Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

toprağa frekans gönderme

Başlatan pro-TR, 07 Eylül 2010, 22:59:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
kusura bakmayın yeni bir konu daha açtım, acemilikten olsa gerek hep bişeyler öğrenme derdindeyim.
kafama bir konu takıldı. bir şeyi bilerek yapmak iyidir. zira doktora gideriz, doktor önüne gelene kafasına göre ilaç yazmaz malum, önce teşhis eder sonra ona uygun tedavi uygular. hani askerlik olsa, başın ağrısa askeri aspirin verirler, karnın ağrısa hatta bir yerin incinse vesselam herşeyde askeri aspirin verilir, askere gidenler bilirler o aspirinde öyle her zaman verilmez, belli saatleri vardır sıhhiyeci onbaşı ilaç saati geldiğinde tabletten o gün içeceğin kadarı makasla keser verir, çok kıymetlidir çünkü  :D , herneyse
bir sürü gpr ve türevleri yapılıyor. benim merak ettiğim konu şu;
toprağa biz ister çubukla ister antenle misal 6,1 Khz frekans verdik, işte bu frekansa altının vermiş olduğu tepki nedir? yada daha genel manada toprağa verdiğimiz frekanslara metallerin verdiği tepki nedir? bunu hala anlamış değilim. öğrenmek adınada elimde yeterli döküman yok. ELİNDE bu konu ile ilgili döküman veya bilgisi olan arkadaşlar varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Linkback: toprağa frekans gönderme
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Öncelikle metal hedef (gömü) üzerinden bişeyler söylemek isterim . Toprağa gönderdiğimiz elektromanyetik dalgalar toprakaltındaki metallerin yüzeylerinde geçici eddy akımlarına sebep olurlar. Geçici dememin sebebi malum sinyal verme kesildiğinde bu akımların da oluşmayacağındandır.Bu oluşan akımların metal üzerindeki akış şekli girdap gibi daireseldir.Elektromanyetik dalga sayesinde oluşan bu birçok eddy akımlarının dönüş yönleri aynı olmayabilir . Ama oluşan bu akımların da frekansları bizim metale gönderdiğimiz sinyalin frekansı ile aynıdır . Harmoniklerinin de oluşması olağandır ancak bu da başka bir konu gerektirecektir  :) Gerçi mutlaka biliyorsunuzdur ancak ben yine de bilgi olarak yazayım . PI dedektörlerin algılama prensibinde yeraltında metal yüzeyinde oluşan manyetik alanın dedektöre uyguladığı indüksiyon süresi ölçülüyor . VLF denilen cihazlarda ise yine aynı frekansta olan dalgaların sapma miktarına göre değerlendirme yapılıyor .

Bir de olaya toprak yani elektromanyetik dalgaların ilerleme ortamı olarak bakıldığında durum bir yönüyle suya yukarıdan atlama olayına benzetilebilir . Havadaki hız ve suda hızın düşüşü gibi  ::) Frekansta bir değişme olmuyor ancak faz kayması (zaman ortamında) ve sapması oluyor . Hele ki demir mineralinin olduğu topraklarda durum biraz daha zorlaşıyor . Çünkü topraktaki mineraller ister istemez dalgaları kullanmış oluyor . Buna ilaveten her zaman bünyesinde suyu tutan kil ( alüminatlar) , hatta yer yer tabakaya denk gelmeyi düşünmek bile çıldırtıcı bir durum.Bu toprak olayı tam olarak anlaşılmadan da dedektörlerden doğruya yakın bir ayırım beklemek çok saçma olacaktır . Üstelik de bu o kadar kolay bir problem değil . Çünkü toprak tam anlamıyla homojen değil .

Gerçi bilgi verirken son bölümde biraz da kişisel fikirlerimi yazdım , umarım anlayışla karşılarsınız . Kolay gelsin ...

pro-TR

hocam pı yada vlf dışındaki gpr tür cihazlarda durum nedir? mesela topraga çakılan kazıklarla verilen v veya frekanslarda?
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Gpr cihazlar da toprağa PI cihazlar gibi ama yüksek frekanlarda pulse verirler . Yazılımlarla da sinyallerin toprakta ilerlemesini izleyebilirler . O kadar yüksek frekanta dalgaların toprata ilerleyebilmelerinin en önemli sebebi ise vericilerinin yüksek akım ve moment kullanmasından dolayıdır .

Dalganın kazıklar ile yere verilmesinde biraz fark var .En önemlisi de verici tipinize (osilatörün çalışma prebsibi) göre toprağın ( çakılan kazıklar aralığında ) kondansatörler gibi kapasitif değerinin ,  iletkenliğinin yahut indüktif değerinin vs. bilinmesi gibi . Ama mantık olarak antene yine benzer. Tabi burda dalganın tek ortamda ilermesi söz konusu . Yine yüzücü örneğinde olduğu gibi sadece sudaki hızında ilerlemesi şeklinde düşünebiliriz .Madencilerin iletişim araçlarının tarihe biraz girdiğinizde bu konuyla ilgi birçok örneğe raslayabilirsiniz  ;)

Frekans olayında en çok bilinen şey de düşük frekansların toprağa penetrasyonun ve skin depth (yansıma derinliği)'nin yüksek olmasıdır.Ancak bu derinlikler yine toprağın iletkenliğine bağlıdır .İletkenliği yüksek (mineral veya nem miktarına bağlı olarak ) topraklarda dalgaların ilerleme mesafesi aynı frekansta ve güçte mutlaka düşer .

Bu yansıma gerçeği de başka bir meseledir ancak atmosferde ileryen VLF dalgaların belli bir açının altında iyonosfere çarpıp geri yansımasını kullanılarak atmosfer ve hava durumu ile ilgili birçok veri elde edilebilmektedir .

VERON

sayfnın hepsini okuyamadım belki bir arkadaş yazmıştır bu bence mantıklı bende bu konu üzerinde biraz bilgi edinmiştim her metalin izotopları farklı onun için gümüş 8khz altın 5.5 khz bunun anlamıda bir metalin uyarılması ve titreşime sokulması bence mantıklı aslında topraga şöyle güçlü bir elektirik akımı versekte olur metal doyuma ulaşır ama sorun olan  bu akım bir şimşek olması lagazım ve düştükten hemen sonra dedektörle tek tek yapılacaksa ve ya derin aranacaksa işte o zaman farkı görün zaten minelap üreticisi bu yüzden 28 frekans kullanıyor  ve perfomans ortada sağlıcakla kalın

apache33

Arkadaşlar konuyu rafa kaldırmış gibisiniz. fikri olan varsa paylaşsın, konu bayağı eskimiş. 5.5khz ve 8khz lik bir verici yapılırsa vede alıcıda metal üzerinde yoğunlaşan frekansı algılasa diyorum, olabilirmi sizce  ;) . şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim....
<< doktor >>

walkman

Görüntüleme kullanmanızı tavsiye ederim. TeknolojEkibi EMF diye bir alet üretiyor çok iyi.

https://www.teknolojiekibi.com/magaza/3dgoruntuleme/emf/kablosuz-emf/

mc_307

Alıntı yapılan: apache33 - 16 Eylül 2015, 20:04:48
Arkadaşlar konuyu rafa kaldırmış gibisiniz. fikri olan varsa paylaşsın, konu bayağı eskimiş. 5.5khz ve 8khz lik bir verici yapılırsa vede alıcıda metal üzerinde yoğunlaşan frekansı algılasa diyorum, olabilirmi sizce  ;) . şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim....
vericiyi pekala yapabiliyoruz ustam yalnız alıcı kısma gelince çuvallıyoruz. L çubukları kullanıyoruz sadece şuan.
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

apache33

uzun dalga bir verici yaptım ama deneme şansım olmadı daha. zamanım olmuyor.
<< doktor >>

andon80

Peki bu konudan yola çıkarak pi veya vlf lerin tx katının güçlü olması daha iyi olacak ve daha derin den algılama olur diyebilirmiyiz .arkadaşlar konunun başlığından anlaşıldığı gibi önce ne ile uğraştığımızı amacımızı bilir ise daha güzel cihazlar yapabiliriz sanırım kolaygelsin

sahbaylar

Ustalarım casus dinleme cihazlarının yaymış olduğu sinyaller nasil tesbit edilir , bunu tesbit eden alıcılar nasıl bir antene sahip. Belki bu konuda bir araştırma yapılırsa toprağa verilen frekansların nereden yansıma yaptıgı geliştirilen antenlerle tesbit edilir . Bu benim fikrim . Elektronikten falan anlasam bende sizler gibi çalışırdım. Ancak elime kontrol kalemi alıp prize soksam yinede elektrik çarpıyor beni. Anlayacağınız bu işler beni sevmiyor
Olduğu kadar , Olmadığı da kader.( mevlana)

beyazkuvvet

Alıntı yapılan: sahbaylar - 22 Eylül 2015, 22:25:48
Ustalarım casus dinleme cihazlarının yaymış olduğu sinyaller nasil tesbit edilir , bunu tesbit eden alıcılar nasıl bir antene sahip. Belki bu konuda bir araştırma yapılırsa toprağa verilen frekansların nereden yansıma yaptıgı geliştirilen antenlerle tesbit edilir . Bu benim fikrim . Elektronikten falan anlasam bende sizler gibi çalışırdım. Ancak elime kontrol kalemi alıp prize soksam yinede elektrik çarpıyor beni. Anlayacağınız bu işler beni sevmiyor

anlamadığınız kadar fikir vermeyide seviyorsunuz anlaşılan :)

senin dinleme cihazlarının frekansı bellidir alıcısını yaprasan sende dinleyici olursun bunun yerle gökle yansımayla bir işi yok...

erik1

s.a arkadaşlar elimde 5.5khz.de çalışan vlf var toprakta deneme vaktim olmamıştı bi ara vakit buldugumda bi deneme yapacagım 5.5khz.lik düşük frekans toprak altında nekadar etkili çalışıyor eger düşük frekanslar toprak altında daha işlevsel etkili oluyorlarsa düşük frekanslarda çalışmalar yapılmalıdır gelişmelerden haberdar etmeye çalışırım
Deneysiz icad olmaz Fakirlik adamı mucit yapar

sahbaylar

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 22 Eylül 2015, 22:49:45
Alıntı yapılan: sahbaylar - 22 Eylül 2015, 22:25:48

anlamadığınız kadar fikir vermeyide seviyorsunuz anlaşılan :)

senin dinleme cihazlarının frekansı bellidir alıcısını yaprasan sende dinleyici olursun bunun yerle gökle yansımayla bir işi yok...
Öyle de sayın ustam bazılarına göre her metalin farklı bir frekans yayma özelligi vardır diye bir yazı okumuştum ne derece doğrudur bilinmez ama bu metallerin frekansıni yakalayamaz mi

erik1

Hermatilin kendine has frekansı olduguna biraz mantıklı bakıyom fakat göndermede degil algılamada çünki topraga hangi frekansta gönderme yapsanızda toprak altındaki metala çarpıp geri dönüş yapıp alıcıya ulaşıp sistem tarafından ayırım yaparak hangi metal cinsi oldugunu anlaya bilmek için öncelikle net bir ayırım yapmak şart ve örnegin altını diger metallerden net ayım yapılırsa böylece altının yaydıgı ferakansıda böylece ortaya çıkar
Deneysiz icad olmaz Fakirlik adamı mucit yapar

beyazkuvvet

sahbaylar yazdıklarını kurduğun cümleleri hiç okudun mu ? casus dinleme cihazından girmişsin onların anteninden çıkmışsın...NE ALAKA?

Senin casusu verici dediğin belli başlı frekanslarda çalışan bir verici yani radio istasyonu senin tespit cihazında araba radyon otomatik aramaya verip power fm bulmak gibi birşey..

Benim anlamadığım bu muhabet ile metallerin yansıma frekanslarından tutta antenine kadar nasıl bir bağlantı çektin bilemiyorum...O yüzden diyorum bilmediğiniz konularda yorum yapmayın hocam..İkisi çok farklı mevzular.

Metallerin frekansı olayına gelince aynı şekilde düşünüyorum fakat bu sizing bahsettiğiniz casusu alıcı verici antenler ile bağdaştırılacak bir duruma götürmemek lasım.

Metallerin her birinin belirli frekanslara duyarlı olduğunu düşünürsek daha doğrusu şöyleki atıyorum altına 5khz verdiğinizde ortamda yarattığı manyetik alan 1khz e gore daha farklıysa yada buna manyetik alanda demeyelim alıca yarattığı etki diyelim.Tabi bu tarz bir şey için nasıl hangi frekansta yayın yapacaksın gücün kuveetin ne olacak bu bulunduğunda arazinin toprağına kumuna mineralinde ne gibi tepki verecek bilinmez.

Bence bu tarz durumlarda arazide arama yaptığınız noktalarda bulunan anomaliyi gösterecek bir cihaz olması yeterli bu dedektör olsun gradio olsun resistive olsun bence bunu tespit etmek yeterli.Öteki türlü ayrım işi bence çok zor.Sizin evinizin bahçesinde deneme yaparak geliştirdiğiniz cihaz bir başkasının bahşesindeki tarlasındaki toprakta zıçabilir..

Bu yüzden bende bu tarz cihaz arayışlarında amaç anomaliyi bulmak olmalı.Ayrım olayı gereksiz bence..

sahbaylar

Beyazkuvvet ben ne yazdıgımı bilecek kadar seviyeli bir kimseyi aynı zamanda size sayın ustam diye de yazmışım. Elektronikle alakalı birşey bilmiyorum ama seviyeli insan olmayı severim. Ayrıca şu varki Karadağ ustama bu işlerden anlamayan öyle kimseler şunu veya bunu da yap derler ancak o bilmediginiz konuda konuşmayın demez sizin için denerim der. İşte seviyeli insan modeli.

sahbaylar

Beyazkuvvet ,o cihazların çalışma mantıgına ilginizi çekmekti amacım. Ben nasibim olanı aldım . eyvallah

sedegor

Konu çoktan kapanmış heralde,
Anladığım kadarıyla verici kolay iş toprağa proplarla belli bir frekans verdik diyelim yada bunu bir antenle yaydık elimizdeki L cubuk gibi vbs.

Asıl iş alıcı kısmı bunu frekans metre ile yapabilirmiyiz?

Tabi frekans metre önce verdiğimiz probların daha toprağa gitmedenki frekansını yakalayacak o kesin.

Ancak olası toprak içindeki bir metale tepkime alabilirmiyiz

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious