizde sıkıntı yaratabilir kaldıki muhtelde sorun yaratacaktır.


Konu ile ilgili olarak şemada belirtilen kristal değeri ve uygun bir usb çevirici kullanırsanız cihaz sorunsuz çalışacaktır.








benim kullandığımın görseli bu





http://www.hexin-technology.com/USB_2.0_To_RS-232_Serial_Converter-Product-254.html




tll çevirici nasıl bir şey diyorsanız





fiyatı pek fazla birşey değil fakat buna benzer bir şey alırkende 5v luk olup olmadığını bilmeniz lazım.



http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/arduino-usb-rs232-ttl-cevirici-139888756?gclid=CjwKEAiA5qOlBRDAn8K5qen65joSJADRvlbqRGgfpqYgB3kzz189PEHFIyifv7MOaixxcqs7LMZ4_RoCpJTw_wcB&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0




Benim kanaatim direkt usb rs232 çevirici almanız olacaktır.




Usb çeviricini cihazını ve pc niz hazır.Denemeler yapıyorsunuz fakat snuffler ile bağlantı kuramıyorsunuz.Sorun kristal mi çeviricimi pic veyahut hex kodumu vehayutta kablomu bilmiyorsunuz.Bunun için size benim devamlı bu tarz işler için kulandığım ve başka bir forumdan arkadaşımızın yazmış olduğu ve çokta kullanışlı bir program olan serial port dinleme programını öneririm.


http://320volt.com/serial-port-terminal-v1-1/


Bu program sayesinden usb çeviriniz çalışıyormu çalışmıyormu test edebilirsiniz.:


* çevirici pc ye bağladığınızda donanım olarak tanıyor olabilir fakat haberleşme yapıp yapmadığını test için yukarıdaki programı açıp usb çeviricinin bağlı olduğu ( bu aletleri pc ye taktığınızda pc niz bunu com port olarak tanımlar ve bir isim veriri.Laptoplarda rs232 olmadığı için comport göremezsiniz ama usb çevirici taktığınızda com port olarak tanıdığında aygıt yöneticisinden çeviriciyi tak çıkart yaparak ismini vs. görebilirsiniz.


* haberleşme yapıp yapmadığını test etmek için ise prgramı açıp ilgili donanımı seçip bağlantı kur dedikten sonra sağdaki kutucuklardan birine "DENEME"  yazıp çeviricinizin rs232 soketi üzerindeki 2 ve 3 NOLU uçları köprü yaparak ( cımbız vs ile olabilir ) programda rx kısmıda gönderidiğiniz datayı aynen göreceksinizdir.


Şayet giden data gelen data ile aynı ise çeviricinizde sorun yok demektir.


Hatta cihazı modifiye etmeye çalışan arkadaş soruyorlar ölçüm bilgisini pc ye nasıl yolluyor diye.Bana kalırsa çok dandik bir haberleşmesi var çünki sadete picten çıkan tx pc nin rx ine gidiyor.O kadar


bu tarz merakı olanlar bu prgram ile cihazın gönderdiği dataları inceleyebilirler ve kendilerine göre pc yazılımı vs. yazabilirler vs vs vs..




rs232 kablo yaparken de yanlış hatırlamıyorsam kablo cros olacak yani çapraz olacaktı.Elimdeki kabloya bakmam lazım yani 2-3 ye bağlanacak.zaten 2 itimal var ya cros kablodur yada düz.


Bunun dışında birde 5nolu uçlara bağlantı yapmayı unutmayınız.Bu uç gnd ucu olduğudan dolayı bu bağlantıyı yapmazsanız cihaz ile bağlantı kuramazsınız.
Yapacağınız kablo çok ucunza sheetli kablo kullanınız ve konnektörün metal gövdesine bu sheeti lehimleyiniz.Ama 2m lik kablo işinizi çok çok görecektir.


tabi birde aşağıdaki resimlerdeki gibi cihaz toplarsanız sonra bana " senin cihazın çalışmıyor paramı geri ver " de dersiniz çalışan cihazı  çalışmaz halede getirirsiniz.
Bu konuda hüseyin hocanın yaklaşımını şuan daha iyi anlıyorum.Bu cihazın sahibi birde bu cihazdan benden kart alarak toplayıp satış yapma niyetinde idi.Vallahi bilmem ama durum içler acısı ve bunun yanında jhon hocaya bile saygıyla andıracak bi işçilik olur.Çünki tasarım kiminse taş ona gider toplayana değil böyle durumda cihazı kimin topladığını bilen bakan olmaz cihaz epenin cihazı ver küfrü gitsin adamın umrunda olmaz. :P dedim ya hüseyin hoca bazı konularda haklı yani.





































şuan için aklıma gelenler bunlar..

nişancı

Ustam geyet acık olmuş , eline sağlık , sizin kullandıgınız rs232 farklı imiş alip deneyelim tşkler

pro-TR

mustafa ustam bendeki 450 nolu hex. simülasyonunu ben çalıştırırım sorun olacağını sanmıyorum, yeterki son çalışan hex olsun. derdim bu devreyi yapmak değil. rezistivler hakkında daha detaylı bilgilere sahip olmak, elimde 5-6 tane PDF formatında belge var şuan onları inceliyorum. mantığını çözmeye başladım. uzun vadede üzerinde çalışacağım bir proje olduğu için elimde alt yapısı olsun istiyorum.
epenin bu devresini daha öncelerden yapmıştık. alıcı katında kullanılan ensturmansyon işlem çok hantal, üstelik yeni versiyon ensturmansyon opamplar varken onları kullanarak daha hassas ölçümler alınabileceğine inanıyorum. ayrıca arazide ki bazı ameleliklerden devreyi kurtarmayı planlıyorum. tabi uzun vadeli bir proje olduğu için sadece bunlar düşünce...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

Çalışmalarınızda başarılar hocam.Ben scop almadan bu işle pek uğraşmayı düşünmüyorum çünki boşa zaman kaybı oluyor benim için..



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious