Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Metal detektörlerinde yeni arayışlar NMR veye Larmor frekansı

Başlatan YAK, 02 Temmuz 2012, 08:32:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YAK

Arkadaşlar değerli fikirlerinize teşekkürler.Bu arada hüseyin yararlı katkılarda bulunmuşsun sağol. Pro-TR  dediğin gibi metaldeki tepki çok azsa, biz onu kuvvetlendirelim.Şu anda zaten onu yapmaya çalışıyoruz.Konunun temel anafikri her metalin kuvvetle tepki vereceği frekansı bulmak.PI dedektör mantığını kullanacağız.Önce kuvvetli bir magnetik alan oluşturmak için PI tekniğinde olduğu gibi kuvvetli bir akımla bobinde bir magnetik alan oluşturacağız.Sonra bu alana dik olarak RF pulsu göndereceğiz.Tabi bu frekansta oluşan magnetik alanla orantılı olacak.
   fakat şu anki sorun metal tepkimelerini tam belirlemek için çalışmak sonuç almak.Bu konuyu çözmek için Verici tekniğinde olduğu gibi ortak bir taşıyıcı dalgayı belirlediğim frekanslarla modüle etmeyi düşünüyorum.Böylece değişimin çok az olduğu altın frekansındada sonuç görmeyi umuyorum.Şu anda tşıyıcı frekansını belirlemeye çalışıyorum belirleyince deneye başlayacağım.
iyi çalışmalar dileğiyle.
Linkback: Ynt: Metal detektörlerinde yeni arayışlar NMR veye Larmor frekansı

pro-TR

taşıyıcı frekansın değerini nasıl belirleyeceksiniz yani 100khz veya başka bişeyi, yani bunun kriteri ne olmalı? bunu belirledikten sonra metallerin tepkisinin hızlandığı frekansları bulmak zor olmasa gerek, yani deneme yanılma ile en iyi sonuç alınabilir diye düşünüyorum, ayrıca şema oluşmaya başlasa en azından bizimde denemelerimiz olurdu
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

asenkron

nette olmadıgım bır kac gunde hızlı gelısmeler olmus.profesor dogru yoldasın tasıyıcı frekansıda ben söylıyeyım 82 khz.
bır cok derın arama locatorun frekansıdır.bılımsel cevrelere sorup bu frekansın topraga en kolay nufuz eden frekans oldugunu ögrenmıs oldum.
   modulasyonlu verıcı devrem 2 senedır arazıde denenmekte.muhtelıf alıcı denemelerım oldu. saglık sebeplerınden bıtırememıstım.
verıcı devreyı bu guzel gelısmeler ısıgında arazı denemesı yapacaklar ıcın yayınlama kararına vardım.benım kendı bölumumden takıp edın.

humhum

Re: uzun zamandan beri hep beraber PI de derinlik artırımına gittik, bunu başardıkmı dersek hiç birimiz tatmin olmadık,

Pro-Tr  Bu sistemi MD ye göre uyarlayabilirsen bence mükemmel derinlik alırsın  , çok kalın beton v.b. objeler  olsa bile delip geçiyormuş.

pro-TR

s.a.
profesör  ustam sizin için doc dosyasını pdf ye çevirdim, humhum ustanın vermiş olduğu bilgi bu şekilde, ayrıca humhum ustanın katkılarından dolayı teşekkür ederim.

pro-TR

humhum ustam vermiş olduğunuz şemayı denemek istiyorum, sizden ricam bu anteni nasıl yapacağım konusunda biraz detaylı bilgi istiyorum. L1 bobini ve L2 bobinini kaçlık telden ve kaç tur olmalı, ve L1 ve L2 bobini iç içe sarılmış vaziyette mi olmalı içleri boşmu olmalı? ayrıca RFC1 denen bobin yerine 5 tane seri 1R/5watt taş direnci paralel bağlayarak elde etsem olurmu? kusura bakma biraz ingilizce özürlüyüm emin olmak istiyorum.

asenkron

Alıntı yapılan: pro-TR - 18 Temmuz 2012, 22:48:47
humhum ustam vermiş olduğunuz şemayı denemek istiyorum, sizden ricam bu anteni nasıl yapacağım konusunda biraz detaylı bilgi istiyorum. L1 bobini ve L2 bobinini kaçlık telden ve kaç tur olmalı, ve L1 ve L2 bobini iç içe sarılmış vaziyette mi olmalı içleri boşmu olmalı? ayrıca RFC1 denen bobin yerine 5 tane seri 1R/5watt taş direnci paralel bağlayarak elde etsem olurmu? kusura bakma biraz ingilizce özürlüyüm emin olmak istiyorum.
rfc  radyo frekans sok bobını demek.  ferıt nuveye sarılı 5-10 turluk bobın .
l1 l2 gelınce ana bobınıne feedbeak bobını oranı 10 bır gıbı   100 tura 10 tur gıbı.  tur enduktans sorucan onuda tasıyıcıya göre hesaplıycan.cıkıs sınyalın genlık modulasyonlu olacak.

humhum

Alıntı yapılan: pro-TR - 18 Temmuz 2012, 22:48:47

Merhaba Pro-Tr,  L1'i  bizim Pulse Dedektörlerde  kullandığımız  bobin olarak düşün,burada bunun farki dalganın yönlü ve yoğun  olarak gitmesidir. Denemeyi , Bobini tek başına kullanarak yada devre bu şekilde kalmak şartı ile yanına Rx bobini ilave ederek deneyebilirsin, gelelim turlara  L1= Bobin uzunluğu  67Cm , Bobin çapı 5Cm ,Kalın kabakağıt (mukavva,karton)  üzerine , 5 tane düğüm yada kesişme noktası olaçak şekilde 45 derece açı ile sarılacak, Bobin kalın sert bakırdan olacak ve emayeli olacak  tel çapı ise 12mm   veya 10mm(1Cm çaplı)  olacak gibi görünüyor(emin değilim).    RFC yerine  Beş Adet 0,22 Ohm  10W 'lık dirençleri  seri  bağlayabilirsin, yada (RFC kullanacaksan) kalın emayeli 0,75 yada 1mm  çaplı bakır teli 8mm çaplı kömür nüve üzerine 18 tur olarak sarabilirsin,  Devrede değişiklik yapılmış ve   R2  470k  yerine   15k takılacak ).
L2 geri dönüş (yeniden tetikleyici) bobinidir 176 tur olacak ,mukavva yada karton üzerine dış çapı 6.3Cm ,iç çapı ise 5.8Cm, Bobin uzunluğu  8 Cm boyunda  0.10mm  (ince)  telden 176 tur sarılacak.

pro-TR

@humhum usta ve @asekron ustam
değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
humhum usta vermiş olduğunuz pdf şemaya göre devreye pcb çizdim o devreden  farkı 555 timer ic yerine mcu kullandım amaç frekansı kontrol etmek için ve lcd ekledim.
vaktim olursa şemayı deneyeceğim bu hafta sonu, bugün akşam pcb yi basacaktım ama boğulma vakası ve ceset araması işi için gündüz epey yoruldum, yapasım gelmedi pcb yi, işin kötüsü ceset hala bulunamadı, nasip ramazana arazide girmek varmış nasipte  :(

Mustafa-

Ellerine sağlık Ustam süpersin...

ustam her bir güzel projeye başladığında senin arazi operasyon işleri
çıkıyor.

Nazar değiyor ustam sana

ALLAH c.c. kolaylıklar versin

hayırlı Ramazanlar

saygılarımla.

YAK

pro-TR

bakalım nasip pcb yi şemaya göre tekrar kontrol edip deneyecem, pdf deki şemada 555 in ürettiği frekans 1,2Khz civarında, taşıyıcı sinyal 204 khz, bakalım birde AM radyo bulup onunlada deneyeceğim. yalnız 0,1 mm lik teli nasıl bulucam onu bilmiyorum.

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Ellerinize sağlık güzel bir çalışma üzerinde duruyorsunuz. Konuyu zamansızlıktan çok takip edip katkıda bulunamadım ama kısaca okuduğumda kafamda bazı sorular oluştu. Öncesinde çoklu frekans uygulamaları görmüştüm gerçekten de frekansa göre metalin tepkisi farklı oluyor. Ve ben bu uygulamalı cihazın tepkilerini beğenmiştim. Şimdi gelelim sorulara. Öncelikle kullanılacak yöntem okuduğum kadarınca toprağı iletim hattı olarak kullanarak vlf mantığı ile bir sinyal iletimi yapmak. Bu durumda toprağın kötü bir iletim ortamı olması nedeni ile vlf lerde yaşanan mesafe problemleri hakkında bir çalışma yada düşüncesi olan var mı? Bir diğer durum ise değişik frekanslarda toprağın iletim hattı özelliklerinde meydana gelecek değişiklikten dolayı sabit metal sabit bobin değişken frekans uygulamalarında değişken sinyal zayıflamalarından dolayı yaşanabilme olasılığı olan problemlere karşı bir fikri yada çalışması olan var mı? Bu yazdıklarım bence sorun çıkarma olasılığı olan ve üzerinde kafa yorulması gereken olası problem kaynakları. Ama tekrardan yazmak istiyorum ben değişken frekans uygulamalı bir ürün gördüm ve beğenmiştim. Yani bu konunun üzerine düşülürse bence güzel sonuçlar alınabilir.

Saygılar
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

skorpio

Selami Ustam 0,1 lik tel kaç metre olacak bu konuda sana yardımcı olurum, hafta içi şehir dışına gidecem oradan temin ederim

pro-TR

Alıntı yapılan: skorpio - 20 Temmuz 2012, 21:34:41
Selami Ustam 0,1 lik tel kaç metre olacak bu konuda sana yardımcı olurum, hafta içi şehir dışına gidecem oradan temin ederim
skorpi usta şu sıralar bir ceset arama telaşındayım, yoğunluğum biterse projeye dönebilirim.0,10mm telden 176 tur deniyor. çok fazla olmaması gerek. 10 m tel fazla bile gelir die düşünüyorum

humhum

Arkadaşlar bu devreyle uğraşırken dikkat edilmesi gereken uyarılar var ,yazıda da verdiği gibi .
Cihaz çok güçlü manyetic dalgalar gönderdiğinden , ancak  işin ehlileri bu devre ile uğraşsın diyor. Dikkatinize !!

CAUTION !: This device uses specific scalar waves emission. These plans are not intended for the inexperienced

YAK

Herkese selamlar.Katkısı olan arkadaşlar sağolun.Bu arada karadağ sorduğun sorular çok mantıklı fakat onlarla daha sonra ilgileneceğim.bunun nedeni ortaya bir teori attık bunun önce ispatlanması lazım.Bu konuda boş durmadım çalışmalarımı sürdürdüm.gerekli ölçüm düzenini oluşturdum ve ölçüm yaptım.Teorimizin ana fikrini tekrar edelim:Yerin magnetik alanına göre hesaplanmış larmor frekansına göre her metalin kendi öz frekansı ile uyarılması sonucu daha net tepki alırız diye teorimizi oluşturduk.
   Fakat hesapladığımız larmor frekansları çok düşük olduğundan dolayı bir taşıyıcı ile göndermenin uygun olacağını düşünmüştüm.Bununla ilgili arkadaşlarımızın önerileri doğrultusunda 86Khz bir taşıyıcı oluşturup modüle ettim.[/url]
[/img]
   modülatör

YAK

resim ekleyeyim dedim fakat beceremedim galiba.Bir daha deneyeyim.

pro-TR

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious