Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi

Başlatan Karadağ, 16 Eylül 2012, 12:19:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mustafaaltun

arkadaşlar konsantrik yada dd bobin bunların ikisindede aynı sorunlar oluşur.çünki ikisindede aktif ve pasif bölgeler var.ancak sarım şekline göre pasif yada aktif bölgelerin oranını ayarlarsınız.bu mümkün aktif bölge arttırılarsa sizin söylediğiniz problemler ortadan kalkar ama,bunun yanında başka problemler oluşuyor örneğin topraktan fazla etkileniyor dolayısıyla toprak içindeki bir metalin ayırımı oldukça güçleşiyor.bütün olasılıkları denedim sonuç şu:ayırım istiyorsan dd başlık,genel pozisyonda çalışayım derinden alayım dersen konsantrik başlık tavsiye ediyorum.çünki en verimli olan başlık konsantrik başlık tır.ama dd başlığa göre toprak içersinde bulunan bir metalin ayırımında dd başlığa göre yaklaşık yüzde 50 daha düşük olduğunu gördüm.ama genel pozisyon yani tüm metaller pozisyonun da konsantrik başlığın verimi güzel.

aslına bakarsanız dd başlıktaki aktif ve pasif bölgedeki sinyallere takılıp kaldınız bundan önceki yazımda da belirtmiştim dd başlıkta ortadaki bölgeyi yani aktif bölgeyi baz alın diye acizane size tavsiyem bu ... ayırım sinyaliniz olsun ses sinyaliniz olsun toprak sinyaliniz olsun bunların hepsi aktif bölgeden gelen sinyaller olursa arazide problem olmaz .yani pasif bölgede gördüğünüz ters sinyalllerin bir önemi yok .toprak aşırı mineralli olmazsa...kaldıki konsantrik başlıktada pasif bölge mevcut ama dd ye göre alanı az .onun için ters sinyallerin farkına varmıyorsunuz diye düşünüyorum.yani konsantrik başlıkta da gördüğünüz problem bitmeyecek.ama azalmış olarak karşınıza çıkacak.

bu yazdıklarım tarafım dan  denenmiş olan şeyler.lütfen gubuzluk olarak değerlendirmeyin aynı problemleri yaşamaktan bıktım problem bir türlü çözülmüyor yıllardır harcanan bir emek var ortada ama hala istediğimi tam anlamıyla yakalamak nasip olmadı.ama manyetik alanla gelinebilecek nokta buraya kadar diye düşünüyorum .çünki toprak izin vermiyor .ama çok özel sistemler vardır onu bilemiyorum,onuda zaman gösterecek.  HAYIRLI ÇALIŞMALAR DİLİYORUM ...
Linkback: Ynt: Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi

ali kaptan

bu tecrübeyi vlf lerde mi gördünüz pı-ıb demi.
vlf lere benzesede pı-ıb aynı değil çünkü

mustafaaltun

hiç değişen bir şey yok bundan emin olun.aynı problemler tx rx ten oluşan bobin olduktan sonra fark etmiyor.sonuçta her iki sistemde de bobinler sıfırlanıyor. sonuç çok küçük farklarla aynı.

ali kaptan

vlflerde rx sinyalinin incelenişi ile pı-ıb rx sinyalinin incelenişi çok farklı.basit bi devre kurup denediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlatabilirim.siz varsayımdan hareketle yorum yapıyorsunuz.denedim böyle oldu demekle,vlflerde böyle onda da böyle olur demek aynı şey değil.

elsidi

Ben'de bir makina yapmıştın osilatör bobini üç çıkışlı alıcı bobini normal iki uçlu idi yani arama bobinine
giden uçlar 5 adet'di Bu alet'e ne yaptıysam tekli metalin üzerinden sağa sola sallamalarımda
çiftli ses çıkarıyordu bobini DD yapmıştım Eğer anlattıklarınız bu ise benimde başıma böyle bir
olay geldi Tabii benim osilaskopum yok ama çok kaliteli bir LCR metrem var Bir çok vlf yapmama
rağmen ilk defa bu alet'te böyle birşey başıma geldi Konsantrik bobin hiç yapmadım keşke
yapmasını bile bilsem Ali kaptanın dediğine göre osilaskopsuz konsantrik bobin yapmak imkansızmış
Bu gidişle konsantrik hayallerim başlamadan bitti

mustafaaltun

sayın ali kaptan ben bu işe yeni başlamış birisi değilim. ben o söylediklerinizi deneyeli o kadar çok zaman olduki ...
emin olmadığım varsayımları buraya taşımıyorum. böyle bir derdim yok .sadece sizlere yardımcı olmak iç,in yazdım .ama bunu nasıl anladınız bilmiyorum.kişiler kendilerine göre bildiğince denemeler yapar paylaşır yada paylaşmaz .ben gördüklerimi ve yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim .sizin düşünceniz i değiştirmek yada bir şeyleri kanıtlamak gibi derdim yok.
özet olarak bu yazdıklarımın varsayım yada teori ile bir ilgisi yok.bunlar denenip test edildikten sonra çıkan şeyler
zamanla anlıyacağınızı düşünüyorum .

mustafaaltun

yolunuz konyaya düşerse neler yaptığımı nelerle uğraştığımı ve varsayım olmadığını bir çay içerken size gösterip anlatabilirim.beni tanımadan ne yapıp yapamıyacağımı bilmeden bu şekilde varsayımla yola çıkmanız ne kadar reel bir kişi olduğunuzu ortaya koyuyor ..düşüncenize saygı duymak lazım.söyledıklerim vlf ve pi sistemler için geçerli.

Karadağ

Merhaba,

Ali Kaptan, Mustafa Altun da sizin gibi bu iler ile uğraşan, çokca zamanını bu işe harcamış birisidir.

Mustafa Altun, Ali Kaptan da sizin gibi bu işler ile uğraşan, çokca zamanını bu işe harcamış birisidir.

Sanırım birbirinizi şahsen tanımamamanız nedeni ile böyle bir yaklaşım oldu. Bu vesile ile tanışmış olunuz. İyi dostluklar sürtüşmeyle başlarmış. Umarım sizin de iyi bir dostluğunuz olur. İkinizde bizler için önemli kişilersiniz.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

çanaf

Çok değerli can kardeşim Mustafa Altun'um seni bu siteye davet ederken bazı teorisyen, pratisyen, profesyonel dalında uzman olan bir çok ilim için uğraşan insanlara arkadaşlara çok faydalı olacağını bildiğim ve düşündüğüm için  katılımlarını rica etmiştim. yarım asrı geçen ömrümüm hemen yarı zamanıdır tanıdığım şahsının bugün tartışması açılan konuları nerdeyse  15 yıl öncesi irdelemişliğini bildiğim için  şu an davetimde haklılığım dan eminim.Ve dahi bu siteden anlaşılmaması için ısrar edilip kırılmasına sebebiyet verilerek senin gibi birçok arkadaşın siteyi terkine de ayrıca  şahidim.Umarım kırılıp gitmezsin kalıcı ve katılımcı olman devam eder. Bütün bildiklerimin aslında ne kadar yanlış ve yanıltıcı olduklarını teorik ve  nazari anlamda her tür teknik irdeleme ve gösterimle bana öğrettiğin ve ispat ettiğin içinde müteşekkirim.  Bu hobi amaçlı uğraştığım şimdilerde tamamen bıraktığım bu elektronik devre çalışmalarımda  şahsım ve tüm talep edenlerede üstün öğretme yardım etme ve hiç bir bilgiyi esirgememe azmin ve arzundan dolayı  teşekkürler...Tüm arkadaşlara kolay gelsin karadağ kardeşimede bu yapıcı açıklamasından dolayı teşekkür ederim...

ali kaptan

sn mustafaaltun ne sizi ne de sitedeki her.gi birini küçümseme gibi bi durumum olmadı.böyle anlaşıldıysam özür dilerim.
siz nasıl ki tecrübelerinizi aktarıyorsanız ben de kendi tecrübelerimi yanlış anlaşılmadan aktarabilmenin derdindeyim ki faydalı olabileyim.daha önceki mesajımda da belirttim dd bobinde ben istediğim verimi alamadım.belki benim beceriksizliğimdir.bilen arkadaşlar ihtiyacı olanlara nasıl aşılacağını anlatsaydı  sorun kalmazdı belki.ben çözemedim ve oo başlık yaptım.sonuç istediğimden de iyi oldu ve paylaşmak istedim.esasında pı+ıb-pı bi devre tasarlayıp sitede paylaşaktım pc çöktü vs vs derken proje kayboldu.bu sitenin bu alanda bana katkısı çok büyüktür.ben de siteye katkım olsun istedim ve paylaştım.
asla kimseyi incitmek istemem.bilgiye aç biri olarak kimsenin ne bilgisine ne emeğine saygısızlığım olamaz.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Ali Kaptan, açıkcası pulde ib konusunda siteye bir çalışma yapmanızı herkes gibi bende çok isterim.

Deneme yapmak için resimdeki devreyi çizdim. Yarın zaman bulabilirsem PCB çıkartıcam.

Saygılar

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

mustafaaltun

mesut abi (çanaf)yazdıkların için tşk.ne mutlu bana....

ali kaptan yanlış anlamışsam özürdilerim.

aslına bakılırsa bu işler bir araya gelip konuşulması gereken şeyler.böyle uzaktan olmuyor.

çalışmalarınızda başarılar diliyorum...

pro-TR

karadağ ustam benmi yanlış anlıyorum, yoksa siz mi kaçak güreşiyosunuz, bu devreyi deneyeceğim dediğiniz resim, ne bir pcb ne de bir şema, yani sinyali nasıl işlediğiniz konusunda en ufak bir fikir oluşmuyor kafamda, paylaşım eğer bu şekilde ise elimde onlarca kendi tasarımım PI ve PI-IB devreleri var bu şekilde bende paylaşabilirim, sorun değil...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

ali kaptan

galiba bu konu herkesi biraz germiş :) :) :)
bi devre yapıp paylaşmam çok zor(vaktim hiç yok)  ama basit bi devre üzerinden ilk opamp çıkışının skop görüntülerini paylaşsam iyi olacak.zaten işi bilen arkadaşlar gerisini benden daha güzel getirirler.

pro-TR

Alıntı yapılan: ali kaptan - 04 Ocak 2013, 11:49:29
bi devre yapıp paylaşmam çok zor(vaktim hiç yok)  ama basit bi devre üzerinden ilk opamp çıkışının skop görüntülerini paylaşsam iyi olacak.zaten işi bilen arkadaşlar gerisini benden daha güzel getirirler.

yok ustam bi gerginlik değil aslında biraz zerzeniş diyelim, zira bu site bir paylaşım sitesi diye tanındı, bişeyler yapmaya çalışan arkadaşlar kısmen de olsa yaptığı çalışmalar hakkında şema, pcb, bilgi vb şeyleri az-çok paylaşmaya başlıyordu, zaman zaman iş bölümüde yapılıyordu, komple bir devreyi tasarlayıpta sunan kısımlarda oldu, ama son zamanlarda açılan konularda bilgi paylaşımından ziyade eksik bilgilerin giderilmesi olarak işlem yapılmaya çalışılıyor, bilmeyenler için iyi olabilir ama eksik bilgisi olanlar için kendini geliştirme adına hiç bir fayda sağlamıyor, bilemiyorum belki de artık bu işlerden sıkılmaya başladığımız için site eski tadını vermiyor, yakıtı biten araç konumuna düştük, yada artık bizimde miadımız doldu

elsidi

Yaptığı çalışmaları biz amatörlere bizim anladığımız dilde anlatan nadir insanlardan biri olan
ali kaptan'ı uzun ara verdiği sitemize geldiğine geleceğine pişman ettik. Yazık
Neden birbirimizi zor duruma düşürmek için yarış halindeyiz.Neyi paylaşamıyoruz?
Bırakalım insanlar anlatmak istediklerini rahat anlatsınlar.
Başta pro-TR,mustafaaltun,Tesla coil, asenkron sizler bu sitede olmanız sitemize ayrıcalık katar
Ben hergün yukarıda saydığım arkadaşların yazılarını heyecanla takip ediyorum
sizlerden bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.Biz sizin kavganızı değil bize bir şeyler katmanızı
bekliyoruz.Saygılarımla

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 04 Ocak 2013, 11:29:15
karadağ ustam benmi yanlış anlıyorum, yoksa siz mi kaçak güreşiyosunuz, bu devreyi deneyeceğim dediğiniz resim, ne bir pcb ne de bir şema, yani sinyali nasıl işlediğiniz konusunda en ufak bir fikir oluşmuyor kafamda, paylaşım eğer bu şekilde ise elimde onlarca kendi tasarımım PI ve PI-IB devreleri var bu şekilde bende paylaşabilirim, sorun değil...

Merhaba,

Pro-TR yapma Allah aşkına nezaman netür bir bilgiyi sakladığımı gördün? Devrenin şemasını bu konunun 3. sayfasında vermiştim. Hatta sen bana dg449 ları sormuştun. Ne çabuk unuttun. Kırıldım açıkcası.

Saygılar

Karadağ

Alıntı yapılan: ali kaptan - 04 Ocak 2013, 11:49:29

Keşke zamanınız yeterli olsaydı. Yukarıda baskıdevresini paylaştığım devrenin açık şemasını 3. sayfada vermiştim. Zaten o devrede 2 kat opampta yükseltme yapıyor okadar. Gerisi MCU nun işi.

Saygılar

pro-TR

Alıntı yapılan: Karadağ - 04 Ocak 2013, 19:41:25

Merhaba,

Pro-TR yapma Allah aşkına nezaman netür bir bilgiyi sakladığımı gördün? Devrenin şemasını bu konunun 3. sayfasında vermiştim. Hatta sen bana dg449 ları sormuştun. Ne çabuk unuttun. Kırıldım açıkcası.

Saygılar

hmm usta benim kafam karışık sanırım, bu konuyu telefondan da özel olarak görüşmüştük sanırım haklısın ve ben bir özür borçluyum, ama son zamanlarda ki yaşananlar bizi yıpratmaya başladı sanırım

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 04 Ocak 2013, 21:19:04
Alıntı yapılan: Karadağ - 04 Ocak 2013, 19:41:25

Merhaba,

Saygılar

hmm usta benim kafam karışık sanırım, bu konuyu telefondan da özel olarak görüşmüştük sanırım haklısın ve ben bir özür borçluyum, ama son zamanlarda ki yaşananlar bizi yıpratmaya başladı sanırım

Merhaba,

Özür değil farkında olman yeterli. Ben ne biliyorsam kesinlikle yazarım. Hiçbir şekilde saklamam. Ticari kaygım yok. Amacım burada hep beraber güzel işler çıkartabilmek. Sanırım hep beraber bir mangal organizasyonu düzenleyip stres atmamız lazım. :-)

Saygılar

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious