Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

555 magnetometer

Başlatan pro-TR, 17 Kasım 2012, 00:02:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
bu akşam linkteki devreyi yapıp denedim, arama bobini olarak mu-metal yerine ferrit çubuk kullandım, ferrit çubuğa yaklaşık 500 tur bobini sarıp skopta sinyale baktım, sonuç şu; ya ferrite sardığım bobin endüktansı az geldi, yada ferrit doğru seçim değildi,
555 in 3. pinde boşta iken 50 khz lik sinyalim oluştu, mıknatısın yakınlığına göre bu frekans değişti, mıknatısı değdirdiğimde 230 küsür khz lik frekansı elde ettim. demirde 50 khz lik frekansım 45 khz e kadar düşerken bakırda 55 khz e kadar yükseldi, aslında bakıra bir tepkisi olmaması lazım die düşünüyorum ama tepki verdi, sonuç olarak birde mu-metal bulabilirsem denemelere devam edeceğim...
Linkback: 555 magnetometer
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Selami Kardeşim , manyetometrelerde hem sarım sayısı hem de nüve olarak kullandığın malzemenin manyetik geçirgenliği ( yani her 2 si de ) önemlidir . Aynen dedektörlerde olduğu gibi akort edilirler . Sonuçta manyetometre frekansı 10 Hz. altına akortlanacağı için mümkün olduğunca çok sarım ve anten boyutu çok önemlidir . Manyetometre sensörleri için "boyutu değil işlevi önemlidir" denmez  ;) Yani FLC gibi sensörlerle bu iş olmaz . Onlarla en fazla vlf-ıb dedektörler gibi kısa mesafe ölçümleri yapılabilir . Ayrıca feritler de çok çeşitli manyetik özelliklerle üretiliyorlar . O yüzden manyetik geçirgenliği yüksek seçilen ferrit kullanmak ve mümkünse kırılmamış ve uzun ferritleri kullanmanın faydası olur . Ancak tüm bunlara rağmen bile sensöre bağlı istenilen hassasiyete ulaşmak çok zor . Devre ile istediğiniz kadar gain'i arttırsanız bile gürültü de orantılı olarak artmış olur .Yani mu-metal gibi nüve kullanmak mutlaka şart .

Bu arada senin yaptığın 555 li devrede sanırım osilatör ve anten ikilisi dedektör gibi davranmış . Muhtemelen verdiğin akım manyetometre için biraz fazla gelip doyumu aşmış . Yalnız bu yazdıklarında "dedektörler için" çok önemli olan frekans değişimleri yazmışsın . Bilmiyorum kim ne anlamıştır ama dikkate alınması gereken bir tecrübe yazdıkların  ;) Kolay gelsin ....

pro-TR

bigbang ustam benim bu deneyden elde ettiğim şey BFO  sistemin aynısı oldu, aslında 555 in trigger girişine direk bobinden gelen uc bağlı, oysa araya bir opamp veya tr girseydim daha hassas bir BFO cihazım olurdu, hatta çok güzel bigboint dedektör yapılabilir bu devreden, hatta bobin çıkışına RMS to voltage entegresi girip eldeki voltaj ile bobin frekansını artırıp eksiklterek harika bir dedektör yapılabilir ve bu işi basit bir işlemci ile yapmak lazım, şu mumetalin peşine düşeceğim, ilk fırsatta bir hurdacı bulup pc parçasından söküp öylece sarıp deneyeceğim. bakalım ne göreceğiz...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Aslında ister BFO olsun , isterse VLF-IB ; metali gören ister alıcı olsun , isterse verici bu durum değişmeyecktir. Bunu bizzat tecrübe ettiğim için rahatlıkla söylüyorum . Demiri gören (karşılıklı indüksiyonda) antenin frekansı düşer , ferromanyetik olmayan metali gören antenin ise biraz yükselir . Bunun tek sebebi ise indüktansın değişmesidir . VLF dedektörlerde ayırımın % 100 olmamasının sebebi ise hem alıcı hem de vericinin frekanslarının birlikte düşmesi ve bu düşüşün her 2 antende de (indüktans değerlerinin farklılığından dolayı) aynı olmamasıdır .

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious