Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

PD3200 çok kararlı çalışıyor

Başlatan elektronikci, 17 Mart 2011, 19:43:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

elektronikci

Arkadaşlar pd3200 yaptım kısmen bread board üzerinde fakat bobini ayarlayamadım. eğer 1mm bakır tel - 18 tur - 38cm başlık yapıldığında değersiz metal algılamasında sorun yok ama metalden gelen yansımanın  ilk bir kaç yüz mikrosaniyesinin hareket etmesi mümkün değil , bu noktalarda değerli metaller için olan kısım.
Bu eğriye osilaskopla bakabiliyoruz. bu ilk birkaçyüz mikro saniye yaklaşık 4 volt civarında sonra eğri 0 a doğru eğilmeye başlıyor. elektrik iletim özelliği düşük metaller 300-500 mikrosaniyede eğrideki hareketini görmek mümkün. bu sebepten herkesin pd3200 kopyası değersiz metalleri algılayabiliyor.

Orjinal cihazda , LF357 yanındaki ve bobinle alakalı olan dirençler  farklı olmalı veya bobin başlığın direncinin daha yüksek olması gerekli.
Farklı kesitteki teller ile başlık yapılabiliyor ama tek parayı söylendiği gibi 35cm den algılamıyor.
Tecrübesi olan arkadaşlar ve yaptıkları bobin hakkında bilgi verebilirler mi acaba ?
Linkback: PD3200 çok kararlı çalışıyor

elektronikci

arkadaşlar pd3200 ile ilgilenen yok mu ?

pro-TR

Alıntı yapılan: elektronikci - 18 Mart 2011, 14:18:18
arkadaşlar pd3200 ile ilgilenen yok mu ?

çorum PI şemasını incelerseniz dp3200 ün bir değişik versiyonunu görmüş olursunuz
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

YILDIRAY

elektronikçi pd3200 şemasını yayınlayabilirmisin vardı daha önce bilgisayar çöktü

ali kaptan

çorum pı ile pd3200 arasındaki benzerlıkler nelerdir,sn pro-tr?

kawizen

slm ustalar
pd3200  demo  değilmi

...SİNYALCİ...

ARKADAŞLAR BEN PD3200'Ü 1 YIL ÖNCE YAPMIŞTIM HEXİ DEMO.ORJİNAL HEXİ BULAMAMIŞTIM MAKİNA HALEN BENDE SAYGILAR.
...DÜŞMANIN ATTIĞI TAŞTAN , DOSTUN ATTIĞI GÜL AĞIR GELİR BANA...

elektronikci

SİNYALCİ hocam ve arkadaşlar, pd3200 demo programını denedim - simule ettim çalışması oldukça basit, kendim bir devre kurguladım her.gi bir titreme olmaksızın net okuma yapılabiliyor, henüz şemasını çizmedim ama kısmen pd3200 gibi kendime göre bir kaç malzeme eksik-fazla.
Problemim şu, yukarıda belirttiğim gibi orjinal bobin yaptığımda ilk değerli metallerin okunacağı kısım 700 civarı ADC ile okunuyor, yani çok dik, esnemez durumda , buda bobinden yüksek akım geçtiğinden bu tepe noktası oluşuyor.
Okuma ile ilk mikrosaniyeler 700 den başlayıp 0 a kadar düşüyor ama normal metal algılama noktası oluşması için 200-400 ADC değerinde olmalı ki metal algılandığında yükselebilsin. sonuç olarak ilk bir kaç yüzmikrosaniye veya devrenizin tasarımına göre birkaç mikrosaniye değerli yani elektrik iletkenliği yüksek metaller için. burada bir hareket oluşmazsa değerli metalleri hiç algılayamayız.
Aslında bu problemi aşmak mümkün , 470 ohm değerini yükseltirsek eğri kısmen daha yumuşak oluyor. Fakat hassasiyeti kaybediyoruz.

SİNYALCİ arkadaş , sizin bobin yukarıda bahsettiğim değerlere sahip yani orjinal ise sizin devrede eğer okuyabiliyorsanız, ilk okumanın değeri kaç acaba (0. mikrosaniye 1. mikrosaniye ve diğerleri )?

elektronikci

çorum pi devre şemasını inceledim, karma bir devre pi dedektörlerdeki şemaların hepsinden inceleme-esinlenme, deltapulse benzeri diyebilirim, Lm398 neden kullanılır anlamıyorum.
5534 den sonra tl062 yükseltilmesi ile eğri zaman zaman çılgın değerlere ulaşabilir, dengesiz bir okuma oluşturabilir. daha önce benzer uygulamalar yapmıştım.

pd 3200 ve bu dedektör farklı IRF kullanıyor P ve N kanal, benzer olan nedir acaba ?

...SİNYALCİ...

pro-TR

Alıntı yapılan: elektronikci - 19 Mart 2011, 23:09:03
çorum pi devre şemasını inceledim, karma bir devre pi dedektörlerdeki şemaların hepsinden inceleme-esinlenme, deltapulse benzeri diyebilirim, Lm398 neden kullanılır anlamıyorum.
5534 den sonra tl062 yükseltilmesi ile eğri zaman zaman çılgın değerlere ulaşabilir, dengesiz bir okuma oluşturabilir. daha önce benzer uygulamalar yapmıştım.

pd 3200 ve bu dedektör farklı IRF kullanıyor P ve N kanal, benzer olan nedir acaba ?
benzemesi mantık olarak kastedmiştim, 398 kullandım amaç şu iç yapısını incelerseniz aslında LF398N in iç yapısı bir opamp var başlangıçta opamp çıkışında bir 4066-BF245-J112 türevi örnekleme kısmı ve devamında bir opamp daha var, çalışma mantığıda LF398 in girişine uygulanan sinyal 8. pinde yapılan örnekleme süresi kadar 6. pinde cond. dolup boşalana kadar direnc üzerinden aldığı akımı akıtmak, benim amacıma gelince iç yapısındaki opamp ve jfet anahtarlamalar sayesinde bir nevi combine bir entegre ve devrede yer kazanılacağı düşüncesidir.

TL062 ile yapılan kısma gelince NE5534 çıkışı negatif bir çıkıştır. 062 grubundan çıktığımda sinyalimin V ı 0v tur, yani TL062 nin girişine uygulana sinyalin genliği ne olursa olsun çıkış daima 0V u verir. bende biliyorum ki bu kısım bir miktar okuma hassasiyetimi kaybetmiştir. ancak arazide kullanımda özellikle mineralli yapılarda devreme gelecek mineral etkiyi minimize etmişti.r

bir öncekimesajınızda anladığım okuduğu ADC değeri 700 ADC, benimde zaman zaman başvurduğum uygulama tekniklerinden birisidir. hatta bunu clone PI devresinde de yaparlar bilirsiniz ki PI sistemlerde herbaşlıkta kullanım imkanı vardır. ve takılan başlığa göre oluşan sinyaller farklılık göstermektedir. işye yazılımcılar bu tür sorunu aşmak için makina ilk açılışta sinayli tarama yapar, ve kayıt ettiği bir ADC değerini yakalayana kadar örnekleme penceresi sinyal üzerinde kayar ve kayıtlı ADC noktasına geldiğinde o örnekleme süresini kaydederek o başlıkta adc okutulacak ve örnekleme yapılacak kısım kullanılır.

DP3200 hiç yapmadım çalışanını da görmedim eğer ayrımı bir sinyal üzerinden farkı noktalardan adc ölçümü alarak yapıyorsa şaşması çok olası, ben devremde özellikle ÇORUM-PI 2 de ayrımı analog olarak yaptırdım.

eSASEN BÜTÜN pı LERN MANTIĞI AYNIDIR, FARKLI OPAMPLAR KULLANILABİLİR, FARKLI ÖRNEKLMEME SİSTEMLERİ KULLNILABİLİR. KİMİ lf398 KULLANIR  KİMİ j112-bf245 KULLANABİLİR KİMİSİDE CD4066-ADG444 KULLANABİLİR AMA HEPSİNİN MANTIĞI AYNI aynı sinyalden 20-50uS arası bir sinyali örnekleyip, belirli bir miktarda büyüttükten sonra adc okutmak değil mi?

elektronikci

sürekli farklı noktaların (rastgele) okunmasıyla çalışan bir dedektör düşünülemez tabiki ama pd3200 orjinalin de sabit noktalardaki değerleri okuyarak metal algılaması yaptırıyor diye düşünüyorum.

LF398 daha önce test ettim fakat düzgün bir çıkış eğrisi olan devreler için çok gerekli değil bence. LF398 çıkışı beslediğiniz değere göre de yükseltmede yapıyor sanıyorum çünkü girişe uygulanan eğri hareketi çıkışda daha yüksek değerler göstermişti.

Okunan ADC değerinin ilk mikrosaniyelerde 700 gibi olmasını pd3200 orjinal yani internette bulduğumuz devre çizimi ile de denedim benzer değerleri gösteriyor demo programın değerli metal sinyali vermesi pek mümkün görünmüyor. Ancak kendi yaptığım 0,75mm kalınlığındaki bobin teli ile daha esnek değerler gösteren bir başlık yapabildim.
PD3200 icad eden şahsın neden "manuel pdf" dosyasında bu kadar yüksek akım çeken bir bobini tarif etmesi anlamlı gelmiyor.

...SİNYALCİ...

ARKADAŞLAR VİDEO BENİM YAPTIGIM PD3200 HEX DEMO OLUNCA POWER2 YE GEÇMİYOR VE ALTINI GÖRMÜYOR.KOLAY GELSİN SAYGILARIMLA.

elektronikci

Arkadaşlar bu cihazın LF357 çıkış eğrisi eklediğim resimlerden hangisine benziyor ? acaba ben mi hata yapıyorum , çıkış eğrisini bir şekle sokmak için.

http://img41.imageshack.us/i/30973153.jpg/

http://img689.imageshack.us/i/58729073.jpg/

pro-TR

Alıntı Yaphttp://img689.imageshack.us/i/58729073.jpg/

s.a.
yine sazanlık edeyim  ;D bu yani 2 nolu sinyal 357 nin çıkışında ki doğru sinyaldir.

elektronikci

siz bu cihazdan yaptınız mı ?
yaptıysanız , bobin teli için 1mm mi kullandınız ?

erolunall

Merhaba  Ustalar 

Elinde  pd3200  yapmış  olan  varsa  ful  hexi  orbit  yükledim  dedi  bunu  attı geoteche  ekte  ful  hex  var  doğrumu  bir  yükleyip  test  edebilen  olursa
sonucu  yazarsa  çok  iyi  olur .
Saygılarımla
   Erol

kara1453

erolunall

adam  burdaki  hexi  full diye   koymuş  kusura  bakmayın  ful  değil  gibi
http://web.archive.org/web/20060711021641/http://www.pulsediscriminator.com/index_files/demosoft.htm

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious