Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

PI dedektör tasarımı.

Başlatan Uykusuz, 27 Ocak 2008, 20:44:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Uykusuz

a.s.

1m2 bobinin endüktansı eğer küçük arama bobininin endüktansına eşit ise iğnenin boyu aynı kalır. Fakat endüktans düşmüş ise dediğiniz gibi iğnenin boyu kısalır. Dediğiniz gibi sönümlendirme direncini büyüterek iğneyi büyütebilirsiniz. İyi çalışmalar, saygılar.
Linkback: Ynt: PI dedektör tasarımı.

trcomet

Selamlar UYKUSUZ

Orneklemeler ile bir sorum olacak yanıtlarsan memnum olurum

16f 877 ile analog sinyal örneklemesi ve A/D cevrimi 20us sürerse sönümleme egrisinde
alacagım ornek sönumleme zamanından sonraya geliyor.
Diyelimki  analog okumayı  tek kanal uzeriden
okuyup 2us de bir farklı registerlere alsak ve tx palsi bitimi convert işlemie soksak
sönumleme zamanı boyunca her 1us de örnekleme yapıp bunu registerlere atabilirmiyiz?

örnek : Ham=ADIn 0 , Ham1=ADIn 0, Ham2=ADIn 0  ....... gibi  1rer us aralıklarla.

cevap yazarsan sevinirim şimdiden teşekkür ederim

trcomet

selam uykusuz

bir önceki yazımın cevabını biraz sonra kendim buldum

Ham=ADIn 0  işlemi zaten convert işleminin bitiminde oluyor dolayısı ile
yaklaşık 20 us gecmiş oluyor .
daha hızlı işlemci kullanmak gerekiyor
teşekkürler.

Uykusuz

Selam,

Ya S&H devresi kullanmalısınız, ya Hızlı ADC ye sahip bir entegre ya da her palsden sonra farklı zamanlarda örnek almalısınız. Örnek almak çok kısa sürer, alınan örneği dijitale çevirmek 20us sürüyor. Eğer siz örnek üzernden örnek veriyorum 5us aralıklarla 4 örnek almak istyorsanız 4 pals gönderirsiniz her palsden sonra 5us geç örnek larak eğriden 5us aralıklarla 4 örnek almış olursunuz. Fakat  Bir önceki eğri sonraki eğriye eşit olmadığı durumlarda bu yöntem bazı sorunlar çıkarabilir. En ideal yöntem S&H devreleri kullanmaktır.

pro-TR

Alıntı yapılan: Uykusuz - 04 Mart 2010, 20:30:59
Selam,

Ya S&H devresi kullanmalısınız, ya Hızlı ADC ye sahip bir entegre ya da her palsden sonra farklı zamanlarda örnek almalısınız. Örnek almak çok kısa sürer, alınan örneği dijitale çevirmek 20us sürüyor. Eğer siz örnek üzernden örnek veriyorum 5us aralıklarla 4 örnek almak istyorsanız 4 pals gönderirsiniz her palsden sonra 5us geç örnek larak eğriden 5us aralıklarla 4 örnek almış olursunuz. Fakat  Bir önceki eğri sonraki eğriye eşit olmadığı durumlarda bu yöntem bazı sorunlar çıkarabilir. En ideal yöntem S&H devreleri kullanmaktır.

s.a.
ustam S&H devresi nedir? bir örnek entegre verebilirmisiniz, dediklerinizi kafamda bütünleyemedim de
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

trcomet

selam Uykusuz

Hc4051
ile anahtarlama yontemi ile sample alsak bu örneklemeleri her örnekten sonra mı adc ye okumamız lazım
yoksa belirli sayıda örnekleme alıp daha sonramı mı tek tek adc ye okumamız lazım?
capasiteler alınan örnekleri ne kadar üzerinde tutabilir yani belirli bir süre icerisinde condensetorde ic kacak yüzünden gerilim düşmezmi ?
düşerse aldıgımız örnekler bizi yaniltmazmi ? burda uygulamamız yada dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir
bu konuda fikirlerini yazarsan sevinirim .

Birde sönümleme egrisi süsesinde oluşan voltajı Opamp tan sonra bir seri dac ile okusak ve ic registerlere kayıt etsek
daha sonra bu bilgiler ile ne yapmak istiyorsak onu yapalım
bu okuma süresi nekadar süser ve istedigimiz zamanlar bize yeterli gelirmi ?.

birde lpc 2138 deki ad conver işlemi 1.5us sürer deniyor bu işlemci ile bu işleri yapabilirmiyiz fikrin nedir?.

teşekkürler
trcomet

Uykusuz

#126
Selam

Sayın pro-TR, S&H devesi Sample and Hold 'un kılsaltılmışıdır. Örnekle ve tut anlamında. Bunu bir anahtar ve kondansatör ile en basit bir şekild gerçekleştirebilirsiniz.

Sayın trcomet, Bu işte aslı zaman alan örnekleme değil, alınan örneği dijitale çevirmektir. Teoride örnekleme 0 saniye sürmektedir. En hantal ADC bir örneğini 1uS den kısa bir sürede alabilmektedir. Asıl zaman alan alınan bu örneği dijitale çevirmek. Piyasada çok hızlı ADC ler mevcut.

4051 ile istediğiniz kadar kodansatöre o anı kaydedip sonra yavaş yavaş aldığınız örnekleri dijitale çevirebilirsiniz. Kondansatördeki örnek 4051 in sızıntı akımına göre belli bir süre sonra sıfırlanacaktır. Yada ilk okuduğunuz kondansatör sonraki okuduğunuz kondansatörden biraz farklı olacaktır. Fakat yazılımsal olarak uygun bir kalibrasyonla bu işi çözebilirsiniz.

Saygılar.

pro-TR

s.a.
uykusuz hocam derslere devam etmiyoruzi İnanın eksiğimiz çok, mesela opu nasıl istediğim zamanlarda anahtarlayarak açıp kapatabilirim. bunu pıc kontrollü veya başka nasıl yapabiliriz. deltada kullanılmış BC546 ve BC557 ile (Sanırım). mantığı nasıldır. nasıl yapmalı...
yardımcı olursanız memnun olurum,
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

Uykusuz

Arkadaşlar inanın o kadar yoğunum ki sadece nefes almaya vaktim var. Nasipse bu hafta sonu birşeyler karalamaya çalışacağım. Ayrıca yazdıklarım ders değil sadece bildiğim kadarını sizlere aktarmaya çalışıyorum. Yanlışlarım her zaman olabilir  :)

asel38

s.a
arkadaşlar delta bolumunde ercan kardeşimizin tavsiyesi ile sinyalci beyin evdekideki test ile arazideki test arasındaki farkı buraya taşımak istedim çünkü pi dedektor tasarım kurallarına bir ip ucu teşkil etmekte
şimdi evde bir radyo frekanslı çalısan veya yuksek gerilimle çalısan veyada sarılmış bir bobin kablo bulunan ortamda çekim gucumuz dusuyor bunların olmadıgı yada çalışmadığı durumda dedektor araziden daha iyi çekiyorsa bu şu demek oluyorki evde yada atolyede olusan şartlar her ne ise ornegin çanaklama gibi bunu araziye tasımak verimi artıracak demektir yani butun antenli vericilerde pozer çanak panel gibi frekansı yonlendirme durumunda verim guc nasıl artmakta ise pulse induction dedektordede boyle bir şey olusmakta ve metal yogunluguna rağmen evde daha iyi mesafe yapmakta
ne dersiniz tez dogru ise yalın bobin yerine farklı bir yapı olusturmalı değilmiyiz?

Uykusuz

#130
Merhaba arkadaşlar,

Sayın asel38, ben denemelerimde arazi ve masa üstünde fark göremedim. Sanırım dedektörün arazide hareketli masaüstünde hareketsiz kalmasından kaynaklanıyor arasındaki fark.

Sanırım konumıuz örneklemeye kadar ilerlemiş arkadaşlar.

Örnekleme ne demektir?

Arkadaşlar her.gi bir sinyalin bir T anındaki anlık olarak aldığımız parçacığa sinyalin T anındaki örneği adını veriyoruz. Misal olarak aşağıda  örneklenmiş bir sinyal görülmektedir:



Burada sinyal üzerinden belli aralıklarda örnek alınarak sinyalin bir kopyası noktalar halinde elde edilmiş olunur. Sinyali saklamak malesef mümkün değildir fakat bu noktaları saklamak ve gerektiğinde noktaları kendi aralarında birleştirip sinyalin çok benzer bir kopyasını elde etmek mümkündür.

PI dedektörlerde ise gözlemlediğimiz temel sinyali artık hepimiz tanıyoruz:



Bizim yapmamız gereken bu sönümlenme bölümünden örnek alıp, belli bir referans voltajı ile karşılaştırıp metalin varlığını tespit edebilmektir. Peki bu sinyalin nereseninden örnek alacağımızı bir elektronik bir devre ile nasıl anlarız? Aldığımız örneğin sinyalin bu kısmına denk gelmesi için bazı bir tetikleme devreleri gerekmektedir.

Burada yapmamız gereken ilk iş, sönümlenmeden hemen önce bize birazdan sönümlemenin olacağını belirten işareti algılaktır. Bu işaret de tabiki mosfetin yalıtıma gittiğinin işaretidir. Bu işareti mosfeti gate ucundan alabiliriz. Yukarıdaki sinyalde bu an T0 diye adlandırılmıştır.

T0 anını yakaladıktan sonra opampımızın doyumdan çıkmasını beklememiz gerekmektedir. Prataikte  opampımız en az 10uS sonra doyumdan çıkmaktadır. Bizim yapacağımız örnekleme devresi de mosfet yalıtımdan çıktıktan sonra opampın doyumdan çıkmasını bekleyecek ve ilk örneği alacaktır. Noramal şartlarda metalin varlığını algılamak için tek örnek yeterlidir. Fakat biz alçak frekanslı şebeke gürültüsünden kurtulmak için GND örneği de alacağız va iki örnek arasındaki farkı inceleyip metali varlığını tespit edeceğiz.

Bu bahsi geçen örnekleme zamanlayıcı devresi hepimizin bildiği delta pulsenin 4538'li zamanlama devresidir. Fakat biz zamanlayıcı devremizi bir mikrodenetleyici ile yapacağız ve örneklemeler de denetleyicimizin içindeki ADC ile olacak.

Buraya kadar PI dedektörlerde Verici devre, Alıcı devre ve yükseltme işlemi son olarak da örneklemelerden bahsettik. Şimdi sırada bunları birleştirmek olacak.
Devamı gelecek...

asel38

Alıntı yapılan: Uykusuz - 03 Nisan 2010, 23:33:39

PI dedektörlerde ise gözlemlediğimiz temel sinyali artık hepimiz tanıyoruz:





uykusuz usta eger bu sinyal doğruysa sonumlenmenin basladıgı tepe degeri bir komparatorle alıp 1 ve 0 olarak zaten degerlendirmemiz lazım degilmi analog okumaya gerek kalıyormu ben o aralıgı analog olarak yakalayamadım dijital olarak nasıl yakalayacagız
sen bu sinyalleri bir scopla dogrulugunu gozlemleyebildinmi
tabi ben dogru degil de demiyorum yanlıs anlasılmasın mukemmel labaratuar cihazlarımız yok sizin gibi ustalara bu imkanlar verilmeli kanaatindeyim ALLAH zihin açıklığı versin şen kalasınız.

Uykusuz

Sayın asel38, yaptığım denemelerde tam olarak bu grafiği elde edemedim fakat altın bakır gibi metallerde sinyalin çok dik bir şekilde sönümlendiğini demir alüminyum gibi metallerde de çok uzun bir şekilde sönümlendiğini gördüm. Bu da en azından demir ile altını birbirinden ayırt etmeyi bir miktar mümkün kıldı. Bu grafiği yakalayabilmek için 5uS gibi çok kısa bir sürede opampın doyumdan çıkması gerek. Ben şu an 10uS den aşağı inemedim.



Eğer bobinimizin endüktansı ve opampımızın kazancı belli ise opampın doyumdan çıkacağı zaman da bellidir. Sizin yapmanız gereken mosfet yalıtıma gittikten sonra belli bir süre beklemektir. Tabi sizin dediğiniz gibi sönümlenmenin başladığını bir karşılaştırıcı ile de anlayabilirsiniz fakat ufak bir kayma devrenizin hatalı ikaz vermesine neden olabilir. En sağlıklı yöntem zamanlayıcılar ile yapılanı diye düşünüyorum. Mosfet yalıtıma gittikten sonra bir zamanlayıcıyı başlatırsınız, eğer skopta opampın örneğin 15uS doyumdan çıktığını görüyorsanız zamanlayıcınız 16.uS de ilk örneğini alır ve ayrım yapmak isttiyorsanız  ikinci bir zamanlayıcıyı devreye sokar. İkinci bir zamanlayıcıyla da ikinci örneği alırsınız böylece aldığınız örneklerle sinyalin eğimini az çok kestirebilirsiniz.  Aldığınız 1. ve 2. örnekleri belli bir referans gerilimle karşılaştırarak da sönümlenmenin uzun yada kısa olduğunu haber verecek ledleri yaktırabilirsiniz. Dediğiniz gibi eğer bir mikrodenetleyici kullanmayacak iseniz ADC lik bir iş yok, olay karşılaştırma yapmaya dayanıyor.

Fakat ben şu anki projemde denetleyici kullanıyorum sinyalden olabildiğince erken zamanlarda 24 örnek alıp 16bit çözünürlüğünde bunları işleyip bir olasılık olarak ekranda kullanıcıya sunuyorum. Sinyalden olabildiğince erken örnek almak derinlikte büyük kazanç sağlıyor. Sıradan bir adc ile geç zamanlarda örnek alınırsa tek parayı ancak 25cm civarlarında net olarak algılamaya, 20cm civarlarında ayırt etmeye başlıyorsunuz. Ben 24 adet sample and hold devresi kullanıyorum. Sıradan bir ADC 10uS gibi bir sürede çevrimini tamamlıyor. Bu da ikinci örneğin en erken 10uS sonra olacağı anlamına geliyor. Örnekleme zamanınız ilerledikçe derinlikte de düşmeler yaşanıyor.

simon46

Pals izleyici bir prob devre ayrımda bize ne gibi faydası olur sizce?Pals izleyici lojik prob, devredeki pals durumunu takip edebiliyor..Hem pals hemde lojik durumlarındaki degişiklikleri ledler sayesinde takip edebiliriz.Mesala yüksek ve düşük palslerde yanan iki ledli bir devre olabilir..
Buna benzer bir tasarım pi sistemde ne işe yarar?

trcomet

Sayın Uykusuz 

yukardaki yazınızda GND örnegide almamız gerekiyor demişsin
bu GND örnegi ile ilgili nasıl , ne zaman ve nekadar örnek almalıyız ki sönümleme
başladıktan sonra alacagımız örneklerle mukayese edebilelim
bu konuda da degerli bilgilerini paylaşırsan  konuya alaka duyan diger arkadaşlarla
birlikte biraz daha bilgilenmiş olacagız . saygılar sunarım.

Örnekleme almak istedigimiz gerilim nekardır ?  birde 16 bit örnekleme sonucu  alınan digt. deger
hi bayte kısmında 0000... olursa  16 bit örneklemenin tam espirisini anlayamadım
bu konudada degerli fikirlerini bizimle paylaşabilirmisin cok seviniriz
iyi calışmalar

6 aydır formu her gün takip ediyorum  bütün degerli bilgileri okuyorum anlamaya calışıyorum
o yüzden cok sık yazamıyorum ancak aklıma takılan konularda soru sorup formu cok fazla
işgal  etmek istemiyorum inşallah ileride bizimde, forumda yayınlayacagımız bir projemiz olur
tabiki sizin katkılarınız bu konuda inanılmaz cok faydalı oluyor tekrar teşekkür ederim


...SİNYALCİ...

SAYIN UYKUSUZ ELİNİZE SAĞLIK GÜZEL ÇALIŞMALAR SUNUYORSUNUZ TEŞEKKÜRLER.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

simon46

Pals izleyici bir prob devre ayrımda bize ne gibi faydası olur sizce?Pals izleyici lojik prob, devredeki pals durumunu takip edebiliyor..Hem pals hemde lojik durumlarındaki degişiklikleri ledler sayesinde takip edebiliriz.Mesala yüksek ve düşük palslerde yanan iki ledli bir devre olabilir..

Elde edilen farklı degerde edy akımlarının sönümleme sürelerini karşılaştırıcı analog yada dijital devrelerle tespit edebiliriz..Ama bu pulse sistemlerde ne kadar iyi bir ayrım olursa olsun vlf dedektörleri tutmayacagı kesin..Bu gün minelap gp4500 ve lorenz gibi dünyanın en iyi pulselerinde bile ayrım yoktur bunu bilesiniz. bU firmaların arge çalışmaları ve teknik kapasiteleri bizden üstün oldugu halde pulselerde demir ve demir olmayan bir ayrımı bile elde edemediler.Şimdi pulselerde tek aranan en önemli özellik  öncelikle stabilliktir ondan sonra ayrım gelmektedir.Bu gün hayali sinyal vermeyen kararlı ve stabil dedektör ayrımlı bir dedektörden daha iyidir bunu bilesiniz.Ayrımlı olmuş ama arazide adım başı mineralden etkileniyorsa 5 para etmez..daha bugün olmuş layıkıyla çalışan tek bir cihaz var minelap gp3500 çok stabil bir cihaz üstelik mineralden hiç etkilenmiyor ama onunda tek eksiği ayrım yok.Ayrımlı en iyi bir cihaz olsa dahi altın metalinde yanılacaktır çünkü altın yapı itibariyle geniş zaman aralıklarına sahip bir metaldir.Ben mesala stinger2 gibi piyasanın en ayrımlı dedektörü olarak bilinen bu cihazda dahi bir çok farklı ayarda altını degersiz gördüğünü kendi testlerimle gördüm..gümüş metalinde dahi ayrımda yanıldıgını çok iyi biliyorum.stinger2 bu haliyle bile bir çok ayrımlı dedektörden çok iyi olmasına ragmen bu sorunları olması pulselerde ayrımın zor oldugunu gösterir..Aslında ayrıma benzer bir özellik cihaza ilave edilebilir mesala sönümleme sürelerine sayısal deger verilerek daha güzel bir şey elde edilebilir diye düşünüyorum..

BigBang

İlaveten hedefin tahmini büyüklüğü veya et kalınlığını kestiremeden ya da lokasyonunu bilmeden ( yatay-dikey) sönümlenme sürelerine güven olmayacaktır . Sonuçta kullanılan dalgalar yere dik (anten yere yatay pozisyonda) verildiği için yeraltında yatay konumdaki bir metale (aynı büyüklükte bile olsa)  dikey konumundan daha fazla sönümleme süresine sebep olacaktır . Aynı metalde bile durum bu iken PI cihazların ayırımına güvenmemekte fayda var . Sonuçta elektromanyetik dalgalar çarptığı yüzeye ne kadar dik ise oluşturduğu eddy akımları daha fazla olur . Bir de bu akımların metallerin yüzeyinde oluştuğunu da unutmamakta fayda var.

emekli AMCA


merhabalar.

simon46   sana tamamiyle katılıyorum ve tecrubeni aktardığın için teşekkür ederim.ben  bu işin yani dedektör konusunun elektronik kısmında  konuşabilirim ama sen ve diğer bir çok makina kullanan arkadaşların elinden geçen makinalardaki kullanma ve sınırlarını görme tecrubem yok.

ben de kendi atelyemde pi sistem dedektörlerde ayrım  konusunu çalışıyorum..pic kullanarak darbelerimi üretip analog örnekleme aldım....ben bir dizayn yapmaya başlamadan piyasadaki makinaların you tube deki videolarını izleyerek hedef belirlemeye  çalışıyorum.ama oradaki gördüklerim de ayrım ı gösterirken genelde bakır veya alüminyum kullanıyorlar .veya sadece altınla yapıyorlar testi.

altın benim çalışmalarımda da sorun oldu .her şeyi ayırdım sadece altın yüzükle denediğimde değersiz gördü..
ib- pi karışımı dd bobinle  mükemmel ayrım yapıyor  ama bir vlf den iyi çekmiyor ..ve yine baş belası bobin  ayarı gerektiriyor..


konuyu biraz renklendiremek için çalışmamdan bir video ekliyorum.





herkese iyi çalışmalar....


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious