Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Ultrasonik metre

Başlatan Karadağ, 26 Ekim 2011, 10:50:16

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karadağ

Merhaba arkadaşlar,

Az önce elime bozuk bir park sensörü geçti ve bununla ultrasonik metre yapılabilir diye düşündüm. Ne dersiniz sizce iş görürmü?

Linkback: Ultrasonik metre
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

yanlızkurt

görmese bile sen gördürürsün. elinden kaçmaz gibi geliyor bana.  yanılıyormuyum ?

Karadağ

Eyvallah sağolasın yalnızkurt bakalım boş bir vakit bulabilirsem yapıp yayınlamayı düşünüyorum

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

YAK

Amarikalıların meşhur bir sözü var;    '' Aya gitme işini haftasonu çalışan amatörlere bıraksaydık insan oğlu hiç bir zaman uzaya gidemiyecekti''   Evet karadağ bu zaman varya, herkesin bulamadığı bir değer.Nice projeler sonra yaparım diye bekleyip unutulup gidiyor.İyi çalışmalar.

pro-TR

Alıntı yapılan: Profesör - 29 Ekim 2011, 23:13:14
   Amarikalıların meşhur bir sözü var;    '' Aya gitme işini haftasonu çalışan amatörlere bıraksaydık insan oğlu hiç bir zaman uzaya gidemiyecekti''   Evet karadağ bu zaman varya, herkesin bulamadığı bir değer.Nice projeler sonra yaparım diye bekleyip unutulup gidiyor.İyi çalışmalar.
yaşar abi doğru söze ne diyelim, insanın kafasında bin tilki ama vakit bulup hayaller gerçekleştiremiyoruz.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

Karadağ

Zamanın elimizdeki en değerli şeylerden biri olduğunu herseferinde anlıyoruz. Ama bu projeyi yapacağım;)

Karadağ

Park sensörlerinde kullanılan piezolar genelde 40kHz ile çalışıyor. Bulduğum dokümanlarda böyle yazıyor ve birçoğu 200V civarında gerilim ile tekilenebiliyormuş. Bu nedenle park sensörü gibi ultrasonic ürünlerde eğer su geçirmeme isteniyorsa birde yüksek voltaj için küçük bir trafo kullanıyor. Birkaç küçük dene yapma şansım oldu. Denemelerimde 3 metreye kadar osc üzerinde sinyal görebiliyorum. Analog devreyi tasarladıktan sonra buradan paylaşacağım.

Saygılar

yanlızkurt

merakla bekliyorum. aslında lazerli sıcaklık ölçen cihazlar var. lazeri sadece  ölçüm yapılan noktanın yerini görmek için kullanılıyor.
çalışma mantığını merak ediyorum. elimizde birtane vardı söküp baktım ama bize ekmek yok.
birde bu şekilde dinleme cihazları var. bir kaç şema inceledim ama tatmin edici bişey bulamadım.
daha önce inceledinizmi böyle birşey.

Karadağ

Merhaba Yalnızkurt,

Bildiğim kadarınca anlatmaya çalışayım. Öncelikle ısı ölçme sisteminde senin de dediğin gibi lazer sadece pointer olarak kullanılıyor. Isı ölçüm işlemi infrared olarak yapılıyor. Burda da temel mantık, her cisimin ısısına göre bir infrared ışıma yapması ve bu ışımanın dalga boyunun ölçülmesi şeklinde oluyor. Mesela normal sıcaklığındaki insan vücudu 10 mikrometre civarında ışıma yapar.  Bu sistem bir ürün için ilerki zamanlarda çalıştığım firmada bir tasarım yapacağım. Ozaman forum içinde basit bişey yapıp yayınlarım. Gelelim lazerle mesafe ölçümüne, burada da kullanılan sistemler mesafe ölçüm amacına göre değişiklik gösteriyor ama genelde daha kolay olduğu için gönderilen dalga ile alınan dalga üst üste bindirilerek faz farkından mesafe bulunur(Not:Burada bilinmesi gereken şey lazerin de bir elektromanyetik dalga yani saniyede belli miktarda titreşimden oluşuyor olmasıdır). Peki ozaman neden ultrasonik mesafe ölçümü var? tabiki ışığın ilerleyemediği yada yansıyamadığı cisimlerde ölçüm için. Mesela bir kayanın içinde boşluk olup olmadığını bir ultrasonik metre ile tesbit edebilirsiniz ve bu boşluğun kayanın neresinde olduğunu hatta hacminin ne olduğunu bile tesbit edebilirsiniz ;) Yada bir camın konumunu da.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious