Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

elyapimi VLF

Başlatan elyapimi, 25 Şubat 2012, 15:17:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elyapimi

herkese selamlar arkadaşlar.şemayı da bobin bilgilerinide tam olarak yayınlıyacam ancak görüntü alma problemim var bide henüz şemayı çizmedim neden derseniz doğrusu şimdiye kadar yaptığım hiçbir cihazın şemasını çizmedim buda benim eksikliğim .hemen çizmeye  başlıyorum birkaç saat içnde hazır olur.
Linkback: Ynt: elyapimi VLF

protek-e

teşekkür ederiz elyapımı

elyapimi

bobinbilgileri.Rx yaklaşık 13cm çapında 0.25 emaye telden 50 tur Tx de yine ayni çapta 0.35 emaye telden 50 tur. Burada önemli olan tel uzunluğudur her iki bobinde 21metre70santim boyunda telden sarılacak.bu şekilde yapılırsa çap ve tur sayısındaki ufak tefek hatalar her ne kadar endüktansı dolayısıuyla frekansı değiştirsede daha sonra anlatılacak olan kalibrasyon sırasında kolaylık sağlar. 

protek-e

devre üzrinde bazı malzeme değerleri belli değil ayrıca 00 olan dirençler neler? devrede kaç pot var değerleri nedir v.s ???? bu devreyi yapacağım fakat bilgiler eksik

elyapimi

bobin montesi yapılmış olan plastik karkasın çapı 18.5 cm.altta görülen grafit ile kaplanmış malzeme isebobin çanağımızın üst parçası tutma kolunun takılacağı kısımdır.

elyapimi

protek kardeşim şemada dahil her şeyi tamamlıyacaz. normal olarak devrede 3 pot kullanıyorum toprak tuğla ve eşik .ama isterseniz volüm ton disc gibi ilaveler yapabilirsiniz.

UNIQUE - TA5DF

başlıktaki grafit ne için ve grafitle nasıl kaplıyacağız.
TA5DF

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: elyapimi - 26 Şubat 2012, 01:00:39
şu aniçin yok.derinliği merak ediyorsan 2.5 gr. 8mm çapında au ag karışımını orta mineralli toprakta iyi bir toprak ayarı ile 13 ila17cm.
mesafe düşük desem kırılmazsın değil mi ustam. havadaki mesafesi nasıl acaba. reklam olmasın marka vermeyeceğim ama 2.5 cm uzunluğundaki toplu iğneyi 25-30 cm den alan cihaz var. 1 tl minimum 50 cm havada bizzat test ettim. topraktada benzer sonuçlar verirse(havalar fırsat vermedi) bu cihaz en iyisi bence. saygılar.
TA5DF

protek-e

merakla bekliyoruz usta, bakalım eksik malzemeler varsa 2.onurdan tamamlarız :D

protek-e

cihazda önemli olan osilatör ve kararlılık derinlik nasıl olsa ayarlanır cihaz taşa toprağa tuğlaya ötüp durduktan sonra 1 tl yi 50 cm den değil 1metredende çekse harmonik olduğundan işe yaramaz...

UNIQUE - TA5DF

haklısın protek ustam. mesafe toprakta önemli ben elimdeki cihazı deneyemedim bir türlü. elyapimi ustamın emeğine saygı duyuyorum. inşallah teknik olarak faydalı bir paylaşım olur. elyapimi ustam cihazın tasarımcısı olduğu için hertürlü bilgi kendisinde var. bu yüzden sıkıntı çekmeden kolaylıkla yapabileceğimizi düşünüyorum.
TA5DF

elyapimi

Alıntı yapılan: feridund - 27 Şubat 2012, 00:20:08
başlıktaki grafit ne için ve grafitle nasıl kaplıyacağız.
arkadaşım bildiğiniz gibi grafit iletken bir malzemedir ve ekranlama işine yarar. eğer ekransız bir başlıkla arazide arama yaparsak birçok nesneden metal olmayan bir çok nesneden sanki bir metal varmış gibi yanıltıcı sinyaller alırız bunu önlemek için ekranlama şarttır ve en iyi ekranlama malzemesi grafittir.grafit kaplamanın birkaç usulü var.bulabilirseniz eğer piyasada hazır grafit spireyler var.ucuz ve benim kullandığım ise demirdökümlerden yağlı grafit veya kuru toz grafit yada eritme potalarında kullanılan magnezyum grafit ark elektrotları artıklarını havanda toz haline getirdikten sonra sıvı siyah renkli stil ayakkabı boyası ile bir pet şişede karıştırıp iyice çalkaladıktan sonra plastik başlık kabımıza çalkalama usulü iyice yedirir ve kurumaya bırakırız.birkaç denemeden sonra omajı ve kıvamı tutturabiliriz.bunuda bulamazsak kırtasiyeden alacağımız 5b. 6b .7b gibi resim kalemi ile başlık kabımızın alt ve üst içlerini omaj bir kaç kilooma oluncaya kadar karalarız.tabii şaseye bağlancak tellerimizi grafitlemeden önce bir havya yardımıyla başlığımızın içine tutturmayı unutmayalım.

elyapimi

Alıntı yapılan: feridund - 27 Şubat 2012, 00:24:27
Alıntı yapılan: elyapimi - 26 Şubat 2012, 01:00:39
şu aniçin yok.derinliği merak ediyorsan 2.5 gr. 8mm çapında au ag karışımını orta mineralli toprakta iyi bir toprak ayarı ile 13 ila17cm.
mesafe düşük desem kırılmazsın değil mi ustam. havadaki mesafesi nasıl acaba. reklam olmasın marka vermeyeceğim ama 2.5 cm uzunluğundaki toplu iğneyi 25-30 cm den alan cihaz var. 1 tl minimum 50 cm havada bizzat test ettim. topraktada benzer sonuçlar verirse(havalar fırsat vermedi) bu cihaz en iyisi bence. saygılar.
yok kırılmam kardeşim.bütün çabamız derinliği arttırmak üzerine ama topraktaki derinliği.bu üzerinde çalıştığımız cihaz küçük bir modifiye ile 25yeni kuruşu havada 48cm den görüyor ama bu görüş masa üstü şovundan öteye geçmiyor.

elyapimi

Alıntı yapılan: protek-e - 27 Şubat 2012, 00:26:47
merakla bekliyoruz usta, bakalım eksik malzemeler varsa 2.onurdan tamamlarız :D
İzmirde oturuyorum arkadaşım. bahsettiğin ikinci onur izmirde olanmı.

elyapimi

Alıntı yapılan: protek-e - 27 Şubat 2012, 00:30:45
cihazda önemli olan osilatör ve kararlılık derinlik nasıl olsa ayarlanır cihaz taşa toprağa tuğlaya ötüp durduktan sonra 1 tl yi 50 cm den değil 1metredende çekse harmonik olduğundan işe yaramaz...
cihazımız çok kararlı .bazen arazide iken çalışmadığını zannediyosun.elbette kusurları var.zamanla bunlarıda aşarız İNŞALLAH.

elyapimi

Alıntı yapılan: protek-e - 26 Şubat 2012, 23:50:47
devre üzrinde bazı malzeme değerleri belli değil ayrıca 00 olan dirençler neler? devrede kaç pot var değerleri nedir v.s ???? bu devreyi yapacağım fakat bilgiler eksik
[/quote 00 olan direncler pcb üzerinde atlama olarak kullanılmıştır değeri 0 omdur bu atlamaları telle yapabilirsiniz. şemada bunlar belirtilmemiştir.

UNIQUE - TA5DF

şemayı sabırsızlıkla bekliyoruz ustam. cihazı geliştiririz inşallah. Bu forumdan çok işler çıktı. neler yapıldı neler. O nu da yaparız evvelallah.
TA5DF

protek-e

en hoşuma giden osilatörün 4046 ile yapılması nezamandır böyle pll çalışan bir devre arıyordum inşallah elyapımı ustanın katkılarıyla bu cihazı yaparız sağlıklı olarak çalıştırırız hep birlikte bu arada İzmir 2. onur :D

elyapimi

Alıntı yapılan: protek-e - 27 Şubat 2012, 08:42:55
en hoşuma giden osilatörün 4046 ile yapılması nezamandır böyle pll çalışan bir devre arıyordum inşallah elyapımı ustanın katkılarıyla bu cihazı yaparız sağlıklı olarak çalıştırırız hep birlikte bu arada İzmir 2. onur :D

osilatötörümüz transistörlü bc547ve640 kolpits tipinde.4046 ilede yapabiliriz ama bu seferde bobınleri her seferinde ayni değerde yapmamız gerekir.

protek-e

daha kararlı ve stabil çalışmazmı faz kilitleme döngü ile elyapımı ustam.? yani rx ede 4046 tx e de 4046 ,rx frekans sabit tx frekans sabit aradaki faz farkı döngü  yani sistemin girişine uygulanan referans sinyal ile gerilim kontrollü osilatörün (vco) ürettiği sinyaller faz dedektörüne uygulanırlar. dedektör, iki giriş arasındaki fark ile orantılı bir çıkış üretir. bu çıkış vco'nun çıkışını değiştirir ve onu referans sinyal ile aynı frekansta ve fazda salınmaya zorlar.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious