Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Delta & XR71

Başlatan durmaz, 26 Eylül 2008, 16:29:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ercan

#40
evet arkadaşlar buda benim delta frekansında ve XR-71 frekansında çalışan cihazım XR-71 PCB sine  yapıldı ama delta frekansında derinlik kaybı olmadan çalışmakta ve 100mA in altında bir akım çekmekte yani XR-71 in 3te 1i kadar.

Uykusuz

Temiz çalışma olmuş tebrikler   ;)
Linkback: Ynt: Delta & XR71

cihan19

çalışma güzel iyi çalışmalar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

simon46

Ercan arkadaşım çok güzel bir işçilik yapmışsın eline saglık..Siniffer devresini delta frekansında çalıştırmana anlam veremedim..Snifferın deltaya göre ayrıcalıgı daha hızlı olması.BU yüzden çalışma frekansı deltaya göre daha yüksek..Arazide delta kullanan arkadaşlar bilirler.Deltanın frekansı düşük oldugu için arazide çok yavaş arayacaksın.Bu da zaman kaybı demektir. Hızlı bir dedektörün deltaya göre çok avantajı var demektir..Mesala Hammer çok hızlı bir dedektör koşarak bile para arayabilirsiniz..Tek para avcılıgında Hammer, Delta ve Snifferdan da iyidir..Delta ve Sinefferı kullananlar arazide büyük başlıkla kullanırlarsa daha iyi sonuç alırlar.Çünkü bu iki dedektör büyük başlıkta  daha derindeki metalleri daha çabuk algılıyor.Yalnız küçük objeleri hızlı farkedebilen cihazlar degiller.Bu yüzden define arayıcıları için küçük objeler için Hammerhead,daha derindeki büyük objeleri tespit etmek içinde Delta ve Siniffer kullanmaları daha mantıklıdır..
   Birde dikkatimi çeken bir nokta var Ercan arkadaşım,manuel tune ve auto tune ayrımı için kullandıgın siviçe 3 tel gidiyor..Ve bu 3 tel togle siviç uçlarının çıktıgı yerden almışınız siviçe baglamışsınız..Sinifferın orjinal pc'sinde GND kutbunu siviçe baglamanıza anlam veremedim.Şemada Auto ve manuel tune geçişlerinde gnd kutbu kullanılmıyor.BUrda bir hatanız olmuş..TL062'NİN 3 nolu bacagından çıkan uç 10k potun orta ucuna baglanır.Diğer iki ucun birine +E ve diğerine de -E kutupları baglanır..Şemada anlatılan baglantı şekli bu.Benimde bir yanlışım varsa düzeltebilirsin..!
  Diğer bir sorumda sinifferın orjinal pc sindeki potları deltadakilerle aynı degerde mi kullandınız?Mesala Deltada noise potu 22k,Siniffer da 10k,
Sineffrın orjinal pcsindeki kullandıgınız potların degerlerini yazarsanız daha aydınlatıcı bilgi vermiş olursunuz?
Kolay gelsin iyi çalışmalar..


ercan

#44
s.a simon46
bu cihazın tamamlanmamış haliydi.manual tuneye pot yerine gerilim bölücü direnç düşünülüyordu fotoğraf o aşamada çekildi.dikkat ettiysen potun anahtara bağlanacak ucu boşta.potun yerinede frekans seçimi için komütatör takılacaktı.100 hz de çalıştırmam deneme içindir.komütatörle 100hz(delta),300hz(sniffer)ve 700 hz.için seçim yapılacaktı.bu frekanslar arazide denenip gerçekten fark olup olmadığını netliğe kavuşturmayı düşündüm.şu an komütatör bekliyor.gerçekten fark olup olmadığını  göreceğiz.potlar ve tüm malzemeler snifferin.ayrıca ben 100 hz de çalışırken 10 k ile 22k pot arasında hiç bir mesafe farkı göremedim.
100 hzde çalışmasıyla 300 hz de yada 700 hz çalışması arasında 3-4 kat akü sarfiyatından başka söylendiği gibi fark varmı.havalar iyileşince deneyip anında göreceğim.
panele biraz daha çalıştım.

Uykusuz

gayet şık olmuş bence  8)

ali kaptan

çok güzel bi iş çıkarmışsın.ayrıca denemeyle ilgili fikirlerine de katılıyorum.tebrikler...

alemdar

ercan bu işi beceriyorsun çok güzel olmuş çalışman tebri ederim herkese başarılar dilerim.....


ercan

#48
arkadaşlar, cihaz son halini aldı.anahtarla frekans 100 ve 500 hz ayarlanabiliyor.faydası nedir diye sorarsanız eğer, bilmiyorum arazide deneyince göreceğiz.artı 15 volt regüle devresi ekledim.15 volta çıkarmak algılama mesafesini artırmadı regüle devresi manual tunede işe yarıyor.ayarda pek kayma yapmıyor.şunuda belirtmeliyim son denemelerimde delta ayarlarındayken.sniffer ayarında olduğundan biraz daha fazla mesafeden algılama yaptığını gördüm.





simon46

Siniffer ve Delta her ikisinide 2 yıldır degişik arazi koşullarında denedim..Snifferin Deltaya göre tek avantajı toprak içindeki metali daha çabuk algılaması..Bu yüzden yüksek frekansla çalışıyor..Yüksek frekansla çalıştıgı için daha fazla enerji harcıyor..Bu da akünün daha erken boşalmasına sebep oluyor..Yalnız 7 amperli bir akü kullanıldıgında 8 saat rahat arama yapabilirsiniz..Her ikisininde algılama mesafesi aynı..Bana kalırsa zamandan kazanmak için Siniffer daha iyi..HAMMERHEAD hızına her ikiside yetişemez.

ercan

#50
o yüzden snifferin frekansını biraz daha yükselttim.yanılıyor olabilirim ama tepki hızına olmasada belki mineralde faydası olur diye düşündüm.sarfiyata gelince delta lcd devresi dahil 120mA,500 hzde ise 160 mA amper çekiyor.ben seri bağlı 2 tane 12 volt (toplamda24volt)1.3A lik aküyle iki gündür her akşam 4-5 saat deniyorum daha boşalmadı.

ercan

#51
ayrıca benim tespitime göre algılamada azda olsa fark var.sniffer parayı 45 santim civarında hissediyor.delta 50 nin üzerinde hissediyor.ayrıca her iki frekanstada çekilen akımlar ve mesafeler son ayarlamalardan sonra ölçüldü.mesafede kayıp olmadan akım sarfiyatı farkı hissedilir oranda düşürüldü.

ercan

sayın arkadaşlar.
bir kaç gündür kafamı kurcalayan bir konuya cevap arıyorum.
darbe genişliğini ayarlayan güç potunu minimuma alıyorum.kazancı minimuma yani enaz kazanç seviyesine.osiloskop olmadığından darbe genişliğini bilemiyorum ama cihaz 100mA in altında bir akım çekiyor.yani bu durumda geniş darbe ürettiği söylenemez.bu halde cihazın algılamasında 1 santim bile düşme yok.şimdiye kadar darbe genişliğinin derinliğe etki ettiğini sanıyordum (tabi bir noktaya kadar)ama bu durumda kafam karıştı.yoksa darbe genişliğinin sandığımız kadar derinliğe etkisi yokmu ??? ??? ???

Uykusuz

Merhaba,

Kullanmış olduğunuz bobinin endüktansı düşük olmuş olabilir. Bu da en düşük darbe genişliğinde bile bobininiz doyumda olabilmesi ihtimalini oluşturur.

Bu linkte bobinin endüktansına göre doyum süresini veren formülü verip grafiklerle inceleme yapmıştık. Sanırım işinizi görecektir ;)

http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=776.0

Ayrıca deltadanın veya xr71in auto tune modunda olması durumu etkileyebilme ihtimali var. Manual modda ayar yapıp darbe genişliğinizi öyle düşürün eğer bobin endüktansı yerinde ise derinlikte bir miktar düşmeler mutlaka olacaktır  ;)

ercan

teşekkür ederim, anladım .bobin 450 uh.böyle kullansak sorun olurmu?pil tasarrufuda lazım.

Uykusuz

Grafikte dikey çizgiler 10uS aralıklarla çizilmiştir. 500uH lik bobin için 200uS lik darbe genişliğinin üstünde akım hissedilir biçimde artmamaktadır. Siz 500uH lik bir bobinde 250uS den fazla darbe genişliği uygulamamalısınız. 450uS için bu süre biraz daha kısadır  ;)



Aynı başlıkta farklı bobinler için de grafikler var  ;)

ercan

#56
selam arkadaşlar,
biraz önce 900uh bobinlede denedim.auto-manual,100hz-500hz darbe genişliği ayarı min-max hiç farketmiyor.sadece treshold ve delay-1  ayarları ,birazda kazanç ayarı mesafeye etki ediyor.ilk örnekleme zamanınıda fazla geciktiremiyorum çünkü altını görmeyebiliyor.osiloskopla bakmadan devrede neler bu duruma sebep oluyor bilemem ama paraya 40 santimden çok net bir sinyal alıyorum ve akü tüketimide çok az. :)

Uykusuz

Selam

Yanlış hatırlamıyorsam bende de 100-150mA arası bir akım çekiyordu fakat bende çin malı bir ampermetre var. Çin malı çoğu ampermetreler anlık yüksek akımları iyi hesaplayamıyorlar. Eğer skopla çekilen akıma bakarsanız darbe sırasında 4 amper, darbe sonrası ise çok düşük akımlar çekiliyor. Tam akımı bulabilmek için bunların ortalamasını hesaplamak gerek veya kaliteli RMS hesaplayan multimetreler kullanmak gerekiyor ;)

Benim denemelerimde de noise potu derinliği 5-6cm civarı etkiliyordu. Tabi dediğiniz gibi performansın en  yüksek, güç tüketiminin en az olduğu nokta verimin en iyi olduğu durumdur.  ;)

simon46

Deltada bobin indüktansını tutturgun takdirde akım çekimi azdır,kazanç yüksektir..Deltada akım çekiminin en düşük oldugu deger indüktans degerinin 1mH yada 1mH'A yakın degerlerdir..Bu degerde de cihaz en kararlı ve dogru çalışıyor.Üstelik alım seviyesi düşük indüktans degerine göre biraz daha yüksek oluyor..Bobin teli çapı büyüdüğünde indüktans yükselir,bu seferde omaj düşer.. Sardıgınız tur sayısı degil indüktans önemli..Sonuçta tur sayısı tel çapı bunlar indüktansı belirliyor.Ama teorik hesaplamayla, pratikte aynı degeri tam alamıyorsun.Bobin sardıktan sonra ölçü aletiyle indüktansı ölçüp ona göre sönümleme direnci takılmalı..

ercan

#59
s.a.simon46
benim denemelerimde hem 450uh hemde 900uh de aynı sonucu verdi.osilaskop olmadığından söndürme direncinde rasgele taktım.artık direnç değiştirmekten sıkıldığımdan öyle bıraktım.ayrıca önce yazdıklarımdan darbe genişliğini artırmak derinliği etkilemez anlamı çıkmasın,etkiliyor ama akü tüketiminide baya etkiliyor.darbe genişliği düşürülünce meydana gelen kayıp tüketimi artırmadan telafi edilebiliyor.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious