Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

IB cihazlarla ilgilenmeyi düşünüyorum

Başlatan elbombaci, 20 Eylül 2007, 08:59:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elbombaci

selam

evet dalgınlığıma gelmiş pcb yi ters basmışım...bu tüzden tüm malzemeler ters takılmış durumda...

5uF kutupsuz bulamadım ( daha doğrusu aramadım) onun yerine iki adet 10uF seri bağladım. Kaliteli olsun diye de tantal kullandım.
24K lar yerine iki adet 47K paralel bağladım.
470k piyasada bol miktada bulunuyor olmadı elinizdeki 430k lara seri bir 47k bağlayın şüpelenmekten iyidir. ;)
benim devreden de ilk açışta bir ses geliyor ve kısa bir süre sonra susuyror. sanırım bu normal.
ben devreyi dizeren sürekli açık şemayı takip ettim ve çoğu malzemelerim malzemeciye gtmeye fırsatım olmadığından sağdan soldan sökme malzemelerdir. malzemenin değeri farklı olmadığı sürece şeklinin kare yovarlak olmasının bişeyi değiştireceğini düşünmüyorum   ???


Linkback: Ynt: IB cihazlarla ilgilenmeyi düşünüyorum

sky2008

Türkiye seninle gurur duyuyor.Sayın elbombaci arkadaşım yine mükemmel devre yapmışsın bende bu devreyi diğer yabancı forumdan buldum yapan varmıdır diye araştırırken yine senin yaptığını ve başarılı olduğunu gördüm.Tebrik ederim tüm türkiye senin çalışmalarını ve başarılarını yakından takip ediyor, çok meşhur oldun yani sen bir kahramansın.Devrelerde başarılı olamayan arkadaşların kahramanı senin yardımlarınla herkes çok şey öğreniyor.Test videosunda gözlemlediğim değerli metale ötüyor değersiz diğer metallere ötmüyor.Doğru mudur.Değerli metallerdeki derinliği arttırabilirsen sevinirim.Tebrikler.

elbombaci

Evet doğrudur cihaz değersiz metallere ötmüyor. Burada derinliği arttıran en önemli olması gerekenler alıcı bobinin verici bobinden olabildiğince az atkilenmesi yani bobin ayarının çok çok iyi yapılmış olmas ve alıcı bobinin rezonans frekansı verici devrenin frekansına eşit olmalı. Bu şartlar sağlanığında cihaz en iyi performansta çalışıyor.

mert

elbombaci
eline sağlık güzel cıhaz olmuş.Bende bir tane yapmayı düşünüyorum..

sky2008

Sayın elbombaci arkadaşım yaptığın devrenin yeni versiyonu yapıldığı ifade ediliyor.Bu adresteki yeni versiyonu yaptın mı?Bazı parçalar değiştirilmiş böylece daha iyi ayrım yaptığı ve derinliğin arttığı ifade edilmiş.Einde bu değişen parçalar varsa mümkünse deneyip sonucu bildirebilirmisin.İyi çalışmalar.Seni donanimhaber forumlarından bu yana takip ediyorum çok başarılı araştırmacı bir arkadaşımızsın,seni tekrar tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.Saygılarımla.
http://www.thunting.com/geotech/forums/showthread.php?t=12692&page=61

sky2008


elbombaci

Merhaba

Bu değişiklikleri uygladım. aslında bunlar değişiklik değil orjinal şemada bu değerler böyle... Devre biraz daha stabil çalışmaya başladı... Derinlik ve ayrım olarak bir fark olmadı sadece stabiliteyi biraz iyileştirdi.  ;)

can

merhaba.
dedektörün güzel olmuş elbombacı tebrikler. cihazı Toprakta deneme fırsatın oldumu acaba? genelde toprakta sorunlar çıkıyor vlf türü cihazlarda. Toprak efekti bir de bobini toprakta sallarken değişik sorunlar çıkabiliyor toprakta deneyip de test sonuçlarını paylaşırsan seviniriz.
Başarılar.

mert

IB metal dedektörü Delta kadar ilgi görmedi  :-\ delta hakkında çok bilgi var bu sitede iki dedektör arasında kaldım hangisini yapsam acaba  ???

elaass

Alıntı yapılan: mert - 07 Aralık 2007, 21:37:31
IB metal dedektörü Delta kadar ilgi görmedi  :-\ delta hakkında çok bilgi var bu sitede iki dedektör arasında kaldım hangisini yapsam acaba  ???
Valla sadece bizde ilgi görmüyor yoksa adamlar 71 sayfa devirdiler.
http://thunting.com/geotech/forums/showthread.php?t=12692&page=71

Uykusuz

#50
Herkese merhaba

Arkadaşlar TGS' ye bir LCD ekran tasarlamayı düşünüyorum... Ekranda pil göstergesi olacak, sinyal seviyesini göserecek ve değerli metallerde sağa, değersiz metallerde de sola ilerleyen bir sinyal göstergesi olacak.  Çalışma mantığını anlatacak olursak,

Devre beslemesini 7808 in çıkışından alacak. Pil ölçüm girişini de akünün direk artısından alacak. Böylece aküde kaç volt gerilim bulunduğunu gözlemleyebileceğiz

Sinyal seviyesi ölçümünün girişini de devrede ses çıkışını aktif eden opampların çıkışından almayı düşünüyorum.

Metal ayrımı için yapacağım ölçümlere gelince bunlar biraz daha karışık:

Bildiğiniz gibi bir verici bir de alıcı bobinimiz var. Alıcı bobin normal koşullarda verici bobinin yaydığı sinyallerden en az seviyeden etkilenecek şekilde yerleştirilmiş bulunmakta. Alıcı bobinimizde ortamda metal yok iken verici sinyal ile aynı hizada bir sinyal alıyoruz. Bu sinyal bobin ayarı yaparken elde ettiğimiz minimum genlikteki sinyal seviyesi. Örnek olarak Değerli metallerde alıcının çıkışındaki sinyal sağa değersizlerde de sola kaysın. Örnek sinyalimiz bu:

Görüldüğü gibi ortamda metal yok iken verici ile aynı hizada.

LCD ekranımızda metalin cinsine göre sağa veya sola kayan bir gösterge yapabilmek için bu sinyalin metal yaklaştırıldığında ne tarafa kaydığını pic ile ölçüm yaparak bulmak zorundayız. Peki bunu nasıl yapıcaz?

Verici sinyalimiz bildiğiniz gibi sabit. Sinyalin tepe noktasını bulmayı önceki sayfalarda taslak ta olsa anlatmıştık. Bu bilgilere dayanarak verici sinyalimizn tepe noktasını buluyoruz. Verici sinyalimizin tepe noktalarından itibaren alıcı sinyalden iki örnek alıyoruz.



Bu örnek alma zamnlarını öyle bir ayarlıyoruz ki birinci örnek (S1) alıcının sinyalin düşen zamanlarına ikinci örnek (S2)  te yükselen kenarına denk getiriyoruz. Ortamda metal yok iken alıcı ile verici  aynı hizada olduğundan S1 ve S2 den okunan voltaj değerleri birbirine eşit oluyor. (S1 deki yeşil, S2 deki sarı alanlar) Diyelimki metalsiz ortamlarda bu iki sinyal de 0.1V olsun...

Diyelim ki arama bobinlerimize değersiz bir metal yaklaştırdık. Alıcı sinyalimiz verici sinyalimize göre sol tarafa doğru kaymaya başlayacaktır. Bu durumda S1 ve S2 örneklerimizin durumlarını inceleyelim:

http://img514.imageshack.us/img514/7580/orneksinyalsolakayyz2.png

Görüldüğü gibi alıcı snyalimiz sol tarafa kaydığından dolayı S1 örneğimizin (yeşil alan) voltaj değeri düşmüş bulunmakta aynı mantıkla da S2 örneğimizin (sarı alan) voltaj değeri artmış bulunuyor. Diyelim ki değersiz metal yaklaştırıldığında S1 0.1V değerinden 0.01V değerine düşmüş olsun. S2 de 1V değerine çıkmış olsun...Şimdi gelelim değerli metale...

Arama bobinimize değerli bir metal yaklaştırıldığında bu kez alıcı bobindeki sinyal sağ tarafa kayacaktır.



Bu durumda da S1 örneğimizin (yeşil alan) voltaj değeri artacak, S2 örneğimizin de (sarı alan) voltaj değeri düşecektir. Diğerlim ki S1 voltajımız 0.1V dan 0.9 Volta çıkmış olsun, S2 voltajımız da 0.02 Volta düşsün...



Gördüğünüz üzere arkadaşlar tasarladığımız örnek alıcı devreler ile iki çıkışımız var bunlar S1 ve S2...
S1 de artış olduğunda metal değerlidir, S2 de artış olursa da metalimiz değersizdir. Artık bu iki çıkışımızı picimizin ADC girişlerine uygulayarak hangi girişin daha büyük olduğunu kolaylıkla bulabiliriz. Böyle ce LCD ekranımızda S1 ve S2 girişlerimizden okuduğumuz voltaj değerlerini kullanarak Sağa kayan bir işaret veya sola kayan bir işaret yapmak çok çok kolay.

Arkadaşlar bu anlattıklarım tamamen taslak düşüncelerimdir. Devreyi kurarken birçok sorunla karşılaşabiliriz. Sonucu zaman buldukça sizlere aktarmaya çalışırım

Herkese çalışmalarında başarılar.






Uykusuz

S1 ve S2 örneklemelerimizi kullanarak sinyalimizin sağamı yoksa sola mı kaydığını artık rahatlıkla anlayabiliriz. Yukarıda verdiğimiz örneğe göre S1 çıkışımız S2 den büyük ise alıcıdaki sinyalimiz sağa kaymıştır yani metalimiz değerlidir. Eğer S2 çıkışımız S1 den büyük ise alıcıdaki sinyalimiz sola kaymış yani metal değersiz demektir.

Buraya kadar teorik olarak gözdet kaçırdığım bir nokta yok ise alınan sinyal hakkında bir fikir sahibi olduk. Peki elde ettiğimiz S1 ve S2 sinyalimizi illa yazılımsal olarak ve LCD ekran kullanarak mı görsel hale getirebiliriz? Tabiiki hayır. Başka yollar da tabiki var. Mesela Standart dedektörlerde kullanılan normalde orta onumda bulunan ibreler bu iş için kullanılabilir veya birazdaha modern standart bir ICL7107 entegreli - gerilimi de ölçebilen bir voltmetre de iş görür.

Fakat S1 ve S2 sinyallerimizi karşılaştırmak için iki adet voltmetre lazım. Bu da maliyet açısından sıkıntılı olacaktır. Tabi biz de bu durumda ne yaptık hemen bir elektronik devre tasarlayıverdik



Bu devrenin çıkışına analog bir ibre veya eksi (-) gerilimi de ölçebilen bir voltmetre bağlanabilir. Ben similasyon açısından dijital voltmetre kullandım.

Devremizin iki girişi bulunmakta. Hemen hatrılarısınız bizim şu S1 ve S2 çıkışlarımız var ya işte onlar... S2 nin büyük olduğu durumlarda metalimizin değersiz olduğunu varsaymıştırk. Bu durumda biz de bu deremizi tasarlarken değersiz metallerde voltmetremiz eksili değerler göztersin, değerlilerde de pozitif değerler göstersin dedik. Bunun için S2 sinyalimizi bir opamp ile terslememiz yeterli. Sonra da S1 sinyalimizle toplayım iki ile çarptık mı S1 ve S2 sinyalimizin farkını çıkışımızda görmemiz şaşılacak bir durum değil : )

S1=S2 iken çıkışımız sıfır dır. S1 sinyali  S2 den büyük iken ikisinin farkı alınır ve sonuç pozitiftir. S2 sinyali S1 den büyük iken de yine ikisinin farkı alınır fakat bu kez sonuç negatiftir.

Proteus dosyasını bu linkten indirebilirsiniz:
http://www.savefile.com/files/1260517
Arkadaşlar devreyi henüz bir dedektör üzerinde denemedim sadece bir fikir olarak veriyorum.

Herkese çalışmalarında başarılar.



Uykusuz

#52
Herkese merhaba

Bu gün tamir için gelen bir cihaza sahibinin isteği üzerine yukarıda anlattığım yöntemi kullanarak bir devre yaptım. Çıkışına dijital voltmetre bağladım.



Değerlii metallerde voltmetre artı (+) değersiz metallerde de eksi (-) değer gösterecek şekilde devreyi hazırladım. Daha sonra küçük bir kutu temin ederek devreyi sabitleştirdim:





Bu da herzamanki gibi videosu:
[youtube=425,350]v2E4Qs_dHHo[/youtube]


Cihaza ilk başkta yankeski yaklaştırılıyor voltmetrede eksili değerler görülmekte. Daha sonra gümüş yüzük yaklaştırılıyor ve volt metre pozitif değer göstermeye başlıyor. Yani yukarıda anlattığım sistem işe yarıyor.

Bu yüntemi IB sistem çalışan her dedektöre uygulayabilirsiniz. Kısa bir süre sonra tesoro golden sabreye de bu yöntemi uygulayacağım. Tabi karakter LCD li olcak, üzerinde pil göstergesi ve sinyal seviyesini de göstereceğim. Gelişmeleri burada yazarım. Herkese çalışmalarında başarılar.

VERON

tsg devremi bende bitirdim ama bobin konusunda biraz tedirginim kac cm kac tur konusunda ben sahsen 28 cm  capında sarmayı düşünüyorum bu konuda bana bira z yardımcı olursanız sevinirim uykusuz arkadaşım bu makinanın tam olarak frekansını biliyormusun 28 cm kactur sarmam lagazım veya frekansı nedir sen kendi  bobininden memnunmusun bu tür sistemlerde  bobin konusu bence cok hassas  sağlıcakla kalın

Uykusuz

Merhaba VERON, ben bobiden memnunum gayet iyi çalışıyor. Frekans 10khz civarında. İkinci bobin sarışımda 14khz de çalışacal şekilde sardım perforanta değişiklik olmadı. Yani çalışma alanımız 10khz ile 14khz arasında her.gibir değer olabilir.  ;)

VERON

uykusuz arkadasım  verdiğin bilgiler için gercekten cok tesekkür ederim sitede gözlemlediğim kadarıyla bir kac nadir insandan birisisin herkezin yardımına koşmaya calışıyorsun bizede tabiyki eyvallah kardeş demek düşüyor kendine iyi bak iyi bayramlar

10kaptan10

selam uykusuz hocam deltayı zar zor olsada çalıştırdım şimdi sırada teserro var onunda devreyi bitirdim inşallah yardımlarınla bunuda çalıştıracağız bu konudada yardımlarını esirgemeyeceğini düşünüyorum ve tekrar buradan teşekkür ediyor ve kurban bayramını kutluyorum

Uykusuz

#57
tabi hocam ne demek bildiğimiz kadarıyla herzaman yardımcı oluruz  ;)

Bu da yukarıda videosunu verdiğim dedektörün toplanmış hali. Sahibi görsel olarak metal hakkında bilgi veren bir devre takmamı istemişti. Bu cihazda metal ayrım özelliği mevcut yani adamlar bir şekilde yukarıda örnek olarak verdiğimiz s1 ve s2 yi bulmuşlar. Ben de bu çıkışları dedektörde bularak yukarıda şemasını verdiğim devreye uyguladım.



Bu örnekleri ileride tesoroyu yapan arkadaşların dedektörlerine buna benzer bir devreyi yapabilmeleri için veriyorum. Ben henüz tesoro üzerinde denemedim ama yakın zamanda yazılımı bitireceğim. Tesoroya birazcık daha kapsamlı ve ticari amaçlı birşey yapmak istiyorum. ;)

10kaptan10

hocam bu s1 s2 çıkış dediklerin nedir devrenin neresinden alacağız bu çıkşları?

10kaptan10

ahmet hocam bu çok çıkışlı çıtçıtlı potans kaç lık olacaktı birde bu iki tane trimpot var onların değerleri neydi? :-[


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious