Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

IB cihazlarla ilgilenmeyi düşünüyorum

Başlatan elbombaci, 20 Eylül 2007, 08:59:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


erolunall


elbombaci

Bu gün biraz çıkardığım pcb'yi dizip lehimleme fırsatım oldu:



Yanlız dalgınlığıma gelmiş pcb'yi ters çıkarmışım  :( Artık entegreleri tersinden takıcaz  :)

elbombaci

Devrenin büyük bir kısmını dizdim. Şimdi bobin hesaplarıyla uğraşıyorum, sonuçları yazarım.

elbombaci

0.3mm kalınlığında yaklaşık 250 metre uzunluğunda bobin teli almıştım. 235mm çapında 140 tur alıcı bobini sardım.
             

Yaptığım hesaplamalara göre yaklaşık 12-13khz arasında bir frekansta rezonansa gelmesi gerekiyor. Şimdi aynı frekansta yayın yapacak olan verici devresine bobin hesaplayıp saracağım. Saygılar.

elbombaci

#25


Verici bobinimi de sardım. Makaramdaki bobin telim ancak 150 tur sarmama yetti. Artık frekansı kondansatör değerleriyle oynayarak eşitliyeceğiz... Dışına siyah elektrikçi bandı sardım. Alıcı bobinim 150 tur verici bobinim 140 tur oldu. Her ikisi de 235mm çapında.

okantex

tek parayı ne kadar mesafeden alcak merak ediyourm.
iyi bisey olursa devre hazir bekliyour bi kafada ben sararım

ivconic 40 cm diyor
olculeride vermis

hayırlı bayramlar



elbombaci

Arkadaşlar sinüs sinyalin tepe noktasını bulan bir devre geliştirdim. Similasyon programında çalıştırdım. Akşama doğru çalışma prensibini forumda yayınlarım. Böylece derinlikte falza kayıplar olmadan faz kaymasını hesaplamamız daha kolay olacak. Çünkü düşük genlikli sinüs işaretlerin en belirgin yerleri tepe noktaları...


asenkron

elbombacı sinyalin tepe noktasıyla a b arasındaki sinüs tepelerini kare dalgaya ceviren bir devre seması var.işine yararsa çizip göndereyim
kitaptan resmini cektim.sinyal durumunu görmen icin.
[IMG]http://img81.imageshack.us/img81/7720/resim008wm3.jpg[/img]

elbombaci

merhaba asenkron,

Sinyal şekline bakacak olursak düşük genlikli tepe noktaları değil de büyük genlikli tepe noktaları kare dalgaya çevrilmiş. Yani sinyalin belli bir noktasından yukarı kısımları 1, aşağı kısımları da 0 sayılmış. Metal dedektörlerinde alınan sinüs işaretin genliği metlelin arama başlığından uzaklığına bağlı olarak değişiyor. Yani yeri geldiğinde sinüs sinyalimizi volt seviyelerinde yeri geldiğinde de milivolt seviyelerinde oluyor. Sizin bu yönteminiz düşük genlikli sinüs sinyallerde sorun çıkaracaktır. Çünkü sadece referans alınan noktaların yukarısındaysa bir aşağısındaysa da sıfır sayılıyor ayrıca genlikte artma olduğunda elde edilen kare dalganın genişliğinde artmalar olur.



Bu da sinüs sinyalde faz kayması olmadığı halde elde ettiğimiz kare dalganın kalkış ve iniş zamanlarının referans aldığımız zamana göre sinüs sinyalinin genliğine bağlı olarak değişir. Bu da hatalı faz kayması hesaplamamıza yolaçar. Bu sorunu anca elde ettiğimiz karedalganın orta noktasının hangi zamana denk geldiğini bulmamız ile çözülür ya da alınan sinüs sinyalinin genliğinin hesaba katılmasıyla...

Bu gün iş yerinde bulduğum yöntem baya enteresan... Bildiğiniz gibi düşük genlikli sinüs işaretlerin en belirgin yeri tepe noktasıdır. Tasarladığım devre çok hızlı bir şekilde devamlı sinüsü takip ediyor. Tepe noktasından itibaren ilk düşüşü yakaladığında çıkışında pals vermeye başlıyor ve ta ki alt tepe noktasına kadar bu palsler sürüyor. Yani ilk palsimizin yükselen kenarı maks tepe noktamız, son palsimiz de min. tepe noktamız olarak belirleniyor. Bu yöntemde sinüsümüzün genliği ne olursa olsun  ilk pals ve son palisimiziz zamanlarında değişiklik olmuyor.

Proteusta sorun çıktı çalışma sistemini yarın zamanım olursa yazarım. Malesef sabah erken kalkmalıyım zamanım kalmadı. Herkse iyi geceler.


elbombaci

Merhaba

Tasarladığım tepe noktası bulucu devre budur:


Devremizin girişine tepe noktasını bulacağımız sinüsü uyguluyoruz. İlk başta A kapısını anahtarını B anahtarını açıyoruz böylece A kondansatörümüz şar oluyor bir süre sonra da A anahtarını açıp B anahtarını kapatıyoruz bu şekilde de B kondansatörümüzü jarj ediyoruz. Şarj işlemleri sırasında c kapımızı kapatıyoruz ki çıkışta şarj işlemleri sırasında hatalı çıkış görmeyelim...

ABC
100
010
001

Eğer bu esnada sinüs sinyalimiz yükselme durumundaysa A kondansatöründeki gerilim sürekli B kondansatöründeki gerilimden düşük oluyor bu da opampın - girişinin + girişinden büyük olması demek. Fakat sinüsümüz inişe eçtiği andan itibaren A kondansatörümüz B kondansatörümüzden yüksek gerilime sahip olmaya başlıyor böylece tarama frekansımıza göre opampımızıb çıkışında pozitif palsler almaya başlıyoruz. Tarama sinalimiz ne kadar yüksek ise tepe noktasını o kadar yakın zamanda yakalayabiliriz.

Giriş Çıkış sinyalleri:



Sinyalden de görüldüğü üzere Sinüs sinyalin düşüş zamanlarında çıkışımız karedalga üretmeye başlıyor. İlk pals üst tepe noktasına son pals de alt tepe noktasına denk geliyor. Sinüs sinyalin çıkışı esnasında B kondansatörü üzerindeki örnekler A kondansatörü üzerindeki örnekten büyük oluyor fakat sinüsün inişi esnasında da A kondansatörü üzerindeki gerilim B kondansatörü üzerindeki gerilimden büyük oluyor. Bu da karşılaştırıcı olarak çalışan opampımpımızın + girişinin - girişinden büyük olması demek oluyor. Bu durumda da çıkışımızda düşen kenara ait anahtarlama sinyalimizi görmeye başlıyoruz

kagaa

el bombacı hocam merakla devrenin çalışma sonuçlarını bekliyoruz yanlız bobinlerin yerleşimini nasıl yapıcan merak ediyorum yanyanamı olacaklar?
neyse tebrik eder başarılar dilerim

asenkron

elbombacı orjınal bir sistem olacagı kesin sana zihin acıklıgı diliyorum.

erolunall

SELAM

ELBOMBACI TGS yi denedinmi derinlik nasıl?
birde bu tech forumda geotechteki derinlik ölçmeyle ilgili delta pulseye parça eklemek için uğraşıyolar ona bir bak bir tane patent linki kotmuşlar .

            selamlar

elbombaci

Selam

Henüz çalıştırmaya fırsatım olmadı. Bu hafta sonu fırsatım olursa bakacağım.

elbombaci

#35
Selam

Tesero Golden Sabreyi çalıştırdım. Ayrımlı modda 1YTL'yi 20 cmden algılayabiliyorum. Şu an hiç ayarlarıyla uğraşmadım. Tahminimce ayarlayınca bu derinlik 30cm ye ulaşacak gibi... Ayrıca altın ile demiri net olarak ayırabiliyor.

kagaa

elbombacı hocam
deneme şansınız olmadı galiba merakla bekliyoruz hala
saygılar

elbombaci

Merhaba

Bu gün cihazla ilgilenmeye biraz fırsat bulabildim. Cihazın ayarlarını yaptıktan sonra 1YTL tek parayı yaklaşık 30cm den algılatmayı başardım. Bir dahaki bobin sarışımda bu derinliğin biraz daha artacağını düşünüyorum.

Cihaz altın ile demiri çok net ayırabiliyor. Altın bileziği yaklaşık 50cm, 10x15cm bakır PCB'yi yaklaşık 65cm den algılayabiliyor. Bence ayrımlı modda bu oldukça iyi bir derinlik. Cihaz değerli değersiz ayrımı yapabiliyor ve yaptığım testlerde oldukça başarılı. Fakat bobin ayarı insanı çıldırtıyor.

Cihazdan herzamanki gibi birkaç resim:






Ve herzamanki gibi test videom ;)

kagaa

hocam harikasın
başka bir şey demiyorum
saygılar

erolunall

Selam Elbombacı

Benimki hala kötü çalışıyor.Senin resme baktığımda 7808 ters diyecektim benimkine göre ama  sanırım sen pcb yi  ters basmıştın ondan heralde birde  10mf değişik bi kapasitör vardı onu buldunmu yoksa normal kapasitörmü taktın.
benimki sesi yanına kısa dalga radyo koyarsam radyodan alıyom sebebini bulamadım.
başta açınca hopelörden ses geliyoda sonra susuyor.birde bu kapasitörler benimkinde dört köşe değil değiştirsem fayda edermi? 24 k dirençlerde 21 k  ya yakın benimkinde.470 k larda 430 k   bunlardan olurmu ki
   saygılar
     Erol

                   


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious