Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

PCB tasarım ilkeleri

Başlatan pro-TR, 15 Mart 2011, 12:04:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pro-TR

s.a.
arkadaşlar şu sıralar yaptığım devrede oluşan EMC ve EMI parazitleri ile sorunlar yaşamaktayım. bilindiği üzere yeni şemalar oluşturmaktayız, oluşturduğumuz şemaları uygulayabilmek için PCB çizimleri yapmaktayız. Ancak uygulama esnasında gerek devremizde ki smps, vco vb hatlardan gelen parazitleri kesmekte zorluklarla karşılaşmaktayız. işte bu tür olumsuzlukları yaşamamak için oluşturulacak PCB kartlarında nelere dikkat etmeliyiz. ne tür parazitlerde ne tür filtreler kullanmalıyız. bununla ilgili elinde bilgi veya döküman olan arkadaşların bilgi paylaşımlarını bekliyorum.
bu konu ile ilgili ilk döküman benden
Linkback: PCB tasarım ilkeleri
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

leo usta proyu indirdim ama çalışmıyor
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

BigBang

Teşekkürler Selami , özellikle VLF ve LF dalgalarla uğraşanlar için düşündürücü nitelikte bir belge imiş   :) Akım yollarının rasgele seçilemeyeceğini gayet açık söylemiş . Konunun çok daha rahat anlaşılması için LRC etkilerini devre içi hesaplamalarıyla düşünmek de güzel bir başlangıç olabilir  ;) Ama gerçekten de zor bir konu bu  ::)

qolleksiyoncu

syn. pro-TR ustam
Bahsetmiş oldugun sıkıntıyı yaptıgım birçok pic li devrede yaşadım özellikle yüksek hızlı osilator kullanılan devrelerde aynı devreyi deneme kartında çalıştırmama ragmen baskıdevresini cıkarınca çalışmıyordu defalarca yenisini yapıyordum gene olmuyordu baglantılarda devre elemanlarında degerlerde yerleşimde hiçbir sıkıntı olmamasına ragmen çalışmıyordu çıldırmamak mumkun degil deneme  yanılmayla edindigim tecrübelerle cözüyorum artık sorunu
1 devre yolları kalınlıkları stabil olacak
2 birbirine paralel yollar arası olabildigince geniş olacak
3 imkan varsa iki devre yolu arasında topraklama yapılabilecek sekilde bir devre yolu daha olacak
4 plaket iki yüzlü bakırdan olup bir yüzü hiç eritilmeden kalacak ( bu uygulamada komple bakır kaplı taraftaki deliklerin çevresindeki bakırı kısa devreleri engelleme açısından kazımak ve boya vernik tarzı bişeyle kaplamak gerekiyor birde topraklama yapılması gerekiyor eger ikitaraflı  bakır yoksa devre eritildikten sora yapışkan aliminyum folyo kaplamasıda uygulana bilir  gene yalıtım ve topraklama yapılacak bu dedigim olay malzemenin yerleştigi taraf için
5 devre yollarının oldugu tarafa araya yalıtkan ve üzerine iletken levha koyarak  ben bunu kalın elişi kagıtlarının bir yüzünü yapışkan aliminyum  folyo kaplayıp uyguluyorum

benim bildigim tedbirler bunlar aslında hepsi ekranlama tekniginden başka birşeydegil ama inanılmaz yararlılar dısardan gelen parazitlere dışarıya yayılan parazitlere en önemlisi devrenin kendi içindeki parazitlerine karşı cok faydasını gördüm
umarım işinize yarar

başarılar
CEHALET MUTLULUKTUR...

Teknoloji13

Bu konu hakkında benim düşüncem (teçrübedir) yapacağınız devreyi iyi analiz etmeli ve tecrübelerinizi pcb ye yansıtmalısınızdır.
Doğru yazdım diye kızma!

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious