Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

nexus acayıp dedektör VİDEO GÖRÜNTÜLERİ EKLEDİM

Başlatan GORDİANUS, 12 Ocak 2008, 23:01:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uykusuz

Merhaba

Profesyonel cihazlarda niçin kristal kullanılmadığını az-çok çıkarabiliyorum.

Diyelim vericiyi kristal kontrollü yaptık. 10.000KHz olsun. Alıcı bobinimizin de rezonans frekansını 10.000KHz'e ayarladık. Şimdi vericinin frekansı 10.000Khz ve kristale bağlı, alıcının rezonans frekansı 10.000KHz ve bu frekans, alıcı bobinin endüktansına bağlı. Eğer bobinlere bir metal yaklaştırıldığında veya bol mineralli bir ortamda her iki bobinin endüktansında kaymalar olacaktır. Vericinin frekansı bobinin endüktansına bağlı olmadığı için 10.000KHz frekansında sinyal göndermeye devam eder. Fakar alıcı bobinimizin rezonans frekansı bobinin endüktansına bağlı olduğu için 10.000KHz den uzaklaşacaktır. Buda alıcı bobin ile verici bobinin irtibatının kesilmesi anlamına geliyor.

Fakat verici bobinin frekansı da bobinin endüktansına bağlı olursa her iki tarafta da aynı kaymalar oluşacağı için alıcı her zaman vericinin frekansında rezonansa gelecektir. Benim bu konuda yorumum budur.

Elektro_NICK arkadaş ben Tesoro Golden Sabre'yi ben yapıp çalıştırdım. Eksi (-) besleme oluşturan iki transistörün beyzlerindeki iki adet 47K direnç yerine 4K7 olarak kullanılmış. Ayrıca ben devrede LM2930 diye bir entegre hatırlamıyorum. Acaba farklı şemalardan mı bahsediyoruz?
Linkback: Ynt: nexus acayıp dedektör

YAK

uykusuz arkadaşım bu kristal konusundaki düşüncelerine katılmıyorum kristal kullanmak her zaman iyidir.profesyonel cihazlarda kristal kullanılır.VLF de halen piyasanın eniyisilerinden biri olan Whites 6000/Dİ cihazı 26.37KHz lik kristal kullanıyor.ayrıca compas X 100 de kristal kullanıyor.son günlerde herkes bir NEXUS dedektör tutmuş gidiyor.aşagıda şemasını vereceğim Whites 6000/Dİ ile uğraşmak bence daha iyi değilmi.
.

alcapane

#122
profesör kardeş bahsettin cihazları ve daha üst modellerinin orjinallerini kullandım.anlatmak istediğimizi anlamıyorsun galiba bu nexus bu orjinal cihazlardan çok daha iyi taklitleri ne kadar iyi olurki karar senin sen istediğin cihazı yapmakta özgürsün ama sen genede tecrübelerime güven yoksa bol para harcayarak aynı tecrübeleri edinmek zorunda kalcan  ;D

asenkron

whıtes 3000 modeli var kaldırıp attım kenara .ayrım sistemi güzel ama arazide sasıyor.bırakalım amerikalının cihazını biz ne yapıcaz onu konusalım ortak bir proje gerceklestirmiyecekmiyiz.

GORDİANUS

#124
whıtes 6000 di2 var kristalli beş para etmez. kristalli cihazlar kullandım pek memnun degilim.profesor arkadas 6000 w yapmaya degmez 2 tane plaket 2ki side cift yonnu parca dizimi saymadım ama yaklaşik 32 tane entekre mevcut biri metal govdeli opamp fabrikaya has bunu piyasada bulamasin ve tek plaket tek yonnu yaparsan nerdeyse bir tv plaketi kadar buyuk olur.okadar da iyi degil elşimde var bir kenara attım duruyor  tum arkadaslara saygılar.

Uykusuz

Yazdıklarımın niçin yanlış olduğunu belirtmemişiniz.

Bu tür cihazlarda frekans kararlılılığı niçin gereklidir? Bu cihazlarda ayrım faz kaymasına bakılarak yapılıyor. Zamanlama yapılırken de vericinin bir peryodundunun belli bir anı başlangıç olarak alınır. Hangi zamanlarda alıcıdan alınan sinyalin neresinde örnekleme alınacağı sabit bir frekansta bellidir. Vericinin frekansınında kaymalar olursa zamanlamalarda kaymalar olacağından metal ayrımında sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden vericinin frekansının sabit olması bence sadece metal ayrımı için gerekli olan gerekli örnekleme anlarının sabit olması gereğindendir. Fakat bu durumda da alıcı bobinin endüktansında kaymalar olduğunda rezonanstan ayrılacaktır.

Kristalli devrede ne kadardlık bir rezonans frekansı kayması veya kristalsiz devrede ne kadarlık bir zamanlama hatası çıktığı araştırılıp bu iki durumun avantaj ve dezavantajları karşılaştırılarak iki sistemden birisi seçilmelidir.

asenkron

yazdıkların yanlış degil uykusuz dogru her sistemin acıkları var .sample almak için zamanlama önemli oldugundan kristalli verici derim ben .gelelim alıcı bobinin etkilenmesine geniş band akortsuz girisi süperheterodin sistemi uyarlarız cok kısa antende bile verimli secici calısan alıcı kısmı ortaya cıkar .bununla tüm verici frekans bölgesini gezebiliriz.arafrekans kullandıgımız için cok zayıf sinyalleri bnile kuvvetlendiririz.frekanstaki kayma metal rözenansına göre olacagı için tek tek ayırırız metali samplehold yöntemi ilave olursa mükemmel bir dedektor ortaya cıkar.degişik baslık tipleriyle derin tarama yapılır.istedigin gibi harita bile cizdirirsin.

Elektro_NİCK

http://www.savefile.com/files/1068662  adres bu senin yolladıgın dosya devre seklinin sag asagısında lm2930 var  yani senin gönderdigin videoyu izledim. bende yapayım dedim en azından iyi bir ugraş olacak takıldıgım nokta 4024den sonraki simetrik besleme devresi mantıgını cözemedim önce devrelerin mantıgını cözüp yaparım yardımcı olursa sevinirim elbombacı tşk.

Uykusuz

hocam o pozitif 8v regülatör. karşılığı 7808 entegresi

Elektro_NİCK

    Elbombacı onasını biliyorum fakat simetrik besleme kısmını cözemedim. -5 volta indirgeme yapıyor  ama sanki transistör ciftinin ortasından sase cıkmalıymış gibi kalıplaşmış fikirim var hala cözemedim.zaten yapmışşsın kesin dogru  o zaman tartışma gereksiz gibi  ama mantıgını algılayarak yapmak daha güzel tşk ederim kolay gelsin

Uykusuz



Ben bildiğim kadarıyla aktarayım:

İki transistörün beyzlerine belli bir frekansta kare dalga geliyor. Pozitif alternanta 2N2222 sıfır alternansta da 2N2907 iletime geçiyor. İlk başta transistörlerin beyzlerine sıfır geldiğini düşünelim. Bu durumda 2n2907 iletime geçecektir. Bu transistör üzerinden ve eksisi şaseye bakan 1N4148 üzerinden 220uF şarj olur.

Daha sonra da beyzlere pozitif alternans geldiğinde 2N2222 iletime gidecektir. Bu transistör ise şarj oluş kondansatörün + ucunu şaseye bağlayacaktır. kondansatörün eksisi de eksisi yan duran 1N4148 üzerinden çıkışa aktarılacaktır.

Uykusuz

Elektrik ile ilgili olan yazışmalar Elektrik bölümüne taşınmıştır.

alcapane

#132
GORDİANUS arkadaşımızın yaptığı nexusun son hali ve test videosu 35 cm den 25 kuruşu çekiyor.. izleyin görün. oC8AjkXASdI[youtube=425,350][/youtube]

YAKAMOZ

arkadasım delta pulse hakkında bılgın varmı baska kımseyı bulamadım forumdada

YAKAMOZ

alcapane  arkadasım sorum sanaydı ama cevap atabılırmısın

alcapane


alcapane

#136
GORDİANUS arkadaşımızın yaptığı nexusun son hali ve test videosu 35 cm den 25 kuruşu çekiyor.. oC8AjkXASdI izleyin [youtube=425,350][/youtube]

Uykusuz

Gayet hassas gibi görünüyor. Acaba bu ayrımlı moddaki derinliği mi?
Bu arada sanırım yanlışlıkla video hakkında yeni başlık açmışsınız konunun dağılmaması açısından yeni açmış olduğunuz bailığı siliyorum. Çalışmalarınızda başarılar.

eqoder

Bobin gayet orjinal bişiy olmuş tebrik ederim.  bu arada nexus ayrımlı bir cihazmı yoksa bütün metallere duyarlımı ?

gurdal

Alıntı yapılan: alcapane - 19 Şubat 2008, 23:36:59
GORDİANUS arkadaşımızın yaptığı nexusun son hali ve test videosu 35 cm den 25 kuruşu çekiyor.. izleyin görün

slm öncelikle yeni Server a geçmişiz hayırlı olsun.kardeşlerim ben bu nexus u şemadaki gibi her şeyiyle yaptım bobini gayet iyi sardım özel şarzlı matkapla tur için contör matikle bobin sarma makınası yaptım kalıplarıyla çok orjinal bi şeklide sardım çapı 19cm turları şemadaki gibi yaptım . sonra bobini vernikledim baya iyi oldu.potları kabloları felan hepsini bağladım ancak aküm olmadığı için yine adaptörle denedim. cihazın ilk önce t3 t4 t5 problem yaşadım düzelttim ses harika vıyıl vıyıl çalışıyo ancak bobinleri taktım hiç bir algılama yok ölçü aletinin probunu bordun her hangi devresine tutsam hemen vıyıldıyo potlar çalışıyor. acaba alıcıda mı yoksa vericide mi problem var anlıyamadım t1 t2 ler şema göründüğü gibi mi takılacak birde p4 ile p7 nin ayarları neye göre yapıacak bi el atarsanız sevinirim. turlar l2 100 tur l1 50-25-25 sarmıştım önerilerinizi bekliyorum birde çok rica ediyorum gordinos kardeşin yaptığı bordun alttan ve üzstten net fotoğrafını çekip eklerseniz sevinirim.
Amatör


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious