Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

elyapimi VLF

Başlatan elyapimi, 25 Şubat 2012, 15:17:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elyapimi

r12 33k-r10 1.9k-eşik potunun bir ucu toprak.ilave pot koyduğumuz tuğla ayarı  doğru disk yazan toprak ayarı pot kymadığımız trimpotta disc.şimdilik gördüğüm kadar her şey doğru geriye bi bobin ve kalibrasyon kalıyor onuda cihazı yapınca izah ederiz.
Linkback: Ynt: elyapimi VLF

çanaf

Selamlar.Elyapımı arkadaşım,sanırım yeni pcb lerde kartın en sağ alt köşesindeki 470mf kond. yönlerinde bir hata var gibi bakarsanız yapan arkadaşlar sorun yaşamazlar.İyi çalışmalar.

protek-e

Alıntı yapılan: çanaf - 10 Mart 2012, 13:07:46
Selamlar.Elyapımı arkadaşım,sanırım yeni pcb lerde kartın en sağ alt köşesindeki 470mf kond. yönlerinde bir hata var gibi bakarsanız yapan arkadaşlar sorun yaşamazlar.İyi çalışmalar.

haklısın çanaf 1 ci kondansatör doğru 2.si tam tersi olacak.arkadaşlar buna dikkat etsin

çanaf

Selamlar. Elyapımı üstadım;  25k trimpotlar dizdiğiniz kartın yerleşim şekline göre soldan sağa sıralaması ve arasındaki boş petler nedir?  ( Pc 'mde proplem olduğu için bazı görselleri net göremiyorum.)  Ayrıca dışarı bir pot almışsınız değeri ve işlevi nedir? Bağlantı uçlarını  hangi kompenetlerden  aldınız? 7809'un + ucuna ve  330 ohm 'a da seri bağlanan  1n 4148 in  (3.6  v  yerine takılan ) anod-katod  yönü lay çiziminde doğrumu?

elyapimi

Alıntı yapılan: çanaf - 10 Mart 2012, 18:57:39
Selamlar. Elyapımı üstadım;  25k trimpotlar dizdiğiniz kartın yerleşim şekline göre soldan sağa sıralaması ve arasındaki boş petler nedir?  ( Pc 'mde proplem olduğu için bazı görselleri net göremiyorum.)  Ayrıca dışarı bir pot almışsınız değeri ve işlevi nedir? Bağlantı uçlarını  hangi kompenetlerden  aldınız? 7809'un + ucuna ve  330 ohm 'a da seri bağlanan  1n 4148 in  (3.6  v  yerine takılan ) anod-katod  yönü lay çiziminde doğrumu?aradaki boş petler kutunun dışına konacak olan iki tane 10k pot bağlantısıdır.1n4148 zin + ucu bc517 transistörün kollektörüne.ayrıca kutu dışına konacak 1 adet 100k eşik potu şemada görülen lm 393 komparatörün + referans ucuna 100k dirence bağlanacak.

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: elyapimi - 10 Mart 2012, 11:54:19
r12 33k-r10 1.9k-eşik potunun bir ucu toprak.ilave pot koyduğumuz tuğla ayarı  doğru disk yazan toprak ayarı pot kymadığımız trimpotta disc.şimdilik gördüğüm kadar her şey doğru geriye bi bobin ve kalibrasyon kalıyor onuda cihazı yapınca izah ederiz.
anlayamadım ustam kusura bakmayın. biraz zor anlarım :(
ustam potları referans numarası ile , mesela r28 gibi verirseniz işim daha kolay olacak.  toprak=gnd  sanırım? ona göre düzelteyim.
TA5DF

elyapimi

şu an referansları göremiyom
Alıntı yapılan: protek-e - 10 Mart 2012, 13:41:45
Alıntı yapılan: çanaf - 10 Mart 2012, 13:07:46
da

haklısın çanaf 1 ci kondansatör doğru 2.si tam tersi olacak.arkadaşlar buna dikkat etsin
bende kendi yükledığimi net göremiyorum.birinci kondansatör doğruysa diğer ikisi de şöyle olacak.7809 un çıkışından şaseye haliyle 7809 tarafına + uc şaseye- uc gelecek şekilde bağlancak diğer kondansatörde 7809un orta bacağına yani - besleme ile şase arasına + uc şaseye gelecek şekilde bağlancak.7809 da metal kısmı iki 470 uf kondansatöre bakacak şekilde bağlancak. şu an referansları göremiyom lm ün yanındaki potu kastediyorum.

elyapimi

en üstteki toprak ayarı, ortadaki tuğla ayarı en alttaki  ayrım ayarı .

çanaf

Elyapımı üstad çok teşekkür ederim.

çanaf

Alıntı yapılan: elyapimi - 25 Şubat 2012, 17:20:53
pcb ilk sayfadaki

Merhabalar. Elyapımı üstad yayınlamış olduğunuz bu pcb ve yerleşimlerinizde bir sorun varmı ? Bu pcb aynen basılırsa sorunsuz çalışırmı? iyi çalışmalar.

onlylida

selamlar iyi calismalar su pcb inin X....Y.. nerade bolunor va ic inin ayaglari
narasi saygilar  lida

elyapimi

Alıntı yapılan: onlylida - 11 Mart 2012, 22:55:11
selamlar iyi calismalar su pcb inin X....Y.. nerade bolunor va ic inin ayaglari
narasi saygilar  lida
soruyu anlıyamadım.

protek-e

bu arada devreyi bitirdinmi elyapımı ustam çalışması nasıl pcb yi pazar günü basarken sorun oldu bende yeniden deniyeceğim yollar tam çıkmadı

elyapimi

Alıntı yapılan: protek-e - 12 Mart 2012, 10:46:27
bu arada devreyi bitirdinmi elyapımı ustam çalışması nasıl pcb yi pazar günü basarken sorun oldu bende yeniden deniyeceğim yollar tam çıkmadı
devreyi bitirdim de henüz denemedimson yaptığım iki taneyi denemedim diğerleri çalışıyor.pcb yi basarken plaketi vimle temizle asetonla sil parmak izi olmasın çıktıyı da asetat kağıda al gerektiğinde iki üç kat basarsın.

galaksi

İddiamızın konusu:
" Elyapımı ustamız. PCB sini yapıp ÇALIŞTIRAMADIĞI için, sitedeki diğer ustalara yaptırmak istiyor."
A) Evet katılıyorum
B) Evet Katılıyorum.

Cevabınızı bekliyorum.

Sizleri fazla uğraştırmadan çözüme geçiyorum.
1- Verdiği devrede çıkış transistörü BC517 NPN Darlington bir transistör olmasına rağmen Emiter ayağı  +12 Volta bağlanmış.
Transistör yanar veya devre çalışmaz.
2- BC517 yerine MPSA14 kullanılabileceğini yazmış. Hatalı, ayakları tersdir. Alttan görünüş olarak BC517 EBC, MPSA14 ise CBE dir.
yani yönleri ters takılarak birbirlerinin yerine kullanılabilir. (Hangisinin yönü doğruysa...)
3- Şemasına göre BC517 nin Emiter ayağına seri bağlı 1N4148 diyot çizilmiştir.
Ancak PCB montajında bu diyot 3V6 zener takılı görünüyor.
4- Şemasında 7809 regüle kullanılmış. Bu 78xx serisi pozitif regüledir. Bu regülenin ayakları; yazısını okuyacak şekilde elinize aldığınızda sol ayak giriş, Orta uç Şase, sağ ayak  +9 volt çıkışıdır.
Şemada ise sol +12 volt giriş, orta - , sağ (4,5+4,5) 9 votl gösterilmiş.
Ancak PCB de 2 ucu kısa devredir.
5 - SAKIN DEVREYE BESLEME BAĞLAMAYINIZ.
Bağladıysanız +12 volt ile şase KISA DEVREDİR. Kablolarınız erir veya akünüz patlar yada adaptörünüz yanabilir.
Vaktimin darlığından bu kadar inceleyebildim.
Amacım yardım etmektir.
Her türlü yardıma açığım.
iyi çalışmalar.

galaksi

protek-e

Alıntı yapılan: galaksi - 12 Mart 2012, 16:11:32
İddiamızın konusu:
" Elyapımı ustamız. PCB sini yapıp ÇALIŞTIRAMADIĞI için, sitedeki diğer ustalara yaptırmak istiyor."
A) Evet katılıyorum
B) Evet Katılıyorum.

Cevabınızı bekliyorum.

Sizleri fazla uğraştırmadan çözüme geçiyorum.
1- Verdiği devrede çıkış transistörü BC517 NPN Darlington bir transistör olmasına rağmen Emiter ayağı  +12 Volta bağlanmış.
Transistör yanar veya devre çalışmaz.
2- BC517 yerine MPSA14 kullanılabileceğini yazmış. Hatalı, ayakları tersdir. Alttan görünüş olarak BC517 EBC, MPSA14 ise CBE dir.
yani yönleri ters takılarak birbirlerinin yerine kullanılabilir. (Hangisinin yönü doğruysa...)
3- Şemasına göre BC517 nin Emiter ayağına seri bağlı 1N4148 diyot çizilmiştir.
Ancak PCB montajında bu diyot 3V6 zener takılı görünüyor.
4- Şemasında 7809 regüle kullanılmış. Bu 78xx serisi pozitif regüledir. Bu regülenin ayakları; yazısını okuyacak şekilde elinize aldığınızda sol ayak giriş, Orta uç Şase, sağ ayak  +9 volt çıkışıdır.
Şemada ise sol +12 volt giriş, orta - , sağ (4,5+4,5) 9 votl gösterilmiş.
Ancak PCB de 2 ucu kısa devredir.
5 - SAKIN DEVREYE BESLEME BAĞLAMAYINIZ.
Bağladıysanız +12 volt ile şase KISA DEVREDİR. Kablolarınız erir veya akünüz patlar yada adaptörünüz yanabilir.
Vaktimin darlığından bu kadar inceleyebildim.
Amacım yardım etmektir.
Her türlü yardıma açığım.
iyi çalışmalar.

galaksi

ben söylediklerinize katılmıyorum galaksi arkadaşım burada bir menfaat konusu olmadığını bir şeyler yapmaya çalışırken kimseyi rencide ve kırıcı olmamak en önemli prensibimizdir.tabiki el yapımı ustanın değil diğer tüm ustalar içinde söylüyorum burada amaç bilgiyi paylaşmak ve bu paylaşılan bilgide tabiki hatalar olur bunun için kimseyi şuçlamak olmaz hep beraber kafamıza takılanları ,hataları beraber bulur ve çözüm ararız.ayrıca usta burası paylaşım sitesi olduğu için elindeki projeyi paylaşmış suçmu bu yanlış anlamayın burada kimseyi savunmuyorum sadece birbirimizi anlamak açısından söylemiyorum bence en güzeli bu yazılanlar yerine elyapımı ustaya hataları bildirsen ve bu konuda fikir paylaşsak nasıl olur.ne güzel hataları bulmuşsunuz pcb üzerinde bu hataları düzeltip ekleyebilirsiniz el yapımı ustada sanırım devreyi çalıştırıp burada videolarını ve açıklamalarını paylaşacaktır.ayrıca burası iddaa bayii değil herkese iyi çalışmalar.

çanaf

Merhabalar arkadaşlar. Ben elyapımı üstada bir soru yöneltim.Ama kendi dizaynı ve çalışır olan bu devresi hakkında bir cevap alamadım .Bu sorumu tekraren genele soruyorum .ilk sayfada yayınladığı pcb  nin ve devre yerleşiminin aynen yapılması halinde çalışırmı ?iki tane alt yolu incelerseniz sizde bu soruyu sorardınız .çünkü o haliyle çalışır diyerek paylaşım yapıldıysa kesinlikle yapan arkadaşlar enerji vermeyiniz. çünkü çalışmaz devre kısa devre olur incelenirse görünür yine 5532 nin 8.ci pininden 4.7 k ya giden ve trs petiyle birleşen yol yine bu ilksayfada verilen alt yollara göre de incelersek burada da bir gariplik olduğu görülür. neden cevaplama gereği duyulmuyor? paylaşmak istenilmiyormu ? burada kimseyi sorgulamak ve hata etti diye yargılamak gibi bir haddimde yoktur ayrıca iyi çalışmalar.

galaksi

protek-e ustam neyi neyle kıyaslayıp doğruyu bulacağız.
şemamı doğru, pcb mi ?
ikisinden biri doğru olmalı ki hedefi bulalım.
Yok ikiside eksik ama proje güzelse ki eminim tuğlayı silecek bir cihaz iyi iş yapar.
o zaman osc. den başlayalım yeni bir proje geliştirelim.

elyapımı ustam sizi kırdıysam özür dilerim.
Orjinal pcb nin daha net ve birkaç açıdan çekilmiş resimlerini eklerseniz en azından gözünüzden kaçan noktaları yakalayabiliriz.

BC517 NPN dir Emiteri negatifte olmalıdır.
PCB de +12 , 0 volt arası kısadevre
3,6 votl zener düz takıldığında 3,6 volt regüle çıkışı verir (5mA) düz takıldığında ise 1N4148 ile aynı işi yapar,
üzerine uygulana voltaj tek yönde akım geçirir ve 0,5 volt olur
7809 volt regülenin ayaklarını doğru olarak lehimlerseniz, çalışır.
NOT: Denemelerinizde mutlaka entegreleri soketle montaj ediniz.
arızalanma durumunda yenileriyle değiştirmek kolay olur.
iyi çalışmalar..

elyapımı ustam daha önceden size msn mi yollamıştım.
eklerseniz paylaşımımız daha hızlı ve kolay olur.
burada yaşadığımız sıkıntılar olmadan hedefe ulaşırız.
galaksi

galaksi

Alıntı yapılan: çanaf - 12 Mart 2012, 17:42:29
Merhabalar arkadaşlar. Ben elyapımı üstada bir soru yöneltim.Ama kendi dizaynı ve çalışır olan bu devresi hakkında bir cevap alamadım .Bu sorumu tekraren genele soruyorum .ilk sayfada yayınladığı pcb  nin ve devre yerleşiminin aynen yapılması halinde çalışırmı ?iki tane alt yolu incelerseniz sizde bu soruyu sorardınız .çünkü o haliyle çalışır diyerek paylaşım yapıldıysa kesinlikle yapan arkadaşlar enerji vermeyiniz. çünkü çalışmaz devre kısa devre olur incelenirse görünür yine 5532 nin 8.ci pininden 4.7 k ya giden ve trs petiyle birleşen yol yine bu ilksayfada verilen alt yollara göre de incelersek burada da bir gariplik olduğu görülür. neden cevaplama gereği duyulmuyor? paylaşmak istenilmiyormu ? burada kimseyi sorgulamak ve hata etti diye yargılamak gibi bir haddimde yoktur ayrıca iyi çalışmalar.

Baskılı devrede hata var bu şekilde çalışmaz.
Mesela, +12 volt besleme girişi kısa devre.
7809 regülesinin ayakları kısa devre.
...
...
...

elyapimi

herkese selamlar .galaksi arkadaşımızın iddialarını yanıt.1- hatasız kul olmaz hatalarımızı hep birlikte düzelteceğimizi şöylemiştik ve düzeltiyoruzda.2 bu cihaz çalışıyor hemde birçok profosyonel cihazdan daha iyi ve geliştirmeye açık.pcb nin besleme girişinde kısa devre var doğru bu bilerek değil gönderim sırasında olmuş bir hata elinde diptrace dosyası olanlar bilir.sözüm galaksi arkadaşıma incelemen güzel hataları bulmuşsun açıklıyorsun güzelde doğru olanları niye söylemiyorsun.bide neden yazılanların tamamını okumadan aceleyle hata bulmanın verdiği haz ve sevinç ile üstüne üstlük bide anket ..... 7809 zun nasıl bağlancağı 1n4148in nasıl takılacağı bc517 ni n ters olduğu zaten yukarda belirtiliyor. bc517 yerine mpa a14 de a13 te veya iki tr den yapılmış darlinton kullanılabilir  4007ler yerinede 4538,4066 bs170 ve daha birçok analog anahtar kullanılabilir tabii kullanmayı bilirsen .yinede yanlışlarımız varsa düzltcez.niyetin gerçekten bağcıyı dövmek değilde üzüm yemekse olumlu düşün.devreyi yapmak isteyen arkadaşlar devrenin çalıştığından emin olabilirsiniz.niyetim kimseyi kırmak yada küçümsemek değil yanlışım olduysa affola.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious