Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Darbe indüksiyon dedektörün mesafe arttırımı

Başlatan yazılımcı, 24 Aralık 2010, 20:57:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yazılımcı

Arkadaşlar uykusuzun yaptığı dedektörle aynı mantıkla çalışan dedektör yaptım tek para 22cm, yalnız gerilimi o kadar arttırmama rağmen mesafede değişim olmuyor,sönüm dirençleriyle ancak değişme oluyor, 700uH 15cm çaplı bobin kullanıyorum aynı çapta 3.5mH denedim yemedi  , acaba bobinin çapını arttırsam mesaafe artarmı - azalırmı , yoksa bu dedektörün çıkabileceği son nokta 30 cm civarımı , görüşlerinizi bekliyorum.
Linkback: Darbe indüksiyon dedektörün mesafe arttırımı

Karadağ

Biz 30 cm çaplı bobin kullanıyoruz. Bu şekilde 30-35 cm den tek parayı algılıyor.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

yazılımcı

kardeşim ilgine teşekkür ediyorum, 1 metreden 20*10 bakır levhayı algılıyor , ama bozuk para 22 cm  dediğin gibi deneyeceğim inşallah mesafeyi arttırabilirsem sizinle paylaşacağım, benim tasarımım biraz farklı inşallah yeni birşeyler katabilirim.

Karadağ

Denemelerinde inşallah başarılı olursun. Sonuçlarını belkiyoruz.

Kolay gelsin.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

yazılımcı

karadağ kardeşim sadece işin elektronik tarafıyla uğraşıyoruz, biraz manyetiğe yoğunlaşsak yeni bişeyler çıkarırız. Yaptığım çalışmalarda herkezinde aynı sorunu devrenin kararsız salınım yapması, bunun en büyük sebeplerinden biri bobinin paralel kapasitansı 1 mH lik bobinde ortalama 100pF lık bi paralel kapasitans oluşuyor buda bobine pararlel olduğundan bobin kendi içinde salınıma giriyor  kazanç yüksek olduğu için bu salınım devreyi hatrı sayılır bi değerde etkiliyor  VLF dedektör olsa frekans belli olduğu için bunu yok etmek çok kolay rezonans frekansında bir filtreyle aşılacak bi sorun, ama bu darbe dedektöründe biraz sıkıntılı bi konu bunu aşabilirsem burada paylaşacağım sizlerinde bilgilerinden faydalanmak isterim. Bobin çok önemli ethernet kabloları birbirine dolanarak gittiği için paralel kapasitans çok yüksek bunun için bobini yaparken birbirlerine sarılarak giden kabloları  birbirlerini yok edecek şekilde bağlanması lazım, ama en iyisi normal bobin teliyle sarmak bobinide etrafını bantla sıkı sıkı sararak titremeyecek şekle getirmek. ben kararsızlığı yok etmek için aynı noktadan 100 örnekleme yapıyorum  buda bobinde bi incce bi vızıltı sesi yapıyor , anlaşılıyoki bobin titriyor , bantsız denedim devre daha kararsız , bobini sımsıkı yapmak lazım . inşallah mesafe artarsa devreyi paylaşacağım. saygılar

yazılımcı

Ansoft Maxwell elektromanyetik simülasyon programında eddy alımlarının etkilerini biraz inceledim bi mesafeden sonra para üzerinde oluşan eddy akımlarının manyetik alan çigileri bobini çok az kesmeye başlıyor, uzaklığın karesiyle orantılı olduğu için mesafe arttıkça iş çok zorlaşıyor , yeniş bi manyetik tasarım yapmalıyız , alan çizgilerini aynı noktaya yoğunlaştırmalıyız bunun için alan çizgilerini sıkıştıracak bi tasarım geliyor aklıma vaktim olursa deneyeceğim kolay gelsin.

pro-TR

s.a.
yazılımcı kardeş sizin bahsettiğiniz PI sistemmi? eğer PI ise 1mH bobin çok yüksek bir endüktanstır. kendi tecrübelerimi şöyle izah edebilirim işinize yararsa;
Pı sistem dedektörlerde başlık iki işlevlidir. 1. işlevi darbe gönderme ki bu işlem için bobin endüktansından çok bobin direnci önem kazanıyor. yani I=v/R formulü gereği ne kadar düşük omaj o kadar güçlü gönderme.
2. işlevi ise alıcı katı için sinyalde ki sönümlenme eğrisi, bu sönümlenme eğrisi çözünürlülüğü için (kendi tabirim teorik bilgim yoktur) yüksek endüktanslı bobin iyidir. sönümlenmeyi uzatmak kısaltmak için söndürme direnci ve karşılama opampına giriş direnci kritiktir.
sonuç olarak; hassas bir alıcı için endüktansı artırdığımızda göndermeyi zayıflatıyoruz, güçlü gönderme içinde bobin direncini düşürüyoruz. bu da şu demek oluyor ne şişden nede kebabtan vazgecebiliyoruz, onun için ortalama bir değer uygulamak zorundayız. şahsi görüşüm PI için 2-3R direncli 400-500uH bobin ideal, bu değeri yakalamak içinde 0,60-0,70 lik bobinden 40 cm lik çapa 22-24 tur ideal.
söylüyeceklerim kabaca bu şekilde.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

bu arada mesafeyi artırmak için endüktansı artırdığımızda paraziti bastırmak zorlaşıyor. ama bunu aşabilmek için basit HUM filtreler uygulayabilirsin, hatta benim denediğim tek opamplı bir HUM filtre vardı gayette işe yarıyordu, kısmen siyanlin genliğini zayıflatsada iş görebilir. istersen şeması basit yayınlayabilirim.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

yazılımcı

a.s pro kardeş;
1 mH bi bobinden kapasitans örneği verdim, normalde 700uH lik bi bobinim var iç direnci 2 ohm, osilaskobum olsa devreyi hoplatacağım , simülasyonlara göre devre yapıyorum , 22 cm 1TL , sönüm direnci 1K , çıkışnda terslemeyen kazancı 1000 olan bi opamp var opambın - ucundaki gerilimle oynayarak opambın doyumunu değiştirebiliyorum , opambın çıkışını 18f420 ile okuyorum , 100 örneklemeyle kararlı bi çalışma yakalayabiliyorum  , akım bobin çapı uygulanan gerilim neyi arttırırsam aarttırayım messafe artmıyor , bu şekilde iş tıknmış gibi görünüyo ... Sönüm yerine bobinin gerilim uygulandıktan sonra uçlarındaki gerilim düşümünü dinlemek var hedefimde  , çünkü sönüm değişimi paranın eddy akımlarıyla değişiyor bi mesafeden sonrada alan çizgileri bobini kesemiyor , ama enerji verdikten sonra bobinin açık devreden kısa devreye gidişini dinleye bilirsem bu çok mükemel olacak çünkü alan çizgileri bu şekilde metali daha çok kesecek , inşallah izah edebilmişimdir  :D  şekil eklemesi çok sıkıntı buraya , bi karakteristikle anlatılacak şey halbuki . saygılar :)

pro-TR

yazılımcı usta;
yanlış anlamayın anladığım noktalardan bahsedeceğim.
1. 700uH lik bir bobini 2R civarında çıkartabiliyorsanız, ya kullandığınız tel çok kalın mesela 1 mm lik tel, yada sardığınız bobin tekniğini biz bilmiyoruz bize de öğretin. (yani bobininizde güzel değerler yakalamışsınız)
2. simülasyonlara göre devre yapmak sözünüz beni ikna etmedi, zira amatörüm bilmiyorum ama başıma geldi, çalışmaz dediğim simülasyonlar çalıştı, çalışan simülasyonlarıda zaman zaman uygulamada çalıştırdım. o yüzden simülasyonlara pek güvenmem. keşke osilaskopunuz olsaydı.
3.opamp configarsyonunuzu anladım non-invert yapmışsınız, yani sinyali 3. pinden girmişsiniz, muhtemelende invert kapısını gnd veya (npn mosfet takılı ise) devre +v una, (pnp mosfetse) devre -v una giriş yaptınız yani basitce kırpıcı 4148 lerin diğer girişlerinin olduğu kısma. anladığım kadarıyla opampta bir bias ayar noktası oluştuırmuşsunuz, bu ayar noktası oluşturduktan sonra kazanc direncinin çok fazla bir anlamı yok (benim görüşüm), tabi bu bias tirmpotu yani ayar noktası önemli ve olmalı
4.mesafe için benim önerim ilk difrensiyal opampı mı diyorlar bilmiom ama ben karşılama opampı diyorum bence onun kazancını çok yükseltmek sadece gereksiz parazitlere davetiye çıkarmak demektir. ve tek opampla mesafeyi artırmak zordur. eğer incelediyseniz bir çok dedektörde 4066 gibi switch entegrelşeri ve ilave opampları kullanmışlar sizce bu opamp ve entegreleri kullanan insanlar neden bunlara gerek duymuşlar? bence ilave bir opamp entegre girmelisiniz.
diğer kısımları pek anlamadım, anlayabileceğimiz açıklama ve destekleyecek bilgi ve belgeler yayınlarsanız memnuın olurum.
derdiniz mesafe mi dedektörünüzde mesafeler sorun değil. bence iyi bir elektronikçi yada yazılımcı olabilirsiniz. bu işin püf noktaları var o noktalara yoğunlaşın. diyeceksiniz ki neler ötesi zor derim  ;D
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

yazılımcı

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=2586.0

kardeş burda uykusuz yaptığı dedektör şemsı var ,oradada tek opamp kullanılmış, bana ilk opamp lüzumsuz gibi geliyor  çünkü 2-3 katına çıkaran bi karşılama opampı kullandım kararlılığı bozdu, 4066 gibi entegreleri s&h devresi için kullanılıyor genelde , ama farklı amaç için kullananıda gördüm oda kazanç direncini değiştirmek için kullanmış ,  valla yoğunlaşmam gereken şey demişin bi vehim vermişinde şu vehimi bi genişlet, biraz araştırma azmi gelisin :D , bobinide 0.50 çapında motor sarılan bobin telini kullandım valla ölçü aleti 2 ohm diyor :D

pro-TR

anladım usta pardon sizin ciddi manada dedektör devresi yapmak değil de amatör işi vakit geçirme maksatlı yaptığınızı düşünemedim. o zaman baran1 devresi hatta benim çorum-pı devresi de var onlarıda siz inceleyin madem düşünceniz bu yönde.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

yazılımcı

sayın pro-TR ustam her.gibir laubali davranışta bulunmadım biraz yerer gibi konuşmuşsunuz , evet size göre amatörüm asıl alanım Güç elektroniği ve mikrodenetleyici programlama , ama size hak veriyorum bazen öğrenciler yanıma gelip abuk sabuk fikirler atıp beni biraz uyuz ediyolardı bende öyle bi hata yaptım büyük ihtimal çok özür dilerim kusura bakmayın , çorum pi devreye bakmıştım bi ara teşekkür ederim.

pro-TR

Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 01:20:31
sayın pro-TR ustam her.gibir laubali davranışta bulunmadım biraz yerer gibi konuşmuşsunuz , evet size göre amatörüm asıl alanım Güç elektroniği ve mikrodenetleyici programlama , ama size hak veriyorum bazen öğrenciler yanıma gelip abuk sabuk fikirler atıp beni biraz uyuz ediyolardı bende öyle bi hata yaptım büyük ihtimal çok özür dilerim kusura bakmayın , çorum pi devreye bakmıştım bi ara teşekkür ederim.

estf. ustam ya özürlük bir durum yok. bir hata da yapmadınız, sanırım cümle kurma ile ilgili sorunlarım var ki ben ifade edemedim kendimi. asıl siz kusura bakmayın.
o zaman sorunu farklı bir şekilde çözüme kavuşturalım, tabi devreniz özel değilse, yada her.gi bir devre üzerinden tarışarak hemfikir olabiliriz.
Ayrıca ben güç elektroniği konusunda öğreneceğim çok şey var yardımcı olursanız sevinirim, microdenetleyici konusunda da yardımlarınıza müracaat edebilirim. zira bende yeterince iyi değilim.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

amatörlük ustalık işine gelince ben bilirim ki bu sitede nice ustalar vardırda benim gibi geveze değil, susmayı tercih ederler. zaten benimkisi bilgiden kaynaklı değil, cahillikten zira cahil cesur olur derlermiş, cesaretimin sebebi belli
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

yazılımcı

hocam yaptığım simülasyon çıkış eğrisi ekte . güç elektroniği ve yazılımda yardımcı olabildiğim kadar olurum (CCS C ve Mikro C - pic dspic )

pro-TR

Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 02:07:14
hocam yaptığım simülasyon çıkış eğrisi ekte . güç elektroniği ve yazılımda yardımcı olabildiğim kadar olurum (CCS C ve Mikro C - pic dspic )

ya usta dcPIC mcu ları neyle yazabiliyoruz C++ dili şartmı?
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

yazılımcı

internete micro c pro dspic yaz demo falan bulabilirsin     çok kullanışlı bi editör  biraz pic programlama biliyosan kütüphaneleri mevcut hemen çözersin ;)

Karadağ

Merhaba Yazılımcı,

Paralel kapasitenin meydana getirdiği salınım için bir örnek görüntü verebilirmisinz? Ayrıca kullandığınız frekans nedir? Ben butür salınım ve diğer etkiler için fft kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca birde elektriksel gürültü işi var tabii.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

Alıntı yapılan: yazılımcı - 02 Ocak 2011, 02:58:12
internete micro c pro dspic yaz demo falan bulabilirsin     çok kullanışlı bi editör  biraz pic programlama biliyosan kütüphaneleri mevcut hemen çözersin ;)


ya yazılımcı kardeş googleden bakmayı bizde beceririz o sorun değilde, dpPIC öğrenmek için neler gerekir? programlayıcı nedir? işlemcilerin özellikleri nelerdir? türkiyede bulabilirmiyiz. topu googleye atıp aradan sıyrılma;  ;)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious