Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

bigbang usta

Başlatan defineciii, 20 Ekim 2011, 20:55:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

defineciii

bıgbeng usta    bu    Geonics firmasının EM-34-3   inceledım   cıhaz kesınlıkle  vlf   ama dıger arastırmalarınız ne durumda    gpr cıhazı.......mikro dalga......yada  ses dalgalrı.....bilimsel   arastırma yapanlar   ve dıger arkadaslar          arastırmalarınız ne durumda  benımle  paylasmak ısteyen varmı     
Linkback: bigbang usta

Karadağ

Merhaba,

Şimdilerde gpr için bilgi ediniyorum. Beton altında canlı bulmak için tasarlanmış bir ürünün tasarımcısından zaman zaman buluşup bilgi alıyorum. Genel anlamda deyinecek olursak yüksek frekansda çalışılırken ilerlenen ortamın iletkenlik katsayısı çok önem taşıyor. Ve işin kötüsü su da metal gibi davranıyormuş. Yani ıslak zeminde bu ürünler iş görmüyor. Bu haftasonu sınavım olduğu için zaman ayırıp hesaplama kısmına geçemedim ama haftaya inşallah bazı hesaplamaları ile kullanılabilirliği hakkında edindiğim bilgileri paylaşacağım. Herkes bigilerini paylaşırsa yanlış bildiklerimizi dğzletir ve bilmediklerimizi öğreniriz. Bu konu üzerine ciddi olarak gitmeyi düşünüyorum.

Saygılarımla
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

BigBang

Sn. Definecii ,  sizin öncelikle bu yöntemlerden merak ettiğiniz veya hedefiniz (boşluk-metal vs.) doğrultusunda kullanılabilecekler üzerinden konuşmak daha güzel olabilir . Zira her konu kendi içinde bir derya ...  ;)

defineciii

Alıntı yapılan: BigBang - 21 Ekim 2011, 00:37:14
Sn. Definecii ,  sizin öncelikle bu yöntemlerden merak ettiğiniz veya hedefiniz (boşluk-metal vs.) doğrultusunda kullanılabilecekler üzerinden konuşmak daha güzel olabilir . Zira her konu kendi içinde bir derya ...  ;)

..bıgbang....ıııııusta   dort tane   onumuzde  sıstem  var    vlf..dalgalar....gpr..????.  micro dalga...ses dalgaları.........ve  ..   her sıstemın avantajı  bıze yapımına musade edebılecek olanı var    3d   ve yazılım   destegıde lazım olabılır   bunu dısardan  saglamak gerek...... zorlukları var  tabı  bunların gurup calısması arastırması halınde olması  bılgı   ıcın guzel olur    gpr   cıhazının  daha hala ne tur dalga  gonderdı  yada hangı gurup  sıstemde   dalga gonderdını  cozemedım    sıstemının  blok semasını ınceledım   bı sıteden
.....radar blok semasına benzıyor..son kısımda...analok sınyal dıjıtale cevrılıp goruntu  ısleme  yapılyr.....

BigBang

Bahsettiğiniz 4 sistemde de veriler depolanıp yazılımlar sonradan sayesinde görüntü oluştutuluyor .

Çeşitli VLF vericilerinin dalgalarını ( sinüs veya pulse) izlemişliğim var  :) Zor bir sistem değil . Ancak bilgisayarımdaki çeşitli yazılımlarla bunları anında takip etmiştim . Yani verileri depolayıp sonradan görüntü oluşturmayı hiç yapmadım . Yalnız bunun da 2 dezavantajı var . Birincisi bu istasyonların pek az'ı çalışmakla beraber her istenildiğinde aynı istasyonu aktif bulamayabiliyorsunuz . İkincisi de alıcı devrelerinde geniş bantlı filtre kullandığınızda gürültü seviyesinin de sinyallerle beraber yükseldiğini görüyorsunuz . Bunun için çok dar bantlı ve yüksek verimli bant geçiren filtreler kullanmak gerekiyor  ;)  Ülkemizin dört köşesinde herkes aynı istasyonları kullanamayacağı ve farklı frekanslara akort gerektiği için bunun "ortak bir proje" olarak yayınlamak çok faydalı olmayabilir . Malum dedektör yapımında bile tek frekans kullanıldığı halde halen akort probleminin sorun olduğu geçmiş projelerde de görünmektedir.

GPR konusunda ise sonradan yazlımla görüntüleme yapılabildiği gibi gerçek zamanlı görüntüleme imkanı da vardır . Piyasada satılan cihazlarda bunu görebiliyoruz . GPR cihazların büyük çoğunluğu PI dedektörler gibi PULSE dalgalar kullanırlar . Pulse dalgalar yüksek frekanslarda derinlik bilgisi ve hedefin dalga boyuna oranına göre de tespit ve yüksek çözünürlüğe imkan sağlarlar  ;) Bununla birlikte genelde Borehole ( delgi içine salınan ) radarlarda sinüs dalga kullanan GPR 'lar da vardır .

defineciii

Alıntı yapılan: BigBang - 23 Ekim 2011, 00:26:58
. İkincisi de alıcı devrelerinde geniş bantlı filtre kullandığınızda gürültü seviyesinin de sinyallerle beraber yükseldiğini görüyorsunuz . Bunun için çok dar bantlı ve yüksek verimli bant geçiren filtreler kullanmak gerekiyor  ;)  Ülkemizin dört köşesinde herkes aynı istasyonları kullanamayacağı ve farklı frekanslara akort gerektiği için bunun "ortak bir proje" olarak yayınlamak çok faydalı olmayabilir . Malum dedektör yapımında bile tek frekans kullanıldığı halde halen akort probleminin sorun olduğu geçmiş projelerde de görünmektedir.

radarlarda sinüs dalga kullanan GPR 'lar da vardır .

usta  bu  bant gecıren fıltre  konusu onemlı  ıyı degınmısın  kesınlıkle ıyı bır konu  ıse  yararmı  bılmem   pı   sıstemde  dalga kare oldu ıcın   suphelı fakat  vlf de sınus dalgada guzel ıse yarıcak   dar bant gecren  bpf  lerı denemek lazım ornek entegre

......https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:tVMLU8SSEVEJ:www.datasheetcatalog.org/datasheet/rohm/ba3830s.pdf+ba3830s&hl=en&pid=bl&srcid=ADGEESjN43nlt96dNWX_Og08shsC_39B2AUNnNHE6xuz-1xKCSwsLbnc_kcuU9JbZuuhBLwQjbTGhAVbOrFKCkhnK_Cfa24h68IZLcHy2P8W3NbfB1TPZoqXGT0NZwA4HHzsigt2ITC_&sig=AHIEtbTxcydVygo-Gy_NLMqCTBB_0CtuMg

bende bu aralar bunun uzerınde duruyorum...arastırmalarımdaaaa....cızım  programımda   otamatık    fıltre cızen programım  mevcut   guzel bısıy  ama kazanc ve   kondanstorlerın   degerlerı   cok ınce kusuratlı  cıkıyor  buda trımer kondanstorlerle   yapılır   fıltreler    bobın  condnstor    ve  entegre  opamplarla   yapılan olarak ıkıye ayrılıyor   calısmalarımda   bobınlıde yada   opamplı   fıltrede   keskınlın   yuksek olması  sayılarının artmasıyla  ıstenıllen frekansları gecırme   hassas ve  daha secıcı olmasını saglıyor    ozellıkle   bpf  fıltreler   onemlı  cunkı  sadece  ıstedınız  frekans  aralında gecırır  ve    cok dar  frekansta   yapılabılıyorrrr    butun    alıcı ve   hatta verıcı  lerde dahı   kullanılır   bu  fıltreler kullanılmasaydı   frekans trafıı   cok karısırdı   

ıyı calısmalar

BigBang

Kapasiteyi trimmerle ayarlamaktansa değerini sabit tutup dirençlerle (pot. gibi)  ince ayar yapmak daha çok tercih ediliyor  ;) Osilatörlerde genelde low-pass özellikli olsalar da twin-t gibi band pass olarak da tasarlanabiliyorlar . Kolay gelsin ...

Karadağ

Merhaba,

GPR ler ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Bu ürünlerle ile ciddi olarak ilgileniyorum ve bu işi matematiksel olarak yapmaya çalışıuyorum. Bu ürünlerde çalışma sistemi kaba olarak ultrasonik sistemin çalışma sistemine çok benzerlik gösteriyor. Yani önce bir sinyal gönderiliyor ve daha sonra bu sinyalin bir yüzeye çarpıp geri dönmesi bekleniyor. Geri dönen sinyalin gönderilen ile arasındaki zaman gecikmesine bakılarak mesafe, yansıyan sinyalin genliğine bakılarak da cisim ve ortam cinsi hakkında bilgi edinilmiş olunuyor. Fakat bu işlemler birkaç Ghz de gerçekleştirildiği için bu işi tek bir frekanta sinyal ile gerçekleştirmek istiyorsak yaklaşık 4-5 ghz bir denetleyici kullanmak gerekiyor. Bu durumu aşmak içinde farklı frekanslarda tarama şeklinde sinyal gönderim işlemleri yapılıyor burada sistem ultasonik sistemlerden çok vlf dedektörlere benzemeye başlıyor. Mesela 1 ghz den 5 ghz ye kadar 100 khz aralıklarla sinyal gönderiliyor. Gönderim sırasında da alınan sinyalin frekansı ile gönderilen sinyalin frekansı karşılaştırılarak nekadar gecikme olduğu tesbit ediliyor. Anlattığım ilk sistemde pı dedektörler gibi tek anten üzerinden hem gönderme hem dinleme yapılıyor, 2. sistemde ise bir anten sürekli gönderirken diğeri sürekli dinliyor. Bu konuyu iyice çözebilirsem hesaplamalı olarak anlatmayı ve bir ürün denemesi yapmayı planlıyorum.

Saygılarımla
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

defineciii

Alıntı yapılan: Karadağ - 24 Ekim 2011, 11:35:17
Merhaba,

GPR l vlf dedektörlere benzemeye başlıyor. Mesela 1 ghz den 5 ghz ye kadar 100 khz aralıklarla sinyal gönderiliyor. Gönderim sırasında da alınan sinyalin frekansı ile gönderilen sinyalin frekansı karşılaştırılarak nekadar gecikme olduğu tesbit ediliyor. Anlattığım ilk sistemde pı dedektörler gibi tek anten üzerinden hem gönderme hem dinleme yapılıyor, 2. sistemde ise bir anten sürekli gönderirken diğeri sürekli dinliyor. Bu konuyu iyice çözebilirsem hesaplamalı olarak anlatmayı ve bir ürün denemesi yapmayı planlıyorum.

Saygılarımla

merhaba karadag         

bu ıslerde  ugrasmak  zor gpr de1 ghz  5 ghz  demıssın de  bu kadar yuksek frekansta   osıloskopu  olan  burda  yoktur   kesın   bıde  bu kadar  yuksek frekansta  osıloskop  fıyatı yaklaasık  20.000  tl...... ;)   

gpr de tespıtlerın  guzelde usta radar  sıstemlerını ıcelerken dıkkatımı cektı   dogrusu  karmasık bır cok sıstemı ıncelıyorum  yanı  vlf...radar  sonar....ultrasonık...gpr  .alıcılar ,,,,, verıcıler.,,,,rezonans.,,...fıltreler...vs   :o..sonra zaten  ıster ıstemez  sende farkedecek sın  hepsının  sıstemı  yaklasık aynı   sınyal  gonderme  frekansı   gonderıldıkten sonra cısım uzerınden  yansıdında  frekansında  degısımler oluyor  bunları  karsılastırma  modulatorunde   bırlestırme yaparak.. cıkıs fıltresıyle  gorunebılcenı dusunuyorum   vlf  derın  ayrımlı yapmak mumkun ...tabı ıkı opamp  bı transıstole degıl   vlf  de voltaj  genlık  onemlı.....arastırmalarım   bu yıl sonuna kadar  suracek   .....

pro-TR

cevap yazmama nedenim her ne kadar türk olsamda konuya fransiz kalmam, ama sanmayın ki takip etmiyorum  ;D
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

defineciii

Alıntı yapılan: pro-TR - 24 Ekim 2011, 22:34:14
cevap yazmama nedenim her ne kadar türk olsamda konuya fransiz kalmam, ama sanmayın ki takip etmiyorum  ;D
selamı  abı   senınde tuzun bulunsun   ....  ......herkesın fıkrıne  ıhtıyac var burda    ...........kucuk  buyuk farketmez  akıl  akıldan ustundur abı    bende  33  yasındayım    bu ıslere  hevesle kapıldım   yapabılceklerımız sınırlıda olsa 

kolay gelsın   sabırla  calısanlara

asenkron

yüksek frekansta calışmak zevklıdır.nıye dersenız tum bıldıklerınız gecersızdır.her sey anten ve akort demektır.azıcık fazla lehım frekansı kaydırır.sıze bır akıl verıcı lnb bulun analog bırde alıcı bır recerver .sınyal yansımasına artık bakabılırsınız.elınde olanlar denesın. saygılarımla asenkron.

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious