Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

VLF dedektör tasarımı

Başlatan Karadağ, 12 Aralık 2010, 00:57:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Karadağ

Arkadaşlar vlf bir dedektör tasarlayı düşünüyorum. Bunu da her adımını burada tartışarak ve hesaplayarak yapmayı düşünüyorum. Aranızda vlf dedektörlerle ilgileneler varsa herkesin katılımını ve yardımını bekliyorum. Bu projeyi tamladıktan sonra da yine beraber PIM-1 in ayrımlısını yapmayı planlıyorum. Tabii bunların tümünü açık kaynak olarak yapmak istiyorum. Katılımlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.
Linkback: VLF dedektör tasarımı
insanlar sizi eskisi gibi kullanmadıklarında değiştiğinizi söylerler...

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

Kamburlar ülkesinde sırtı düze sakat denir.

pro-TR

Alıntı yapılan: Karadağ - 12 Aralık 2010, 00:57:56
Arkadaşlar vlf bir dedektör tasarlayı düşünüyorum. Bunu da her adımını burada tartışarak ve hesaplayarak yapmayı düşünüyorum. Aranızda vlf dedektörlerle ilgileneler varsa herkesin katılımını ve yardımını bekliyorum. Bu projeyi tamladıktan sonra da yine beraber PIM-1 in ayrımlısını yapmayı planlıyorum. Tabii bunların tümünü açık kaynak olarak yapmak istiyorum. Katılımlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum.

s.a.
vlf için birşey diyemem ama usta PI için ben burdayım  ;)
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

mollax

Alıntı yapılan: Karadağ - 12 Aralık 2010, 00:57:56
önce bir blok şema yayınlayın ona göre birşeyler yaparız

Karadağ

Çizmiş olduğum yada baz aldığım bir şema yok tümünü burada adım adım oluşturumayı düşünüyorum. İlk olarak "tam olarak" çalışma sistemini anlamaya çalışıyorum. Hepimizin bildiği temel bilgiler var mesela ayrım için faz kaymasına bakıldığı, sinyal seviyesi için genliğe bakıldığı gibi.
İşe en baştan başlayacak olursak bobin olarak tercihi dd bobinmi yoksa konsantrik bobinmi olacak buna karar vermeliyiz. Bu sistemde sağ el kuralına göre verici bobinde oluşan manyetik alan çizgilerinin alıcı bobine girdiği oranda çıkması gerekiyor. Zaten bu nedenle alıcı bobin ve verici bobin iç içe girmiş oluyor. Buna bağlı olarak konsantrik bobin seçersek kalibrasyonu zor olabilir. Ayrıca konsantrik bobinin verici bobini dışında olması gerektiğinden dolayı manyetik alan çizgilerinin dağılımı daha geniş oluyor ve bu çizgilere maruz kalan alan daha geniş oluyor buda ayrımı olumsuz etkileyebilir diye düşünüyorum. Bu nedenlerden dolayı dd bobin seçmeyi düşünüyorum.

Eğer bir aptala laf anlatmaya çalışırsan dışarıdan bakanlar iki aptalın sohbet ettiğini sanırlar.

BigBang

Üstad benim de kendime özgü bir devre yapmışlığım yok . Sanki öncelikle verici ile başlamak daha mantıklı geliyor bana . Herkesin kendince düşünceleri olacaktır ancak vericiden indüklenecek akıma ve osilatör tipine ( tek frekans-çoklu frekans vs.) karar vermekle başlanabilir mi acaba ?

Alıcı devre şekline karar vermek , gain'ini ve hassasiyetini de vericinin indüklediği akıma göre hesaplamak filan oldukça teferruatlı işler gibi  ??? Şimdiden Allah kolaylık versin ... Her şekilde bu konunun en yakın takipçilerinden birisi olacağım  kesin :)

Karadağ

Benimde planım önce vericiden başlamak ama vericinin hesaplamaları bobine göre göre yapılacağından dolayı ilk olarak bobin seçmeliyiz diye düşündüm. Daha sonra her adımı hesaplayarak, modül olarak çalıştırarak ilerlemeyi düşünüyorum. Bu arada bahsi geçmişken en az 3 farklı frekans kullanmamız gerekli diye düşünüyorum. Bununla beraber sinyali kare formdamı yoksa sinüs formdamı uygulasak daha doğru olur buna tam karar vermiş değilim. Bu nedenlerle mikrodenetleyiciden kontrol edeceğim bir osilatör araştırmaya da başladım. Bu konuda da tavsiyelerinizi bekliyorum.

BigBang

Alıntı yapılan: Karadağ - 12 Aralık 2010, 21:54:04
Benimde planım önce vericiden başlamak ama vericinin hesaplamaları bobine göre göre yapılacağından dolayı ilk olarak bobin seçmeliyiz diye düşündüm. Daha sonra her adımı hesaplayarak, modül olarak çalıştırarak ilerlemeyi düşünüyorum. Bu arada bahsi geçmişken en az 3 farklı frekans kullanmamız gerekli diye düşünüyorum. Bununla beraber sinyali kare formdamı yoksa sinüs formdamı uygulasak daha doğru olur buna tam karar vermiş değilim. Bu nedenlerle mikrodenetleyiciden kontrol edeceğim bir osilatör araştırmaya da başladım. Bu konuda da tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öncelikle anteni düşünme sebebinizi şimdi daha iyi anladım.Bu konuda konsantrik antenleri ( TX - RX - RX (bucking) şeklinde ) daha çok seviyorum doğrusu . Çünkü DD tipi antenler gibi vericide daha çok osilatör tipi seçeneğine izin veriyor . Bir de 2 alıcı anten ile seri indüksiyon olmasına rağmen  sıfır voltaj ve sadece sekonder voltaja olan duyarlılıklarının istenildiği şekilde ayarlanabilmesi de güzel gibi.Tabi DD antenlerden farklı olarak 3 anteni 1 anten olarak tasarlarken en ufak bir mesafe değişimi ile işleri berbat etmek de çok kolay olabilir.

Dalga şekli konusunda ise gerek mikro denetleyicili gerekse analog (osiloskopta karşılaştırma izleme) olsun şahsen kare dalganın her türlü karşılaştırmada daha avantajlı olduğunu düşünüyorum .

mollax

asel38

s.a.
arkadaşlar ben tgsl nin bu videosunu izledikten sonra (vlf-diğer adıyla-ib)  mi (pi) mi sorusuna cevabım netleşti
27cm caplı DD bobinle adam 55-60cm den tek parayı aldırıyor bu şu demek oluyorki en sert zeminde yarı yarıya mesafe kaybetse bile
bu capta bir bobinle pi dedektorle bu mesafeye zaten ancak erişebiliriz ve ayrım konusunda pi vlfnin eline su dokemez
formet formda bir video da muhterem ayırdımda demirim içinde altını test ediyor izleyin fikirlerinizi bekliyorum
ilki bu

ikinci bu

YAKAMOZ

asel gercekten vıdeo guzel bu ayırım bızım yapmıs oldugumuz tgs de yok ozellıkle demır yogunlugunun ıcınde altını gormuyo yanı ...

İspanyol

merhaba arkadaslar  bu konu gercekten cok önemli bir konu ilk önce  wlf cihazlarda analog  her zaman mıkroişlemciden daha derin oldugunu bılıyorum cihazda önemli olan ilk önce stabil olması özel bir kablo secimi olması lazım ara kablo kullanmamız sart  konsantirik bobın dd bobıne göre az daha derin ama sıfırlamak sorun onuda ve en kucuk bir seyde  hayali sinyal verir diye dusunuyorum en guzel dd baslık olması bence stabil olmasını baya yardımcı olur bence frekans secmeliyiz düsük frekans 5 khz gibi bir seviye tek parada 40 toprak altı olması lazım 1 tl  tgs gibi eleme potu eklemek lazım pinpoenter gibi özelliklerde arti özellik olur güzel bir  sema üzerinde cok degişiklık veya  güzel sema cize bılecek kısı varsa  baya ilerleme olur kolay gelsın herkese ıyı forumlar

ercan

Ben şu ilk linkteki videoyu açtığımda,adam parayı salladıkça,dedektör sesi yerine koyun melemesi sesi duyuyorum.koyun sesi sanıyorum videoya gırgır olsun diye eklenmiş :)
Ayrıca havadaki mesafe ile topraktaki mesafe kıyaslaması için şunu söyleyebilirim;bir dostumuz,ufak çaplı dedektör imalatı yapan bir şahsa giderek,bu kişinin yaptığı dedektörün tek parayı 70-80 cm den tesbit ettiğini hayretle görüyor ve bu cihazdan hemen almak istiyor fakat kendisine birkaç ay sonraya gün veriliyor.
Kendisine havada 1 metreden 2 metreden dahi algılasa toprakta test etmeden kesinlikle almamasını tavsiye ettim.Ve arkadaş bu havada 80 cm den alan cihazı toprakta test ediyor ve 30 cmden zar zor aldığını görerek vaz geçiyor..

ercan

Alıntı yapılan: YAKAMOZ - 13 Aralık 2010, 01:01:45
asel gercekten vıdeo guzel bu ayırım bızım yapmıs oldugumuz tgs de yok ozellıkle demır yogunlugunun ıcınde altını gormuyo yanı ...

X1 güzel cihazdır, tesoro temellidir,modifiyelidir...TGS'ninde ELDORADO'nunda recovery speed'i bundan aşağı değildir..yeterki tx-rx bobinleri iyi akort edilsin.

asel38

s.a
ercan kardeş vlf dedektorler içinde en öğdükleri gmaxx2 işyerine geldi test ettim havada 30 cm yi gecmiyordu ve hassasiyeti açamıyordum hiç susmuyordu ama buna ragmen hala getiren arkadaşlar arazide daha stabil ve derin oldugu konusunda bayaa iddialıydılar
ama şu bir gerçekki elektiriksel alan bayağı yoğundu işyerinde. onun yapısı hangi bildimiz dedektor temellidir aceba bilgin varmı

ercan

Alıntı yapılan: asel38 - 13 Aralık 2010, 22:42:28
s.a
ercan kardeş vlf dedektorler içinde en öğdükleri gmaxx2 işyerine geldi test ettim havada 30 cm yi gecmiyordu ve hassasiyeti açamıyordum hiç susmuyordu ama buna ragmen hala getiren arkadaşlar arazide daha stabil ve derin oldugu konusunda bayaa iddialıydılar
ama şu bir gerçekki elektiriksel alan bayağı yoğundu işyerinde. onun yapısı hangi bildimiz dedektor temellidir aceba bilgin varmı

Gmaxx dedektör,fransız  XP firmasının üretimi olup kopya değildir..Bu cihazı kapalı alanda bende test etmiş hiç hoşlanmamıştım,fakat arazide kullananlardan memun olduklarını duyuyorum...

pro-TR

s.a.
ya ercan abi şu VLF ye artık girelim değil mi? hiç deneyimimiz olmadı. acaba kıvırabilirmiyiz?

BigBang

Sn. Karadağ Üstad ,

Aşağıya eklediğim sinüs dalga üretim tekniklerindeki tablo verici için duyduğunuz kararsızlıkta belki bir parça etkili olabilir .  Elinizde bu belge var ise umarım diğer arkadaşların işine yarar  ??? Ben de yaklaşık 10 watt gücündeki verici için kristalli bir osilatörün frekansını bölerek kare dalga üretmeyi düşünüyorum . Yalnız tek dezavantajım kristal osilatörlerle frekans çeşitliliği çok zor . İhtiyacım olan frekans aralığı ise 1 - 48 KHz. aralığı olduğu için aynı osilatör üzerinde kondansatör ve kristal değişimini switch ile yapabilmenin yollarını aramaktayım  ::) O yüzden burada özellikle verici üzerinde sizler ve diğer arkadaşların fikirlerini hassasiyetle okuyacağım .

İnşallah bu konu hepimiz için ders niteliğinde bir konu olur ve mükemmel bir VLF dedektör ortaya çıkar  :) Kolay gelsin ...

pro-TR

s.a.
işlemci PIC serisi olacaksa eğer ben 1-2 direnç ve cond. ile işlemciden sinüs sinyali veren devre vardı işimize yararsa ekleyeyim.

Karadağ

İlgi gösteren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Ve konu hakkında bilgisi olan tüm arkadaşlarında bilgilerini paylamları konusunda rica ediyorum. Şimdilik kare dalga kulanmayı planlıyorum. Sebebine gelecek olursak üretim kolaylığı diyebilirim. Sİnüs ile kare uygulamanın arasında çok fark olacağını düşünmüyorum. Fakat her halukarda en az 3 farklı frekans kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca bobinden geçecek olan gerilimin genliği ve akımının dedektörün verimine etkisi üzerine bilgi toplamaya çalışıyorum. Bu konuda bilgisi olanlar varsa yada doküman varsa paylaşırsanız sevinirim.

pro-TR

s.a.
karadağ ustam şu vlf için sabırsızlanıyorum doğrusu, şu sizin devre ile kırayım istiyorum VLF nin bacağını. PI yeterince sıktı, bakalım VLF de bişeyler öğrenebileceğiz mi?

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious