Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

pi sistemde geri yansıyan pic geriliminin önemi?

Başlatan j.ali, 16 Nisan 2009, 17:40:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

j.ali

Merhaba arkadaşlar ben henüz pi sistem dedektör yapmadım boş zamanlarımda bağzı  testler yapıyorum da kafama takılan bir konuda açıklama (yardım) istiyorum .
Denediğim bağzı mosfet ve transistölerdeki yansıyan pic gerilimleri farklı farklı çıkıyor kafamı karıştırdı.
Bu pic geriliminin derinliğe ne derece etkisi var ?
Örnek  BD 244  de  80v pic oluşuyor.
IRF740 da  ise 285v çıkıyor.
Bir başka mosfet denedim 375v çıkıyor
Bu işlerde tecrübeli arkadaşlar bir açıklama yaparsa sevinirim saygılar

Linkback: pi sistemde geri yansıyan pic geriliminin önemi?
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

Uykusuz

Merhaba

Bir bobinden ne kadar fazla akım akıtırsanız akım kesildiği anda o kadar fazla ters geri vurumlar oluşur. Siz farklı transistörler deneyerek bobinden pals anında farklı akımlar akıtıyorsunuz. Yaptığınız testlerden anlaşılıyor ki PI sistemlerde mosfet, bjt transistörlerden çok daha iyi akım sağlayabiliyor. Bunun için PI dedektörlerde normal transistör yerine mosfetler kullanılır.

j.ali

ustam bilgi için teşekkürler o zaman tv beslemesinde kullanılan buz90 türü mosfetlesden mesela benim test ettiğim mosfet  P9NC60FP  her elektronikçide bulunan bu mosfeti deneyip farkını bizimle paylaşırmısın
saygılar
birde akımla yansıma gerilimi doğru orantılı doğrudur
ama gözlemlediğim kadarıyla mosfetin kaç volt olduğu da önemli örneğin 50v mosfet kullandığımda
40v civarı yansıma oluyor bu da şunu gösteriyor piyasadan aldığımız mosfet kalitelimi sahte mi
yansıma geriliminden anlayabiliriz sanırım tabi bu sadece benim fikrim
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

cihan19

#3
kardeş slm devrede kullandığın mosfet 50 volt ise geri dönüş voltajı 50 olamaz zaten bunun sebebi mosfetlerin içinde koruma amaçlı ters tepe gerilimlerini kesici diyot bulunur eğerki o diyot 50 volt olsaydı zaten senin mosfetin arızalanırdı inşallah anlatabilmişimdir yani o mosfetlerde çeşitlerine türlerine göre yapımcı firma tarafından en iyi çalışma şekline göre tasarlanmaktadır ve o geri dönüş voltajı yüksek olabilir ama akım azdır.yani dedektör devresinde bjt transistör kullanırsak transistörlerde tepe gerilimlerini önleyen yapı yok cihaz iyi çalışmayabilir yad akararsız davranabilir saygılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ali kaptan

arkadaşlar uykusuzun da dediği gibi asl olan bobinden olabildiğince fazla akım akıtmaktır.arkadaşımızın yaptığı denemelerdeki elemanların rds on değerleri farklı olduğundan flyback gerilimleri de farklı oluyor.şahsen ben 9nc60 ı hem yüksek akım hem düşük rds on değeri ve hemde yüksek voltajlı olması sebebiyle tercih ederim.

rds on değerleri
ırf 740=0,48ohm
P9NC60FP=0,6ohm
buz 90=1.6ohm

cihan19

#5
ali kaptan kardeş burda şu anda en ideal kullanılabilcek ırf740 zaten çokta büyük değerli bi mosfet yinede fark etmez bobinden çok akım akıtmak bazen akü sarfiyatına sebep veriyor iyi çalışmalar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ali kaptan

#6
sanırım beni tam olarak anlamadın.9nc60 ın rds on değeri ırf 740 tan fazla.benim 9nc60ı tercih sebebim daha yüksek akım ve gerilimlere dayanabiliyor olması.

ayrıca akünün boşalması fikrine katılmıyorum.gereksiz fazla akım akıtmak elbette doğru değil ama uygun frekansta uygun darbe süresi her zaman faydalıdır.

ayrıca ırf 740ın ideal bi mosfet olduğuna ben de katılıyorum

cihan19

#7
uygun frekans uygun darbe süresi okey ama mosfetlerin giriş dirençlerini vermişsin sen o verdiğin 9nc60 mosfetin giriş değeri diğer ırf740 a göre biraz fazla bu bile mesafeye azda olsa etki eder.mesela boboin telinin sipir sayısını düşürürsen akü sarfiyatı olur ve mosfeti daha çok sürmen akü sarfiyatına sebep verir buları istersen dene ondan sonra kara ver kardeş okey burdaki arkadaşlarda bilir bunu boboinden fazla akım akıtmak biryere kladar fayda sağlar anlatabildimmi bilmiyorum .hatta sana bi örnek dah avereyim ben deltada osilatör katında değişiklik yaptım sadece mosfetin besleme voltajını artırdım bobin değerini artırdım 18volt verdim alıcı kısmı osilatör kısmı yine 12 volt ile çalıştırdım 5cm oynadı derinlikte yani belli bir yere kadar değişiyor kardeş kendinde bi test et gözlemle ha voltajı ve amperi büyük mosfet hiç ısınmadan çalışır devrede güzel yanı bu olur iyi çalışmalar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ali kaptan

#8
neden anlaşamıyoruz bilmiyorum
-740 ideal bi mosfettir
-9nc60 rds on değerinden dolayı çok azda olsa daha az akım akmasına sebep olur yani senin de dediğin gibi verim birazcık düşebilir ama ben tercihlerimde özgür olduğuma göre yine de bunu tercih ediyorum

bunlara tamam.
amaç mosfeti sürmek değil bobinden gereken  akımı akıtmak.bobinleri doyuma ulaşana kadar sürmek faydalı fazlası akü israfıdır.bu durumu uykusuzun pı tasarımı konusunun başında ayrıntılı görebilirsin.

cihan19

e bende bunu diyorum zaten kardeş sana o mosfeti kullanma demiyorum sadece bildiklerimi anlatıyorum.denemelerimi anlatıyorum yanlış bişey söylemişsem affola iyi çalışmalar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ali kaptan

estağfirullah.ben seni üzdüysem özür dilerim.nihayet anlaştık.ok.

cihan19

yok kardeş amacımız paylaşmak zaten ben bunları denedim gözlemledim pi sistemd mantık olarak düşündüm ben ilk bobinden nekadar çok akım akıtırsam derine gider sinyal diye sinyali gönderiyoruz ama işte geri dönüşünüde alıcı kısmınıda güçlendirmek gerekiyor baya bi çalışma isteyen bir iş ben sadece fazla akım akıtmayıd enedim pi sistemlerde çokta bi fark alamadım delta ve hammerhead da  denedim sen neler yaptın?
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ali kaptan

bu işlerden  osiloskop olmadan tam randıman almak imkansız.ben de bi kaç delta hummer vs yaptım.çok değişik bobinler denedim.söndürme dirençleriyle çok denemeler yaptım ama çok fazla bi fark görmedim.sadece bi kez sardığım bi bobinde 1ytlyi 70-80 den net aldı.ama onda da bobin elimden bile etkileniyordu.

cihan19

#13
evt osilaskop şart.Anladım sende denemiş oldun  işte zaten:D
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

j.ali

Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 15:01:15
kardeş slm devrede kullandığın mosfet 50 volt ise geri dönüş voltajı 50 olamaz zaten bunun sebebi mosfetlerin içinde koruma amaçlı ters tepe gerilimlerini kesici diyot bulunur eğerki o diyot 50 volt olsaydı zaten senin mosfetin arızalanırdı
merhaba ustam ilginize teşekkürler ustam  bu konuda size katılmıyorum  şu an masada test devresi kurulu
3.5om adsl kablosu ile
ırfz44 takıyorum 45v pik gerilimi çıkıyor iç direnci 0.22 om
ırf740 takıyorum 285v
P9NC60FP  takıyorum 375v çıkıyor
test yapıp görebilirsiniz saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

cihan19

#15
slm kardeş bence o tepe gerilimlerinin çok olması bi makinada iyi değil ali kaptan kardeşe bide sen cvp ver bakalım fikrini alalım ben zaten zamanında çok test yaptım ne mosfetler denedim kardeş.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

j.ali

Alıntı yapılan: cihan19 - 17 Nisan 2009, 16:14:15
slm kardeş bence o tepe gerilimlerinin çok olması bi makinada iyi değil ali kaptan kardeşe bide sen cvp ver bakalım fikrini alalım ben zaten zamanında çok test yaptım ne mosfetler denedim kardeş.
kardeşim ben de zaten onu öğrenmek istiyorum
bu pic geriliminin mesafeyle ne derece alakası var saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

cihan19

#17
o geri dönüşün benim düşüncemde mesafeye şu yönden kaybı olur geri dönen sinyal cihazda kararsız çalışmaya sebep verebilir yani toprağa atılan sinyal geri dönerken metali görünce faz kayması oluyo sinyal zamanlamalarının değişimine göre algılanıyor  sinyal  pi sistemde yani geridönüş voltajı pıc değeri yüksek olursa cihaz hassas çalışamaz zaten pıc değeri yüksek olursa lf357nin girişlerine bağlı olan 2 adet diyot arızalanıyor bazen lf357 bile arızalanabiliyor yani pıc değerinin fazla olması benim gördüğüm kadarıyla iyi değil alıcı opampın kararasız çalışmasına sebep veriyor.delta ve hammerde bunu gözlemledim   diğer arkadaşlarda yazarsa onların görüşlerini öğrenmiş oluruz iyi çalışmalar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

j.ali

bilgi için teşekkürler ustam sizin en iyi sonuç aldığınız pic gerilimi kaç volt acaba aklınızda kaldıysa paylaşırsanız sevinirim saygılar
PAYLAŞILMAYAN BİLGİ BİLGİ DEĞİLDİR SAYGILAR

cihan19

deltada 75.33volt gibi kusuratlı bi değer çıkıyo  gördüm en iyi kendi testlerimde ırf740 kullandım ve sönümleme direncinin bile çok rolü var bu devrede eğer skop varsa elinde kırpmaya göre ayarla sönümleme direncini bobinle iyi orantılarsan cihazın çok kararalı çalışacaktır bende skop olmadığı için bukadar yapabildim allah nasip ederse askerden gelince alıcam bitane bildiğim bu kadar ben deltamda 0.35mmtelden 24 sipir sardım 30 cm çap üzerine
ve sönümleme direnci olarak 270 ohm ve 470 ohm arasınd aiyi verim aldım
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious