Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

HAMMER HEAD YAPAN ARKADAŞLAR Bİ BAKARMISINIZ

Başlatan cihan19, 04 Aralık 2007, 15:36:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mukadder

Arkadaşım bende ilk başladığımda çalıştıramadım ve üç ay bir kenara attım. Daha sonra  dört tane daha yaptım ve onlarda da ayar kaçıyordu. Fakat devre başlangıç düzeyine dönebilecek şekilde yapılmış. Bu özelliğini kullandım ve opamp girişini bobin haricinde simetrik olacak şekilde yeniden düzenledim. Bu şekilde şase üzerinden gelebilecek farklılıkları ve kaymaları ortadan kaldırmaya çalıştım. Gerçekten zor bir devre. Daha sonra çalışan devrede katlardaki gerilimleri ve frekansı takip ederek diğerlerini çalıştırdım. Kayma olayına rastlamadım. Devredeki elektrolitik kondansatörlerin yavaş yavaş elektrolit kaybı nedeniyle kuruması uzun zamanda ne gibi problemler ortaya çıkartabilir onu  bilemem.

serkan.mg

Merhaba
Arkadaşlar HH'yi bende yapmayı planlıyorum fakat ya dikketimden kaçmış yada farkedememiş olabilirim malzeme listesini göremedim yardımcı olabilirmisiniz.?
şimdiden teşekkürler

teslacoil

theplot1978 usta göndermiş olduğunuz bobin başlık kalıbı ve devre plaketleri elime ulaştı az önce aldım teşekürler hakkınızı helal edin ALLAH c.c he işinizde size kolaylık versin fırsat buldukça bu dedektör devrelerini tamamlamaya çalışıcam

yilmaz

SELAM  arkadaslar hh de hic  ses gelmiyor ve ic4 ve c7 isiniyor yardim lutven
saygilar

mukadder

Devrenin çalışması için karşılaştığım bazı problemleri ve çözümlerini arkadaşlara yardımcı olabilmesi açısından aşağıya çıkarttım.
Ana frekans üretecinin( IC5 ) çalışabilmesi açısından kritik olanlar:
C8 10nF / 250V  ( 63V olanlarla çalıştıramadım)
C9 100nF / 100V
R5 tolerans nedeniyle sınırda yer alıyor ve Q1 transistörü çalışmayabiliyor., transistorü sürebilmesi için plaketin alt tarafından 220k paralel bağlanırsa problem ortadan kalkıyor.
PCB için word dosyasının içindeki resimin boyutlarıyla oynayarak yazıcı çıktınızı entegre ayakları normal a4 kağıdında düzgün yerleşecek şekilde yaparsanız problem teşkil etmez.
Benim yaptığım modifiyeyi  kullanmak istemeyenler plaketi IC6 nın 3.ayağı ve şase arasına  bağlı olan 1k direnç yerine tel bağlayarak normal hammerhead için de kullanabilirler.
Yerleşim için:

http://www.dosya.tc/server20/BtkFkT/hammerheadmodifiye.pdf.html

gerçek boyutta yazdırma ayarıyla yazdırırsanız pdf dosyası olarak pcb:

http://www.dosya.tc/server20/BtkFkT/HAMMERHEADPCB.pdf.html

kawizen

merhaba  tek parada  mesefe  nedir  frekans  ayar  kayması  varmı  kaç  potludur  saygılar

mukadder

Devre deneysel olarak eğitim amacıyla tasarlanmış bir devre. Bu nedenle nerede ne olduğunun öğrenilebilmesi açısından çok sayıda pot yada trimpot kullanılabilir.2 potlu kullanan arkadaşta var. Benim dışarıya aldığım potlar:
R42:Örnek alma gecikme süresi ayarı
R46:Örnek alma zaman aralığı
R34:Autotrack / başka deyişle toprak ayarı
R31:Treshold ayarı
Diğerleri trimpot yada sabit direnç alınıp içeride bırakılabilir.Bu konuda master hunter ustanın ve yapımcının notlarını kılavuzu indirip inceleyebilirsin:
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=153.0
bir başka başlıkta:
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=978.0
aradığın soruların cevapları genel olarak buralarda var.
Frekans pals indüksiyon cihazlarda saniyedeki pals sayısına karşılık gelir ve toprak etkisine bağlı olarak değişmez.. Ana pals üreteci sistemin kalbi sayılır ve topraktan etkilenmez. Bu cihazlar LC mantığıyla çalışmazlar Vur-dinle mantğı vardır. Ayrım yapmazlar.İyi hazırlanmış bir cihaz 5 kuruşu havada 25 cm den, 1 TL yi 40 cm den, toplu iğneyi bobine dik olmak kaydıyla opamp türüne bağlı olarak TL071CN 15 cm, TL071CP ve LF356N 13 cm den hissetmeye başlar.
geotech1 deki arkadaşların araştırmaları derinlik kaybı açısından:
1-Eğer gecikmeyi(delay) daha uzun bir süreye ayarlarsanız derinlik azalır.Uzun gecikme süresinde kurşun ve altın gibi malzemeler zayıf fakat bakır ve gümüş sert sinyal verirler. Bu yüzden gecikmeyi çok kısa tutarsanız derinlikten kaybetseniz de manyetik olmayan malzemeleri daha iyi tespit edebilirsiniz.
2-Örnek alma zaman aralığını fazla tutarsanız derinlikten kaybadebilirsiniz.
3-Pals süresini kısa tutarsanız derinlikten kaybedersiniz.
4-Bobin sayısını fazla tutarsanız derinlikten kaybedersiniz.
5-Besleme geriliminiz düşük olursa derinlikten kaybedersiniz.
6-R35 ve R41 i maksimum değere alırsanız derinlikten kaybedersiniz. Başlarken orta konuma ayarlayın.
7-R34 ü en düşük konuma alırsanız derinlikten kaybedersiniz. Autotrack cihazınızı ayarladığınız başlangıç ayar sesine dönüş hızını ayarlar. R34 en yüksek değerede olmalıdır.
8-Elemanlar doğru değerinde takılmadıysa derinlik kaybı olur.
9-Gecikmeyi 20 mikro saniye , pals genişliğini 75 mikro saniye, örnek alma zaman aralığını 20 mikro saniyeye ayarlayın. R35 ve R41 i orta konuma alın, R34 ü maksimuma alın ve derinliğin artıp artmadığını kontrol edin.
10-TP5 teki voltajı kontrol edin. 4 volta yakın 4 volttan yüksek olursa IC8a doyuma gidebilir. Bu durumda derinlikten kaybedersiniz.
Şeklinde.

Linkback: Ynt: HAMMER HEAD YAPAN ARKADAŞLAR Bİ BAKARMISINIZ

mukadder

Yerleşimdeki rx kısa devre yapılıp master hunter ustanın belirttiği gibi R23 orta konumda yada minimumda alınabilir. Bir başka arkadaşın tercihi rx 100 ohm R23 kısa devre. Yada rx kısa devre R23 ün orta ucuyla kenar uçları arasına benim zaman zaman yaptığım gibi özdeş iki adet 47 ohm direnç bağlanabilir.
R35 3,3K arkadaşların tercihi
R41 56 ohm  en az 0,5 watt  alınabilir
Rx kısa devre yapılıp R23 ün altında yer alan bölüme opamp distorsiyon yaparsa gidermek için paralel bağlı olarak yük direnci(2k-10k opamp kılavuzlarında belirtilen) ve kapasite bağlanabilir.Deneme yanılmayla hassasiyeti kaybettirmeyen en az kapasite ve en yüksek direnç tercih edilmelidir.Yanlış değerler distorsiyonu giderirken hassasiyetide giderebiliyor fakat buna karşılık cihaza denge geliyor.
Deney yada bilgisini arttırmak amacıyla yapan arkadaşlar için:
Benim yapmış olduğum modifiye hammerhead için geçerli olan(diğerleri için bu bilgileri dikkate almayınız)
Devre bipolar yüksek voltajlı güç transistörleri ile ( MJE13007, MJE13309, TT2146, D4242, D304X gibi) , 2N60 4N60 gibi yüksek voltajlı ve akımlı NFET lerle  çalışmakta ise de en temiz sesi IRF740 vermektedir.Devre IC6 için 2200 kazançla çalıştrılabilmiştir.   
IRF730 ile 135 mA toplam devre akımında ve 5 kuruş merkeze konduğunda
IC6 opampının çıkışında oluşan gerilim farkı ölçüldüğünde :
   NE5534P 30 mV
LF356N 33 mV
LF357N 30 mV ta dengesiz-bendekiler patates olabilir
Tl081CN 14 mV
LF351N 29 mV
TL071CP 14 mV
TL071CN 15 mV  gerilim farkı vermişlerdir.
2200 kazançla opamp aynı kalmak kaydıyla IRF740 ve bipolar NPN  kullanıldığında opamp çıkışındaki gerilim değişimi( boşta ve bobin merkezine 5 kuruş konduğunda) 15 mV-20 mV düzeyinde kalırken,IRF630 ile gerilim değişimi 44 mV olmuştur. Bu denemede bobinden fazladan gelen ters yöndeki 200 voltluk  ilave gerilim dikkate alınmalıdır(DX koruma diyotunun takılma nedeni) çünkü cihazınız arıza yapabilir.  2200 kazançta mıknatıslı tornavida ucunu (1000 kazançta) yaklaşık 60 cm den hissedebilen cihaz 120 cm den hissedebilmiştir.Bu sonuç madencilik araştırmalarında ve toprak etkisi konusunda işe yarayabileceği için kayda alınmıştır.
Benim paylaşabileceğim tecrübelerim bunlar. Gerisi size kalmış.

huseyin05

keçelerli videosu ve elaass video linkleri

huseyin05

Arkadaşlar bende başladım, bakalım nasıl olacak hammarhead devremiz. Saygılar.

hatredlife

merhaba arkadaşlar bende hammer yapıcam ancak hangisini yapsam karar veremedim bütük dosyalarını indirdim kafam karıştı opt1 opt2 rev c2 falan sizin yaptığınız hangisi?

thunderbolt

(HHd1.pdf) ve HHd1_pcb.gif) revizyon D en sonuncusu, 2007 tarihli
sağolsun theplot1978 arkadaşımız PCB gönderdi, boş bir vakitte ben de yapmayı düşünüyorum

tamamen deneysel olduğu için PI sistemi öğrenmek için iyi olabilir diye düşünüyorum
ilgi baya arttı, uzun aradan sonra HammerHead tekrar canlanacak sanırım

hatredlife

Dediğiniz bumu acaba?bu ise pcb sini gönderebilirmisiniz

thunderbolt

evet, doğrudur en son şema bu...
pcb dosyası ekte, PCB çift yüzlü yapılması gerekecek,

önceki mesajları okuduysanız theplot1978 usta elinde fazla olan hazır PCB leri karşılıksız dağıttı.
theplot1978 ustamıza özel mesaj ile sorabilirsiniz, elinde varsa hazır PCB gönderecektir

yada elinde HHd1 PCB olupta kullanmayacak varsa hatredlife ustamıza göndersin arkadaşlar,

saygılar

hatredlife

Yardımın için teşekkürler ancak şu an çift yüzlü ile uğraşamam o yüzden daha önceki versiyonlardan birini yapıcam fakat işin içine girince çok kafam karıştı şimdi opt1 ve opt2 var bunlardan hangisini yapsam daha iyidir?birde hhv1p5 adlı pdf dökümanında opt1 i anlatıyor ama diğer hhc2_opt1 deki şemayla karşılaştırdığımda çok küçük farklılıkların olduğunu gördüm ikiside opt1 değilmi kafam karıştı bu versiyonlardan büyük ihtimal opt 2 yi yapıcam bunu pcb si elinde olan varsa sevinirim.

theplot1978


theplot1978

valla böyle yapıp yapıp video ekliyorsunuz içim gidiyor okadar ugraslarıma ragmen calıstıramadıgım bir bu hamerhead bide godscan4 var ......... bendemi baslasan yeni bitane hammerheada napsam bilemedim bende eski tek taraflı plakettende var yarım kalmış bitmemiş :) onu bitiriyim once ............. belkide calısıyordu eski yaptıgım devreler tecrubesizliktenmi yoksa osilaskopsuzluktanmı calıstıramadım bilmiyorum

huseyin05

Hammarhead dedektörü devresi montajı bitti. Arkadaşlar revc1 versiyonu yaptım ve bu devrede ne5534 bias trimpotu bana kalırsa yanlış bağlantıda bunu düzelterek dedektörün çalışan video görüntüleri'ni ekleyeceğim. Saygılar.

mukadder

NE5534 ün trimpotu sadece NE5534 ün değil diğer birçok opampın çıkış geriliminde 0 volta çekiyor, ilk seferde senin gibi düşünmüştüm fakat çalışıyor. Sen yinede dene istersen.

huseyin05

Benim devrede kararsız çalışıyor ve şüphelendiğim tek şey mosfet anahtarlaması ile gelen sinyal neden ilk opapm bias'ı olabilirki? Hiçbir devrede bu durumla karşılaş'madım. Şöyle düşünmek gerekiyor ne5534 gelen sinyali belirli bir yükseltme işlemi ile 1m ile 1000 kat çoğullanarak ne5534 içerisinde işleyerek çıkışa iletiyor ve bundan sonraki kısımlarda bu sinyal değerlen'diriliyor. Bence bu devrenin eksikleri var ben denemelerimi yapacağım ve bu dedektöre otomatik algılama yapacak şekilde yeni eklenti bir devre ile farklı bir uygulama yapacağım. Aslında pi dedektörlerin analog olanlarının tamamı dijitale çevrilebilir. Bu konuda düşünmek ve en uygun devreyi harici olarak tasarlamak biraz zaman alır ve dijital kontrol'lü eklenti devreleri yapılır. Saygılar.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious