Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

A_PULSE (deltaya rakip) derin ve ayrımlı pi dedektor

Başlatan asel38, 14 Ocak 2010, 01:16:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sayego

a_pulse-2'yi yaptım bitti. fakat farkında olmadan u10'u ters bağlamışım. Devre o şekilde devamlı ötüyordu. U10 yenisiyle değiştirip düzgün şekilde taktım. Devrede şimdi ledler yanmıyor. Ses yok. Ayrıca d12 u11'in 3. ayağında 6,19 volt görüyorum. Orada 8v görülmesi gerekiyordu heralde. arıza nerede olabilir ki.
Linkback: Ynt: A_PULSE (deltaya rakip) derin ve ayrımlı pi dedektor

sayego

sayego

1n 4001 diyotların tamamını söktüm. yerine 1n5919 byv10 taktım devre çalışıyor şimdilik mesafede sorun var. sanırım onları da ayarları yapınca düzelecek.

pro-TR

Alıntı yapılan: simon46 - 14 Mayıs 2010, 20:19:57
Arkadaşlar bu pulselerde saglıklı bir ayrım olsa minelap-gp4500,Lorenz depmax3 gibi cihazlarda düşündüğümüz ayrım olurdu.Şuan bu cihazlarda reject ayrım var.O DA HİÇ SAGLIKLI DEGİL..Bence umudunuz yinede kırılmasın,pulselerde saglıklı bir ayrım olacagını düşünmüyorum.Özellikle altın ve demir cürüfünü birbirinden ayırt etmek pulselerde mümkün degil..Lorenz depmax6 yeni bir ürün çıkardı.Malesef ondada istenilen ayrım yok..Önemli olan pulselede stabillik ve toprakta mineralden etkilenmeden çalışması..Mineralle metali en iyi ayırt edebilen cihaz bence en iyi ayrım yapabilen cihazdır:))
s.a.
simon ustam kısmen haklısınız ama bazı noktalarda size katılmıyorum. ayrımın mantığı benim bildiğim pı sistemde 2 türlü, birinci yöntem, analog kısımda ayrımı bitirmek.a-pulse gibi iki sinyalin komparatorle fark alınarak yapılanı ki, bu teknikle ayrımda şaşmalar metalin uzaklığı-yakınlığı, duruş yönü, metalin boyutu vs gibi durumlar etkiliyor.
ikinci teknik olarak ta ayrımı işlediğimiz sinyalde işlemci ile iki noktasından örneklemeler alınarak alınan örneklerin değişim hızlarını (türev almak) karşılaştırıp ayrımı yaptırmak daha mantıklı, tabi burada okutacağın adc noktaları ve adc okuma hızı önem arzediyor. bu mantıkla daha verimli bir pı ayrımı elde edilebilir kanaatindeyim. teknik olarak henüz o kısma gelmedim zira öncelikle sağlam bir analog devre elde etmek gerekir düşüncesiyleayrım konusunu 2. plana bıraktım. nasip...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

şimal

arkadaşlar benim elektronik bilgim sizinki kadar yok ama uykusuzun elbombacı olarak vede sizin bir kısmınızın donanım haberde iken yazışırken donanım haberin ilk sayfalarında uykusuz bi dedektör şeması vermişti pı sistemdi vede ayrım yaptığı yazıyordu o dedektör elime geçti ama deneme imkanı bulamadan sahibine verdim onu yapan elektronikçide onun ayrım yaptığını söylüyordu oradan anladığım kadarıyla bu işi dirençle yapıyordu  ayrıca hüseyin gülercenin dedektör şemaları  kitabında 741 opambından alınan sinyalin skalası ortada olan bir amper metre ile ferromanyetik - manyetik diye ayrım yaptığını okumuştum diğer taraftan vlf lerinde mükemmel ayrım yaptığı söylenemez videolarından gördüğüm kadarıyla ozaman bu auyrım olayında başka bir mantık kurulması gerekmezmi 

şimal

sayego kardeş ne oldu senin a pulse 2 sesin hiç çıkmıyor hayırlı haberlerini bekliyorum ona göre bende a pluse yi yapacağım kutu kola ile de mesafeyi deniyebiirsen vede deneyimlerini paylaşırsan çok sevinirim kolay gelsin

arizali

slm arkadaşlar ben devreyi yeni yapabildim.

yaptım ama algılama yok denecek kadar az, sprey boya kutusunu 5-10 cm'den zor alıyor.

devremde hata yok çalışıyor. sanırım bobinden ve söndürme direnci sorunum var

1. pot ayarlarını nasıl yapacağız
2. bobini tam anlamadın, yaklaşık 30-40 cm'lik bobini nasıl hesaplayacağız tel çapı ve kaç tur sarmam gerekiyor

arkadaşlar kafam durdu iyice... yardımlarınızı bekliyorum.
İnsanları yücelten iki büyük meziyet vardır
Erkeğin cesur kadının namuslu olması
Bu iki meziyetin yanında hem erkeği hem kadını şereflendiren bir meziyet vardır
İcabında tereddütsüz canını feda edebilecek kadar vatanına bağlı olmak
İşte Türkler bu meziyetlere sahiptir

şimal

arizali kardeş sayego nun yazdığına göre 50 cm çapında 0.6 mm bobin telinden galiba 24 tur sarmış omajı 2.6 nın üzerinde imiş bi deneyiverde deneyimlerini bizimle paylaş kutu kolayı kaç cm den çekiyor ayrım ile çekimin başlaması aynımı bizide bilgilendirisen çok sevinirim seyego dan haber çıkmıyorda

şimal

a pulseyi yapan arkadaşlar ne oluyor sesiniz çıkmıyor ne oldu deneme yapıp bizi bilgilendirecektinizya teknik 2230 seyego  arizali haber bekliyorum

gurdal

selam aleyküm hayırlı işler hayırlı cumalar herkese selametli günler.arkadaşlar nasıl oldu A_PULSE toprak test leri felan yokmu.devreyi tamamlayıp bitiren arkadaşlar varsa arazide test videosu hazırlayıp yayınlarsa biraz hareket olur forumda.iyi çalışmalar
Amatör

LORD_EX

arizali

Alıntı yapılan: şimal - 20 Mayıs 2010, 23:21:30
a pulseyi yapan arkadaşlar ne oluyor sesiniz çıkmıyor ne oldu deneme yapıp bizi bilgilendirecektinizya teknik 2230 seyego  arizali haber bekliyorum

S.A. Hayırlı cumalar arkadaşlar

şimal kardeş ben sadece pazar günleri bu işlerle uğraşabiliyorum

ben devreyi yaptım bobin sarma sıkıntısı vardı. onuda sardım (tel çapı 0,60mm , başlık çapı 38cm , 29 tur sardım) ama tutturacak kol ve başlık yok daha uğraşıyorum. en önemliside ben ayarları yapamıyorum bu potları nasıl ayarlayacağız bi türlü istikrarlı düzgün ayar yapamadım.
bu ayarlar konusunda bilgisi olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilirler mi acaba???

teşekkürler...

LORD_EX

Alıntı yapılan: asel38 - 20 Şubat 2010, 23:24:07
arkadaşlar o ayar -2,00voltta bile mükemmel çalışıyor
tune potu o dengede o pozisyona gore ayarlanabiliyor zaten
hassasiyyet potu sonda bile olsa dengeliyor zaten
ben sese pot kullanmadım 3 adet pot var benim devrede

RV1= HASSASİYET (zemin sertliği) pot u KUCUK METALLERİ ALIP ALMAMASI BU POT A BAĞLI
RV2= AYRIM POT U (SİNYALİN AYRIM YAPAN noktaSINA KİLİTLENMESİ İÇİN PENCERE AYARI)
RV5= TUNE POTU (SİNYAL SEVİYESİ BAŞLANGIÇ AYARI)
RV6=SES POT U (BEN TRİMPOT OLARAK SABİT SES KULLANIYORUM)

AYIRDIM AYARI:BOBİNİN YAKININDA METAL YOKKEN RV4 (AYRIM SET) TRİMPOTU İLE HER İKİ LEDİ AYNI SİDDETTE YANDIM YANACAK ARASI AYARLAYIP AYNI OLCUDE BAKIR PLAKET VE DEMİR PLAKA İLE FARKI ELDE EDENE KADAR AYIRDIM POT U (RV2) İLE AYAR LAYIN SON DEGİŞİKLİKLERİ MUTLAKA YAPINKİ AYRIMI KİMSE YAPMIYOR DEMESİN GOZLERİNİZLE GORUN YENİ AYRIM BOLUMU DEVREMİ BEKLEMEYİN ÇÜNKÜ DEDEKTOR DISI BASKA BİR PROJEYE BASLIYORUM
ayrıca  HUMHUM GEOTECH TE bu dedektorun alternatifi olarak psg light olarak georgi zhelev in zaten yayınladığı bir devre var yap bir iyilikte tercumelerinden ve tecrubelerinden yararlanalım ayrı bir baslık aç onuda inceleyelim
bu formda

yukarıda anlatılmış . Ama tecrübe edince ayrıca yazarım.

LORD_EX

şimal

lord_ex o değer biraz düşük değilmi arkadaşaların yaptığı bobin omajları ondan yüksek verimleride güzel eğer sen o dediğin bobinle bi deneme yapıp bizimle deneyimlerini paylaşırsan seviniriz kolay gelsin

arizali

Alıntı yapılan: LORD_EX - 21 Mayıs 2010, 12:07:40
http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?t=16325 adreste

başlık için 350 - 500 uH  R = 0.7 - 1.2 Ohm değerleri verilmiş.

slm
sanırım benim bobin   yaklaşık 890uH ,  2,7 ohm  (29 tur , 0,60mm tel , çember çapı 38cm)

şimal

arizali bobinin uH sini ölçtünmü yoksa hesaplamı buldun kolay gelsin

arizali

Alıntı yapılan: şimal - 21 Mayıs 2010, 22:56:02
arizali bobinin uH sini ölçtünmü yoksa hesaplamı buldun kolay gelsin

kendi yaptığım LC metrem ile ölçtüm,  genelde C'lerde%3-5   L'lerde  %2-3 gibi  hata veriyor ama önemsiz sanırım

LORD_EX

Arama bobininin osilatör kısmında bir problem yokmu beyler. Şemaya dikkat ederseniz 555 trigger girişine giden pulse sanki yanlış yerden alınmış gibi. aşağıdaki gibi olmayacakmı sizce?

[IMG]http://i46.tinypic.com/t99ll1.png[/img]

şimal

lord_ex şuana kadar 12 sayfadır yapan arkadaşlar makinalarını çalıştırdılar eğer orda bi problem varsa makinalarının çalımmamış olması gerekmezmi sence istersen sen öyle bi deneme yap bizimle bilgilerini paylaş kolay geslsin 

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious