Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TARSOS Design by Emekli AMCA Arkadaşlık ve paylaşım projesi

Başlatan emekli AMCA, 26 Temmuz 2008, 16:13:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

bilal5787

bende 0.32mm lik bobin teli var. acaba bundan başlık yapmak için kaç spir ve başlık boyutları ne kadar olacak. bir bilen  varsa yardım edebilirmi bulamadım bir türlü.
Linkback: Ynt: TARSOS Design by Emekli AMCA Arkadaşlık ve paylaşım projesi

bilal5787

daha doğrusu bunları neye göre hesaplıyoruz??? yardıııım:))

tolgahan06

Alıntı yapılan: bilal5787 - 08 Kasım 2009, 14:03:16
bende 0.32mm lik bobin teli var. acaba bundan başlık yapmak için kaç spir ve başlık boyutları ne kadar olacak. bir bilen  varsa yardım edebilirmi bulamadım bir türlü.
Forumu tam okumaışsındır ondan bulamadın hepsi anlatılmış 0.32 olur sorun olmaz.konunun sayfaalrına bak nasıl kaç tur bilgiler var.
Eger insanlari, dusunduklerine inandirirsaniz, sizi severler. Gercekten dusundururseniz ise, sizden nefret ederler

tolgahan06

Arkadaşlar standar 18 cmlik bobin dışında tarsosta denenmiş ve daha farklı bir bobin denemesi yapan arkadaşlarımız varmı?Elektronik bilgim fazla yok ama başlığı mesela 18den yukarı 28 veya 33lük tx ve rx yapılabilirmi derinliği ve kararlılığı arttırmak için tx 12+136 sardım RX ise 156 tur rx yapışkan aliminyum folyo ile sardım ama nedar denesemde 5cmlik bakırda 15cm gecemedim.Emekli amcanın bahsettiği ve foruma eklediği auto tune ise eklenen siteden silinmiş ve o bilgilere ulaşamadım.Daha önce tarsosu bilmiyordum bir arkadaş ayrımlı diye bir sie üzerinden satmakta öve öve bitiremedi yanlız çalışan devre yapıyorum dedi bobini kendin sararsın dedi bende delta gibi zannettim önemli değil dedim ama  devre geldikten sonra bana tarsos dedi ordan arştırmaya bi başladım ve emekli amcanın başlattığı proje ve onu kopyalayan ve satmaya çalışan bobinden anlamayan biri olduğunu geç fark ettim ama aldık ardık bende ya yapacam ya yapacam mantığı ile 1 aydır uğraşmaya çalışıyorum bobin sarmamm zor oldu ama başardık ve en azından dedektör görev yapmaya başlaması bile benim için bir umut oldu.
Bu konu ile ilgili son zamanlar proje başlığı altında pek gelişme göremedim.Emekli amcada bobin geliştirme işini bizlere bırakmış bende bobini büyütmek istiyorum ama pek bilgiye sahip değilim. bobin büyürse sarım tur sayıları nasıl ehsaplanır ve en uygun C kondansatör kaç olacak konu ile bilgili arkadaşlardan yardımalrını esirgemelerini rica ediyorum.Saygılar iyi günler.
Eger insanlari, dusunduklerine inandirirsaniz, sizi severler. Gercekten dusundururseniz ise, sizden nefret ederler

haygoren

Emekli AMCA tarsos yapımı konusunda takıldığım noktalar oldu . İlk önce başıma gelenleri tek tek anlatsam sanırım daha aydınlatıcı olacağım.
pbc yi bastım . devreye baka baka malzemeleri yerleştirdim . Daha önce bi yerde takıldı idim sağolsun Emekli AMCA forumda beni cevapsız bırakmadı hallettim sorunu.  Devre bittikden sonra çalıştırdım . Aynen dediğiniz gibi ses sürekli ötüyor, TL072 entegresini çıkarttığımda 7. ve 8.ci ayakları kısa devre yaptığımda ses kesiliyor idi . Devre sağlam çalışır durumda görünce büyük bir iştah ile bobin sarma işine giriştim . bobinleri sardım bobinleri yerleştireceğim tahtayı düzenledim ,kondansatörleri bağladım vesaire .... Bobin ayarı yapımak için hasas ölçü aletim yok idi . televizyon tamircisi arkadaşımın dmm sini  kullanacağım da 10mv göreceğim ümidi ile yollara koyuldum . Arkadaşın dükkana vardım ki devre çalışmıyor  :o
ertesi gün entegreleri değiştirdim ve hatanın 7809 da olduğunu anladım . 7809 daha bobinler bağlamadan bozulmuş idi .
parçayı değiştirdim . şu anda aynen dediğiniz gibi çalışıyor ..yani ses sürekli ötüyor tl072 yi çıkartıp 7.ci ve 8. ci ayağını kısa devre yapınca susuyor. yada bobinin soketini takında devre susuyor .

ama sorun başka yerde patlak verdi . şu anda tx bobininde 100v larda olması gerekir iken kesinlikle 1volt dahi gelmiyor.
7809 yanmadan önce oraya 100v geliyor mu idi onu da ölçmediğim için bilmiyorum  :-\
hata nerede yapmış olabilirim. 7809 u araştırdım voltajı sabitliyen bir entegre olduğunu öğrendim . acaba bu 7809 bozuk iken devrenin başka bir yerine mi hata vermiş olabilirmiyim . (not : diğer TL072 ve ML324 değişti)

Emekli AMCA kabloların uzun olduğuna bakma lütfen bobinde ve devredeki uzun kablolar kalıcı değil. montajlamada gerekli şekilde kısaltılacaklar.

dip not: bu yazıyı yazmadan önce forumu tekrardan tek tek neler yazıldı ise 44 sayfayı okudum :) Tarsosu yapmadan önce okumuş ama anlamadığım bilmediğim çok yerler olmuş idi. devreyi yapınca kim neresini soruyor . hangi hatalar ile karşılaşmışlar tane tane baktım . hepsine tek tek yanıt vermişsin Emekli AMCA ... inan 30.cu sayfadan sonra ben okumak için kendimi zorladım . Sen bunca soruya sabırla nasıl cevap vermişsin hayretler içerisindeyin .. bunca kişiye (ki aralarına bende katıldım) cevapları esirgemediğin için başta kendim sonra herkez adına teşekür ederim .

bilal5787

ARKADAŞLAR DEVREYİ YAPTIM FAKAT SKALA   BULAMADIĞIM İÇİN 4 TANE UÇ BOŞTA KALDI LÜÜTFEN YARDIM EDİN. DEVRE ŞEKLİNİN ALTINDAKİ SAKALAYA GİDEN  4 KABLO BOŞTA KALDI. RESİMDE GÖSTERECEKTİM FAKAT RESİM YÜKLEYEMEDİM:((

İspanyol

haygören patates  entegre denk gelmıs olmasın sana

haygoren

Tarsos da sorunu buldum ,ufak bi hata imiş . şu anda Tarsosum çalışıyor ....

tx uçlarında 56.9v (57v) gördüm . el yordamı ile bobinleri ayarladım. kutulamadan sonra ince ayarı yarın yapacağım . lakin aksilik olacak ya bende illa  :-\ ...tarsos ters çalışıyor  ;D

sürekli ötüyor bakır bir boru buldum . bakır boru yaklaşınca susuyor (pense yakalaştırdım susmadı ). tam ters vaziyetde işlem görüyor .. hele bi yarın kutulama işini halledeyim bobini de ince ince ayarlıyacağım . umarım düzelir . düzelmez ise yardım almak için tekrardan baş vuracağım sizlere .

not: Emekli AMCA'nın babası vefaat etmiş . Babasına ALLAH'dan(c.c) rahmet gerideki sağ kalan yakınlarına sabır diliyorum .

tolgahan06

Alıntı yapılan: bilal5787 - 11 Kasım 2009, 15:14:37
ARKADAŞLAR DEVREYİ YAPTIM FAKAT SKALA   BULAMADIĞIM İÇİN 4 TANE UÇ BOŞTA KALDI LÜÜTFEN YARDIM EDİN. DEVRE ŞEKLİNİN ALTINDAKİ SAKALAYA GİDEN  4 KABLO BOŞTA KALDI. RESİMDE GÖSTERECEKTİM FAKAT RESİM YÜKLEYEMEDİM:((
skala o kadarda önemli değl takmasanda olur uçları bantla kullanma ben skalasız kullanıyorum.saygılar

tolgahan06

Erol beyin babası hasta biliyordum bir arkadaş vefat etti dedi.Tam bilgimiz yok ama forumdad yok galiba.Aslını bilmeden yorum yapmayacağım.

haygoren

Alıntı yapılan: tolgahan06 - 11 Kasım 2009, 19:32:11
Erol beyin babası hasta biliyordum bir arkadaş vefat etti dedi.Tam bilgimiz yok ama forumdad yok galiba.Aslını bilmeden yorum yapmayacağım.

Asenkron ustanın web sitesi sanırım . http://www.detector-planet.com

Foruma üye girişi yaptığımızda duyurular kısmında başsağlığı diye bi konu var. Bende tesadüf eseri dün gece geç vakitte gördüm .  :'(

bilal5787

Alıntı yapılan: emekli AMCA - 13 Ağustos 2008, 12:35:09

magicstorm1   çok basit bir arızayla karşı karşıyasın..iki kondansatör ve iki tr var vol potunun kablolarını sök dene...

bilal5787

tolga kardeş dediğin gibi yaptım skala uçlarını boş bıraktım fakat yine de ses gelmiyor benim devreden. yukarıdaki resimdeki 4.5 volt benim devredede var ama yine de ses gelmiyor.iki gündür devre bana bakıyo ben devreye,anlamayınca kötü oluyormuş yaww:(:( bana malzemeci tlo71 vermiş acaba ondan olabilirmi ki?

bilal5787

BU ARADA EMEKLİ AMCA BABANIZA YÜCE ALLAH TAN RAHMET DİLİYORUZ. ALLAH C.C. SABIR VERSİN TÜM YAKINLARINA.

tolgahan06

Alıntı yapılan: bilal5787 - 12 Kasım 2009, 12:53:15
tolga kardeş dediğin gibi yaptım skala uçlarını boş bıraktım fakat yine de ses gelmiyor benim devreden. yukarıdaki resimdeki 4.5 volt benim devredede var ama yine de ses gelmiyor.iki gündür devre bana bakıyo ben devreye,anlamayınca kötü oluyormuş yaww:(:( bana malzemeci tlo71 vermiş acaba ondan olabilirmi ki?
Skala sadece devrenin sinyal aldığı zamanı gösterir devrenin çalışmasıyla bir alakası yok çünkü
benim devremde skala yok ve skala uçları birbiri ile birleştirilmiş.birde 2 uçu bir tek kablo ile birleştir öyle dene entegrelerin patates entegre olma ihtimalide olabilir.tl071 bende kullanmıştım pek sıkıntı olmaz hatta 062 bile kulladım deltadan söküp ona takmıştım geri sayfaalra iyice bak emekli amcanın ses gelmediği zaman hangi entegrelerin hangi ayağındaki voltaj kaç olmalı v.s onları tam ayrıntılı vermişti işine yarayağaına fikir vereceğine eminim.Benimde canımı şu bobin sıkıyor istediğim gibi olmuyor.Kolay gelsin.

bilal5787

Allah sanada sabır versin tolgahan kardeş ne diyeyim :( bende ne yapacağımı şaşırdım valla. Net olmadığı için sayfaları kaydedip evde okuyorum ama yinede benimkinin derdinine çare bulamadım. acaba lm324 ve 7809 sağlamlığını nasıl ölçerim?

haygoren

Selam Emekli AMCA.

sormak istediğim sorulara şimdiye kadar cevapladınız . Şimdiye kadar bizlere verdiğiniz destek için çok ama çok teşekür ederim . Tarsos 'u bitirdim . çalışır halini gördüm .
parmağımdaki gümüş yüzüğü 37cm den ve 5cm uzunluğundaki bakır boruyu 70cm den algıladı . çalışması süper. bobin ayarını sizin tarifiniz ile yapmaya çalıştım ,lakin bir türlü ölçü aleti ile istenilen değerleri yakalayamadım ,yakaladığım zaman da ufacık bir oynama ile ayar kaçırdım . :-\
bobin ayarını deneme yanılma yolu ile süper çalışır hale getiriyorum . tabi bu olay 2-3 saatte ancak gerçekleşiyor . bobinler ayarlandı dediğim anda üzerine vernik sıkıyor bobini sabitlediğimi sanıyorum . ertesi sabah bobin verniği kuruduğu anda bi bakıyorum ki ayar mayar kalmamış benim bobinde  ???

bobini ayarladığımız zaman nasıl sabitleriz . nasıl bir yol izlememiz gerekir. bu konuda 8mm lik mfd kullanıdığınızı ve mdf de kalıp şeklide oyduğunuzu ,bobinleri yerleştirdikden sonra çıkan talaşı yapıştırıcı ile harmanlayıp boşlukları doldurduğunuzu falan anladık . gel gelelim ayarı kaçmadan bu işin sırrı nedir . ince püf noktası varmı . tevsiyenizi bekliyoruz . şimdiden yardımların için çok teşekürler .

spy_worm

:'(emekli amca başın sağolsun allahtan sana ve merhum babanızın tüm yakınlarına allahtam sabır dilerim başın sağolsun büyük üstat acını paylaşmaktayız :'(
Gece bir Rüya Görürsün Uyanır Geri Yatarsın Yada Kalkar RüyaLarının Peşinden KOŞARSIN !...

bilal5787

S.A. ARKADAŞLAR NOLUR YARDIM EDİN. DEVREYİ 2 DEFA SÖKÜP YAPTIM VE BÜTÜN ELEMANLARI DEĞİŞTİRİP YAPTIM YİNE AYNI BİR TÜRLÜ HATAMI BULAMIYORUM. DEDEKTÖRDEN SES GELMİYOR BİR TÜRLÜ. FORUMU BAŞTAN SONA OKUDUM BENİM HATA İLE İLGİLİ YERLERİ YİNEDE ÇARE YOK:(:(

bilal5787

LÜTFEN YAPAN ARKADAŞLARDAN BİRİNİZ BANA DEVRENİN ARIZAYA SEBEP OLABİLECEK YERLERİNDEN VOLTAJ ÖLÇÜMLERİ VEREBİLİRMİSİNİZ :(

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious