Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

Bobin sarımında Önemli Hususlar Nelerdir ?

Başlatan has_artvin_li, 25 Aralık 2013, 19:32:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

has_artvin_li

Herkese selamun aleyküm hayırlı iş bol ve bereketli kazançlar diliyorum.


Değerli ustalarım özellikle Clone pi avr [size=78%]http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=5199.0[/size] devresini inceledim gördüğüm şu oldu ki elektronik olarak sistemin pek önemli bi kısmı yok gibi elbette ince durumlar vardır da benim dikkatimi bobin sarma kısmı çekti.


Şimdi sormak istediğim konu da şu : pi sistemlerde bobin sararken bu bobinin tasarımı neye göre yapılıyor yani örneğin ben 30cm dış çapı olan bir bobin saracağım farz edelim bu bobinin hangi özelliklerini göze almam gerekiyor mesela omik direnci ne olacak ve bu direncin değeri niçin bu söylediğiniz değer olacak bu değer neleri etkileyecek ?


Bobinin kalınlığı ne kadar olması lazım bu kalınlığı neye göre belirliyoruz ? daha kalın olursa ne olur daha ince olursa ne olur ?


Bobinin çapı neyi değiştiriyor ince olması kalın olması gibi değerler neyi değiştiriyor ?


Ve biz bir bobin tasarlarken bu tasarlayacağımız bobinde nelere dikkat etmemiz lazım dikkat edeceğimiz konulara niçin dikkat edeceğiz ? Elbette tek cevap kalite için dikkat edeceğiz ama bu kaliteyi belirleyen faktörler nelerdir ?


İdeal olması gereken değerlerimiz neler olması lazım ?


Konuyu biraz daha açalım :


Devredeki bobini süreceğimiz mosfet otomatik olarak bobinin direnci ile alakalı bobinin direnci düşük tutulması arama işlemini daha güzel yapması için şart.Fakat direnç düşük olması için boyu kısa olması gerekir direnç küçük olunca vereceğimiz gerilime göre mosfetin ısınması söz konusu olacak mosfeti yüksek akımlı tutacağız bu da manyetik alanın yüksek olmasını sağlayacağz...


Bobin boyunu uzun tutarsak direnci artacak bu durumda bobine yüksek akım oluşsun diye daha yüksek gerilim vermemiz gerekecek bobine verilecek gerilimi yüksek tutarsak manyetik alan artacak fakat bunun limiti Neye göre seçilecek ?


Gerilim sabit tutulup Bobinin kesitini ince tutarsak ve bobinin kesiti ince olduğu için direnci düşük olması için boyunu da kısa tutarsak bu manyetik alanda neyi değiştirir ?


Gerilim sabit tutulup Bobinin kesitini kalın seçip buna orantılı olarak boyunu uzun tutarsak bu durum manyetik alanda neyi değiştirir ?




Değerli ustalarım bu sorularım biliyorum ki bazılarına göre çok saçma sapan düşünmeden sorulmuş sorular olarak algılanacaktır fakat kesinlikle öyle değildir


Manyetik alan manyetik alanı etkileyen faktmrler, bobinin indüktansı ve bu indüktansı etkileyen faktörler gibi konuları bilmediğim için sorduğum sorulardır ;)


Arama başlığı tasarımında bunlar ile ilgilerini merak ediyorum açıklama yaparsanız çok memnun olurum...
Linkback: Bobin sarımında Önemli Hususlar Nelerdir ?

elc

a.selam

soruların bir çoğuna kendi içerisinde cevap aramışsınız zaten yinede üzerinden geçmiş olayım pi sistemlerde bobin hem gönderme hem dinleme olarak kullanılıyor yani pulse  bobine uygulanıyor ve ardından dinlemeye geçiliyor ns düzeyinde sürekli bu durum tekrarlanıyor

yapılan devre tasarımına göre devreyi tasarlayan kişi tarafından en ideal bobin henry değeri belirlenir  bu pi sistemler için  200-500 henry arası değişebiliyor ölçtüğüm birkaç orjinal başlıkta 430uh değerini gördüm

bobin sarımında kullandığımız telin kalınlığı arttıkça henry değeri düşmekte tel inceldikce ise henry değeri artmakta buna bağlı tel inceldikçe telin direncide artmakta pi sistemde direnç değerinin yüksek olması istenmez zira bobin içinden geçen akım azalacaktır

pi sistemlerde genel olarak 0,50- 1 mm arası tel kullanılmaktadır

Saygılar.
"Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?" Zümer Suresi - 8-9

amatör

Bobin sarılırken mümkünse yanyana birbirine yapışık ve çok düzgün sarılmalıdır.Dedektörde en önemli kısım bobindir.sarılan bobin sıkı şekilde ip,plastik malzeme,kablo bağı v.s.malzeme ile sıkıca bağlanmalı,vernik polyester gibi malzemelerle kemik gibi bir hale getirilmelidir.Gevşek sarılan bobinlerde hatırı sayılacak kadar güç kaybı olur.Kolay gelsin.

amators

selam,
bobinler ile ilgili 3 dosya ekliyorum.



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious