Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Gold Scan 4 Hakkında Önemli Sorular

Başlatan ParadoX, 27 Aralık 2007, 19:05:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YILDIRAY

hocam saygılar J113 yerine ne kullanabiliriz.yok çünkü
Linkback: Ynt: Gold Scan 4 Hakkında Önemli Sorular

elsidi

Gold schan ıv

Devreyi yapan arkadaşlara katkım olur amacıyla daha önce devreyi yaptığımdan bazı sorularına cevap amacıyla
bildiklerimi paylaşmak istiyorum ben amatörce calışmaktayım otorite değilim benim söylediklerim sadece beni
bağlar Opamları sıfırlamak için şöyle yol izledim zero yazan trinpotların orta ucuna voltmetreyi DC volt duruma
getir kademe en küçük mv. duruma getir trinpotu volt metren O en yakın hatta sıfır okuyacak şekilde  cevir
arama kafası metalden uzak (pasif)olacak en alltaki trinpot zaten yazıyor 15 mv. ayarla  470k yazan bobini ben takmadım
takmadanda cihaz çalışır bobinin bulunacağını sanmıyorum beni en çok zorlayan j113 nfet transistörler oldu türkiyede
bulamadım yerine BF245 kullandım sanırım bu elemanlar olmazssa olmaz çünki parametreleri değişik bu yüzden sanırım cıhazda derinlik 1tl 30 cm geçmedi şemada arama başlığı bobini 2 adet var üst taraftakini yap makine çalışır alttaki bobin deinlik ölçümü için

Makinanın calışması
Son derece hassas ve hızlıdır kendini otomatik olarak zemine ayarlar bir tankın üzerinde deneyin arama kafasını tanka koy
yanınada altın veya gümüş bakır değişik metalleri koyun hepsinde ayrı ayrı öter çok seçicidir en büyük özelliği seçiciliğidir
benim moralimin bozulması bulamadığım j113 n fetler ve sanırım derinliğini etkilemesi İnşallah arkadaşlarım muaffak olur
hepinize saygılar.

elsidi

Gold schan ıv
Önceki anlatımlarımda iki arama bobini var demiştim ilk çıkan şemada iki bobin var 3-4 adet şeması var son şemalarında
sonda (derinlik)bobini iptal edilmiş ben 3-4 yıl önceki şemadan yaptığım için ona göre sonda bobinini yazdım zaten bende
onu yapmamıştım Hoparlör yerine mekanik piezo kullandım çok tatlı bir sesi var zaten (bobin sargılı)hoparlör kullanamasınız
ses nerede ise sıfıra düşer devre kısa devre olur Voltaj verilen piyezoyuda kullanamasınız devamlı öter.
kullanmanız gereken frekansa duyarlı piezo olmalıdır.opamların cıkışına DC voltmetre bağlarsanız asla sıfırlayamasınız
sadece tirinpotların orta ucuna DC voltmetresinin prbunu bağla öteki uç sase ve O volta gelene kadar trinpotu cevir
zero yazan tüm trinpotlar sıfırlanacak sadece alttaki 15 mv ayarlanacak
Saseleme işlemi simetrik beslemeden alınmalı yoksa sıfırlama yapamassınız Arıza takibi çok kolay V.metrenizi mili volta
getirin Opamların çıkışına bağla bobine metali yaklaştırdığınızda mili voltmetreniz vu metre gibi yükselecektir devreniz
çalışıyor demektir.

elsidi

Gold schan 4

Daha önce gold schan yaptığım için bildiklerimi anlatmaya devam ediyorum
bilemediklerimi Uykusuz hocama sorarsanız daha iyi randıman alırsınız
5 li anahtarı eski radyolardan temin edersiniz diyotlarda eski radyolardan
temin edersiniz(germanyum)3-4 çeşit şeması mevcut j113 ler şemada
farklı farklı çizilmiş bunlar sizi zorlayabilir bu konuyu uykusuz hocama sorarak bağlayın eski şemada sonda bobini var (derinlik)o bobini ben yapmadım zaten yeni şemalarda o kısım iptal edilmiş bobin teli 0.50
436mh-1mh de yapsanız çalışır eski tip şemada j113lerin suarce(emiter)
bacakları şaseye gitmez yeni tip şemada şaselidi ayrıca iron kısmındaki j113
drayn suarce arasında 470k direnç bağlıdır keza gold devresindeki j113 de
aynı direnç 10k dır ben bu dirençleri bağlamadım çünki j113 bulamadım
BF245c kullandım sizlerde 245 kullanırsanız bu dirençlerle devre calışmıyor
3 yıl önce yaptığım bu devrenin beslemesini bulamamıştım kendim 12 voltluk
devre ve opamlara 5 voltluk simetrik besleme ile yapmıştım orijinal beslemeyle sizler daha iyi verim alabilirsiniz Hassasiyet çoook mükemmeldir
1m2 alanda on ayrı metalede tepki verdiğini göreceksiniz asla minerale ötmez
tek tek metalleri toplarsınız çoook hızlıdır üçlü anahtar takın resetleyin anahtarı ve hold devresine getirin hold a bırakın aramaya başlayın asla kaymaz başlık darbelerden etkilenmez Diyeceksinizki madem bukadar küzel
niçin bıraktın ben onu yaparken bilgisayarım yoktu orijinal n fetlerini bulamadım orijinal beslemesini bulamadım ve benim için Dedektör 1metreyi
almıyorsa onu çöpe atarım Değerli arkadaşlar piyasada çoğu dedektör tankı
göm 1metreden almaz vatandaşta bile yaygın dedektöre güven sarsılmış
bunu terse çevirmeliyiz mesela DELTA PULS mükemmel bir dedektör.
      Yukarıdaki yazılarımdan yanlış olanlar varsa sorumluluk benimdir.
Hepinize kolay gelsin kalın sağlıçakla.

elsidi

Gold schan 4 hakkında
Daha önceki yazılarımada ki bobin ölçüleri 436mh yazmıştım(mikrohenri)anlamında kullandım.Trinpotların tümünü çok TURLU kullanırsanız sıfırlamayı
daha çabuk yaparsınız ben bütün dedektörlerimi potans dahil cok turlu kullanıyorum tabii önce dedektöre bakıyorum kafama uyarsa çok turlu kullanıyorum değmezse masraf etmiyorum.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious