Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Magnetometter

Başlatan PROF37, 29 Ocak 2009, 10:39:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

PROF37

ARKADAŞLAR MAGNETOMETTER İLE UĞRAŞAN VARMI.
Linkback: Magnetometter

BigBang

Alıntı yapılan: PROF37 - 29 Ocak 2009, 10:39:47

Açıkçası bunu ben de çok merak ediyorum.Ama hassas bir voltmetre ve elle sarılan bir hall probu ile manyetometre yapılabildiğini okumuştum.Yalnız voltmetre ile prob arasına 2 direnç ve 2 kondansatör ile bir devre ilave edilmişti.

beyazkuvvet

bu alet ne işe yarar görevi nedir_?

BigBang

Alıntı yapılan: beyazkuvvet - 29 Ocak 2009, 12:27:00
bu alet ne işe yarar görevi nedir_?

Manyetik alan ölçümleri içindir.Boşluk veya mıknatıslanma özelliği fazla olan metalleri (demir,kobalt,nikel) kolay bulurlar.Hatta insan yapımı pişmiş kilden yapılan heykel , çanak çömlek gibi eşyalar da bu cihazla bulunur.Ama boşluk için mükemmel bir cihazdır.Yalnız hassasiyeti çok önemli.

BigBang

Alıntı yapılan: BigBang - 29 Ocak 2009, 12:10:25
Alıntı yapılan: PROF37 - 29 Ocak 2009, 10:39:47

Açıkçası bunu ben de çok merak ediyorum.Ama hassas bir voltmetre ve elle sarılan bir hall probu ile manyetometre yapılabildiğini okumuştum.Yalnız voltmetre ile prob arasına 2 direnç ve 2 kondansatör ile bir devre ilave edilmişti.

Herkesten özür dilerim.Bahsettiğim devrede direnç yok.2 adet 1N4148 diod , 1 adet 100 pF ve 1 adet de 47 nF lik kondansatör mevcut.Voltmetrede okunan değer 1/4 ile çarpılıp Gauss değeri bulunuyor.Özetle hassas bir voltmetre ile çok düşük seviyedeki elektromanyetik alanlar da ölçülebiliyor.

Yalnız Flux-gate manyetometresi de benzer mantıkta ve 2 adet yanyana ve kutupları ters mıknatısta sarılmış telden akım geçirilerek bunların da üzerinde sarılmış olan sekonder sarımdaki voltaj farkı değerlendiriliyor.Devreleri internette var.Oldukça da hassas ölçümler yapılabilir.

humhum

Bu siteye resim upload edemiyorummmmmm?!!!!!!! neden????????????????????????????????

hundai

bigbang  kardeş resimleri bir koysan bir görsek neye benziyor mümkünmü

BigBang

Ben denedim , gayet güzel çalışıyor.Ancak DC Voltajı daha belirgin değişiyor.Ben de sebebini merak ediyorum.Linki ekliyorum  ??? .Bu devreye şarj pompası deniliyormuş.Sanki Kondansatörler değiştirilip x10 hassasiyet yapılabilir gibi geliyor.Ancak formülünü bilmiyorum  :( Saygılar...

http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Testgear/mgausmeter.htm

okantex

hocam sen bunu birebir mi yaptın.
yoksa probe yerine bobin mi yaptın
kuzey guney yonlu   selonoid bobin ile beraber kullanmayi bir dener misin
yada selonoid bobin sar ,  bir ucun zaten gelis belli ,eger ucunuda  - proba baglayıver.
selonoidi yere paralel tut ve 360 derece eline temas ettirmedeb ceviriver ,bu arada olcu aletinde  neler gozlemliyecen bakalım.

saygılar

pro-TR

s.a.
diyelimki bu prob ve hassas voltmetre ile ölçüm yapabildik ve doğru değerde ölçü yaptığımızı da varsayarsak;
elimizdeki bu değerler neyin göstergesi olacak yani velev ki bu objenin varlığını nasıl bileceğiz?
ayrıca; mesela 10x10 m lik bi alanda ölçüm yaptık diyelim. var olduğunu bulduğumuz objenin bu alanın neresinde  olduğunu nasıl ölçümleyeceğiz? sonuçta elimizdeki bi değer var.
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar pylaşabilirlermi?
eğer ki göstergede alanın grafiği çizilmiş olsa yer tesbiti yapılabilirdi.
ilginiz için teşekkür ederim.
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

okantex

yerin manyetik alanının olculecegini dusunursek
toprak altındaki  yapının cinsine gore iki farkli etkiyi yuzeyde olusturur.
1.  manyetik alan cizgisayisi artar , olcu aleltinde okunan deger yukselir.   ===   demektirki manyetik alanı iten bir yapı asagida var
olası nedenler   , duvar yapısı ,canak comlek ,  bosluk , manyetik alanını iten metaller  altın gumus  ..vs
2. manyetik alanın azalması  ,olculendegerin normalin altina dusmesi===   demir  , krom  ..gibi  metal varligini gosterir ..

bunun icin kullanılıp kulllanılamayacagını ise 360 derecelik donme deney sonuclarına bakark soyleyebiliriz.
oncelikle kuzey guney dogrultusundaki solonoidin  gosterge sonucunu bilmek gerek.
olcumlerin acik alanda yapılması  onemle   gereklidir.

humhum

Passive Magnetometer turlar:250 ila 1000 arası    0.1 mm telden

Genelde yeraltındaki demir türü metallerin tespitinde kullanılıyormuş, cisimler büyük olursa yer manyetik çizgilerin kırılması daha çok olur dolaysıyla tespit'de kolay olur diyorlar

BigBang

Deneme imkanı buldunuz mu ? Pasif kelimesini anlayamadım , sonuçta 9V pil ile indüksiyon yapılmıyor mu  ???

okantex

manyotometreler pasiftir ,yani her.gi bir sinyal uretmezler ,
derenin ustunde bir koprudeki bir adam gibi dusun ,  akan suyun debisine bakar sadece.

dunyanın mireral yapsısından dolyı dunyayı metal gibi dusunursek  ,manyetik iletkenligi atmosfer yani havaya nazaran  fazladır.
yeraltındaki manyetik alan cizgisi yerustundekinden fazladir.
yeraltında bosluk  veya diamagnetik metal olması durumunda bu  cizgiler  o seyin etrafindan dolasmak zorunda kalirki buda yuersune cıkması demek.
bu durumda yeryuzndeki    akı mıktarı artarki   sende bunu devrede akımın artması olarak gorursun.

humhum

:-*  Evet devreyi yaptım ve devre çalışıyor , devre    commona göre 2x9v ile çalışıyor ayrıca bu devreden  daha detaylı çalışanı isteyen arkadaş varsa (Magnetometer) şema gönderebilirim.

VERON

humhum arkadaşım elindeki devreyede bir bakalım ben yapmak istiyorum böyle birşey  ama ne kadar kullanışlı olur denemek lagazım sağlıcakla kal

BigBang

Manyetometre için teşekkürler  :) Peki yerkürenin manyetik alanını mı yoksa elektromanyetik dalgaları mı ölçüyor ? Hassasiyeti takriben ne kadar ?

pro-TR

ben iyi bir proje olursa yapmak isterim. bana yardımcı olurmusunuz humum kardeş
Güzeli güzel yapan EDEBTİR,
Edeb güzeli sevmeye SEBEBTİR...

"Rufailer giyer pembe kırmızı
Tacının üstünde nurdan yıldızı
Evlatları tutar şişi ateşi, közü
Bülbül güle hayran ben de şeyhime"

Avci26

Arkadaşlar aşağıdaki linke proton manyotometre nin çalışmasının anlatıldığı inglilizce bir kaynak yükledim umarım biraz olsun yardımı dokunur, elimdeki manyotometre arşivinin tamamınıda kısa süre sonra yüklemeyi düşünüyorum...

Ayrıca yüklediğim dosyanın içinde pro-TR ninde sorusuna yanıtlar var.

http://rapidshare.com/files/196566552/marriner_300.pdf.html

humhum

Alıntı yapılan: BigBang - 10 Şubat 2009, 17:38:53
Manyetometre için teşekkürler  :) Peki yerkürenin manyetik alanını mı yoksa elektromanyetik dalgaları mı ölçüyor ? Hassasiyeti takriben ne kadar ?

EMK değil,   Yer kürenin  N-S manyetik çizgileri toprak altındaki metal cisimlerden etkilenerek kırılma yapar işte bu olayı Magnetometre ölçer . Saygılar...

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious