Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)

Başlatan beyazkuvvet, 02 Kasım 2014, 20:27:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

wtrk

Alıntı yapılan: pro-TR - 15 Eylül 2015, 20:34:35
snufferi kullanamadım usta, onu kullanamayınca voxlerde kullanılacak dosyayı nasıl oluşuturacaksın ki? vesselam hevesim kaçtı....

Ustam snufflerden öyle ahım , şahım birşeyler bekleme..
4 tuşla kullanabiliyorsun..

Bizim için önemli olan Surfer ve Voxler..

Bu aşamada surferi biz datayı aktarmak için kullanıyoruz.
Senin hevesin kaçarsa , bizde hiçbirsey kalmaz aman ustam.
Linkback: Ynt: TeknolojiEkibi Rezistivite Paylaşımı (EPE Resistiviteyi medifiye ediyoruz)
NoBodY CaN StoP Me.!!!

beyazkuvvet

Alıntı yapılan: spradon - 15 Eylül 2015, 09:07:46
Bu yönteme göre elektrotları yatay eşit aralıklarla toprağa çaktık diyelim, cihazda c ve r parametrelerini nasıl girmemiz gerekiyor ben bunu çözemedim.

epenin pdf inde wenner yönteminden bahsediyor.Yanlış hatırlamıyorsam orada bazı şeyleri açıklıyordu ama işin açıkçası hiç üstüne düşmedim.Rc değerlerini bende merak ettim acaba epede bu yöntemin kullanımı varmı?

beyazkuvvet

"ama rezistivde 2mx4m lik bir alanı tarasak 1m aralıkta kazık çakma tekniğinde 8 adet data oluşur"

selami abi bu bahsettiğin olayı bence programın yapması lasım.Yada biz mantığını tam çözemedik.Mesela epe nin cihazında aynı dediğin gibi 4 tane kutucuk ölçtüysen 4 tane pixel atıyo.Ama dikkat ettiyseniz snuffler bunu işledikten sonar bu 4 pixel bölünerek pixel sayısı artıyor..Burada şunu anlamış değilim.Snufler bu işlemi yaparken neye gore pixelleri bölüyor ve renklerini değiştiriyor.Burada aklıma şu geliyor.Acaba bu cihaz bir kutucuktan birden fazla farklı şekillerde örnek alıyorda onun bilgisinimi atıyor ama gözüme ilişen her kutucuk için sadece 8 bit veri kaydediyor diye hatırlıyorum..

Bunun haricinde benim anlamadığım bu wenner yönteminde 4 çubuk arasında değişimi nasıl atıyor yani komple o 4 çubuk arasını mı alıyor yoksa o 4 çubuk arasında tam olarak neresinde bilgi veriyormu şöyle söyliyim..

Mesela snuflerde çekilen görüntüyü 1 pixeli bölerken görüntü işlediğimizde o pixelin atıyorum bir köşesini beyaz yapıyor veyahutta griye doğru rengi açıyor.Bunu nasıl yapıyor neye gore yapıyor bence bunu çözdükten sonar bahsettiğiniz çözünürlük olayını aşmış oluruz..

onur600

Sanırım hazır program pek iş görmüyor.
Analog yapı sorunsuz calisiyorsa, yeni bir data programı yazmak modifiyen daha kolay olabilir.
Yarım yamalak veriler arazide saç baş yoldurur :)
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

beyazkuvvet





nette dolanırken wenner yöntemine dair güzel bir görsel buldum bilmeyenler için paylaşmak istedim.Mantığı yavaş yavaş anlamaya başladım gibi.

Aslında bizim epedekine benzer bir mantıkta ama wenner yönteminde hem yatay hem dikey ölçümler yapılıyor ve ani artışların olduğu kısımda hedefin olduğunu gösteriyormuş.Güzel bir yöntem.Wenner yönteminde hep yatay veyahutta dikey aramada hedefi nasıl bulacağız diye hangi çubukların arasında diye hep düşünüyordum demekki böyleymiş...

http://www.metaldedektor.net/jeofizikdedektoru.html

daha ayrıntılı bilgi için yukarıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz..


Bundan sonrası cihazın mantığını kurmaya geliyor.Bende yavaştan başladım bu işe ilkten kara düzen mantığı iyice kavrayan kadar bir kaç deneme devresi kuracağım bakalım sonuç ne olacak..

spradon

Bu ölçümleri yapmak kolay, buraya kadar tamam, fakat cihazdaki C-R değerlerini nasıl gireceğiz sorun orda.

pro-TR

Alıntı yapılan: spradon - 19 Eylül 2015, 01:37:58
Bu ölçümleri yapmak kolay, buraya kadar tamam, fakat cihazdaki C-R değerlerini nasıl gireceğiz sorun orda.


spradon usta C-R değerlerinden kastınız nedir?
C =condansatorumu
R =direncimi temsil ediyor.


yok o kadar derin soru değil, epedeki R ve C değerlerini kastediyorsan.
C değeri adım sayısını, R değeri yol sayısını temsil eder. örnek bir çekim yapacak olursak;
atıyorum 4m ye 3m lik bir alanı taracaksak, burada 4m 4 adımı, 3m de 3 yolu sayısını belirliyor. alınacak data sayısı da 4x3 =12 tanedir.
uygulama ise şu şekilde;
cihazı çalıştırdık kazıkları çaktık. programda aşağı ve yukarı butonları ile ekrana 0R,0C değerini getiriyoruz. karşısında 255 yazar bu 255 kafanı karıştırmasın, o adresin boş olduğunu ifade eder. problara kabloları taktığında ve test butonuna bastığında ilk satırın son rakamı ölçülen değeri yazar, save tuşuna bastığında; 0C,0R =rezistiv değerini yazar yani teste bastığın ve ilk satırın son rakamını yazar, son rakamı derken = den sonraki değeri,
daha sonra bir yana kayarsın. probları çakarsın, programda yukarı butonu ile 1C,0R konumuna alırsın probları takar save yazarsın. 1C,0R =255 yazan yerdeki 255 yerine rezistiv değer yazar, daha sonra bir adım daha kayarsın probları çakarsın programdan da 2C,0R ye gelirsin kabloları bağladığında saveye basar buranında değerini kaydedersin. daha sonra bir yana daha kayarsın, programıda 3C,0R yaparsın kabloları takar save yaparsın. bu şekilde 1 yolun (yani 0C yolunun adımları tamam olur)
bir bulunduğun yerden bir öne kayarsın probları çakarsın programdanda 3C,1R ye gelirsin yani 1R (2.yol, 4 adım) kaydedersin, başladığın yöne doğru tekrar probları kaydırırsın. programı 2C,1R yaparsın kaydedersin, bir yana kayarsın 1C,1R yaparsın kaydedersin, bir yana kayarsın 0C,1R yapar kaydedersin ve 2. yolda bitmiş olur. daha sonra tekrar bir adım ileriye gecersin burada 0C,2R yapar kaydedersin, yana kayar 1C,2R yi kaydedersin, yana kayar 2C2R yi kaydedersin, yana kayar 3C,2R yi kaydedersin ve arama bu şekilde biter.


aslında arkadaşlar tablo olarak vermişlerdi, dikkatli incelemiş olsaydınız olayı farkederdiniz...


beyazkuvvet usta; vermiş olduğunuz bilgiler için tşk ederim. rezistivmeterlerde ani direnc artımı boşluğu, ani direnc düşümüde metali verir, ama kesinliği yoktur. sadece doğruya yakındır. yukarıdaki mesafe ile ilgili kısım pek bilimsel gelmedi. haa 1 sıfırdan her zman büyüktür. yani derinlik bilgisini az-çok verir.
birde rezistivmeter kullananlar farkettiler mi bilmem, bazı arama yerlerinde direnç değeri 300 den bazı yerlerde 900 den veya ara değerlerden başlar, yani accumeter yalanında olduğu gibi belirli bir değer vermezler, dökümanı bulamadım bulduğumda paylaşırım. farklı toprak yapıları farklı değerlerde başlar, bataklıkta =300R kill toprakta =500R, taşlı toprakta =800R gibi onun için şu direnç değeri şudur denemez.[size=78%] [/size]
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

walkman

Mustafa ustam, işin bir ucundan başladım bakalım hayırlısı nasıl birşey ortay çıkacak. O0 O0

Mustafa-

çok sofistike olmuş Walkman ustam eline emeğine sağlık...
özel modifiyelerde var galiba devrende...
keşke benimde olsa...



walkman

Süpersin Mustafa ustam, Maşallah diyeyim kendi kendime. Modifiyeler de var gibi sanki ;)

pro-TR

beyazkuvvet usta;
wenner yöntemimi kullanmayı planlıyorsunuz, bu tekniğin avantajları ve dezavantajları var, avantajları çevresel gürültüye duyarlılığı azdır, sığ aramalarda başarılıdır,çözünürlülüğü yüksektir,derinlik bilgisi iyidir. dezavantajı, ameleliği çoktur,derinliği diğer yöntemlere göre düşüktür.
schlumberger yönteminin avantajları, ölçümü kolaydır.derinliği wennere göre iyidir. dezavantajı. wenner yöntemine göre derinlik bilgisi zayıftır.
ancak çoklu prob kullanımında elektronik kompenentlerle her iki yöntemlede probları yerinden sökmeden kullanılabilir.
 
benim asıl merak ettiğim kullanacağımız rezistivmeter max. kaç metre derinlikten bize bilgi vermeli? sonuçta bizler maden aramayacağız. 
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

spradon

Pro-tr ustam vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler, bu ölçümler SQUARE ARRAY yöntemine göre burada bir sıkıntı yok, benim sorduğum nokta WENNER yöntemine göre nasıl olacak.

pro-TR

Alıntı yapılan: spradon - 20 Eylül 2015, 02:09:29
Pro-tr ustam vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler, bu ölçümler SQUARE ARRAY yöntemine göre burada bir sıkıntı yok, benim sorduğum nokta WENNER yöntemine göre nasıl olacak.


usta wenner yöntemine göre;
problar bir doğrultuda çakılır, prob sayısı arama derinliğine veya düşey çözürlülüğe göre artırılıp eksiltilir. atıyorum 16 proba kullanacaksak, bu 16 probdan 2 tanesi akım veren TX hattını oluşturur, kalan 14 prob ise farklı kombinasyonlarda adımları oluşturur. yani Cx değerleri, basit yöntemle, C1,C2,C3,....C14 kadar data okunur, hafızaya alınır, daha sonra bu doğrultuya paralel olarak bir aynı hizadan bir doğrultuya daha problar çakılır, burda da C değerleri alınır, buda 2. adımı oluşturur, bu yöntemde adım sayısının alabileceği max. adet sınırlıdır. tabi farklı kombinasyonlar uygulanmazsa... adım sayısıda ölçümlenmek istenen alanın genişliğine göre istenilen sayıda oluşturulabilir. zaten adımlarda R değerini oluşturur. kısaca toparlayacak olursak;
ilk 16 kazıkta tx problarını çıkardığımızda;
C0,R0  /C1,R0 / C2,R0/........C14,R0
ikinci hatta
C0,R1 /C2,R1/ C3,R1/..........C14,R1
3. hatta
C0,R2/C1,R2/C3,R2/..........C14,R2
c
olarak 14 adım 3 yol olarak bir arama yapmış olabiliriz. tabi bu derinlik bilgisi verilmeden 2D olarak bir veri elde etmiş oluruz
umarım anlatımım yeterince açıklayıcı olmuştur
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

arkadaşlar ben rezistivde 16 problu yapmak istesem. arazide probları çok fazla çak-çıkar yapmamak için işlemci kontrollü bağlantı yapmak lazım. bunun için 220v 1A dolaylarında yükü taşıyabilecek CD4051 e benzer bir entegre varmıdır. rolelerle yapmak istediğimizde 32 adet role kullanmak gerekecek ki oluşacak kartı hayal bile edemiyorum...

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

walkman


beyazkuvvet

Alıntı yapılan: walkman - 20 Eylül 2015, 11:19:32
pro-Tr ustam, sanırım sizin bahsettiğinize benzer bir uygulama geotech de bahsedilmiş.

http://www.geotech1.com/forums/attachment.php?attachmentid=736&d=1149966906

salami abi güzel bir örnek...Yani o röleleri seve seve kullanacaksın gibi :)

Sana role konusunda plc çıkışlarında sinyalizasyon için kontak olarak kullandığımız slim rölelerden tavsiye ederim biraz pahalıdırlar ama yerden tasarrufun çok olur..

http://www.direnc.net/12V-CIKLET-ROLE-HK41F-12V,PR-20049.html


beyazkuvvet

bence 5-10m gibi bir derinlik bana gore çok bile :)

Benim anlamadığım sizing bahsettiğiniz dizilimlerin devamı yani bu sadece bir arama için geçerli gibi duruyor.Oysa benim bahsettiğim gibi yani hem yatayda hep parelelde dizilim yapılarak wenner yöntemi ile arama yapılıyorsa bence tespit olayı daha kolay gibi geliyor bana.

Selami abi peki bu senin bahsettiğin dizilimin kuş bakışı probların dizilimi nasıl olmalı bana anlatabilirmisin?


spradon

Selami ustam verdiğin bilgiler için teşekkürler, Taşlar yeni yeni yerine oturmaya başladı. Umarım iyi sonuçlar çıkar.

Bu cihazıda bir arkadaş için yeni topladım. Aküsü içinde olduğu için biraz ağır oldu ama arkadaşın tercihi.

pro-TR

ne aküsü epede aküye gerek yok yaw, ben 9v yassı pil ile kullanıyorum. 7-8 yerde çekim yaptım pil hala bitmedi.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

spradon

Doğru söylüyorsun, ama arkadaş öyle istedi, bende 9 voltluk şarjlı pil kullanıyorum.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious