Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

tesero golden sabre

Başlatan extrocip, 04 Kasım 2007, 11:03:10

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

simon46

Ben denediğim için yazıyorum zaten.Bobinin ne şekil oldugu önemli degil,önemli olan tur sayısdır.Ve kullandıgın telin kalitesi ve ölçüsüdür.Yukardaki verilen ölçü uykusuzun verdiği ölçülerle aynı sadece dd bobin özelliğiyle farklı.23.5CM Yuvarlak bobini DD bobin yaptıgında bu resimdeki gibi bir ölçü çıkıyor.Bu kadar basit bir olay.Önemli olan bu ölçülerdeki bobini sıfırlama yapmak.Bir de türkiyede üretilen bobin teli kaliteli degil istediğin ölçüyü ve degeri bulmak teorik hesaplamayla hemen hemen imkansız desek yeridir.Onun için hesabı bırakın bu ölçüde sarıp yapın sonuç orjinal başlık kadar iyi sayılır.Kolay gelsin herkese..

çavuş

Arkadaşlar link olmuyormuş.bende savafileye attım.

http://www.savefile.com/files/2009761

skynet

Arkadaşlar tüm devreyi tamamladım. Fakat aşağıdaki resimde belirttiğin parçalarla sıkıntım var. Bu konuda bana yardımcı olabilrmisiniz?
Sol altta bulunan kondansatör birimi nedir? Ayrıca 4,7 uf bipolar kondansatörü ve 10uf kandansatörü bulamuyorum piyasada.
Yardımlarınızı bekliyorum sadece bu parçalarda takıldım.
Teşekkürler.

</img>

galaksi

4,7 uf bipolar kondansatör için iki adet 10uF elektrolitik kondansatörü eksileri dışa gelecek şekilde seri bağlayıp kullan.
10uf kandansatörü 10uF/16volt tantal kondansatör olarak malzemeciden iste.
Şayet bulamazsan normal 10uF/16volt elektrolitik kondansatör kullanabilirsin.

skynet

Alıntı yapılan: galaksi - 10 Nisan 2009, 10:53:10
4,7 uf bipolar kondansatör için iki adet 10uF elektrolitik kondansatörü eksileri dışa gelecek şekilde seri bağlayıp kullan.
10uf kandansatörü 10uF/16volt tantal kondansatör olarak malzemeciden iste.
Şayet bulamazsan normal 10uF/16volt elektrolitik kondansatör kullanabilirsin.

Çok teşekkürler.
Peki sol tarafta bulunan kondansatör hangi birimde? 100 K direncin altındaki? Açık şemada tam bulamadım yerini :)

çavuş

sol taraftaki 100nF olacak.

kolay gelsin...

skynet

Devreyi tamaladım bobinlerimide hazırladım fakat şöyle bisorunum var. Devreyi çalıştırınca bir müddet sonra höparlörden hışırtı sesi geliyor potasları oynasam bile ses değişmiyor. Sanki boş radyodalgası gibi bir ses. değişik metalleri bobin üzerinde denedim fakat sonuç alamadım. Sizce ne gibi bir problem olabilir?
Yardımlarınızı bekliyorum
Sağlıcakla kalın
Linkback: Ynt: tesero golden sabre

ademsu

slm 68 pf  15 pf yap parazit gidecekdir...şemda 15  yerleşimde 68 konmuşş  başarılar..

çavuş

şemada 68 pF ona dokunma.parazit ondan sebeplenmiyor...

ademsu

çavuş yazdım ama silemedim ben 15 takdım benimkinde de vardı ve degiştikten sonra parazit kesildi arkadaşınki hiç çalışmıyormuş.özür...

LORD_EX

TGS yi çalıştırdık . birçok kondansotor arızasından sonra yada üretim hatasımı anlamadım. (220 nf lar 175 nf , 470 nf lar 510 nf gidi değerler , 4,7 uf bipolar kondansator 8 uf çıkıyor.)
sonunda çalıştı ama all metal de olsun  disc modu olsun mesafe altın yüzükte 10 cm yi geçmedi.
Ayrım güzel çalışıyor. Bir keresinde ayarlar ile oynarken bir kaç arkadaşın başınada gelmiş sadece altına tepki verdi. (lehim makarası , pense , karışık alaşımlı küllük  :D bunlara tepki vermedi . şu an hepsine ötüyor )

Farklı olarak LF442 yerine TL062 kullandım.Bunun mesafeyi etkileyeceğini sanmam çünkü bu op-amp sanırım Disc modunda çalışırken etkin.
Bobin  ise ;DD (22 cm, 0,25mm) --- tx : 100 tur  5,71 mh
                                                rx :105 tur  6,17mh

Akort için LF353 çıkışını kullandım. 7 no'lu pindeki gerilimi 0 a yaklaştırmaya çalıştım.

Opam beslemeleri +8 volt , - 6,20 volt..

#Öncelikle sormak istediğim şu ; TT- technic 9808+ multi metre kullanan varmı acaba , frekans ölçme modu ne kadar sağlıklı çalışıyor merak ettim. Osilaskop olmadığında tx frekansını ölçemiyoruz. Acaba değerlerden hesaplanabiliyorsa o daha güzel. Bu multimetre tx frekansını 16,25 Khz olarak gösteriyor. DOğruluğunu merak ediyorum?

#Tx gerilimini bu konuda bir arkadaş 16 volt ölçtüğünü söylemiş. Ben 4 volt ölçüyorum. tx max tepe gerilimi 8 volt olsa bile ölçü aletinin gösterdiği değer 5.66 voltu geçmez.(ölçü aletleri efektif değerleri gösterir) tx gerilimi hakkında bir fikri olan varmı?

#bobine metal yaklaştırdığımda opampların çıkışlarında değişkenlik gözlemliyorum. Bu güzel birşey sanırım. Bir konuyu sizinle paylaşmak istiyorum. eğer bobinin akortunda bir problem varsa LF 353 çıkışındaki gerilimin metali bobine yaklaştırdıkça düştüğünü ve bir mesafeden sonra arttığını gözlemledim. Ben bunu akortun bozuk olduğuna işaret olarak yorumladım doğrumu?

Devredeki hemen hemen tüm elemanları kontrol ettim. değerler ufak tefek oynamalar gösteriyor ama bu sanırım normal.
Peki arkadaşlar bu devrenin esvabı mucizesi nedir ? Emekli amcanın yaptığı değişiklikleri deneyecem. rx Giriş amplifatöründe kazanç vin/vout=1/40 yani 0.01 volt genliğinde bir gerilim 0.4 volt olarak çıkışta görüyoruz. Bu kazancı artırmak istesek nasıl olur ki.  gürültüyüde artırmış oluruz sanırım. devre daha karasız olabilir sanırım.

Yorumlarınızı beliyorum...

fb-03

hocam ben bu tesoro golden sabreyi 3 defa yapmaya çalıştım ama çalıştıramadım satın almak istiyorum size ulaşabileceğim no veya msn adresi varsa sevinirim birde fiyat listesini yayınlarsanız sevinirim kutusuz halde lazım birde bu makinadan alacak olan çok arkadışım var. msn adresime mail olarak da gönderebilirsiniz
fb-03@hotmail.com

karakus

devre normal calışıyor iş bobinde bitiyor 3 adet yaptım hepsi normal çalışıyor bobini scopla ayarladım  tek derdi havada 30 40 cm çalışıyor tek para toprakta yarısı birde ses cıkışı hatalı ilave yükseltec yapabilirsin çalıştırıncaya kadar yanlız yuksek omajlı kulaklık kullan randımanlı çalıştırdıkan sonra ilave ses ile ugraş ben 2 kanalını kullanıyorum  all ve dısc parcaların yarısını takmadım  gnd potunu dışarıda kullandım arazide cok mızırdandımı makıne ayar yapabilirsin ama pro bi makıne deyil .

elsidi

Değerli hocalarım
Uykusuz,Ali kaptan Allah size sabır versin.Yaptığım dedektör piiii yapıyor sonrada diii yapıyor
Acaba vlf dedektöre 8li kablodan başlık yapsam olmazmı? Daha neler.....
Saygılarımla

sayego

Alıntı yapılan: elaass - 08 Kasım 2007, 08:07:17
VE ters takılacak.Eğer 2n yerine ksp veya pn serisi transistör takılırsa bacakları ters takılacak.
acaba ters bağlama derken bağlama şeklini gösterebilir misiniz?

ali kaptan

vlf tarzı chzların bobinleri sarsıntı,nem ve parazitlere karşı çok hassastır.bunun için olabildiğince düzgün ve sıkı sarılmalı.alıcı verici bobinleri çok hassas ayarlanmalıdır.kullanılacak ara kablo blendajlı olmalı ve sapa hiç sallantı olmayacak şekilde monte edilmeli.

vlflerle  uğraşmaya yeni başlayan arkadaşlara tarsos konusunu okumalarını tavsiye ederim.

kürekçi

selamun aleyküm üstadlar,
geotech sitesinin pcb dosyasını bulabildim, çoğu evrak silinmiş. :(
pcb dosyası çok yüksek çözünürlükte kaça kaç ebatında bastırmalıyım.?

Mustafa-

http://www.geotech1.com/forums/showthread.php?12692-TESORO-GOLDEN-SABRE

basımlık pcb A4 içersinde 2 adet

şuan için popüler ve güncel edebileceğim SMW devresi yada ELYAPIMI-VLF devresini yapmanı önerebilirim...

değmenci

bu devreki yapmak isteyen varsa elimde demonte kit olarak var daha önce yapıyordum ama artık başaka devre yaptğımdan dolayı elimde 2 adet var

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious