Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Bobin Sararken Kullanılmaması Gereken Kablo Markaları ve Modelleri

Başlatan mc_307, 16 Ocak 2015, 00:15:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karadağ

Alıntı yapılan: acemi-usta - 12 Şubat 2015, 11:42:41
proter usta bendeki ölçü aleti bu 0 tl aldım bu iyimi saygılar

aynısını yada 1 eski modelini neredeyse 10 senedir kullanıyorum. Bana da bir arkadaşım kullanmadığı için vermişti. Yani daha evveliyatı da var.
Linkback: Ynt: Bobin Sararken Kullanılmaması Gereken Kablo Markaları ve Modelleri
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

acemi-usta

kalitesinden anlamıyoruz işte iyi bir cihaz diyoruz en iyisi bu diyorlar bizde alıyoruz
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

acemi-usta

benim cihazın bobinle cihaz arasındaki kablonu bir tanesi yanarak kopmuş  nedenini bilen varmı ve nerden kaynaklandığını
bir mazlumun sesi onu duymak isteyene ulaşır duymak istemeyen zaten ona zulüm edendir

makintel

mc_307 ustam, ''konu dışı herşey'' bölümüne YÜKSELERDEN  UÇAN  DEDEKTÖR  başlıklı bir konu açmıştı öneririm :D :D :D ...
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

mc_307

Alıntı yapılan: pro-TR - 12 Şubat 2015, 01:50:47
mc307 usta sen öncelikle bobine çok takmışsın, oysa PI de bobin önemlidir ama çok farklı değerdeki başlıklarıda kabul eder, elbetteki standart bir değeri yakalamak güzeldir. şimdi biz amatörlerin sıkça başına gelen sorunlardan bahsedeyim.
1.ölçü aleti; kullandığımız ölçü aleti (genellikle ucuz çin malı dijital ölçü aletleri kullanırız) direnç ölçümlerinde asla ve asla hassas bir ölçüm alamayız. bir bakmışsın 1,5ohm bir bakmışsın 5,5ohm, alet ohm kademesinde doğru ölçüm yapmaz. onun için omajı ölçtükten sonra, ölçü aletinin problarını birbirine değdir çıkan sonucu ölçtüğün sonuçtan çıkar, bu doğru bir işlem değil ama en azından gerçek ölçüme yakın değer verir.ben  T-ECHNI-C VC9808 kullanıyorum. alet kafasına göre takılıyor, bazen doğru ölçüyor bazen uçup gidiyor.
2.endüktansın fazla geldiğini düşünüyorsan sımsıkı sardığın teller arasında boşluk bıraktır endüktans düşer, yani telleri biraz gevşet, gevşettikçe endüktans düşer, sıklaştırdıkça artar.

son olarak size tavsiyem çok takma, elindeki devrenin kaabiliyeti bir noktaya kadardır. devrenin çekim mesafesi düşükse bunu bobine yüklemek kendini kandırmak olur. ha demişsin ki 0,60 mm emaye bakır teli 38cm lik çapa 30 tur sardım, ben ölçü aleti değilim ama bakır standart bir bakırsa onun 2,5-3 ohm civarında omajı, max. 600mH endüktansı gelir, az da bize ve kendine güven ve kendini yıpratma...
gerçekçi ol ve elindeki devrenin kaabiliyeti o kadar bırak zavallı teli kendi haline  :D   :D   :D
Ustam bu altını az algılama olayını sizlerin önerisi ile 3r 400-600uh arası yapayım dedim. 22 sarıma kadar düşurdüm 700 küsur uh şuan. Kızdım attım bi kenara.
2 adet ölcum aletim var, ikiside aynı ohmajı veriyor.
Uh ölcerde ebaydan aldıgım bu 2x16 lcd ile kurulmuş devre. Kondansator tipi hazir bobinlerim var onları falan tam ölçüyor. Yani sağlama yaptım.
O su borusu ile t maşon ile yapilan bobin yapcaktım. Sararken bir sürü sıkıntı cektim 2 kez söktüm tel yıprandı zaten. Sonra boruyu yarıp icine soktum bobini.
Tellerin uzaklıģı etkili ise bobin teli ile sarmanın manası yok, boru icinde sallandikça uh değişir.
Recber dt8 ile denedim o da bozmuş kabloyu . Eski bir kablosu var onun ohmaj faklı, yenisinin farklı.

Bu enduktans neye bağlı. Sarım sayısı artarken bu da artar mı?

Bobine seri 1r 5w tas direnc bagladim attım bi köşeye. Bi halta yaramaz yani. Evde zaten deneme yapamadım doğru düzgün. Nere cevirsem otuyor. Malum apartman.

Ustam senin pi yi bekliyom hala....
"Yavaş yavaş ölüyoruz" dedi kaplumbağa.
"Haklısın, ne uzun bir gün" dedi kelebek.

mc_307

Alıntı yapılan: makintel - 12 Şubat 2015, 12:28:11
mc_307 ustam, ''konu dışı herşey'' bölümüne YÜKSELERDEN  UÇAN  DEDEKTÖR  başlıklı bir konu açmıştı öneririm :D :D :D ...
Ustam uyandıgimda bile söyleniyordum hala :D

makintel

mc_307 ustam, ''konu dışı herşey'' bölümüne YÜKSELERDEN  UÇAN  DEDEKTÖR  başlıklı bir konu açmıştı öneririm
:D :D :D ...
Ustam uyandıgimda bile söyleniyordum hala :D
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::...

:D ;D ...
Mert düşmanla Dünyanın bir ucuna git, kalleş dostla bir adımlık yolculuğa çıkma...

mc_307

Sanka marka dt8 den 2 parca varmış elimde. 32 capta 3 tur(24 sarım) yaptım. Ohmaj 3.5R geldi. Uh ise 590uh. İlk bobini yaptım. Ama hala aklım emaye telde. Kalın mı geldi ne. 0 50 olsa sanırım daha iyi olacaktı.  Birde emaye teli o boruya sokmak ne kadar zormuş öyle. En kolay nasil yapilir .illallah ettitdi akşam. Sıvı sabun bile döktüm boruya o kadar yani

acemi-usta

Alıntı yapılan: mc_307 - 12 Şubat 2015, 16:32:07
Sanka marka dt8 den 2 parca varmış elimde. 32 capta 3 tur(24 sarım) yaptım. Ohmaj 3.5R geldi. Uh ise 590uh. İlk bobini yaptım. Ama hala aklım emaye telde. Kalın mı geldi ne. 0 50 olsa sanırım daha iyi olacaktı.  Birde emaye teli o boruya sokmak ne kadar zormuş öyle. En kolay nasil yapilir .illallah ettitdi akşam. Sıvı sabun bile döktüm boruya o kadar yani
arkadaşlar beni yanlış anlamasın kimse  ben bobin kabını 2 kalıptan kullanıyorum  bu kalıbı yaptıktan sonra  bobini sarmak  ve çalıştırmakyarım saatinizi almaz  bu yatay sarım için  bana maliyeti 50 tlleyi buldu kullandığım plakaların mtrsi 25 ila 30 tl arası  reklam tabelaları yapanlarda bulursunuz inanın orjinal bobin kabından daha kaliteli ve daha sağlam her türlü sargıya uygın ve hafif

acemi-usta

mc_307

Alıntı yapılan: acemi-usta - 12 Şubat 2015, 17:07:26
Alıntı yapılan: mc_307 - 12 Şubat 2015, 16:32:07
arkadaşlar beni yanlış anlamasın kimse  ben bobin kabını 2 kalıptan kullanıyorum  bu kalıbı yaptıktan sonra  bobini sarmak  ve çalıştırmakyarım saatinizi almaz  bu yatay sarım için  bana maliyeti 50 tlleyi buldu kullandığım plakaların mtrsi 25 ila 30 tl arası  reklam tabelaları yapanlarda bulursunuz inanın orjinal bobin kabından daha kaliteli ve daha sağlam her türlü sargıya uygın ve hafif
Ustam bi resim atarmısın hatta link. Ne olduğunu bilelim ona göre almaya gideriz

acemi-usta

elimde şuan malzemesi yok ama yaptığım bobini göstereyim ustam

mc_307

Alıntı yapılan: acemi-usta - 12 Şubat 2015, 17:55:51
elimde şuan malzemesi yok ama yaptığım bobini göstereyim ustam
Mercedes mi sponsor oldu ustam :D
Ustam borudan kol ve takma yerleri yapma daha kolay oluyor. Tek sıkıntı emaye telle bobin sarmak. Normalde iyi bir dt8 veya cat6 gibi tellerle o da basit.

acemi-usta

50lik bobin bu  mersedes gibi  tarama yapıyor mc ustam yatay sarım  için uygun deneme bobini 0 cm den net 1tl  kaç tane bobin yapan  bu ölcüyü yakalıyor

acemi-usta

kabloustasi

Selam. Bir kablo ustası olarak diyebilirim ki, ürünün markasından ziyade kullanılacağı yere göre kablo seçimine dikkat edilmeli. Bahsettiğin uygulamaya bakır kaplı aluminyum kablo kullanman hata olmuş. Bahsettiğin ürün, zaten bakır kaplı aluminyumdan yapıldığı sitesinde dahi yazıyor, keşke bunu kontrol etseydin. Senin işinde %100 bakır kablo gerekiyor, bu tip kabloları alırken de aldığın tedarikçiye sormalısın. Ayrıca ben de estel marka kablolar kullandığım oldu, kalitesi yönünden piyasadaki birçok üründen daha çok verim aldım. Türkiye'de üretim yapıyorlar, ithalatçı değiller. Ben de başta ithal ettiklerini düşündüm ama TV kablosunu denemeni tavsiye ederim, farkedersin, bilinen marka Ören Kablo malzemesinden daha verimli ve uzun mesafelerde daha iyi sonuç veriyor.
Ustam, Reçber ile karşılaştırmış, tabiki bakır ile bakır kaplı aluminyum malzemeleri karşılaştırmak doğru değil. Maksat ihtiyacı bilip ona göre kablo alımını doğru tespitlerle yapmak. Aksi halde, Armut ve Elma karşılaştırılamaz. :)
Yeniden geçmiş olsun birader.

Alıntı yapılan: mc_307 - 16 Ocak 2015, 00:15:12
selam a. ustalar. bugün 2009dan sonra ilk bobin deneyimimi yaptım.  çarşıdan zor bela parça kablo satan bir yer bulup cat6 kablosu aldım. adamlara markası ne bunların dediğimde ''markası olur mu ki '' diye cümleler duydum. neyse farklı marka yokmuş. estel diye bir markanın cat6 utb 24awg kablosunu aldım. 40 cm başlık için 4 tur kadar sardım. sonra kablo uçlarını birleştirip hevesle yeni aldığım multimtrenin direnç ölçen kısmını ayarlayıp bağladım. sonuç 10 ohm falan çıktı. yani ilk şutumu resmen taça attım bende. kendim ilk güzel bobinimi sarayım demiştim.

konunun amacı ise, burada deneyimlediğimiz kablo model ve markaların ismini verelim. sonra benim gibi 10 metre kabloyu ne yapcam diye düşünmesin arkadaşlar.

birde bobin ara kablosu için 2 çeşit kablo gördüm burda. stereo diye adlandırıyorlar.
1. si ortada çok damarlı bir kablo ve bunun dışında 2 kat koruma elastik bir kılıf kaplı, onun üzerinde ise anten kablolarındaki gibi çopk damarlı kılıf halinde kaplama bakır telcikler uzanıyor. en üst katmanda ise kalın bir elastik yumşak koruma var.
2. si ortda 2 ayrı kablo uzanıyor, üstü yine yumşak malzeme kaplı, onun üzerinde alüminyum blendaj sanırım o var. onun üstünde ise yine anten kablosundaki gibi örgü gibi telcikler uzanıyor. buna 2+1 diyorlar. ve üzerinde yine elastik kalın bir koruma var.
ben 1.sini seçtim, o arada kalan alüminyum blendaj aleti öttürür diye düşündüm.

sizlerin deneyim be görüşlerinizi de bekliyoruz...

saygılar.

mustafa29

Sayin ustalarim recber marka cat 6 kablo alsam verim alabilirmiyim basliklarda ise yararmi

zinco

Selamun aleykum ustalar cat koblodan bobin sardim  cihaza taktigima cihaz hic susmuyor tune yapuyorum ses kesilmiyiyor sinyal potu ters calisiyor ölctuyumde  010 ohm geliyor olcu aletim dandik yardimci olursaniz sevinirim

onur600

Alıntı yapılan: zinco - 12 Eylül 2015, 21:26:24
Selamun aleykum ustalar cat koblodan bobin sardim  cihaza taktigima cihaz hic susmuyor tune yapuyorum ses kesilmiyiyor sinyal potu ters calisiyor ölctuyumde  010 ohm geliyor olcu aletim dandik yardimci olursaniz sevinirim
Dandik bir ölçü aletiyle bu işin içinden çıkmanız zor...
2-3ohm luk bir değer yakalamanız lazım.
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

walkman

Alıntı yapılan: zinco - 12 Eylül 2015, 21:26:24

zinco kardeşim aldırmayınız, bana özelden ulaşmanızı çok iyi anlıyorum. Hangi cihaz için kullanıyorsun öncelikle onu belirtir misiniz? Ölçü aletini kullanmayı bilemiyorsanız resim ekleyin veya link verin yardımcı olalım. Ölçü aletinin kademesini omega (Ω) simgesine getirip problar ile tekrar ölçünüz. Daha önce izin almadan eklemiş olduğum resime göre birleştirme yaptığınıza ve lehimlerde kısa devre veya hatalı renk bağlanmadığından emin olunuz.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious