Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

TeknolojiEkibi Pulse Dedektör

Başlatan Karadağ, 22 Haziran 2011, 22:57:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

Alıntı yapılan: mollax - 19 Aralık 2011, 00:03:19
ya arkadaşlar bir şey sorayım????
pi sistem bir cihaz mineralli ve mineralsiz toprakta negibi bir değişim oluyor pals eğrisinde deneyen varmı?

mineralsiz toprakta sinyalde hiç bir tepki yoktur. sönüm sinyali olduğu gibi kalır. mineralli toprakta mineralin yoğunluğuna göre sönüm süresi uzar. eğer minerali ayrımsız dedektörlerde elemeye çaılşan insanların neden mesafe kaybettiklerini anlarsın, söylemek istediklerimi anladın sa...
Linkback: Ynt: TeknolojiEkibi Pulse Dedektör
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

evet arkadaşlar bu dedektörle haftasonu yapmış olduğum ölçümlerde, sinyalden aldığım değerlerden 5' er adet örnek aşağıdadır. bu da bize değerli ve değersiz olarak sonucu aldırmamıza yetecektir. yalnız pals gönderimleri stabil olmadığından alınan ölçümler çok stabil değildi. Şuan pals gönderimlerini stabil hale getirmekle uğraşıyorum. sorunu teorik olarak çözdüm, pratik uygulama için biraz zaman lazım. zira bu işler bizde amatör olarak devam etmekte asıl işimiz farklı malum,
söylemek istediğim. bu ayrımı yaparız ama gümüş, çelik ve çok paslı demirde hatalı sonuçlar verir, zira daha önceki denemelerimde ben buna şahit oldum. yani şuan için sınırlarımız bu kadar işte size aldığım örnekler ile ilgili döküman.

pro-TR

ayrım için yapmamız gereken tabloya göre;
sistem boşta iken bu hesabı yaptırmak, yani alttaki metal yok adlı kısımda ki metal yok kısımında ki adc değeri ile sönüm süresine böldüğümüzde elimize 2,39 değeri var ve algılama yaptığında biz diyeceğiz ki bu 2,39 değerinden alınan değer büyükmü küçük mü?
büyükse değerli küçükse değersiz ondan sonra ilgili ledleri yakacaz hepsi bu

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 17 Aralık 2011, 17:55:10
Alıntı yapılan: huseyin05 - 16 Aralık 2011, 05:40:50
Selami hocam dedektör için video eklemeyi düşünmüyormusunuz? Bahadadır abi kartı size yollamıştı. Dedektörden ses sinyali alamadık. Yanlış anlamayın mücadele verdik ama ses duyamayınca moralim bozuldu biraz, sakın yanlış anlamayın hocam sadece en ufak bir gelişme olmayınca canım sıkıldı biraz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
s.a.
hüseyin05 usta devre son aşamadan bir önceki aşamada, yani test yazılımında algılama katı çalıştı sorun yok, şuan ayrım kanalı ile ilgili uğraşıyorum. Aslında karadağ ustam veya matematikten anlayan arkadaşlar bana yardımcı olsa çoktan çözerim ama kafam durdu arkadaşlar, bana bir formul geliştirin. sorun şu;
demir türü metallerde adc değerimde artış olurken sönüm süresi artışı bakır metallere göre daha fazla, yani kaba bir örnek verecek olursak;
demir algıladığında adc değeri 150 ADC , sönüm değeri 80 uS
bakır algıladığında adc değeri 150 ADC , sönüm değeri 60 uS
sistem boşta ikende adc değeri 140 ADC, sönüm süresi 55 uS
hadi bu 3 hareket noktasına göre değerli ve değersiz diye nasıl formuüze edeceğiz. mektepli arkadaşlar top sizde  ;D  ;D  ;D

Merhaba Selami usta,

Bitirmeye yaklaşmana çok sevindim. Ben daha kartı dizmeyi bitiremedim. Bu haftasonu yazılıma başlamayı planlıyordum ama dizmeyi yetiştiremedim. İnşallah hafta içi başlayabilirim.

Soruna gelince, burada eğim açısı bize metalin değerli olup olmadığı hakkında bilgi veriyor. Bunun için de geometride o açıyı bulma formulünü kullanabilirsin. Formül: arctanjant(adc/sönümlenme süresi). Bunu yazılımda nasıl yapacağım dersen, c de math kütüphanesinde fonksiyonu var muhtemelen senin kullandığın dilde de vardır. Eğer yoksa hesaplama için aşağıdaki linki kullanabilirsin.

http://www.rapidtables.com/calc/math/Arctan_Calculator.htm

Topa vurdum ama inşallah beğenmişsindir ;D ;D

insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 19 Aralık 2011, 09:01:01
evet arkadaşlar bu dedektörle haftasonu yapmış olduğum ölçümlerde, sinyalden aldığım değerlerden 5' er adet örnek aşağıdadır. bu da bize değerli ve değersiz olarak sonucu aldırmamıza yetecektir. yalnız pals gönderimleri stabil olmadığından alınan ölçümler çok stabil değildi. Şuan pals gönderimlerini stabil hale getirmekle uğraşıyorum. sorunu teorik olarak çözdüm, pratik uygulama için biraz zaman lazım. zira bu işler bizde amatör olarak devam etmekte asıl işimiz farklı malum,
söylemek istediğim. bu ayrımı yaparız ama gümüş, çelik ve çok paslı demirde hatalı sonuçlar verir, zira daha önceki denemelerimde ben buna şahit oldum. yani şuan için sınırlarımız bu kadar işte size aldığım örnekler ile ilgili döküman.

Selami usta ben yazarken sende yazıyormuşsun ;D

Verdiğin tablodaki bölme sonuçlarına arctan uyguladığında açıyı bulacaksın. Açı değerin metal cinsin olacak ;)

Saygılar

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

pro-TR

karadağ ustam ayrım ile ilgili sorunu çözdüm verdiğim tabloda son kısma paintte eklediğim bölme işleminde herşey çok net şöyle ki;
metal yokken 2,39 yani 2,39 x100 dediğimizde elimizde sabit bir değerimiz oluştu =239
demir gibi ferro metallerde bu değer 2,28 yani 2,28x100 =228
bakır gibi non-ferrolarda 2,7yani 2,7x100 =270
biz sonsuz döngüde program koşarken sürekli diyeceğiz ki (tabi bendeki PI nin başlık-sönüm ve analog kattaki bu 239 değerine göre)
sönüm değerine bak 239 dan büyük mü küçük mü?
küçükse demir türevidir 1. ledi yak
büyükse non-ferro ve türevidir 2. ledi yak
hatta burada 100 katsayısı eğer 10 olursa hassasiyet düşük oluyor, 100 oluncada çok hassas oluyor.

Karadağ

Alıntı yapılan: pro-TR - 19 Aralık 2011, 11:04:07
karadağ ustam ayrım ile ilgili sorunu çözdüm verdiğim tabloda son kısma paintte eklediğim bölme işleminde herşey çok net şöyle ki;
metal yokken 2,39 yani 2,39 x100 dediğimizde elimizde sabit bir değerimiz oluştu =239
demir gibi ferro metallerde bu değer 2,28 yani 2,28x100 =228
bakır gibi non-ferrolarda 2,7yani 2,7x100 =270
biz sonsuz döngüde program koşarken sürekli diyeceğiz ki (tabi bendeki PI nin başlık-sönüm ve analog kattaki bu 239 değerine göre)
sönüm değerine bak 239 dan büyük mü küçük mü?
küçükse demir türevidir 1. ledi yak
büyükse non-ferro ve türevidir 2. ledi yak
hatta burada 100 katsayısı eğer 10 olursa hassasiyet düşük oluyor, 100 oluncada çok hassas oluyor.

Selami usta problemi halletmene sevindim. Elindeki değere arctan. uygularsan değerlerin arası daha çok açılacaktır. Buda sana daha net işlem yapabilme olanağı sağlar. Tabii şu anki veriler de gayet yeterli diyorsan iş başka ozaman bidaha işlem yapmaya gerek yok.

Saygılar

pro-TR

USTAM devrede ki son durum şu;
şimdi pals ve örneklemeleri 1 ve 0 ile oluşturuyoruz. oluşturduğumuz bu pals zincirini ana döngüde bir kez verdikten sonra hesaplamalar, ses aktif etme, değerlerin lcd ye print edilmesi vs gibi diğer işlemleri yapıyoruz. bu işlemler uzun sürdüğünden dolayı, aldıracağımız gorund değeri anlık okunandan farklı çıkıyor buda devremizde stabiliteyi etkiliyor, mesela şu yukarıda ki tabloda verdiğim 5 er örnekte alınan sonuçlar stabil değil, buda sonucu etkiliyor. şimdi üzerinde çalıştığım algoritma da bir sayac ekleyip bu sayacı işlemcide kesme içinde saydırıyoruz. mesela ben şuan 500 e kadar saydırdım.
sayaç 1 de iken pals zincirini ve adc okutmalarını yaptım. sayac 30 a kadar sürdü. bir daha ki pals verme sayacım 101, 130 da pals zinciri bitiyor, bir sonraki palsi 201 de verdik 230 da pals bitti, bir sonraki ni 301 de verdim, 330 da bitti, bir sonrakini 401 de verdim 430 da bitti. elimdeki sayaca göre
lcd print, ses katif etme vb işleri de sayacın 30-99,131-199,231-299,331-399 ve 431 ile 499 arasına yerleştirip stabil bir frekans üretimi ile diğer işleride yapmam gerekiyor. ve ben bunları yapabilmek için şimdilik zamana ihtiyacım var.
gündüzleri işyerindeyim, geceleri de müsait oldukça bakabiliyorum. bakalım nasip ama biterse bu devre çok mükemmel olmayacak belki ama pı de en iyi ayrımı yapabilen ve ideal mesafede bir devremiz olacak (Tabi dediğim gibi ayrımda gümüşü karıştıracak ki yapabildiğimiz bu kadar, belki bir sonraki adımda bu karıştırmamayı da başarırız)

malatyali

pro tr abim sen buraya kadar getirmişsin ya bırak gümüşüde devreyi kullanan anlasın bu kadar emeğin geçmiş
elektronikten anlamıyorum ama bu sayfayı her gün okuyorum bahsi geçen bir çok şeyi anlamıyorum ama bu devre eminim çok güzel olacak
emeği geçen abilerime Allahtan zihin açıklığı ve başarılar dilerim 

bitkici şakir

inşaallah diyelim,hayır olsun selami ustam.ellerine sağlık....

pro-TR

s.a.
arkadaşlar test yazılımında işlerim bitti, birtek sesi aktif etmek kaldı. şimdi bu pcb şemanın layout çizimi hangisi ve nerede eklerseniz son değişiklikleri ve düzeltmeleri ekleyip, yazılıma son verebiliriz. devrenin ayarları ile ilgili bir led eklemeyide düşünüyorum. bu maksatla trimpotun birindeki ayarı led sayesinde yapabilelim. sizin düşünceleriniz nedir?

bahacan07

Selami ustam ellerine sağlık bendeki layout u msn den gönderiyorum gereken değişiklikleri yapınca sen pdf dosyasıyla siteye koyarsın .led fikri bence güzel .saygılarımla.

huseyin05

Selami hocam siteye enson eklediğiniz pcb çizim dosyası...

Karadağ

Selami usta ellerine sağlık,

Öncelikle şunu söylemek istitorum değerli değersiz ayrımında pi de gümüş herzaman değersiz çıkıyor zaten. Bence bu konuya çok takılma. Şu seviye çok iyi bir seviye. Bunun için seni tebrik ederim. Ancak, yazılım için algoritma oluşturma sistemini bilmemekle beraber asıl olması gereken zamanlama işlemlerini yani pulse oluşturma, örnekleme oluşturma, örnek alma, lcd yazma izni oluşturma, buton okuma izni olulşturma gibi işleri interrupt içinde gerçekleştirmektir. Ben ADC yi bile interrupt içinde yapıyorum. Ben de biryandan bu devre için C de kod yazdığım için bu kısımları tamamladım. Eğer senin için faydası olacaksa ekleyebilirim. Hiç değilse register ayarlarına buradan bakabilirsin. Belki zaman kazandırır. Emeklerin için teşekkür ederim.

Saygılar

huseyin05

Karadağ hocam bizlerde bakmak isteriz vereceğiniz kodlara uygun görürseniz tabiki? Saygılar..

bitkici şakir

arkdaşlar bu projenin pcb ve elemanlarında bir değişiklik oldumu ?.ben Sprint layout 5.0 indirdiğim halde lay dosyalarını açamıyorum,kendim diptirace kullanıyorum.eğer pcb değişti ise değişiklikleri buradan paylaşmanızı rica ediyorum.lay dosyalarını nasıl açacağım yardımcı olursanız memnun olurum,şimdiden teşekkür ederim.

bahacan07

Sayın Karadağ hocam devreyi yaptınız sanırım ama yazılım bitmedi galiba...topu yine Selami hocaya attınız galiba ama hocam elindeki 4-5 projeden baş kaldıramıyor sanırım.o zaman top yine size geldi.hadi hocam şu yazılımla ilgili biraz projeye zaman ayırabilseniz inanın cok sevineceğiz.
   Çok güzel başladı hepimiz heyacanlandık güzel bişeyler çıkacak diye ,ama hocalarımızın hepsi daha yoğun işlere yönelince herkesin hevesi kursağında kaldı... Hocam  şu C ile yazmaya başladığınız program ne aşamada ,Selami hocam protonda tıkanıklıklar yaşadığını yazmıştı hadihocam biraz bizlere ön ayak olun hiç olmazsa C yi biraz , enazından başlangıçında sizinle tanımaya düşünmeye ve öğrenmeye başlayalım.bakın hüseyin hocam da bende öğrenmek isterim bizimlede paylaşırmısınız diyor... ama sizden tık yok ...N e olur heyacanımızı mazur görün.sevgi ve saygılarımızla..

Karadağ

Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle böyle bir izlenim oluştuğu için özür dilerim. Evimi geçen hafta taşımak zorunda kaldım yeni evde internet yok. İşyerinde de projelerle ilgili doküman yok oyüzden birkaç gündür yazamıyorum. Lütfen siz de beni maruz görün. Sanırım bugün yada yarın internetim bağlanmış olur. Bağlandığında açık kaynak olarak yazılıma buradan devam ederiz. Ben biryere kadar getirdim. Devamını da hep beraber ilerletiriz. Sizden sadece internetim bağlanana kadar 1-2 gün müsade rica ediyorum. Umarım bir yanlış anlaşılma olmamıştır. Beni anlayışla karşılarsanız sevinirim.

Saygılar

Karadağ

Ayrıca bir konuda da fikirlerinize ihtiyacım var. Ses için delta pulsedeki gibi frkansı azdan çoğa giden bir sistemmi yapmak daha iyi olur. Yoksa vlflerde olduğu gibi sabit bir ses sinyalimi yapsak daha iyi olur? Eğer sabit olursa sesin frekansının değiştirerek sesli ayrım şık görünebilir. Ama ben karar veremedim. Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim.

Saygılarımla

dimboz

S.a arkadaşlar karadağ ustam bence sesin net olması yükselerek olmasından çok daha iyi ve ses vlflerdeki gibi olunca mirallerin etkisini biraz daha az hissedebiliriz sanki ekrandaki barlar sayesinde sesteki yükselme gibi takipbini yapabiliyoruz zaten bence aynı şeyin ses içinde olmasına gerek yok diye düşünmüyorum ben saygılar.
!!__Nefis üç köşeli dikendir, ne türlü koysan batar.__!!

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious