Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

rezistivmeter iyon dedektoru proton magnetometre

Başlatan asenkron, 15 Kasım 2007, 18:34:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asenkron

dedektor33 arkadasın istedigi rezistiv meter iyon dedektoru protonmagtometre neon mıcrowave dedektor gibi bulabildigim semaların rar dosyasının linki
iyon dedektoru minero dedektorun yaptıgı isi yapıyormus rus bilim adamlarının tavsiyesi

http://www.uploadpaylas.com/v/4670795/rezistiv_iyon.rar.html
Linkback: rezistivmeter iyon dedektoru proton magnetometre

asenkron

yapmıs oldugum rezistivmeter ilk prototip daha sonra yenisini yapınca bunu dagıttım.fikir olsun
[IMG]http://img111.imageshack.us/img111/4135/resim022up3.jpg[/img]
[IMG]http://img407.imageshack.us/img407/3028/resim024ns2.jpg[/img]
yukarıda verdigim ilk linkteki dosyaları incelediyseniz biraz fikir sahibi olmussunuzdur.gelelim calışma mantıgına topragın kendi direnci icindeki bilesenlere göre farklılık gösteriyor.metallerde iletkenlik arttıgından düsük direnc boslugun yüksek direnc mineralli topragın farklı  direnc degerleri var.bu direnc degerlerini ölcerek toprak altının yapısını bilimsel olarak ortaya cıkarıyoruz .jeologlar ve arkeologlar tarafından alanı harıtalamak maksadıyla kullanılan bir sistemdir.
yukarıdaki alet iki türlü ölçme yapmak icin kullanılabilir.arama yapılacak bölgenin dört bir tarafına araları esit olacak sekilde toprak elektrotlarını cakarız elektrotlar paslanmaz özellikli kutuplasma etkisi yapmayacak maden özelliginde olacak tercihan celik olabilir.cihazın üzerinde bulunan kare seklindeki prob yuvalarına irtibat kabloları takılarak sistem cvalıstırılır.1-2 2-3 3-4 4-1 ve capraz 2-4 1-3 ölçümleri yapılır.direnc degerleri mukayese edilir düsük direnc degeri farz edelim 2-3 tarafında demekki mal o taraf tadır.kazık araları kücültülerek hedef ortalanır. bu sefer iki elektrotla ölçme yaparak direnc degerinin en düsük aralıgını buluruz unutulmaması gereken malın üstüne geldigimizde ara azaldıkca direc degeri dahada düsecektir.toprakragın direnc degerinin en düsügü malın üstündeki maksimim direnc degerini buldugumuz aralıkta iki kazıgın aralıgının yarısı derinligi verir.rezistiv degeri madenin cinsini verir.bosluktada direnc degeri yükselecektir buna göre altaki oda veya mezarın büyüklügü bulunmus derinligi tesbit edilmis olur.
yukarıdaki alet 250 metre kare bir alanı 1-2 dakida ölçme yaparak var yok diyebilirsiniz .ister 9vluk bir pil le 3-5 metrelik aramalar bir ölçü aleti.
daha büyük alanlar icin ve derinlik icin yüksek gerilim ve akım gerekir.
asıl voltaj degeri 500 v. min 200ma dir. fakat büyük alanlarda 200ma ölçüm yapmak icin hızlı olmaz. ortalama birsey olsun diye ben 220 v. 1 a. akım kullandım.bilgisayarımızda kullandıgımız ups benim güc kaynagım oldu alternatif akımı köprü diyotla dogrultuyoruz bir akım sınırlama direnci bir ölçme direnci ölçme direncine düsen gerilimi omaj olarak kalibre ettiginizde ayrıca akım ölçmenize gerek kalmaz upste cıkıs gerilimi sabit tutuldugu icin.simdilik bu kadar .

remzi

Toprağın direnci yer yer değişmezmi hocam?...

Çalışman çok güzel devam et...

Kolay gelsin...

asenkron

topragın direnci her yerde tabiki ayynı degil fakat bu degisen direnc degeri bosluk varsa metal varsa ani yükselme veya düsüs seklinde belli oranda oluyor mesela 700 ohm la 1500 ohm arası topraksa 1500 ohm ve üstü bosluk mesela 400 ohmla 600 ohm arası mineralli bölge band sınbırları icerisinde oynama normaldir. verdigim direnc degerleri misaldir. yapacak arkadaslara direnc degerlerini veririm.

remzi

Peki toprağa çalılacak çubuk kaç cm olmalı?

asenkron

30 cm lik bir cubuk yeterli remzi .kablo olarakta irtibat icin 2.5 luk fleksi kablo direnc etkisi yapmaması icin ayrıca ölcüm yaparken kablolar tam acılı olmalı halka seeklinde fazlası bırakılmamalı bobin etkisi yapıp hatalı ölçüme sebebiyet vermemek icin.

dedektor33

Teşekkürler asenkron yardımların için
dosyadan 567yi denemeye değer buldum. Çalışma şeklide lambanın ışık şiddetiyle olacak anlaşılan. Entegre LM567 galiba
Rezistivmeter devresini yeterince açık bulmadım. Orjinal cihazlarda toprağa verilen AC. voltajların 800Hz.e kadar çıkan frekanslarından bahsediliyor. Rusça yazılı devreninse elemanları bana biraz yabancı geldi. Yere çakılan kazıkların üzerindeki 6 adet iletken bölümü nasıl yapabilirimki kazığın kendisi bu durumda yalıtkan olmalı zor iş gibi.
Neon lambayla yapılan devredeki voltaj değerleri 18 ve 54 voltmu yoksa 9 volt yeterlimi. 18 - 54 voltu uygulamak zor gibi gözüküyor.
asenkron normal rezistivmeter fiyatı 2750 YTL civarında. Sizin yaptığınız rezistivmeter'i bana geçici süre için emanet verebilirmisiniz bendeki araziyi test etsem mümkünmü zamanım kısa yapacak kadar zamanım yok

asenkron

dedektor33 800hz lik frekans uygulandıgında hesabı cok karısıyor yazılımla isin icinden cıkılıyor.geregide yok zaten dogru akım yeterli jeolojı profesorleri dogru akımın daha uygun oldugunu söylüyor.gelelim emanet meselesine bana yakın yerdemisin kullanımını anlatmam lazım nihayet rezistivmeter biraz maliyetli bir cihaz teminat senedi alırım emanetimi getirince senedini alırsın .sakın kızmayasın yazısmakla tanısmak olmuyor bir güven olusması icin .
imzamdaki mail adresime yazabilirsin .

dedektor33

567 devresi biryerlerde birikmiş statik elektrik varsa lamba yanıyor

asenkron

nerelerdesin özlettin kendini .567 haliyle alıcı frekansındaki statik elektrikten etkilenir.arazide denedinmi.

humhum

Asenkron hocam, metal tespiti için sizin daha önce verdiğiniz 90 derecelik teleskopik antenli LRL devresi daha uygun deyil mi?

cihan19

çalışman güzelmiş asenkron çalışmalarında başarılar.
ENDUSTRİYEL ELEKTRONİK FETHİYE

ercan

arkadaşlar bu rezistivemeter cihazlarını arkeologlar yeraltındaki mezar ve yerleşim kalıntılarını bulmak için kullanır.ama bu cihazlarla çalışmak  sonuç almak öyle bir iki saatlik iş değildir.yer altındaki bir kalıntıyı belirleyebilmek haftalar alabilmektedir. yinede arayacağınız yer müsaitse(kendi bahçeniz,tarlanız gibi)yapmakta yarar var.

asenkron

benim makinanın resıstance meter son hali budur.

UNIQUE - TA5DF

ustam süper olmuş . çok profesyonel bir çalışma olmuş. ellerine sağlık.
hemde dijital sanırım. MAŞALLAH diyorum başka bişey demiyorum.
TA5DF

ali kaptan

ercan

usta çok güzel olmuş verileri anında laptop pda gibi bir cihaza yükleyebiliyorsa süper

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: ercan - 18 Aralık 2008, 15:40:57
usta çok güzel olmuş verileri anında laptop pda gibi bir cihaza yükleyebiliyorsa süper
visual basic vb. bir programlama dili öğrenebilirsem, laptop lu versiyonunuda ben yapacağm inş.
TA5DF

ercan

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious