Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TARSOS Design by Emekli AMCA Arkadaşlık ve paylaşım projesi

Başlatan emekli AMCA, 26 Temmuz 2008, 16:13:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

can_recep

Rahman Ve Rahiym Olan ALLAH ın Adıyla

gs78

slm herkse tarsosu güzel bi şekilde toplayıp araziye çıktım test için ama denemez olsaydım toprağa çok duyarlı alet bi türlü ayara gelmiyor toparağa yaklaşınca ötüyor yada susuyor toprağa temas ettiği anda yine ötüyor arazide çalışması çok kötü masada iken cihaz iyidi tek para 30 cm ayrım falan çok iyidi ama iş toprağa gelince stabil değil eller durmadan ayarda toprağa hep aynı ölçüde mesafede tutulursa ozaman biraz stabil oluyor ama arazi bu her yer dümdüz değilki tarsos yapacaklara bilgilendirme olması amacıyla yazdım...

ceryan3200

syn gs78 paylaşımınız için teşekkürler keşke videoda çekip paylaşsaydınız daha iyi olurdu şimdi bütün dedektörlerde toprakta ayar yapılıp başlık bir 10-15cm mesafede tutup öyle ayar yapmalısınız ve toprakta gezerken mümkün mertebe yere paralel ve aynı hizada gezdirmeniz gerekir bu dedektörlerin çoğundaki genel prensiptir.ayardaki bozulmalar ve istikrarsızlıklar iyi toprak ayarı yapılamamasından ve başlığın iyi akortlanamadığı için oluşur.şöyleki evde yaptığınız ayarlar dışarıda verimli olmuyor bunun için başlık akortu ve son ince ayarları dışarıda toprakta yaparsanız sonuç iyi olacaktır saygılarımla
ceryan3200

can_recep

Alıntı yapılan: gs78 - 25 Nisan 2011, 14:45:44
slm herkse tarsosu güzel bi şekilde toplayıp araziye çıktım test için ama denemez olsaydım toprağa çok duyarlı alet bi türlü ayara gelmiyor toparağa yaklaşınca ötüyor yada susuyor toprağa temas ettiği anda yine ötüyor arazide çalışması çok kötü masada iken cihaz iyidi tek para 30 cm ayrım falan çok iyidi ama iş toprağa gelince stabil değil eller durmadan ayarda toprağa hep aynı ölçüde mesafede tutulursa ozaman biraz stabil oluyor ama arazi bu her yer dümdüz değilki tarsos yapacaklara bilgilendirme olması amacıyla yazdım...
Bobınızde ekranlama yoksa cok kararsız bır cıhaz olabılır tarsos ayrıca eskı forum uyelerımızden tarsos un autotune sını  ıstersenız sıze yardımcı olurlar.Halen gelıstırılmeye acık bır cıhaz tarsos dan cok beklentısı olanlar sızın gıbı hayal kırıklıgına ugraya bılır.Saygılar herkese calısmalarında basarılar....
Rahman Ve Rahiym Olan ALLAH ın Adıyla

gs78

zaten aouto tune devresi mevcut ekranlamada yapmıştım rx bobinin üstüne tel sarıp sonra foylo ile sardım şaseye bağladım değerli ustalarıma sorum şu olacak bun cihazdaki faz kaymasına ne gibi çözümler bulabiliriz yaptğımız ayar kayıyor bir müddet sonra

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: gs78 - 26 Nisan 2011, 13:01:30
zaten aouto tune devresi mevcut ekranlamada yapmıştım rx bobinin üstüne tel sarıp sonra foylo ile sardım şaseye bağladım değerli ustalarıma sorum şu olacak bun cihazdaki faz kaymasına ne gibi çözümler bulabiliriz yaptğımız ayar kayıyor bir müddet sonra
cihaz toprakta faz kaymasına mı neden oluyor ? tam olarak sorunu anlayamadım. cihaz toprakta kararsızlaşıyor(bunun nedeni ni faz kayması olarak mı düşünüyorsunuz.) yoksa topraktaki kararsızlık var+ faz kayması mı var.

faz kaymasına çözüm getirmeye çalışayım:
faz kayması hangi durumda ne kadar oluyor scop ile gözlmleme imkanınız var mı?
yoksa verici devrenizdeki kondansatörlerden 1 n olanı 220p-1n arası değiştirerek denemeler yapın . (transistörün beyzindeki 1n)
TA5DF

ceryan3200

Alıntı yapılan: feridund - 26 Nisan 2011, 19:58:23
Alıntı yapılan: gs78 - 26 Nisan 2011, 13:01:30
cihaz toprakta faz kaymasına mı neden oluyor ? tam olarak sorunu anlayamadım. cihaz toprakta kararsızlaşıyor(bunun nedeni ni faz kayması olarak mı düşünüyorsunuz.) yoksa topraktaki kararsızlık var+ faz kayması mı var.

faz kaymasına çözüm getirmeye çalışayım:
faz kayması hangi durumda ne kadar oluyor scop ile gözlmleme imkanınız var mı?
yoksa verici devrenizdeki kondansatörlerden 1 n olanı 220p-1n arası değiştirerek denemeler yapın . (transistörün beyzindeki 1n)
syn ferudund cevabınıza teşekkür ederim bende konuyu takip ettiğimden araya atladım.şimdi bu tarsos dedektöründe bir kusur var oda belki biz yanlış telafuz ediyoruz ama faz kayması diye söylediğimiz durum herkez aynı durumdan muzdarip konu şu toprakla alakası yok bunun yada mineral vs ile değil olay cihazı belli bir ayara getirdiğimizde metal gördüğünde bir süre sonra ötmeye veya susma durumuna geçiyor yani stabil bir ayarda sabit kalmıyor.mesela ben en son yaptığım devrede 1tl yi havada 45cm toprakta 40cm net algılıyor ve mineral demir çelik kesinlikle görmüyordu ancak mesela parayı 40cm de gördü tekrar aynı yere tuttuğunuzda mesafede 5cm gibi kayıp oluyor yada ötme durumuna geçiyor yani olay deltada eşik ayarı gibi birşey bunun  siz daha iyisini bilirsiniz çözüm önerirseniz hepimiz yararlanırız.şimdi bu durum mesafe kısa iken olmuyor bu arada onuda belirtelim  can recep arkadaş mesela ofsetleme yapın demiş ama tl072de ofset bacağı yok selami usta anlatmış sağolsun onuda anlayamadım nasıl yapılır artı skop yok bizlerde onun içiin çözüm yolları uzuyor vereceğiniz cevap için teşekkürler selamlar saygılar
ceryan3200

UNIQUE - TA5DF

ceryan3200 ustam sizin yaptığınız cihazları gördüğüm için şunu söylemeliyim: Siz benim ustamsınız.

Bir arkadaş tarsos devresi yapmıştı ona uyduruk bir başlık yaptık 1 tl 28-30 cm gördü . arazide deneme yapmadım ama masa üstündwe sizin söylediğiniz durumla bende karşılaştım. Auto tune ile sorun  çözülür sanıyordum(benim denediğim auto tunesiz di) ama auto tune sorunu çözmüyorsa. devreyi arkadaştan isteyip bakmam lazım. hafta sonu fırsat bulursam denemeler yapar sonucu paylaşırım. şemaya bakınca 1-2 soru geldi aklıma cevap verebilecek ustalarıma şimdiden teşekkürler.

1- bf245 in S ucundaki 220 n görevi nedir?
2- Tl 072 nin 3 ve 1 nolu uçlarındaki kondansatörlerden 3 numaradakinin değeri daha düşük 1 numaradaki daha yüksek olmalı değil mi?
3- rx bobinine paralel 100n ve buna seri 22k iptal edilemezmi. görevi nedir?(biz bobine bağlı rezonans kondansatörünü bunlar yokken yapıyoruz. bunları bağladığımızda rezonans ayarımız değişir sanırım.)

bunları deneyip sonuçları görmek lazım arkadaşlar. ben ancak hafta sonu deneyabilirim.(benim başlık nexus tan kalan başlık) ama sonuç vereceğini umuyorum.
TA5DF

ceryan3200

slm ferudund kardeş estağfurullah herkez kendine göre usta birinin bildiğini diğeri bilmez veya neyi ne kadar biliyor bilinmez.sorularına gelince sadece şu kadarını biliyorum soru 3olan kondansatör ve özellikle 22k trimpot kaldırılamaz şöyleki 22k trimpot başlık balans ayarı ile alakalı onunla ayrımdaki sorunları gidermek ve sıfırlama acord ayarında önemli 22k trimpotun değeri büyürse bobinin endüktansı değişir ve direnç ne kadar büyürse iletkenliği zayıf metalleri görmezyani önemli mesela demir görmemesi gerekirken cihaz görüyosa bu direnç büyültülecek saygılar
ceryan3200

UNIQUE - TA5DF

ustam bilgilendirme için teşekkürler az önce tarsosa 12+13 verici 25 tur alıcı bobin yaptım.(önceden vardı. adece bağladım.) akort c leri taktım(frekans ve endüktansa uygun) 
ilk tepitim şu:

TL072 nin 1 nolu ucundaki gerilim metal yaklaşınca yükseliyor ve uzaklaşınca eski haline dönüyor.
      TL 072 nin 7 numaralı pininde gerilim yükseliyor ama düşmüyor, çok az düşüyor veya çok geç düşüyor.

dedektörün metal bulduktan sonra sürekli ötmesinin sebebi bu olabilir. sizdeki cihazlardada aynı durum geçerli ise sorunun kaynağı önceki mesajımda 1. soruda bahsettiğim 220n kondansatör. bu kondansatör hafıza etkisi yapıyor olabiilir. bu kondansatörün değeri düşürülmeli yada paralel direnç atılmalı.

şimdilik tespitlerim bunlar. en kısa sürede doğru bir başlık sarıp deneme ve soruna çözüm bulmaya çalışacağım. ancak bunu pazartesiye kadar bitirmem lazım o yüzden sizlerde ölçümleri yapıp paylaşırsanız sevinirim. bahsettiğim durum sadece bendeki devreye has olabilir.
TA5DF

UNIQUE - TA5DF

evet arkadaşlar dün akşam yuptığım 1-2 denemeyide aktarayım. 220 n söküp denedim makina çalışıyor. sorun bf 245 yada tl072 karakteristiğinden kaynaklanıyor. bf 245 ten sonra tl 072 yerine ca3140  yada  tl072 yerine komple ca3240 deniyin. sorun çözülmezse yine yardımcı olmaya çalışırım. benim tarsos dün akşam yyandı . artık denemeler size kalacak. (aman diyeyim masada tel falan bırakmayın denemeler sırasında) :)))

şu aralar bununla uğraşamayacağım. kısmetse 2 hafta sonra tekrar başlarım,
TA5DF

UNIQUE - TA5DF

tarsos u tekrar çalıştırdım.   öylesine rastgele birbaşlık sardım.maksat çalışsın yeter. 50 krş 15 cm civarı net çalışıyor. tabiibaşlık sorunlu.ama klasik tarsos sorunları
aynen devam ediyor.

* tl o72 nin 7.pininde sebepsizgerilim düşmeleri ve gerilimyükselmeleri oluyor du. buda ya mesafe kaybına yada sebepsiz ötmelereneden oluyordu. tl 072 yi  CA 3240 ile değiştirdim . 47 k bc 237 baseindeki direnci 120k yaptım. sorun epey azaldı. ama tamamen bitmiş değil fakateskisinden çook iyi.

bilginize.
TA5DF

gs78

tebrikler ustam çalışmların çok güzel inş daha güzel sonuçlar elde edersin bence simetrik beslemeden kaynaklanıyor bütün sorunlar daha dengeli simetrik besleme yapsak kaymaz gibime geliyor bide tl 072 6, 7 ci ayakta 1 megom direnç var onun yerine 1uf kutupsuz kondositör taksak nasıl olur acaba die düşünüyorum simetrik beslemedeki 100 mf kondositörleri tantal tipi taksak daha stabil olurmu aacba elimde olmadğı için deneme şansım olmadı ama hep kafama takılıyor bunlar

UNIQUE - TA5DF

elimde 1-2 mod denemesi var sorun düzelmezse senin dediklerini de denerim gs78 arkadaşım sorun değil.
TA5DF

tankut

ustalar yardıma ihtiyacım var ben tarsos yapmaya çalıstım toparladım ama eletirigi verdigimde ufak bir hışıtı oluyor sonra hiç bir tepki yok lütfen yardım resimler bunlar :((

tankut

resimleri atamı yorum :( sizde çalısrdurumda olan varsa resimlerine atar sanız sevinirim  belki yanlısları görürüm :( kafayı yedim oldum lütfen yardım :(

UNIQUE - TA5DF

arkadaşlar devre şeması veya reesimde ne varsa karta dizip çalışmıyor diyenler maalesef çok. tarsosu dizip başlığı taktığınızda kesin çalışır. ama bunu hatasız yapmak şart. başlıkta hatasız olmalı. Şunu belirtmek lazım tarsosu  arazide kullanamazsınız. çünkü sorunlu bir devre. 1 tl 10-15 cm e ayarlarsanız arazidede sorun çıkarmaz. ben 15 cm 1 tl gibi ayarladım hiç ayar kaçırmadı. kaldırdım masadan uğraşmaya değmez yani.
TA5DF

gs78

demek sende en sonunda benim gibi pes ettin ha feridun usta:)

galaksi

bu dekektörün yabancı sitelerdeki yorumlarına takip ederseniz nedenini bulursunuz. :)
" Bu bir masa başı dedektörüdür, arazide kullanılacak gibi yeterli dizayna sahip değildir"

UNIQUE - TA5DF

Alıntı yapılan: gs78 - 04 Haziran 2011, 12:23:42
demek sende en sonunda benim gibi pes ettin ha feridun usta:)

:)   Sıfırdan tasarım yapsam bu kadar yormazdı. :)
TA5DF

Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious