Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Delta Genel Sorun

Başlatan aspik, 03 Ekim 2010, 13:44:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aspik

Okadar çok dedektör şeması olmasına rağmen şuana kadar yapıp uyguladığım hatta sattığım en iyi cihaz şuanda deltadır , donanım haberden buyana takip ettiğim her sitede yayınlanan dedektörler hep hüsrana uğrattı yurt dışından malzeme getirterek Miner'i bile yapmıştık ama demo yazılım diye hiç uğraşmadık üstünde , neyse gelelim deltaya ;
Bu cihazları en gelişmişi vede en eskisi olan snifer xr7 vede sniffer xr71dir vede bunun muciti eric fosterdir bucihazların içine ulaşan inceleyen arkadaşlar cihazın çift taaflı plakete vede kapalı kutunun içinde polyestere batırılmış bir devrenin daha olduğunu görmüşlerdir .... Bunun amacı ise malzemelerin harmonik dağımlımlarından biribirilerinden etkilenmesidir , fakat frekansımız yüksek değil yani bugibi sıkıntının söz konusu bile olamıyacağını düşünenlere hatırlatmak isterim bobinli devrelerde mutlaka ama mutlaka bugibi parazitleri yok edemessiniz !!!! Buyüzden çift taraflı deltanın çizimi geoteckte kt315 denilen kişiye ayittir sonrada burada çoğu kişi deltanın kolay olması için tek taraflısını çizdi herkesinde kolay yapabileceiği bir kit haline geldi çalışmasına gelince hava testi v.s. bobin uygulamaları ile herkes kendi çapında güzel bir alet yaptığına inandı ama bu olay gene cihazın stabil vede kararlı çalışmasına sebep olamadı !!!! Budevrenin tek taraflı plaketle çalıştırılıpta çok güzel bir sonuç aldım diyen yada her toprakta kullandım diyen olamaz yani bugibi sonu aşmak için cihazın çift taraflı vede üst tarafının komple şase olması gerekir kesinlikle vede kesinlikle en ufak bir parazit vede sorun kalmayacaktır vede daha stabil olacaktır gerçekten birisi çizssin yayınlasın herkes görecek vede nasıl bir cihaz yaptığına kimse inanamıyacak ama buçift taraflı devrenin yapımı üst tarafla vede altarafın birleşmesi için padlarin delik içi kaplaması olması gerekir ....

Linkback: Delta Genel Sorun

pro-TR

Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

pro-TR

evet aspik usta, söylediklerine katılıyorum. beni üzen kısım bu siteye müdavim olan ustalar kendince bişeyler biliyorlar, ANCAK; hiç kimse bir bütünü oluşturamıyor. onun için ısrarla beraber bişeyler yapmak için çağrıda bulunuyorum. zira karşılaştığın sorunları aşmak bazen sıkıcı olabiliyor. ve ne yazık ki tekrar tekrar amerikayı keşfetmek zorunda kalıyoruz. bu siteye 4 yıldır takılıyorum, herkesin hedefi iyi bir cihaz yapıp satmak, ama ayrıntıyı atlıyoruz. herkes herşeyi bilemez.

Ve senin son dediğin tekniği yani çift yüzlü ve alıcı katı GND ile kaplama örneğini aşağıya veriyorum. vaktiyle çizmiştim bu devreyi ama gerşekleştirmek nasip olmadı. devrenin neye ait olduğunu sormana gerek yok zira sen bunu biliyorsun  ;D
[/quote]
yazım gözükmüyor mu

mustafa_ozcan

mollax

Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ekim 2010, 20:34:38
evet aspik usta, söylediklerine katılıyorum. beni üzen kısım bu siteye müdavim olan ustalar kendince bişeyler biliyorlar, ANCAK; hiç kimse bir bütünü oluşturamıyor. onun için ısrarla beraber bişeyler yapmak için çağrıda bulunuyorum. zira karşılaştığın sorunları aşmak bazen sıkıcı olabiliyor. ve ne yazık ki tekrar tekrar amerikayı keşfetmek zorunda kalıyoruz. bu siteye 4 yıldır takılıyorum, herkesin hedefi iyi bir cihaz yapıp satmak, ama ayrıntıyı atlıyoruz. herkes herşeyi bilemez.

Ve senin son dediğin tekniği yani çift yüzlü ve alıcı katı GND ile kaplama örneğini aşağıya veriyorum. vaktiyle çizmiştim bu devreyi ama gerşekleştirmek nasip olmadı. devrenin neye ait olduğunu sormana gerek yok zira sen bunu biliyorsun  ;D
yazım gözükmüyor mu
[/quote]
pro-tr yazdığın mesaj gözükmüyo

pro-TR

Ve senin son dediğin tekniği yani çift yüzlü ve alıcı katı GND ile kaplama örneğini aşağıya veriyorum. vaktiyle çizmiştim bu devreyi ama gerşekleştirmek nasip olmadı. devrenin neye ait olduğunu sormana gerek yok zira sen bunu biliyorsun   

yazım gözükmüyor mu
[/quote]
belki 3-4 kez mesaj yazdım ama gözükmüyor sanırım
[/URL]

[/img]

mollax

Alıntı yapılan: pro-TR - 03 Ekim 2010, 20:47:24

Ve senin son dediğin tekniği yani çift yüzlü ve alıcı katı GND ile kaplama örneğini aşağıya veriyorum. vaktiyle çizmiştim bu devreyi ama gerşekleştirmek nasip olmadı. devrenin neye ait olduğunu sormana gerek yok zira sen bunu biliyorsun   

yazım gözükmüyor mu
belki 3-4 kez mesaj yazdım ama gözükmüyor sanırım
[/URL]

[/img]

[/quote]
pro-tr mesajına eklediğin resimden dolayı olabilir bu sorun,benim başıma gelmişti bir defa

pro-TR

yazım gözükmüyor mu
http://img541.imageshack.us/img541/6724/pcbr.jpg
  [/img]

[IMG]http://img541.imageshack.us/img541/6724/pcbr.jpg[/img]

Uploaded with ImageShack.us

Uykusuz

Arkadaşlar başlık açılmadığı zaman sorunun kısa zamanda çözülebilmesi için arka arkaya mesaj göndermek yerine durumu yöneticilere bildirin. Forumdan kaynaklanan bir sorun bu. Mesajları silinen arkadaşlar kusura bakmasınlar.

aspik

Benn 3-4 yıll boyunca uğraştım dedektörlerle vede deltada bunu keşfettim tek taraflı pcbyi kimse yapmasın boşyere

BigBang

Ah bir de şu PI cihazlarda farklı ve daha yüksek hassasiyetli alıcı anten veya antenler yapılabilseydi  ::)

Benim genel olarak Delta'da merak ettiğim bu parazitin nereden kaynaklandığıdır . Vericinin devreye etkisi mi , yoksa çevresel sinyallerin devrenin torağına ulaşabilmesi mi  ??? Ama arazide yaptığım bir testi paylaşmak isterim . Arazide Delta ve Pulse Star'ı beraber çalıştırdım . 100 Hz. de çalışan Delta'yı 610 Hz. de çalışan Pulse Star'ın parazitleri fena öttürmüştü . Ama yine aynı mesafeden (10 m. gibi) frekansı yüksek olduğu halde Pulse Star'ın hiç etkilenmediğini gördüm . Buradan da ya cihazın ekranlamasının çok iyi olduğu ya da alıcısının çok dar bir bandta olduğunu fikirleri kafamda oluşmuştu . Sizdeki tecrübeleri de okumaktan zevk duyuyorum . Konuyla ilgili her tür fikirleri merakla takip ediyorum , kolay gelsin ...

pro-TR

s.a.
deltada ki parazitin kaynağı çok çeşitli sebeblerin bileşkesinden oluşmaktadır. kanımca en çok parazit kaynağı, alıcı antenin algılama kaabiliyetinin zayıf olması ve bu zayıflığa rağmen opamplara kazanç olarak yüklenme olduğu kanaatindeyim. zira o kadar yapılmış ve video çekilmiş delta gördük sitede, hepsi başlık sabit metal hareketli, tam tersi uygulamalarda başlığı hareket ettirdiğimizde ötmenin kesilememesi olarak görüyoruz.

BigBang

Alıntı yapılan: pro-TR - 04 Ekim 2010, 00:34:36
s.a.
deltada ki parazitin kaynağı çok çeşitli sebeblerin bileşkesinden oluşmaktadır. kanımca en çok parazit kaynağı, alıcı antenin algılama kaabiliyetinin zayıf olması ve bu zayıflığa rağmen opamplara kazanç olarak yüklenme olduğu kanaatindeyim. zira o kadar yapılmış ve video çekilmiş delta gördük sitede, hepsi başlık sabit metal hareketli, tam tersi uygulamalarda başlığı hareket ettirdiğimizde ötmenin kesilememesi olarak görüyoruz.

Üstad bahsettiğiniz sorun tüm PI cihazların ortak sorunu gibi geliyor bana . Zira jeofizik cihazların TDEM olanlarını definecilerin PI cihazlarıyla karşılaştırdığımızda vericinin alıcı olarak da kullanılması çok sakıncalı gibi görünüyor . Alıcı-verici mantığında zaten bir terslik var . Örneğin vericinin momentinin yüksek olması için akımın yüksek , sarım sayısının az , verici anten alanının yüksek ve DC anten direncinin düşük olması gerekiyor . Alıcıda ise Dc direnç mümkün olduğunca ( termal noise için ) düşük , sarım sayısının yüksek , alıcı anten alanının yine yüksek olması gerekiyor . Frekans bazında baktığımızda vericide max. güç düşük frekans ile elde edilirken alıcı da max. hassasiyet yüksek frekans ile elde edilebiliyor . Bu doğrultuda sadece spir sayısı bile bize tersliği göstermeye yetiyor.

Dediğiniz gibi bakır kütlesi veya sarım sayısı az olan alıcının gain'i yüksek tutulmak zorunda kalınca da cihaz her türlü gürültüye de yükseltiyor .

pro-TR

peki usta çözüm için neler yapabiliriz?
vlf sistemler gibi alıcı ve verici bobinlerini ayırdığımızda mesafeye katkısının olmadığı aşikardır. son zamanlarda PI-IB türü cihaz yapan arkadaşlarımız var, ama bu tarz yapan arkadaşlar daha çok ayrım için bu tekniği kullanmakta olduğunu düşünüyorum. gecen senelerde taylan ustamın yardımlarıyla deltada alıcı ve verici bobini ayırmıştım, ama alıcı ve verici bobinin endüktansını ve direncini aynı tutmuştum, fayda olarak sadece makina daha stabil ve gereksiz parazitik ötmeleri KISMEN azaltmıştım.
alıcı anten teknikleri olarak önerisi olan varmı?

aspik

Üst tarafı komple şase yapmak lazım başka yolu yok

pro-TR

Alıntı yapılan: BigBang - 04 Ekim 2010, 02:46:57

Üstad bahsettiğiniz sorun tüm PI cihazların ortak sorunu gibi geliyor bana . Zira jeofizik cihazların TDEM olanlarını definecilerin PI cihazlarıyla karşılaştırdığımızda vericinin alıcı olarak da kullanılması çok sakıncalı gibi görünüyor . Alıcı-verici mantığında zaten bir terslik var . Örneğin vericinin momentinin yüksek olması için akımın yüksek , sarım sayısının az , verici anten alanının yüksek ve DC anten direncinin düşük olması gerekiyor . Alıcıda ise Dc direnç mümkün olduğunca ( termal noise için ) düşük , sarım sayısının yüksek , alıcı anten alanının yine yüksek olması gerekiyor . Frekans bazında baktığımızda vericide max. güç düşük frekans ile elde edilirken alıcı da max. hassasiyet yüksek frekans ile elde edilebiliyor . Bu doğrultuda sadece spir sayısı bile bize tersliği göstermeye yetiyor.

Dediğiniz gibi bakır kütlesi veya sarım sayısı az olan alıcının gain'i yüksek tutulmak zorunda kalınca da cihaz her türlü gürültüye de yükseltiyor .

bigbang usta aşağıda ki sitede bahsettiğiniz teknikler sanırım bunlar
http://www.geophysics.co.uk/mets1.html

alemdar

selami
sana bir çift lafım var sadece şunu diyeceğim çok ayıp etmişsin, sana güvenen insanları mahcup etimişsin.

pro-TR

Alıntı yapılan: alemdar - 04 Ekim 2010, 09:48:51
selami
sana bir çift lafım var sadece şunu diyeceğim çok ayıp etmişsin, sana güvenen insanları mahcup etimişsin.

alemdar usta; hayvan boğazından, insan dilinden bağlıdır. ben sözümden dönmem ve birileri ile özel demişsem aramızda kalmıştır. kimsenin projesini kimseye vermem, vermedim de...
inşaALLAH yanlış anlaşılmadır.
saygılarımla...

BigBang

Alıntı yapılan: pro-TR - 04 Ekim 2010, 09:29:11
peki usta çözüm için neler yapabiliriz?
vlf sistemler gibi alıcı ve verici bobinlerini ayırdığımızda mesafeye katkısının olmadığı aşikardır. son zamanlarda PI-IB türü cihaz yapan arkadaşlarımız var, ama bu tarz yapan arkadaşlar daha çok ayrım için bu tekniği kullanmakta olduğunu düşünüyorum. gecen senelerde taylan ustamın yardımlarıyla deltada alıcı ve verici bobini ayırmıştım, ama alıcı ve verici bobinin endüktansını ve direncini aynı tutmuştum, fayda olarak sadece makina daha stabil ve gereksiz parazitik ötmeleri KISMEN azaltmıştım.
alıcı anten teknikleri olarak önerisi olan varmı?

Verdiğiniz linkteki tekerlekli olan Geonics firmasının EM61 modeline benziyor . Bu anten kofigürasyonunun da yetersiz olduğunu düşünüyorum .Mesela o tarz cihazlarda alıcı anteni vericiden ayrıdır . Yani aynı düzlemde 2 verici 1 alıcı veya 1 verici 2 alıcı anten vardır.Bunlarda bir tanesinin çift olması alıcının vericiden gelen birincil dalgaların yokedilip ikincil ( topraktan gelen) sinyallerin dinlenmesi sağlanmıştır . Bunu da 2 tane aynı olan antenlerin ( alıcı veya verici)  aynı sarım sayısında ve ters polarlamasıyla başarmışlardır . Bundan başka konsantrik ve ayrık anten konfigürasyonlarıyla da çeşitli cihazlara denk geldim . Geleneksel PI anlayışının dışına çıkıldığında çok güzel sonuçlar alınacağına eminim . Çünkü yurtdışında sığ araştırmalar ( yaklaşık 6-8 m. ye kadar)  için yapılan cihazların Deltayla çok yakın güçlerde olduğunu söyleyebilirim . Adamlar sırf anten yerleşimleri ile çok işler başarıyorlar . Buna bir de devrenin kalitesi ve sorunsuz topraklaması filan da olunca başarının tahmin edildiğinden çok daha yukarılarda olacağı açıktır.

Bir de TDEM yöntemine farklı yaklaşımlar için helikopter veya uçaklarda kullanılan cihazların antenlerini de incelemekte büyük fayda var .

Pulse Dalgalarla ayırım Sinüs dalgalara göre daha az olduğu için PI cihazlara çok ilgi duymuyorum ancak ayrıyeten indüksiyon balanslı 3D alıcı yapılıp voltaj sönümlenmesini ölçmek hedefin hangi lokasyonda (dik-yatay) durduğunun önemini ortadan kaldıracaktır . Her halukarda sinyaller geniş yüzeyde oluşan eddy akımlarını algılayacaktır . Kolay gelsin ...

pro-TR

bigBagn usta; ben anlama özürlüyüm. acaba elinizde bu antenlerle ilgili bilgi, döküman vs varmıdır? vlf ile pı sistemi karşılaştırmak istemiyorum, ama pı sistemlerin derin aramalara daha müsait olduğunu düşünüyorum. benbim görüşüme göre mevcut (bizim yaptıklarımız) pı sistem dedektörler 1960 lı yılların arabası gibi, eksikleri çok, hantal ve kaba bir ölçümleri var. Geleneksel pı sistem anlayışını yıkalım, buyurun tezi olan varsa atsın ortaya, tartışalım, deneyelim. 
şuan için en büyük sorunum yabancı dil özürlü olmam zira araşatırma yaparken ulaşabileceğim dökümanlar genellikle  ingilizce ve bazen bir konuyu araştırırken daha başlangıçta google amcaya doğru sözcüğü bulup yazana kadar epey tırmalıyorum.  ;D

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious