Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Dedektör teknolojisinin geleceği

Başlatan YAK, 27 Haziran 2014, 01:07:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YAK

     Herkese merhabalar.Dedektör teknolojisi ikinci dünya savaşında kullanıldı. Radar teknolojiside ikinci dünya savaşında aktif olarak kullanıldı.Sürekli gelişim gösteren radar teknolojisi,bugün çok yüksek bir seviyededir.
    Radar teknolojisinin geldiği en son nokta pasif radarlardır.Yani radarın hedef belirlemesi için artık bir verici kullanılmıyor.bunun yerine çevrede bulunan radyo tv ve diğer yayınları kullanıyor.Bu sayede çok gizli bir şekilde görev yapıyor.
    Dedektör teknolojisindede aktif bir uyarıcı EMF kaynağı vardır ve dışarıya ışıma yapar.Bu sistem belirli mesafelere kadar etkili olmasına karşılık artık bir noktada sınıra gelinmiştir.Bilindiği üzere EMF kaynağının yaydığı sinyal hedef üzerine ulaşmadan önce hemen başlığın içinde bulunan alıcıya ulaşmakta ve onun körelmesine sebep olmaktadır.Bu nedenle yüksek kazançlı hassas alıcılar yapmak mümkün değildir.
   dedektör teknolojisinin geleceğininde pasif dedektörlerde olduğunu düşünmekteyim.Bunun en güzel örneği EMFAD dedektörlerdi.Uzun dalga verici istasyonlarının kapanması nedeniyle artık emfadlarda vericili yapılmaya başlanmıştır.emfad frekansının dışına çıkarsak bir çok kaynak buluruz.Örneğin kısa dalga istasyonları baz istasyonları,uydular vs gibi.Yeni arayışlar içinde olan arkadaşların bu konuyu dikkate almalarını öneririm.
  herkese iyi çalışmalar.


Linkback: Dedektör teknolojisinin geleceği

Zanos

Güzel bir konu ve yazı olmuş. Elinize sağlık. Pasif radarların verimliliği ve hedefe ulaşabilen sinyal durumu hakkında neler düşünüyorsunuz? Mesela pasif bir radarda yada dedektörde verici sinyali direkt olarak hedefe gönderilmediği için problem teşkil etmez mi? Bence burada bir soru işareti var.
Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşelidir.

YAK

    Beğendiğine sevindim zanos.Sorduğun soruya gelince; pasif radarlarda sinyal çevredeki vericilerden alındığı için bu vericilerin sinyali doğal olarak alıcı radarada geliyor.Zaten sisitemin çalışma prensibi,Verici kaynağın sinyali tesbit edilip referans alındıktan sonra hedef üzerinden yansıyan sinyaldeki zaman farkı değerlendiriliyor.
    Dedektörlerde bu sistemin ne faydası var diye sorulursa,Pasif dedektörlerde'de  sinyalin alan şiddeti tesbit edildikten sonra metal olan toprak bölgesindeki değişimi değerlendirilir.Yani önce sinyal tesbit edilir.Bu sinyalin
alan şiddeti referans alındıktan sonra metal olduğu tahmin edilen  toprak kısmında alan değişimi ölçülerek sonuç alınır.
iyi çalışmalar.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Profesör çok güzel bir konuya değinmişsin. Öncelikle pasif bir tasarımımın daha olmadığını, dolayısı ile konuya teorik olarak yaklaşacağımı ve işin pratik tarafı hakkında kafamda bişeyler yerleştirmeye çalışacağımı belirtmek istiyorum. Gelelim konumuza, ilk olarak pasif çalışan bir ürün bir mühendis için birçok konuda cezbedici görünüyor. İlk olarak kendi kendime güç harcaması düşük, zamanlama problemleri olmayan, değerlendirmesi daha kolay olan veriler elde edilebilinen bir sistem ne güzel olur diye düşünüyorum. Ama gel gelelim aklıma şu nokta takılıyor. Gönderici sinyalin değişken olduğu bir ortamda nasıl bir uyumlama işlemi yapılacak? Bu konuda şu an için aklıma gelen bişey yok. Bu durum da tamamı ile pratikte böyle bir ürün ile ilgilenmemekten kaynaklanıyor. Bu konuda pratikte bir çalışma yaptı iseniz biraz bilgi verebilir misiniz.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

YAK

    karadağ konuyla ilgilendiğin için sağol.Öncelikle söyleyeyim pratikta uygulamsı varmı bilmiyorum.Yoksada ilk yapan teknolojiekibi olacak.değişken bir işaret kaynağı ile bu iş nasıl olacak diye sormuşsun.Mevcut dedektör tekniğinde işaretin zamandaki değişimi ölçülüyor.İşaret kaynağının uzakta olması nedeniyle bu metodu uygulayamayız.Bunun yerine daha öncede söylediğim gibi alan şiddetini ölçüp değerlendireceğiz.
Bu amaçla jeofizikte kullanılan AFMAG metoduna benzer bir cihazdan yararlanabiliriz.Afmag metodunda alanın mayatik kuzeyle yaptığı açı ölçülür.
iyi çalışmalar.

ServetsizServet

Merhaba ;
Anladığım kadarı ile bu işlemin uygulanabilmesi için lw verici gerekli ; fakat verici kısmını atlıyorum bu işin kolay kısmı bana göre anlamaya çalıştığım şu ;
1-frekans büyüdükçe anten küçülür ;frekans küçüldükçe de anten boyu büyür ; ozaman bizim yapacak olduğumuz sistem de anten de önemli olacaktır taşınabilirliği düşünüldüğünde yorucu olacaktır ;
2-genlik modülasyonun da bilindiği üzere sinyal parazit almaya her zaman müsait tir 10 wat gibi bir güç devresi ile alıcı dan uzaklaştığımızda yada arama yapılacak alan içerisinde verici sürekli olarak sinyal gönderecek alıcı bu sinyale kilitlendiğinde algılama konusu nasıl olur ? basit olarak bir eski radyoya ferrit antenli bir metal yaklaştığında zaten bir bozulma oluyor sinyalde ekte ki devrenin bir benzerini uygulamıştım ama sadece ses göndermek için :D aklımda dedektör yoktu ;
  89 da 2 lambalı kısa dalga verici yapmıştık lambalar verimi yüksek ve parazit siz fakat yüksek enerji harcamaları işi zora sokuyor ,
denemeye değer alıcı kısmı hala kafamda soru işareti olarak duruyor selami ağabey de sanırım bir deneme yapmıştı alıcı nasıl olmalı ?
saygılar sevgiler
Okumak tutkuların en soylusudur,

YAK

  Arkadaşlar konu uzun zamandır bekliyor.Bu arada izlenimlerimi yazmayı uygun buldum.Bu yazıyı okuyanlara faydamız olursa ne mutlu bize.
sanırım dedektör tasarlayanların ve kullananların ortak sorunu şu;neden halihazırdaki dedektörler istenen verimi sağlamıyor.Konuyu biraz daha açarsak,tek para derinliği  neden 30cm civarında,derinliği artırmak için neden kocaman çaplı başlıklar kullanıyoruz,en önemli soruda şu dedektörler neden toprağı algılıyor.Oysa biz yüksek iletkenlik değerine sahip metalleri arıyoruz.





Bu sorunlar çoğaltılabilir.Peki sorunun kaynağı ne?
Bu konuyu detaylı düşündükten sonra,vardığım sonuç şu;Elektromanyatik dalgaların yayılma ortamı.
Bilindiği üzere elektromanyatik dalgalar havada ve havasız uzayda kolayca yayılır.Bu yayılmada yayılma uzaklığını belirleyen bazı kriterler var.Örneğin 10GHz radar dalgaları yağmur taneleri trafından soğurularak ilerlemeleri engellenir.Ayrıca eski amatörler bilir radyo dalgalarıda iyonosfer tarafından yansıtılarak uzaya geçişleri engellenir.
Burada anlatmak istediğim bir dalganın yayılımını ortam belirlemektedir.uydular yaygınlaşmadan önce herkes bilir,
TV yayınları köylere aktarıclarla iletilirdi.Bunun nedeni tv yayınlarının dağlar tarafından kesilmesiydi.
uçaklar elektromanyatik radar kullanmasına rağmen,sudaki gemiler su içini taramak için sonar denen ses dalgaları ile çalışan radarı kullanırlar.Karada petrol ve maden aramalarındada artık adına sismik denen ses dalgaları kullanılmaktadır.Herkesinde bildiği gibi katı ortamlarda en iyi ilerleyen dalga ses dalgalarıdır.


  Niye bu kadar dalgadan bahsettik,nedeni derinliği artırmak için yansımanın olması şarttır.Yasıma olmazsa derinlik olmaz.Elektromanyatik de yansıma olması için gönderilen sinyalin tam bir elektromanyatik dalga olması gerekir.
oysa bugünkü dedektör teknolojisinde elektromanyatik dalganın elektrik alanı bastırılarak sadece manyatik alanı oluşturulur.Bu sinyalde elektromanyatik bir dalga olmadığından yansıma olmaz.sadece indüksiyon olur.İndüksiyonun mesafeside bilindiği gibi çok kısadır.


Yukarıda saydığım nedenlerden ötürü Teknolojiekibinin çok değerli okuyucularının bilinen kalıpları kırarak yeni arayışlara girmesini umuyorum.Bu kalıplaşmış tekniklerle fazla yol gidilemez.
Herkese iyi çalışmalar diliyorum.

VENOM

Ustam bilgilendirme ve teşvik için çok teşekkürler..
Tarih yazmak korkaklara göre bir iş değildir...

onur600

Profesor ustam, bu basliga benzer bir cok baslik acmis biri olarak sizi cok iyi anliyorum.
''Dedektor teknolojisinin gelecegi''noktasinda dusuncelerim sizle ayni.Artik uc noktalara ulastik.Bunu soyleyince dp3 basliginda dukkani kapayalimmi demislerdi
LÜZUMSUZ İSE SÖNDÜR...

Delilik, şüphesiz aptallıktan daha iyidir...

Karadağ

Herzaman herşeyin daha iyisi yapılabilir. Bu dedektörde de geçerli. Ama bu başka şeylerin araştırılmaması gerektiğini göstermez. Başka şeyler de araştırılmalı. Beni sadece endişeye sokan başka şeyleri araştırıyorum ayağına insanlara yalan yanlış şeyler ile sonuca ulaşılacağı ümidi verilşmesi durumu.
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious