Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

tgsl yardım

Başlatan azun, 22 Nisan 2012, 20:06:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

azun

Slm arkadaşlar tgsl yi yaptım fakat bir türlü 1 tl yi 10cm den fazla algılatamadım belki 20 çeşit bobin sardım ama sonuç hep hüsran.
problem nerde yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler şimdiden.
Linkback: tgsl yardım

pro-TR

problem bence bobinden kaynaklı osilaskopunuz yoksa ALLAH cc kolaylık versin işiniz zor...
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

değmenci

bilmeyene yardım etmek savaptır arkadaşlar belki dua edersin arkadaşım sana yardım etmeye çalışayım şimdi sen bana bobin ölçülerini bi yaz birde mh olarak

azun

kusura bakmayın ancak girebildim nete valla ustam aklına gelebilecek sitede yayınlanan bütün bobin ölçülerini denedim mesala folyosuz sarıyorum 6.5 mh deniyorum yok 7.5 sarıyorum yok consantrik başlık bile sardım 10 cm geçmedi 0.30 tel kullanıyorum 27 çapta dd yaptım olmadı 30 çapta dd yaptım olmadı tgsl3 yaptım yine aynı deliricem valla

pro-TR

azun usta sana ben yardımcı olayım, sana dediklerime uyarsan başlık sorunun çözülecek devre normale dönecek

pro-TR

adun usta şimdi dediklerimi adım adım uygula;
yalnız dediğim gibi eğer bu adım sonunda devreden bir ses gelmez veya algılama olmazsa kesinlikle problem analog devrenizden kaynaklıdır.
1. ADIM:
http://www.dorukanstore.com/10-lu-DIP-Switch,PR-8811.html

yukarıda ki sitede görüldüğü gibi 4 adet 8 veya 10 lu dip switch alacaksınız.
switchi bir delikli perkneasa veya switche direk belirli oranlarda condansatorleri şemada ki bağlayacaksınız. switchlerin her iki konumundan (A ve B) gibi iki uc çıkaracaksınız. amaç başlığın akort cond. değerlerini tam oturtmak için...

pro-TR

2.ADIM:
Tx bobini ve RX bobini ayrı ayrı olmak üzere endüktanslarını ölçeceksiniz. devrenizin çalışma frekansını belirleyeceksiniz. şimdi bir örnekle konuyu açalım.
diyelimki TX bobinimizi sardık ve endüktansı 5mH geldi, devremizde çalışma frekansı 16 KHz olduğu belirtilmekte, o zaman aşağıda ki linki açıp, programdan istenilen bilgileri gireceğiz.
http://www.pronine.ca/lcf.htm
söylediğim değerlere göre TX akort cond. değeri 19.78 nF çıktı, yani eğer ben tx de 16 khz lik bir sinüs üretmek istiyorsam bu değer veya yakın bir cond. (veya birkaç cond. ) takmam gerekiyor.
bunun için işin kolay yönü 1. adımda oluşturduğumuz condansator köprüsünü takıp, istenilen sinüsü üretmiş olacağız. eğer elinizde LCR metre varsa iş kolay istenilen sinüsün tam üretildiğini anlamak için örnekleme noktasında bu sinüs kareye çevrilir bu noktadan oluşturduğumuz frekansı ölçümleyebiliriz. bu noktaya kadar anlamadığınız yerler varsa sorun bildiğimiz kadarıyla her zaman yardımcı oluruz.
TX i ayarladıktan sonra aynı şekilde hesaplama ile RX i de akortlamak gerekiyor. burada dikkat edilmesi gereken konu şu, elinizdeki devreye göre doğru sinüsleri elde etmek, bunun için bu adımları tam yapmakta yarar var.

azun

çok teşekkürler pro-tr ustam dediklerini en kısa zamanda adım adım uygulayıp sonucu yazıcam doğal gaz işi yaptığım için bu aralar yoğunum hafta sonu yapmaya çalışıcam tekrar teşekkürler

değmenci

burada tx ve rx frekans larının ölçümünü ve aralarındaki farkı görmeleri bakımından yararlı olacağını düşündüğüm için bu videoyu yükledim 17,38khz ve 17,14khz olarak ölçüm yapılıyortabi buradaki faz farkı 24hz normalde 500hz olması gerekiyor benim bobin omajları birbirine çok yakın olduğundan böyle çıkıyor arkadaşlar kendi bobinlerini sararken omaja dikkat etmelidirler

değmenci

videoyu cep telefonu ile çektiğim için belki formatı değiştirmek gerekebilir

BigBang

Alıntı yapılan: değmenci - 27 Nisan 2012, 08:24:38
burada tx ve rx frekans larının ölçümünü ve aralarındaki farkı görmeleri bakımından yararlı olacağını düşündüğüm için bu videoyu yükledim 17,38khz ve 17,14khz olarak ölçüm yapılıyortabi buradaki faz farkı 24hz normalde 500hz olması gerekiyor benim bobin omajları birbirine çok yakın olduğundan böyle çıkıyor arkadaşlar kendi bobinlerini sararken omaja dikkat etmelidirler

Sn. Değmenci çoğunluğumuz tarafından bilinen bir yanlışı dile getirmişsiniz . Çünkü Faz farkının birimi Hz. değildir . Faz kayması sadece zaman'da görülen farktır . O yüzden birimi de nanosaniye , mikrosaniye gibi ifade edilir .

Frekans değişimlerinde oluşan faz farkının sebeplerinden biri de antenin direncinin D direncinin değişen frekansla birlikte değişmesi (empedans) dir . Doğru bilgiye sebep olduğunuz için size teşekkür ederim .Saygılar ...

BigBang

Alıntı yapılan: BigBang - 27 Nisan 2012, 09:12:35
Alıntı yapılan: değmenci - 27 Nisan 2012, 08:24:38

Sn. Değmenci çoğunluğumuz tarafından bilinen bir yanlışı dile getirmişsiniz . Çünkü Faz farkının birimi Hz. değildir . Faz kayması sadece zaman'da görülen farktır . O yüzden birimi de nanosaniye , mikrosaniye gibi ifade edilir .

Frekans değişimlerinde oluşan faz farkının sebeplerinden biri de antenin direncinin D direncinin değişen frekansla birlikte değişmesi (empedans) dir . Doğru bilgiye sebep olduğunuz için size teşekkür ederim .Saygılar ...

D direnci yazdığığm yerde DC direnci olacaktı .

elsidi

Merhaba
Doğrusu iki arada bir derede kaldım Hangisi doğru bilemiyorum, kafam karıştı
Bu bilgiye'de çok ihtiyacım var Benim ölçümlerimde TX frekansını ölçebiliyorum
ama RX frekansını ölçemiyorum Değmenci üstadımız RX frekansını ölçtüğünü gösteriyor
BigBang hocamda'da onu destekliyormu? Yaksa bu işte yanlış ifade'mi var anlıyamıyorum.
İki değerli üstatdan öğrenmek istiyorum RX'den ben niye frekans okuyamıyorum.
Saygılar

BigBang

Rx frekansını antenin her 2 ucu da takılı ise mutlaka ölçüm alırsınız .

asenkron

Alıntı yapılan: elsidi - 30 Nisan 2012, 16:25:49
Merhaba
ama RX frekansını ölçemiyorum Değmenci üstadımız RX frekansını ölçtüğünü gösteriyor
BigBang hocamda'da onu destekliyormu? Yaksa bu işte yanlış ifade'mi var anlıyamıyorum.
Saygılar
sınyal dusuktur dmm göstermıyordur.ılk op cıkısından bakabılırsın.

değmenci

Alıntı yapılan: asenkron - 30 Nisan 2012, 17:06:08
Merhaba
Saygılar
sınyal dusuktur dmm göstermıyordur.ılk op cıkısından bakabılırsın.

asenkron a bende katılıyorum zannedersem sinyal düşük olduğu için alamaya bilirsiniz bu arada akılıma şöel bişey takıldı lf353 ün 5 ve 6 numaralı ayaklarına ferit kömürnüveli bir bobin sarsak 8 - 10 turlu felan  akord yaparken daha tok ses alma açısından iyi olmazmı eğer ferit makinayı biraz kasar diyorsanız hava nüvelide olur bence bir denemekte fayda var akord kondansatörünü ayarlayamayan arkadaşlar için bence olabiilir ama bir denemek lazım acaba oluyormu

galaksi

Merhaba
Saygılar

Sil baştan......
arkadaşlar Rx frekansını ölçmek diye bir durum yok.
1- Önce devreyi kurunuz. Tx bobinini takınız. Tx frekansını ölçünüz. 14.5 kHz olmalıdır.
2- Tx bobinin sökünüz yerine Rx bobinini takınız. Tekrar frekansı ölçünüz. 13.95 khz ise tamamdır.
3- Tekrar bobinleri yerlerine takınız. Rx bobinine paralel olan 15 nf ile rezomansa girecektir. gerekirse 2nf - 4n7 paralel takınız.
4- bobinleri sıfırlayınız.

elsidi

Sn galagsi hocam
Ben anlamak istediğimi anlatamadım RX'in frekansını okumak benim için imkansız Değmenci hocam okuyormuş
BigBang üstadım çok akademik anlatmış, övüyormu?Yeriyormu? Anlıyamadım. Diplomatik bir cevap olsa gerek.
Lütfen beni yanlış anlamayın tüm samimiyetimle cevap arıyorum Her iki bobin kendi devrelerinde bağlı iken
RX'de frekans okuyamıyorum acaba benim frekansmetrem'mi yetersiz bunu öğrenmek istiyorum.Saygılarımla

asenkron

Alıntı yapılan: elsidi - 01 Mayıs 2012, 16:12:35
Sn galagsi hocam
Ben anlamak istediğimi anlatamadım RX'in frekansını okumak benim için imkansız Değmenci hocam okuyormuş
BigBang üstadım çok akademik anlatmış, övüyormu?Yeriyormu? Anlıyamadım. Diplomatik bir cevap olsa gerek.
Lütfen beni yanlış anlamayın tüm samimiyetimle cevap arıyorum Her iki bobin kendi devrelerinde bağlı iken
RX'de frekans okuyamıyorum acaba benim frekansmetrem'mi yetersiz bunu öğrenmek istiyorum.Saygılarımla
ölcü aletın vc9808 ıse  1v dusuk ve 10v fazla olursa ölçme sınırları dısında ,muhtemelen  dusuktur.

galaksi

TGSL yi anlama(MA)k..
Arkadaşların bütün sıkıntısı bundan kaynaklanıyor.

Devremizde Tx olarak adlandırılan bir vericimiz var. Bu devre C1 (220nF) , C2(22nF) ve Tx (6mH) bobinlerin belirlediği frekansta çalışmaktadır. En büyük kavram kargaşası burada olmaktadır. Tx(6mH) yazılması....
Tx yerine Ltx (6 mH) yazılması herşeyi düzeltecektir. Yani verici değil verici bobini ifadesi... 
Verici frekansı ise f = 1/karekök(L*( (C1+C2)/(C1*C2)) den hesaplanabilir.
devrede verilen 6mH bobin, 220nF + 22 nF kondansatörler ile bu yaklaşık 14,6 Khz dir.

Devreyi kurup çalıştırın bu frekansı rahatlıkla okuyabileceksiniz.

Gelelim alıcı Rx bölümüne....
Rx alıcı bobin demek değildir....
Lrx demek daha uygundur.
Devremizde Paralel bağlı LC rezonans devresi bulunmaktadır.
Maksimum kazanç için  f = 1/karekök(L*C) ile hesaplanan değerlerin kullanılması uygundur.
Devrede Lrx = 6,5 mH    C4 =10nF + C43 4,7 nF ile bu sağlanmaya çalışılmıştır.
hemen hesap makinesini elinize alıp hesaplayın..
YANLIŞ çıktı değil mi?
cevabınız EVET ise TGSL yi anlamamışsınız denektir ki bu yazıyı okuyorsunuz....
Hesapladığınız Rx rezonans değeri her zaman için yüksek olmalı ki devreniz iyi çalışsın.
RX 16,3 kHz kadar yüksek olabilir.

İşte bu fark 500 Hz ile 1500 Hz arasında olması devrenizin çalışması için yeterlidir.

ya da başka bir plakete LC osilatör devresi yapınız, Lrx bobinine paralel kondansatörler bağlayın,
istenilen frekansa geldiğinde bu kondansatörleri TGSL devresine LC alıcı devresine aktararak kullanınız..

iyi çalışmalar.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious