Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

PI dedektör tasarımı.

Başlatan Uykusuz, 27 Ocak 2008, 20:44:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercan

Simon46 arkadaşım,sönümleme sürelerinin rakamsal değerlerle gösterimi hususunda bir arkadaşımız çalışma yapmıştı..kendisi yaptığı yazılımla sönümleme sürelerini 3 ayrı kısımda 1 den 700 lere kadar rakamsal olarak bir gösterge yapmıştı(Lorenzin 1..99 arası rakam vermesi gibi)...denemelerimde sönümleme sürelerinin metalin cinsi ve büyüklüğü,mesafesi hatta BigBang ın değindiği gibi cismin pozizyonuna göre bile çok değişebildiğini ve hiçte güvenilir olmadığını gördüm..
Linkback: Ynt: PI dedektör tasarımı.

emekli AMCA


artık sadece sönümlemeyi gözleyerek çok kesin sonuçlara gitmek yerine sönümlemedeki bu farkı belirgin hale getirmeye çalışmak daha ilginç geliyor bana.bunu opamlarla yükselterek değil zaten öyle yapılırsa bir sürü sorun çıkartır..sönümleme süresine birşeyler katarak değişik sinyal formları elde edip farkı rahatça gözlemek...

2009 yılında Davit Emery tarafından alınmış  patent te gördüğüm şeylerdi bunlar...

bakmanızda fayda var


ali kaptan

konu renklenmişken bi kaç şeyde ben söyleyeyim.yaptıgım  ıb-pı denemelerinde metal ayrımı süper denecek düzeyde kaliteli oluyor.o kadarki alaşımlar bile gözlemlenebiliyor.yani degerli ile değersiz metal karışımından yapılmış cisimlerin bile bi karışım olduğunu gözlemleyebiliyorum.emekli amcanın da dediği gibi mesafe kötü ama çok çok kötü değil.tam emin değilim sanırım en son 1tl 20cm civarı idi.yoğun çalıştığım için ve 2 yaşında ve  2 aylık oğlum olduğu için de işler aksıyor.şu anda hem ıb-pı hem de pı mantıgı ile çalışan iki cihazın bi arada çalıştığı bi sistem tasarlıyorum.sonuç standartları yakalarsa hem sonucu hem şemayı paylaşmayı düşünüyorum.değerli bilgilerini bizlerle paylaşan herkese, teşekkürü borç addediyorum.allah zihin açıklığı versin.

pro-TR

s.a.
ali kaptan ustam hep merak etmişimdir. IB-PI sistem deyince ne demek oluyor, yani PI sistem dedektörde alıcı başlık ile gönderme başlığını ayırmak mı IB-PI sistem oluyor, yoksa ilaveler ne oluyor. yani alıcı katında veya gönderme katında değişiklikler oluyor mu merak ettim doğrusu.
eğer bu konuya vakıf olan arkadaşların IB-PI sistem dedektörler konusunu biraz açmalarını rica ediyorum.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

ali kaptan

kısaca-ıb.indüklenmenin balanslandığı anlamına geliyor.

ıb-pı-alıcı verici bobini ayrı ayrı oluyor.yani tx aynen pılardaki gibi alıcı ise ayrı bi kat.yine pı lardaki gibi örnekler alarak metal varlıgını tesbit ediyoruz.ben konsantrik bobin kullanıyorum.ayrım gerçekten çok kaliteli oluyor.çok yoğunum başka sorularınız olursa daha sonra cevaplarım

Uykusuz

#145
Uzunca bir aradan sonra tekrar merhaba;


Mosfetin gate ucuna uygulanan palsin bitişini algıladıktan sonra opampın doyumdan çıkmasını bekleyerek örnekleme yapmaya başlayabilirsiniz. Referans noktası her zaman mosfetin yalıtıma gittiği an olarak alınmalıdır. Mosfetinizin kanal tipine göre düşen veya yükselen kenar yakalama devreleriyle bu işi çözebilirsiniz. Pulse cihazlarda değerli değersiz ayrımı yapabildiğini söyleyen bir cihaz varsa o cihaz beş para etmez. Lorenz gibi bir dedektör bile sadece sönümlenme sürelerini ekrana yansıtıp yorumu kullanıcıya bırakmıştır. Fakat bu dedektör benim piyasada değer verdiğim en iyi dedektörüdür.  


GND örneklmesi, alçak frekanslı şebeke gürültüsünün uS mertebesindeki örnekleme alanımızın tamamına etki eden eklentisinden kurtulmak için gereklidir. Osilaskopta bakacak olursanız örnekleme alanınızın tamamının olduğu gibi yukarı ve aşağı salındığını göreceksiniz. Bu da cihazınızda kararsızlığa yol açacaktır. Bunun için birakaç çözüm vardır. Bunlardan biri farksal örneklemedir. Misal olarak ilk öneğimizi aldık bu ÖRNEK1 olsun, tabi bunun içinde şebeke etkisi de vardır. Yani şöyle bir ifade oluşur: ÖRNEK1= ÖRNEK+GÜRÜLTÜ. Biz sönümlenmenin maksimum süreceği zamandan biraz daha geç bir sürede sinyalden ikinci bir örnek alırsak burada sadece şebeke gürültüsü olacaktır. Çünkü sönümlenme buraya kadar erişemeyecektir. Bu örneğe de ÖRNEK2 diyelim. ÖRNEK2=GÜRÜLTÜ olacaktır. Şimdi bunları birbirinden çıkaracak olursak: ÖRNEK1-ÖRNEK2 = ÖRNEK-GÜRÜLTÜ-GÜRÜLTÜ = ÖRNEK. Görüldüğü üzere elimizde gürültüden arındırılmış sadece örneğimiz vardır. Artık bu örneğimizi gönül rahatlığıyla inceleyebiliriz. Tabi bu alçak frekanslı bileşenlerin yok edilmesinde kullanılan basit bir yöntemdir. Malesef nette dolaşan basit şemaların çoğunda bu faktör göz önünde tutulmadığından cihazlar kararsız çalışmaktadır. Yüksek frekanslı bileşenlerin yok edilmesinde daha karmaşık devreler ve sistemler gerekmektedir.


Ayrıca verilen linkler için teşekkür ederim. Çalışmalarınızda gayet iyi olmuş çalışmalarınızda başarılar dilerim.


Uykusuz

Artık arkadaşlar yavaş yavaş bahsedilen bölümleri birleştirerek dedektörümüzü yapmaya başlayabiliriz. Ben mikrodenetleyicili bir devre olması taraftarıyım.

Devrede 16F877 kullanılabilir. LCD oalrak da 4x20 karakter.
Ayrıca devrede Güç ayarı, Örnekleme gecikmesi ayarı, Eşik ayarı, Tune ve LCD aydınlatma ayarı olması taraftarıyım. Sizlerinde fikirlerini bekliyorum.

İlk etapta ekteki besleme devresi tasarladım. Devrede  KL1 Besleme girişimizdir. Akümüzün + ucu GND, - ucu ise -V beslememizdir. Bobinimiz GND ve -V ile beslenecekir. MC34063 ile de opamp ve pic için gerekli olan +V beslemesi elde edilmektedir. +V ve -V daha sonra GND'ye göre regüle edilmektedir. Belki gerekirse PIC'in kendi beslemesini kesebilmesi amacıyla MC34063'ün kapatılması için DCDC ucunu bırakmıştım R1,R2,R4 ve Q1 i isterseniz takmayabiliriz.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Uykusuz

#147
Bu devre de verici ve preamfi devremiz olabilir.

BYV27-200 Mosfetin kapasitif etkilerinden kurtulmak amaçlı kullanılmıştır. Pulse girişimizde 0V varken Q8 iletimde, dolayısıyla Q9 da iletiimde ve mosfet yalıtımdadır. Pulse girişine 1 verdiğimizde de mosfetimiz iletime gidecektir. 10000uF konsatörümüz anlık yüksek akımları tamponlayabilmesi için kullanılmıştır. Sönümlendirme direnci olarak şimdilik 1K koydum. 1N4148'ler opampa fazla gerilim gitmesini engellemektedir. Bu arada opampın kazancı da 1000'dir. Yani alınan sinyali 1000kat yükseltmektedir. 100K'lık trimpot offset ayarıdır.

Arkadaşlar şemalarda yanlışlarım olabilir acele olarak çizdim. Katkılarınızı bekliyorum.

Uykusuz

#148
Bu devrede PIC, butonlar ve LCD'nin bulunduğu kısım. Butonlar sırasıyla:

Güç+,
Güç-,
Gecikme+,
Gecikme-,
Eşik+,
Eşik-,
Tune,
Aydınlatma

Şeklinde. LCD 4x20 karakter düşündüm. İstenilirse 2x16 karakter de yapabiliriz. LCD'nin oradaki trimpot kontrast ayarı için. Devrede 20MHz kristal kullanılıyor. ICSP diye belirtilen giriş te programlama soketidir. İsteyen PIC'i devre üzerinde programlar isteyen programlayıp öyle takar. ADC girişimize sinyal opampın çıkışından sonra 560R direnç ile girilmiştir. Bunun sebebi opamp çıkışındaki ters gerilimin pice zarar vermesini engellemesidir. Aslında pek sağlılı bir yöntem değil fakat sorun çıkaracağını düşünmüyorum.

Şimdilik VCO kullanmayalım diyorum metal algılandığında düz ses versin diyorum.
Arkadaşlar şemalara aklıma gelenleri ekledim. Eğer aklıma gelmeyen sizin de eklenmesi gerektiğini düşündüğünüz bişeyler varsa ekleyelim.



emekli AMCA

#149
uykusuz tebrik ederim zamanı gelmişti diye düşünüyorum.çok iyi oldu..

TR1 pdf de opamp  ta 6 pin ile 2 pin arası 1k ve     2 pin ile  şase 1M gözüküyor   ters galiba ...

opamp devresi +  -  5 voltla beslendiğinden pic e 5v tan fazla gelmemesi için pic girişine  level shifter yapmak gerekli  bu işlem opampın bias

trimpotu ile de yapılır ama opampın olması gereken bias değeri bozulabilir  diye düşünüyorum .. kolay gelsin

Uykusuz

Teşekkrürler emekli AMCA dalgınlığıma gelmiş düzelttim tekrar ekledim. Aklınıza gelen veya olmasını düşündüğünüz başka eklemeler varsa şimdiden halledelim. Saygılar.

emekli AMCA

#151
sadece ben değil  bütün arkadaşların fikirlerini yazması  gereki..

mosfet sürücü devresinde  eğer devrede pic takılı değil  iken  enerji verilirse veya programlama hatası  veya hat kopuk olması durumunda  bc556 iletimde olmadığından mosfet iletime girer.  bc556 nın beyz ini 10k ile  + v ye bağlayıp   lojik 0 da tetiklenirse tam güvenli olur  kazara mosfet yanmaz ..      amaç uygulama sırasında sorun çıkmasın  ..projenin başarısı  için ..

Uykusuz

#152
Şaseye karşi 100K koyarak pik takılı olmazsa PNP'nin iletimde olmasını, dolayısıyla da mosfetin yalıtımda kalmasını sağladım. Yazılımda baya ilerledim, PWM modülünü kullandığım için lojik0 da iletim için biraz değişklik yapmam geerkecek. Evet arkadaşlar katkılarınızı bekliyorum.

asel38

#153
s.a
uykusuz tebrikler
testlerde çok buton iyi ancak kullanımda pek pratik olmayabilir ama
lcd 4 kanalda bence devrenin boyutunu buyutmekten yana iyi olmuyor menulerin tamamının kullanım da ekranda olması gerekli değil 2 satır olsun bence
mc34063 un bostada yuk çekmesinin dısın da iyi bir seçim ancak pic kendini besleyen entegreye nasıl sinyal verecek mc calısmadan pic devrede olmayacakki devreyi yanlısmı cozdum aceba
birde mc den max 1A yuk cekeceğimizden lcd ısığı az yuk cekenlerden olmalı diye dusunuyorum
iyi çalısmalar

asel38

 gnd ye koyduğun 100k (-) de olmadıgı icin mosfet halen iletimde

ercan

#155
Mosfet için bence optik izolatör faydalı olacaktır.yada mosfet sürücü kulllanılmalı doyuma girince hemen bozuluveren IRF yerine IRFP serisi mosfette kullanılabilirki kendi devrelerimde tercihimdir...
Tabi iyi bir dedektör az akü yiyip çok iş yapmalı...asel38 in değindiği gibi bazı lcd ışıkları 200mA kadar çekebiliyor..tabi burda menüde LCD ışığını açıp kapatmak çok faydalı bir seçenektir hele birde ayarlanabilir olursa...

Uykusuz

#156
Merhaba arkadaşlar, katkılarınız için teşekkürler.

Belki görmüşsünüzdür benim daha önce tasarladığım cihazlar hep menülü idi. Bir eşik ayarı için menüye girip çıkmak gerekiyordu. Bu da arazide çok daha fazla butona basma zahmeti çıkarıyor. Eğer her işleve ayrı bir buton atanırsa dedektör daha hızlı kullanılır diye düşünerek yaptım.

4x20 karakter LCD yerine 2x16 karakter LCD kullanılabilir tabi. Ayak bağlantıları aynı. Olmazsa yazılımın iki versiyonunu yaparız. İsteyen büyük isteyen küçük LCD takar.

MC34063 pic devrede yok ike çalışacak şekilde ayarladım. PIC normalde çalışırken PNP transitöre 1 vererek beslemesinin çalışmasının devamlılıpını sağlayacak. Eğer normalin dışında istenmeyen bir durum olursa PIC o pinini 0 yaparak kendi beslemesini kapatacak. Besleme kapanınca pic devreden çıkacak ve besleme devrede pic olmadığından tekrar çalışmaya başlayacak. Çünkü PNP deki beyz direnci noralde transistörü yalıtımda tutuyor.

Mavi aydınlatmalı LCD'ler sanırım daha az akım çekiyor. Dediğiniz gibi bu lcdler kullanılabilir belki, ayrıca seri bağlı direnç ile akım sınırlandırılabilir.

Pulse devresinde pic devrede yokken pnp 100k üzerinden iletimde, dolayısıyla npn de iletimde bunlara bağlı olarak da mosfet yalıtımda oluyor eğer gözümden kaçan birşey yoksa.

ercan sanırım optik izalatörlerin hızlı anahtarlama yapanları baya pahalı oluyor. yine mosfet sürücü entegreler de pahalı malzemeler. eğer bildiğin, kolay bulunabilen bir sürücü varsa ekleyelim tabiki şuankinden daha iyi olacaktır.

Akşama bir aksilik olmazsa düzenlenmiş şemayı eklerim. Saygılar.

gurdal

maşallah çok tebrik ediyorum çalışmalarınızdan dolayı,yaradan zihin açıklığı versin.kaza bela göstermesin.kolay gelsin
Amatör

ercan

Uykusuz hızı nasıldır bilmem ama, bir denememde sadece CNY17 optokuplor ile IRF740 ve hatta  BU508A transistörü bile direk sürmüştüm..CNY gibi optokuplörler 30krş.civarı..
Gerçi başka bir denememde P kanal modfetle bobini eksiden sürerek,bobinle mosfet arasına eklediğim bir diyot PİC e gelen girişimleri asgariye indirip devrenin kararlılığını çok artırmıştı..

Uykusuz

ercan datasheetine baktım 5uS gibi bir gecikmeye sahip, baya yavaş görünüyor.


Benim bildiğim TC426 var fakat pahalı bir malzeme. Toplam gecikmesi 100nS den daha düşük

Bu arada olmuşken tam olsun VCO devreside ekliyorum. Ekledikten sonra son halini eklerim onun üzerinden fikir yürütürüz daha kolay olur sanırım.

Saygılar.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious