Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi

Başlatan Karadağ, 16 Eylül 2012, 12:19:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

karadağ hocam pı-ıb devrenizdeki sinyali bizimle paylaşabilirmisiniz? pı-ıb sistemle ilgili benimde çalışmalarım devam ediyor, acaba oluşturulan sinyal sizinkinde nasıl?
şimdi benim çalışmalarımda sönüm 2 adet olup, tx e ait sönüme hangi metal yaklaşırsa yaklaşsın sönüm eğrisi açılacaktır, zira bu kısım PI ve sönümüde PI gibi davranacaktır.
diğer sönüm ise alıcı katına ait sönümdür ve balans (sıfırlama ile elde edilir). ayrım noktası burada oluşur. bu sinyalin verdiği tepkiyi ve nedenini biraz daha açıklayıcı anlatmak isterim ama yine bu yazılarımı okuyan bazı arkadaşların konuyu anlayamayacağından yine tepkiyi alacağım, o sebeble belirtemiyorum.
ama daha detaylı anlatımlarımı dilerseniz açıklayabilirim. tabi şu da var ben bu işin mektebini okumadım, alaylıyım yani bildiklerimi anlatırken kullandığım tanımlar anlatımlarımı karşılamayabilir.
Linkback: Ynt: Pulse IB dedektörler ile ilgili bilgi
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Karadağ Üstadım , şahsen PI devrelerle ilgilenmeye yeni başladım ama ayırımın sağlıklı olması adına bişeyler söyleyebilirim . Skopum ve PI devrem de olmadığı için deneme yapamıyorum . Ama fikir vermek adına şunları söyleyebilirim . Eğer verici katından alıcıya referans alacaksak bu bahsettiğiniz vericideki değişim şekli büyük problem yaratacaktır . İlla vericiden karşılaştırma  veya modülasyon için sinyal alınacaksa üzerine ayrıyeten düşünülebilir . Ancak verici devreyi alıcıdan tamamen ayrı tutarsanız sanırım ayırım için daha hayırlı bir hareket yapmış olabilirsiniz . Ayrıyeten PI-IB devrede balans  yaparken preamptaki diyotlara gerek kalacağını da sanmıyorum . Nasıl olsa alıcıda  0,7 veya daha altında istenilen voltaj elde edilecektir  ;) Balans bittikten sonra alıcı antenin devreye bağlanması ilk defa yapanlar için devreyi korumak adına daha sağlıklı olacaktır . Şimdilik hiç yapmadığım halde ilk aklıma gelenler bunlar . Kolay gelsin ...

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Hele şükür  8)

Pro-TR, Ben balans konusunda bir problem yaşamadım. Sinyal şeklini geçenki videoda görebilirsiniz ama tx e göre görmek istiyorsanız yarın müsait olduğumda bir video daha çekerim. Temelde sorun verici bobine yaklaşan büyük metalin yarattığı sorun.

BingBang, Sizin de belirttiğiniz gibi verici ile alıcı ayrı çalışıyorum. Eklediğim videodaki gibi metaller cinsine göre sinyal ileri yada geri ilerliyor ama yaşadığım sorun verici bobine büyük bir değerli metal yaklaştığında alıcıdaki sinyal geri gideceğine ileri gidiyor. Bunun nedeni metal büyük ve yakın olduğu için bobinin endiktasını değiştiriyor diye düşünüyorum. Benim balans ile ilgili bir problemim yok sanırım. Bu problemin tüm dd bobinlerde olduğunu bu nedenle asıl çözümün vlf dedektörü çok daha iyi bilenlerden geleceğini düşünüyorum. Çünkü bu sorunun vlf dedektörler de de olduğunu gördüm.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

BigBang

İster alıcı ister verici olsun metal ( veya mineralli toprak ) yaklaşan antende indüktans değişimi olması çok normal .Buna bağlı olarak ferromanyetik alana yaklaşan antenin indüktansının yükselmesine bağlı olarak frekansının da düştüğünü frekansmetre ile anlayabilirsiniz. Ama bu bilgilere balanslı bile olsa PI dedektörlerde gerek yok gibi görülüyor .

Hatta tecrübelerimden birini de sizinle paylaşayım . Forumdan Çanaf abimizden bir ara bana skopuyla birlikte idx ve eldorado devrelerini rica etmiştim . O sıralarda idx devresinin alıcısının vericinin akort edildiği frekansın altında olması bana çok saçma gelmiş ve bu konuda testler yapmıştım . Antenlerin ayrı ayrı indüktanslarını ölçerken daha önce indüktansını ölçtüğüm antenin üzerine diğerini koyup çok ilginç bişeyle karşılaşmıştım . Yani indüktansını ölçtüğüm antenin değerinin diğerini üzerinde balans yapar gibi gezdiriken değiştiğini gözlemlemiştim . Özetle illa devreye de gerek yok sadece 1 anten ve LC metre ile indüktans ölçümü alırken antene demirli ve demirsiz metalleri yaklaştıran herkes bunu görecektir . Tabi değerlilerde indüktans değişiminin ferromanyetikler kadar çok olmayacağı da başka bir gerçek . Testlerde metalin uzaklık değişimi bile indüktansı farklı etkilemektedir .

pro-TR

aslında karadağ ustam şu-pı devrede işi biraz daha ileri götürebilsek diyorum, mesela 2 adet sönüm eğrimizi bir opampta karşılaştırsak diyorum, malum değersizde her ikiside artıyor, değerli de biri artarken diğeri düşüyor. bu iki sinyal bir opampta bahsettiğim durumlarda ne tip bir tepki verir?

Karadağ

Merhaba,

BigBang, Toprak için yada küçük metal için sorun olmayabilir. Hatta belki benim şu anda sorun olarak gördüğüm şey toprakta sorun olmayabilir. Bunu şimdilik ben de bilmiyorum. Benim şu an için sorun olabileceğini düşündüğüm nokta verici bobine yaklaşan büyük metalin ortaya çıkardığı sorun.

Pro-TR, Müsait olduğumda ben bir çalışma yaparım. Eğer sen yaparsan ve eklersen de sevinirim. Bu gün dükkanda bir misafirim var. Bugün için çok da bişey yapabileceğimi sanmıyorum.

Saygılar

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

mustafaaltun

slm.
karadağ usta senin sorununu tam olarak anladımmı bilmiyorum ama bence takıldığın nokta dd bobinin özelliğinden kaynaklanıyor gibi geldi. şöyleki dd bobinde 1 adet aktif bölge ,2 adet de pasif bölge oluşur.aktif bölgeden kastım dd bobinde ortada kalan ince uzun bölgedir.metal yada toprak denemelerinizi bobine yaklaştırırken aktif bölgede olmasına dikkat edin.pasif bölge dediğim kenarlarda kalan bölgeye metal yaklaştırırsan gördüğün skop sinyallerinin tersini görürsün ki bunlar arazi şartlarında sana sorun çıkarmaz .çünki bizim için önemli olan aktif bölge sinyalidir.devreyi buna göre dizayn etmen gerekiyor.
problemi anlamışmıyım bilmiyorum ama anladığım kadarıyla yardımcı olmaya çalıştım.
kolay gelsin....

Karadağ

Merhaba,

Evet bahsettiğim sorun tam olarak bu. Toprak denemem olmadığı için toprakta sorun teşkil edip edemeyeceğini sizin tecrübelerinize dayanarak anlayabiliyorum. Ama büyük ve yakında olan bir metalin etki edeceğini düşünüyorum. Bu konuda bir deneme yada fikriniz var mı acaba? Varsa ve paylaşırsanız çok memnun olurum.

Saygılar.

mustafaaltun

arama esnasında başlık hareket halinde olduğundan metalin büyük yada küçük olması  sorun teşkll etmiyor

Karadağ

Merhaba,

Sizin bu tecrübenize dayanarak şu anda sorun olarak kafama takılan şeyleri yok sayarak devam edeceğim. Yazdığınız için teşekkür ederim.

Saygılar

Karadağ

Merhaba,

Aşağıdaki devre ile beraber 32 bitlik 16 bit adc si bulunan bir MCU kullanmayı öneriyorum. Ne dersizin?

Saygılar

asenkron

32 bıtlık 16 bıt adc  ve bunu  basıt komparatorle yapılacak bır ıse kullanıyorsun.ömrün cok olsun beni güldürdün. ::)

Karadağ

Eyvallah Allah hepimizi güldürsün,

De anlamadım neden güldün. Yapılacak şey sönümlenme okuma ise daha komplex neye ihtiyacımız var? Yapılması gereken şey sönümlenme eğrisini 3,3V un 65535 de biri kadar okunacak şekilde yükseltmek değil mi? Enstrumantasyon yükselteç mi yapmalıydık? Anlamadım. Eğer daha iyi bir önerin varsa lütfen yaz. Senin önerini kullanalım. Eğer maliyet diyorsan kinetis kullanmayı düşünüyorum tanesi 2$. Opamp bile daha pahalı.

Saygılar

pro-TR

1 saattir bi mesajı atamadım gitti,
@berk usta bahsettiğiniz bir opamp çiftli bir opamp LM358,TL062 gibi ama türevini tam bilemem, denemeniz lazım..
karadağ ustam opampın ucundaki kompenentleri anlamadım, nedir tam olarak bilmiyorum,
32 bitlik işlemcinin çok fazla bir katkı sağlayacağını sanmıyorum, tabi ADC değerini kastediyorsanız. şemanıza gelince, aynı sinyali hem invertte , hemde non-invertte incelemek istiyorsunuz sanırım, bunun sebebini anlamadım...

asenkron

mcu ucuz olabılır .forumda yayınlanan devrelerde bılınen mcu ların kullanılması taraftarıyım.bır cogumuzda programlayıcısı bıle yoktur.bu benım sahsı fıkrım.hep devre hep devre kımse demıyo usta gel mangal yaktık,kar yagdı sucuk yıycez.
bundan yemeden akılda yok.

Karadağ

Merhaba,

Pro-TR, Oradaki amaç tek opampta opamp parametreleri nedeni ile yükseltemediğim sinyali 2. opampta aynı zamanda analog gnd seviyesine dengeleyerek yükseltmek ve adc den okumak. MCU nun 32 bit olmasının önemli bir nedeni var. Aslında MCU 16 bit olsa yani ADC okuma değeri ile aynı olsa da olur. Ama kinetis MCU 2$ civarında olsuğu için 32 bit yazdım. ADC den okunan değerlerin hesaplanması ve ortalama alınması sırasındaki bellek problemlerinden kurtulmak için bunu kullanalım yazdım. 8 bitlik bir mcu da 16 bitlik bir adc yi okumak birde 256, 512 gibi yüksek adetlerde örneği işlemek sürekli taşmalara ve bazen de zaman kaybından peşisıra gelen işlemin geç kalmasına neden oluyor.

Saygılar

pro-TR

yani karadağ ustam opampların arasındaki kompenent DAC mı demek oluyor? yani sinyalde belirli bir voltaj dengelenmesini sağlamak için.

Karadağ

Merhaba,

Asenkron, açıkcası artık programlayıcı yok diyerek geriden gitmenin doğru olmadığını düşünüyorum. En pahalı sanılan programlayıcıyı bile bugün internette maksimum 50$ a bulmak mümkün.
Sucuk mevzuuna gelince, valla ben mangal işinden pek anlamam ama yeme işinden acayip anlarım. Sen gel yer, mangal sucuk benden yapması senden ;)

Pro-TR, aradakiler 4066 gibi anahtar ama iç direnci daha düşük, daha hızlı ve tekli kılıfta.

Saygılar

pro-TR

Alıntı yapılan: Karadağ - 24 Aralık 2012, 07:58:26

Pro-TR, aradakiler 4066 gibi anahtar ama iç direnci daha düşük, daha hızlı ve tekli kılıfta.

usta o switchin adını söylesende datasheetinden baksak, nasıl birşeymiş...

Karadağ

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious