Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Gold Scan 4 Hakkında Önemli Sorular

Başlatan ParadoX, 27 Aralık 2007, 19:05:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ParadoX

Merhaba Arkadaşlar...

Aranıza yeni katıldım. Gold Scan 4'ü bir yakınıma yapacağım. Ancak devre şemasında içinden çıkamadığım, tam olarak algılayamadığım şeyler mevcut. Bunlar hakkında yardımınızı rica ediyorum.

Şimdi;
TLC555CP yerine NE555,
uA709 yerine her.gi bir 709,
TC4538 yerine CMOS olan 4538,
OA85 yerine 2AA119,
1N914 yerine 1N4148 kullanabilir miyim?

Piezoya bağlı olan 473K2lık bobin,
Arama bobini 436uH 3R5 bobin,
1mH Rod Core Probe bobinleri nasıl sarılacak?

SW 1a, 1b, 1c elektronikçiden nasıl istenecek. Bu komponentin tam adı nedir?

10k Frequency Pot,
50k Pot Delay ve ona bağlı 10k trim,
Pot GND,
Pot SENS,
10k Pot Threshold,
100k Adjust to Zero,
50k Adjust to Zero,
5k trim. Adjust to 15 mVAmplifier Re-Zeros,
SW Reset Push,
SW Auto Hold,
Aprox=220mA,
To Adjust Preset's-Push Zero nedir, ne işe yararlar, ne anlama gelirler?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılarımla...
Linkback: Gold Scan 4 Hakkında Önemli Sorular

Uykusuz

Merhaba teknoloji ekibine hoşgeldiniz

Ben bu cihazı yapmadım ama bildiğim noktaları hakkında yardımcı olmaya çalışayım,

TLC555CP yerine NE555, TC4538 yerine CMOS olan 4538 kullanabilirsiniz. OA85 yerine AA119 kullanılır mı bilmiyorum datasheetlerini karşılaştırmak gerekiyor buna da şu an zamanım malesef yok. 1N914 hızlı diyot olarak geçiyor. Fakat 1N4148 hakkında böyle birşey yazmıyor. Fakat bu diyor istanbulda rahat bulunabilir bir diyot. Eğer istanbulda değilseniz ve bu diyoru bulamıyorsanız bunun yerine ugun voltajlı her.gi bir Schottky diyot kullanabilirsiniz. Eğer OA85 yerine kullandığınız 119 sorun çıkarırsa bunun yerine de Schottky diyot kullanmayı deneyin.

Hoparlöre bağlı olan bobini hazır olarak iseyeceksiniz. Üzerinde 473K yazacak. Arama bobinini de omajı  3.5 ohm endüktansı 436uH olacak şekilde bir bobin saracaksınız. Bunu sararken ilk önce bobin telinizin birim uzunluğunun kaç ohm olduğunu bulun. sora 3.5 ohm direnç göstermesi için kaç metre tel kullanılması gerektiğini bulun sonra da bu uzunlukta bir tel kullanarak kaç cm çapında kaç tur sarılarak bobin sarılırsa 436uH olacağını hesaplayın. Biraz denklem çözme ile cebelleşeceksiniz ama çözümü kolay

Diğer 1mh bobini kullanmanıza gerek olduğunu düşünmüyorum.

Switch i ise dört konumlu üçlü komitatör diye isterseniz sattığı malzeeyi tanıyan bir malzemeci ise size bu parçayı hemen verecektir.

Potlar ise sırasıyla

gönderme frekansını
örnek alma zamanlamasını
sıfırlama ayarı
hassasiyet ayarı
eşik

ayarlarını yapmanızı sağlıyor. Devre üzerinde ölçümlar yapmadan bunların ne konumda olacağını söyleyemem

trimpotlar ise cihazın kalibrasyonu ile ilgilidir. Bunlar da belli noktaların ölçümleri yapılarak ayarlanmalıdır.
push zero ise cihazı sıfırlamanız içindir.

kolay gelsin

ParadoX

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

Trimpotların ayarı şu şekilde mi yapılacak peki?

Bir ucundan +5V, bir ucundan -5V giriyor. Çıkışta 0V mu görmem gerekiyor (Adjust to Zero yazıyor üzerlerinde). Eğer 0V görülmesi gerekiyorsa, Neden direkt olarak GND'ye bağlamıyoruz? 473K yazan bobini Bursa'da bulabileceğimi hiç sanmıyorum ama yine de arayacağım.

Uykusuz

opampların çıkışı sıfır olacak şekilde ayarlama yapacaksınız ama ortamda metal yok iken çıkış sıfır olacak. siz bu girişi direk sıfıra bağlarsanız opampın offsetinden kaynaklanan gerilimileri çıkışta göreceksinizdir. bu trimpotlar büyük ihtimalle opampların ofsetini sıfırlamanıza yarıyorlar. ama bunların sıfırlamalarını potanslar hangi konumdayken yapmalısınız bilmiyorum devreyi yaptıktan sonra oturup incelemek gerekiyor. devenin hazır çizilmiş olan pcb si olduğunu biliyorsunuz değil mi ?


saygılar

ParadoX

#4
Evet biliyorum, bende de mevcut zaten... Ancak kendi el emeğimin olmasını istiyorum. Bu yüzden elektronik programlarında değil de AutoCAD ortamında, gerçek şemayı 5-6 parçaya bölerek tasarlıyorum. Hepsi bittikten sonra da kablolarla birleştireceğim.

Çünkü Proteus'ta çizdiğim zaman, ne yaparsam yapayım, PCB'yi tek yüzlü olarak çıkartamıyorum. Sürekli çift yüzlü çıkıyor. Bir de Proteus kütüphanesindeki komponentler bazen, dışardan alınan komponentlerle uyuşmayabiliyor. Delik sorunları yani.

ParadoX

Bir de devrede analog mAmetre var. Bunun yerine LM3914 ve Bargrapf displayli bir devre kullanılabilir mi? Daha doğrusu 0-1 mA arasını ölçüp LM3914 üzerinden displayde gösterebilecek bir devre var mı?

Uykusuz

evet rahatlıkla kullanabilirsiniz. gösterge çıkışına bir direnç bağlayıp bir opamp yardımıyla bu sinyali  lm3914 e uyarlayıp verebiliriniz.
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=lm3914&gbv=2


asenkron

arkadasım herseyden önce aramıza hosgeldin aynı sehirdeyiz .simdi sen yenisin beni tanımazsın tanıyanlar bilir.
goldscan4 microbu sanada bulasmıs bundan 2-3 ay önce banada bulasmıstı.
tek yüzlü pcbsini diptracede cizdim. acemilik işte piyasada satılan 20x20 en büyük kart bizimki oldu .20x21.6 gibi kızdım yapmayı bıraktım.,istersen orjinal cizim dosyasını göndereyim düzenlersen az daha ufalır yada kabloyla kullanırsın.
benimde emegim birinin işine yaramıs olur.
imzamdaki mailden gelebilirsin buraya mesaj atabilirsin.

ParadoX

Alıntı yapılan: Uykusuz - 27 Aralık 2007, 20:42:45
gösterge çıkışına bir direnç bağlayıp bir opamp yardımıyla bu sinyali  lm3914 e uyarlayıp verebiliriniz.
http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=lm3914&gbv=2

Ama nasıl  ???

ParadoX

Alıntı yapılan: asenkron - 27 Aralık 2007, 20:54:22
arkadasım herseyden önce aramıza hosgeldin aynı sehirdeyiz .simdi sen yenisin beni tanımazsın tanıyanlar bilir.
goldscan4 microbu sanada bulasmıs bundan 2-3 ay önce banada bulasmıstı.
tek yüzlü pcbsini diptracede cizdim. acemilik işte piyasada satılan 20x20 en büyük kart bizimki oldu .20x21.6 gibi kızdım yapmayı bıraktım.,istersen orjinal cizim dosyasını göndereyim düzenlersen az daha ufalır yada kabloyla kullanırsın.
benimde emegim birinin işine yaramıs olur.
imzamdaki mailden gelebilirsin buraya mesaj atabilirsin.

Evet maalesef... O mikrobu ben de kaptım... Şu an PCB'yi tasarlamaya çalışıyorum. Benimki 12x17 cm ölçülerinde falan olacak gibi görünüyor. Şema basit gibi duruyor ama insanı çileden çıkarmaya yetiyor da artıyor bile.

Uykusuz


beyazkuvvet

hocam bu gold scan4 nasıl bir alet biraz bahsedebilir misiniz?

ParadoX

#12
Yaa arkadaşlar... Saatlerimi, hatta günlerimi bu şemaya verdikten sonra, şemada bir gariplik farkettim. IC3 TL064'ün 14 nolu pinine bağlı 10k'lık bir pot (POT SENS) var. Bu pot hatalı bağlanmış sanırım haksız mıyım? Resim eklemeyi bilmiyorum. O yüzden resim ekleyemiyorum.

ParadoX

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 29 Aralık 2007, 15:14:50
hocam bu gold scan4 nasıl bir alet biraz bahsedebilir misiniz?

Kaliteli ama insanı çileden çıkartan bir alet  ;D

Uykusuz

evet o hatayı biliyorum donanımhaberde o hatadan bahsetmiştim ama şimdi bulması biraz işgence ama o şemanın pdf versiyonunda bu hata yok ama o şema ile diğer şema arasında bir fark varmıdır bilmiyorum.

ParadoX

Evet haklısınız... PDF versiyonundaki doğru bağlantı... Ancak bir de şöyle bir sorun var. PDF versiyonundaki besleme devresini Proteus'ta kurdum ve çalıştırdım. Yalnız sayfanın alt tarafındaki simülasyon zaman göstergesi inanılmaz yavaş çalışıyor. Bunun nedeni nedir?

huseyin05

Paradox arkadaşım proteus sorununu çözebilmen için sana yardımcı olmak istiyorum. Öneri olarak proteus İSİS' de çizdiğin devreyi ARES' e gönderdiğin' de eski versiyonlarında ben sorun yaşamadan çizdirebiliyor'dum. Fakat 7.40 versiyonun da sorun yaşadım ve şu duruma dikkat ettim. Ares te direk board edge ile kart sınırlarını belirle ama yaptığın çalışmayı otamatik çizdirene kadar kaydetme!!!!..Yani yaptığın çalışma bitene kadar kayıt yapma olduğu gibi kalsın. Rastnest bağlantı oluşturman bittiğinde ise " Design rule menager" ayarlarında "Net Class" butonuna tıkla orada üst katman "none" yap ,bottom copper kalsın yol kalınlığı "trace" ayarla sadece çünkü sen tek kartla çalışıyorsun diğer ayarlar önemli değil.. Auto-router butonuna bas oradaki ayarları değiştirme sadece gerekirse yaparsın. Begin routing tuşuna bas ve devren aksi bir durum yok ise hatasız bir şekilde çizdirilecek'tir.  ;)

huseyin05

Uykusuz Hocam bu sitede fazla aktif değilim. Sizden ricam delta pulse için görsel olarak resimli bir açıklama yapmanız mümkünmü yani şu entegre şu görevi yapıyor. Zahmet olma ise..Sadece rica ediyorum. Çalışmalarınız'da başarılar dilerim.

Uykusuz

Merhaba, delta pusle hakkında tüm dökümanlara güncel projeler bölümünde "klasik delta pulse dökümanlar" başlığındaki ilk mesajdan ulaşabilirsiniz. Anlayamadığını yerleri o başlık altında belirtirseniz yardımcı oluruz.
Saygılar.

yakamoz444

devrenin açık şemasını verirmisin


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious