Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

tesoro golden sabre bobin

Başlatan harddrive, 12 Şubat 2008, 20:59:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

harddrive

arkadaşlar biz bi kaç arkadaş bu tesoro golden sabreyi yaptık ama bobinde takıldık yabancı forumlarda 125 tur ile 120 tur sarmışlar uykusuz arkadaşımızda 150tur ile 140 sardım demiş bunların hangi daha verimli çalışır birde bobinin boyutu hakkında iki tane ölçü vermişler

bu 22 cm

diğeride bu 28cm

siz hangisini sardınız ve düzgün bi verim aldınız? arkadaşlar ikinciye yapma fırsatım yok onun için sorayım dedim belki deneyen veya kendi yaptığı bi bobin daha ii çalışan bi arkadaş vardırda yardımcı olur  ;D
Linkback: tesoro golden sabre bobin

Uykusuz

ben de bu bobinleri denemediğim için benim yaptığım ile arasında bir kıyaslama yapamayacağım  :(

harddrive

Alıntı yapılan: Uykusuz - 12 Şubat 2008, 21:40:57
ben de bu bobinleri denemediğim için benim yaptığım ile arasında bir kıyaslama yapamayacağım  :(

senin yaptığın bobini tam olarak anlatırmısın yada link varsa paylaşırmısın?

harddrive

bu bobinlerin tam boyutu nedir? bide bu yuwarlak bobinleri sonramı DD şekline çevirdin yoksa yenimi sardın? yuvarlaktan DD yaptıysan tam ortadan kıvırarakmı yaptın DD yi (çok soru soruyom galba ;D)

Uykusuz

OO ve DD olmak üzere iki konumda da devreyi denedim. Performans olarak arasında fark yok gibi. Ambalajlama açısından daha rahat olmasından dolayı DD yapmayı tercih ettim. Bobinlerin boyutları vermiş oldum linkte var. D bobin sarmak için yapmış olduğum bir aparatım var. Yarın resmini ve çölçülerini eklerim.

harddrive

Alıntı yapılan: Uykusuz - 12 Şubat 2008, 23:27:04
OO ve DD olmak üzere iki konumda da devreyi denedim. Performans olarak arasında fark yok gibi. Ambalajlama açısından daha rahat olmasından dolayı DD yapmayı tercih ettim. Bobinlerin boyutları vermiş oldum linkte var. D bobin sarmak için yapmış olduğum bir aparatım var. Yarın resmini ve çölçülerini eklerim.
çok saol hocam 4 gözle bekliyorum  :)

bizimde öğrencilik halleri işte bizim projemiz bu hoca bi yandan sıkıştırıyo arkadaşlar bi yandan hadi ne zaman yapıyoz filan e bide öss telaşı biran önce yapalım bitsin  ;D

10kaptan10

Alıntı yapılan: harddrive - 12 Şubat 2008, 20:59:47
arkadaşlar biz bi kaç arkadaş bu tesoro golden sabreyi yaptık ama bobinde takıldık yabancı forumlarda 125 tur ile 120 tur sarmışlar uykusuz arkadaşımızda 150tur ile 140 sardım demiş bunların hangi daha verimli çalışır birde bobinin boyutu hakkında iki tane ölçü vermişler

bu 22 cm

diğeride bu 28cm

siz hangisini sardınız ve düzgün bi verim aldınız? arkadaşlar ikinciye yapma fırsatım yok onun için sorayım dedim belki deneyen veya kendi yaptığı bi bobin daha ii çalışan bi arkadaş vardırda yardımcı olur  ;D
arkadaşlar ben bu bobinlerin her ikisinide denedim DD 22 santim çaplı 20 ve 24 ohm lu cihaz çalışıyor tepki fena değil 10 santim çaplı lehim pastasını 60 antimden alıyor fakat bunun yanın da tam bir ayrım yapmıyor nasıl tambir ayrım derseniz osda şöyle
ayrımlı modda parmağımdaki altın ve gümüş karışımı alyansa 15 santimden bunun yanında oksitli bir gümüş yüzüğe 20 santimden ayrım yapıyor bunun yanında yan keskiye ve karga burun penseye tepki vermiyorburaya kadar iyi ama bundan sonrası adama kafayı yedirtirnasıl derseniz
60 santimden algılama yaptırdığım 10santim çaplı teneke kutulu lehim pastasına ayrımlı modda yine 50 santim gibi bir mesafede tepki vermekte şeytan bunun neresinde ? bu nasıl bir ayrımdır aklım almadı
aynı şeylerİ 22 santim çaplı 20ve 22 omajlı 00 bobinlede yaşıyorum ya bu cihaz tam performanslı değil yada ben bi yerlerde yanlış yaptım
bobin olayı böyle arkadaşlar benim gördüklerim bunlar

harddrive

Alıntı yapılan: Uykusuz - 12 Şubat 2008, 23:27:04
Yarın resmini ve çölçülerini eklerim.

yüzsüzlük etmek gibi olmasın ama beklemekteyim  ;D

Uykusuz

Estafurullah unutmuştum ekliyorum.

harddrive

çoook saol hocam ellerin dert görmesin

harddrive

uykusuz hocam biz bu gün bobinlerin birisini sarma fırsatı bulduk senin verdiğin ölçülere göre kalıbı hazırladık 0.30 çapındaki bobin telinden 150 tur sardık ardından bobin dağılmasın diye nerdeyse her çivi arasından iple bağladık ardından bobini yarinden çıkarıp alüminyum folyo ile sardık ama bu esnada baya zorlandık bobin şeklini filan kaybediyo çok oynuyo filan sardık sora folyonun üstünü elektrikçi bandı ile sardık doğrumudr yani atladığımız bişey yok dimi? diğer bobinide yarın sarcaz aynı şekilde 140tur aşağıya bobinin so halinide ekledim

Uykusuz

evet doğrudur 150 tur sarmak kolay iş değil  :)

kuytucolpak

Selam,
Arkadaşlar ben bobini sardım ama ekranlama için alüminyum folyo yapmayı düşünüyorum. Bunun için Bant şeklindeki aluminyum folyo kullanabilirmiyim? Bu bantların dış yüzeyi iletken ama iç yüzeyinde iletkenliği engelleyen yapışkan bir tabaka var. Bunu dolayarak ekranlasam aynı sonucu alır mıyım? Deneyen var mı aranızda?

Uykusuz

sky2008

Sayın arkadaşlar bu bobinin iyi performans verdiği söyleniyor.Filmleme gerektirmiyor zannedersem.Deneyen arkaşlar lütfen bilgilerini paylaşsın.
Şimdiden teşekkürler.
http://img101.yukle.tc/image.php?id=9240yuvarlak_bobin.JPG

harddrive

uykusuz hocam dedektör bitme aşamasına geldi en sonunda ;D ama bi kaç soru daha var sorcağım =)
şimdi bobinleri sardık ama bir yere montajlama konusunda

şu ? ile gösterdiğim yer kaç cm birde bu bobinlerin hangisi altta hangisi üstte olcak yoksa farketmez mi bir soru daha bobinleri bağlarken alıcı bobin uçlarından hangisi S ye hangisi T ye bağlancak devre üstünde, verici bobinde de hangisi şaseye verilcek

Uykusuz

?cm yi bulmaya bobin ayarı deniyor  :) Alıcıdan elde ettiğiniz minimum sinyalde ayarlamayı bırakacaksınız ve bobini sabitleyeceksiniz. En zor yerlerdendir IB cihaz yapımında bu olay. Ayar yaparken alıcı bobinin uçlarındaki gerilimi veya alıcı opampın çıkışındaki gerilimi ölçebilirsiniz.

Bobinlerin üstte veya altta olması farketmez. Devrenin açık şemasında bobinlerin birer uçları şaseye gidiyor hangi uçlarının gittiğini ezbere bilmiyorum açık şemayı takip etmeniz gerek.   ;)

asenkron

simdi arkadasım tx bobinin iç ucuna + dıstaki sargı btimine eksi kutbu ver .rx sargısındada içteki + dıstaki eksi seklindeyken tx sarım yönünün tersinde olacak sekilde yerleştir. eksi cıkışlar bir araya gelir bu sekildeyken bobin sabitlenmesi yapılacak .tx bobinin rözenansını kontrol etmek lazım bir devre vardı onu bulayım anlatayım.
verdigim linkte rözenans kontrolü anlatılıyor tx bobinin akortlamasını o şekilde kontrol edip tx tuturun sonra uykusuzun dedigi genlik yada akım ölçerek bobinin minumum sinyal almasını saglayın.
http://www.amatortv.com/rxtxayar.htm

harddrive

Alıntı yapılan: asenkron - 18 Şubat 2008, 21:24:16
simdi arkadasım tx bobinin iç ucuna + dıstaki sargı btimine eksi kutbu ver .rx sargısındada içteki + dıstaki eksi seklindeyken tx sarım yönünün tersinde olacak sekilde yerleştir. eksi cıkışlar bir araya gelir bu sekildeyken bobin sabitlenmesi yapılacak .tx bobinin rözenansını kontrol etmek lazım bir devre vardı onu bulayım anlatayım.
verdigim linkte rözenans kontrolü anlatılıyor tx bobinin akortlamasını o şekilde kontrol edip tx tuturun sonra uykusuzun dedigi genlik yada akım ölçerek bobinin minumum sinyal almasını saglayın.
http://www.amatortv.com/rxtxayar.htm
sanırım osiloskopla daha kolay okulda osiloskop var yararlancaz artık 

uykusuz ve asenkron verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, yapamazsak gene burdayım ;D

edit: şimdi anladığım kadarıyla önce iki bobini öylesine yerleştiriyoruz, sonra alıcı bobinin uçlarına bir voltmetre bağlıyoruz ve bobinleri oynatıyoruz bu oynatma esnasında en düşük voltaj değerini bulduğumuzda sabitliyoruz.

uykusuz ve asenkron olay yukarda anlatığım gibi mi ?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious