Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

FLC100 - Bağdaştırıcı kart hakkında

Başlatan beyazkuvvet, 17 Nisan 2015, 22:48:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

beyazkuvvet

Merhabalar..


Merak ettiğim bir husus var.Şuan elimde 2 adet Flc100 mevcut.


Bu sensörler ile gradiometer yapılabilmesi için bilindiği üzere bağdaştırıcı dedikleri analog bir karta ihtiyaç olduğunu ve bu kart sayesinde micro işlemciye analog veri verildiğiniz biliyorum.


Fakat biraz araştırınca soruşturunca şöyle birşey geldi aklıma neden bu kart'a ihtiyaç duyuyoru ?


Elimizde ki bir çok işlemcinin 2 den fazla adc girişi zaten mevcut.10bit adc si olan bir işlemci ile ufak bir kart yapsak işte ilk olarak sensörleri yerleştiriken felan ufak bir yazılım ile sıfırlama dedikleri işlemi yapsak ve işlem sonrasında sıfırlama verisini hafızaya alsak.Bundan sonrada iki sensörün çıkışını pic ile değerlendirip bir cihaz yapamazmıyız ?
Linkback: FLC100 - Bağdaştırıcı kart hakkında

Mustafa-

bilgisayarın içindeki ağ bağdaştırıcı karta benzer birşey galiba...



pro-TR

bağdaştırıcı dediğin zaten o iki sensörün verilerini karşılaştırıp sonucu analog olarak veren bir sistem, tabi yanlış hatırlamıyorsam.
sen bu işi işlemciye kendinde yaptırabilirsin. çıkan sonucun değerlendirilmesi için ister 3D kullan ister realtime olarak elindeki devre ile görselleştir seçim sana kalmış.

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

Aslında merak ettiğim bu adamların niye bu şekilde bir kart yaptıkları niye bizim düşündüğümüz gibi direct 2 sensörün çıkışınıda işlemci ile değerlendirmeleri.Benim tahminim kalibrasyon işlemleri vs. gibi şeylerin yazılım tarafından kaçmak için sanırım.

Vakit buldukça uğraştığım iş aslında snufler ile çalıştırabileceğim bir flc 100 system.Aslına bakarsanız benim düşüncem bu sistemlerin 3 boyutlu olması asıl verimlilik katıyor fakat resistive gibi cihazların arazide kullanım zorluklarıdan dolayı böyle birşeye yöneldim.Nasıl olsa pc programıda hazır.2 boyutlu bir magnometer yapmak ta fena olmaz düşüncesindeyim.

pro-TR

beyaz kuvvet internette snuflerden çok daha iyi programlar var, hatta o kadar basit ki data alışverişi inan ben bile şaşırdım. şuan için benimde gradiometer çalışmam var, bu konuda çok fazla paylaşımcı olmayı düşünmüyorum zira başarı oranını kestiremiyorum bu sebeble sağolsun karadağ ustadan hazır magnetoemeter aldım, nasipse çok yakında elime gececek.
hani derler ya edison lambayı keşfetmek için 1000 kez deney yaptı sonunda nicola teslaya sipariş etti. bizde 999 cu denemede karadağdan magnetoyu sipariş ettik. bence arazici bir insanın olmazsa olmazı olmalı bu gradiometer
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

Düşündüğünüz zaman haklısınız.Herşeyi kendimiz yapacağız diye birşey yok.Atıyorum sensörü sıfırdan kendimiz yapalım desek bu transistörleride mi kendimiz yapacaz aşamasına gidiyor.Haklısınız.


Benden bundan dolayı kendi sensörümü yapma hevesinde iken birden bire 2 tane flc-100 sahibi oluverdim.


Fakat elektronik aksamı ile ilgili sensörün yapımı ile ilgili çalışmalarımı erteledim ki ilk olarak hazır alarak nasıl çalıştığını mantığını anlamak içindir.


Bağdaştırıcı kart ile ilgili olarak edindiğim bilgiler doğrultusunda birşeyler yapmaya çalıştım.Fakat ne kadar başarılı oldum bilemiyorum.


İsisteki denemelerimde edindiğim bilgiler doğrultsunda OP291 ile çalışmalar yaptım.Kesin doğrudur çalışır demiyorum.


Bağdaştırıcı kart ile ilgili düşüncelerim şu yönde.Şimdi 2 sensörün farkını eşitlemek adına bu tarz bir devre daha verimli olacağı düşüncesindeyim.Neden derseniz direkt olarak 2 sensörü alıp bir borunun içine koyup sıfırlamasını yapma işlemini yazılım ile yapmak için epey bir zaman alacak gibi.ve benim bilgilerim dahilinde bunu devamlı yazılım ile yapmak sanırım kuzey cephe alınarak yapılan bir kalibrasyon işlemi sorun çıkartacak gibi.Bu yüzden bu tarz bir kart yapma üzerine çalışıyorum.


Şuana kadar geldiğim noktada şöyle bir şema çıkarttım ortaya kesin doğrudur demiyorum.Yakın zamanda denemeyi düşünüyorum yanlış bir yol izliyorsam veyahut eksik kısımları varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.






Bu ilk tasarımda sensör girişlerindeki op291 ler sabit ( diğer tasarıma göre ) sadece çıkışta elimde olan bir opamp denedim.Fakat bunada +/- 12v simetrik vermem gerekiyor.Sonra akıma LM358 geldi.







denemelerimde gayet güzel çalıştığını görünce niye simetrik besleme ile uğraşayım ki düşüncesi ile bu kart üzerine yoğunlaşmaya karar verdim.


Şimdi sizlere danışmak istediğim ilerlediğim yol şematik olarak doğrumudur ? bunu sormak istiyorum...




Ekteki zip dosyasında eski versiyon isis te çizilmiş simulasyon mevcut.İsteyenler inceleyebilirler..


pro-TR

benim bu konuda bir bilgim yok, şuan için elimde hem FLC100 hemde FGM3 var, önceliği FGM3 e verdiğim için ve FGM3 te analog sinyalim frekans üzerine yani beni adc, volt vs ile işim yok. ben frekans ölçüyorum. elimdeki frekans ise 5 khz ile 200 khz arası.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

beyazkuvvet

Onuda düşündüm.FLC100 ün çıkışındaki analog gerilimi kare dalgaya mı dönüştüreyim dedim ama şimdilik gerek yok.Yardımlar için teşekkür ederim.Denemeleri yapayım sonuçlar ile geri geleceğim..

cool2o10

#8
senınlede paylasıyım beyaz kuvvet ve site ile Pro-TR ustaya lınk yollamıstım işine yarar birşeyler bulursun inş en azından fikir vermesi açısından .


http://www.theremino.com/en/hardware/inputs/geology-sensors/


Burda gereklı acıklamalar var sensorlerle ılgılı vb adabtorler, PDF ler full schemalar programlar logger Gradiometer da kullanımı magnometerde vb vb ıncelersın ıns ısıne yarar .


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious