Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

çok yönlü dedektör kartı.

Başlatan YAK, 25 Haziran 2008, 17:15:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

UNIQUE - TA5DF

teşekkürler gnani, üzerinde fikir yürütmek gereken bir durum. ilgine teşekkürler. ben şu digital pot olayına bir bakayım.
Linkback: Ynt: çok yönlü dedektör kartı.
TA5DF

emekli AMCA




merhablar..

bu başlık altında fikir üreten arkadaşlara teşşekür ederim.

sizleri okuyorum  takip ediyorum.Başlığın adı çok yönlü dedektör kartı  ama çok yönlülükten anladığım bir pcb üzerine dizilmiş kart sabit kalacak sadece yazılımla oynanıp akla gelen bütün fikirleri uygulanabileceği bir kart...

ben PI dedektörlerin pratiğini yapmadım ama sistemi biliyorum..

Benim kendi düşüncelerime göre resimdeki devre sizce nasıl fikirlerinizi bekliyorum.Ben olabilirliğini sanıyorum... resimdeki kutularıın içini doldurmak kolay ...








Devreyi izah etmeye çalışayım

frq. divide/mode..

bu bölüm kullanacağımız frekansı ve modun belirler

a-sabit frekans         A başlama  hz  B bititş hz
b-A hz den B hz kadar adım adım
c-B hz den A hz kadar adım adım
d-A hz den B hz kadar sweep(süpürme)
c-B hz den A hz kadar sweep
d-hepsinin kombinasyonu..


class-d için DAC den sonra dijital kontrollu pot sayesinde ..
bobine uygulanan enerjinin yukarıda saydığım frekans mod larının tümünde ve her adımında genlik kontrolu.

Class-d verimi en yüksek pwm amplifikatörüdür böbini sürmek için bence mükemmel olur..

FET GATE CONTROL.

yukarıda saydığım bütün bütün uygulamalarda her adımında sönümleme direncinin değerini değiştimemize yarar Fet ayarlı pot gibi çalışacak.

RX gain kontrol yine her adımda RX kazancını ayarlar..


Multi smpling hücreleri..

ben merak ediyorum PI larda en fazla kaç örnekleme yapılıyor .
ben birçok gecikme süresinde multi samplingin iyi olacağını düşünüyor ve bu güne kadar yapılmış veya yapılmamış olsun denenmesinden yanayım.

yukardakilerin hepsi bir dedektörün karekterini belirler .bu sadece yazılımla olacak

arkadaşlar aklımdan geçen bunlar .en azından çok yönlü..

UNIQUE - TA5DF

emekli amca aslında benim nette gördüğüm kadarıyla (osiloskobum olmadığından) pi sistemlerde metal varlığındaki dalga sönmesi 150- 300 us tutuluyor. bu durumda sıradan picle bile yaklaşık 10 örnek almak mümkün. ama önemli olan örnek fazlalığı değil bence. mümkün olan en az örnek sayısından(biz şimdilik 2 yaptık)metal varlığını ve cinsini tahmin etmeye yönelik çalışıyoruz. dediğiniz sistemin yapılması mümkündür ancak bunun sıradan bir mcu ile yapılması zor görünüyor.
TA5DF

YAK

#63
http://www.postimage.org/image.php?v=gx1NKXwi.

arkadaşlar herkese selamlar.İşlerim nedeniyle formdan biraz uzak kaldım.Bakıyorum arkadaşlar güzel fikirler yazmışlar.Bu arada emekli amca çok yönlü kart deyimine değinmiş.Doğru bizim kartımızda çok yölülük nerede?
Geotecht de üniversal PI mıcro diye bir başlık var çok yönlü PI dedekör gibi...... bizim devremizde çok yönlülük derken benim başından beri tasarladığım çok yönlü bir dijital kart tasarlayıp analog kısımları arkadaşlara bırakmak şeklinde bir düşüncem vardı.
bu amaçla yukarıdaki devreyi konunun daha rahat anlaşılması için verdim.anlatmak istediğim tam anlamıyla şudur:

ADC 1 ve ADC 2 uçlarından alınan analog sinyallerin işlenerek LCD ekranda gösterilmesinden ve ses olarak bir hoparlörün sürülmesinden ibarettir.

bu işlemin gerçekleşmesi içinde TX darbesinden alınacak bir senkronize darbesiyle yani tetikleme ile 9760 usn lik alıcı süresi içersinde işlemin yapılıp sonucun gösterilmesinden ibarettir.böylece bizim mikro işlemcili devremiz,delta pulse dahil birçok PI dedektöre uygulanacak şekilde kullanılabilir.Gerekli sinyalleri analog olarak üreteceğiz.Analog kısmı istediğimiz gibi kolayca değiştirebiliriz.iyi çalışmalar.

UNIQUE - TA5DF

profesör üstad ben ne 555 yerine puls sinyalinide picten verdiğim bir yazılım hazırlamıştım. sizin istediğiniz gibi ölçümlei alıp lcd ye gönderiyordu. deneme sürümü olduğu için hp. çıkışı eklemedim
TA5DF

YAK

feridund o şekildede olur.ben sadece işin mantığını ve amacını açıkladım.Yazılım bilgisi olanlar tabiki analog devreyle uğraşmayacaklardır.Yaptığın yazılım için devre kuralımmı yoksa preteusdamı deneyeceğiz.iyi çalışmalar.

YAK

#66
emekli amca verdiğin diyagramı biraz daha açarmısın. iyi çalışmalar.

emekli AMCA

Alıntı yapılan: Profesör - 11 Temmuz 2008, 00:09:28
emekli amca verdiğin diyagramı biraz daha açarmısın. iyi çalışmalar.

Şöyle izah etmek istiyorum..bu kart yapılırsa bundan sonraki bütün PI denemeleri tek bir parça lehimlemeden pcb yapmadan yapılır..

bir dedektör tasarlarken aklımızdan geçen bütün düşüncelere cevap verecek.

mesela multi frekans bir dedektör düşünelim örnek olarak frekansı 1hz ile 150 hz arası ister adım adım artacak istersen kesiksiz  sweep olarak frekans aralığını süpürecek..

ama problem burada başlıyor  bobinden geçen akım 100 hz de diyelim 4A ise 1hz de çok daha fazladır  .bu devre frekans la birlikte  digital pot sayesinde amplinin kazancını arttırıp düşürerek ayar yapar..

bu sadece örnekti   ...daha doğrusu ne düşünüyorsan yaparsın kullanılacak entegrelerde bazıları şunlar olabilir

digital kontrollu frekans üreteci MAX038 digital pot DS 1806 gibi.

selamlar...



UNIQUE - TA5DF

profesör arkadaşım breadboard üzerine rahatlıkla kurulabilir. devre kurmak en mantıklısı. yazılım proteusta osc 4 mhz geçince sapıtıyor. yazılımın  artılarını eksilerini gerçek devre üzerinde görüp eksikleri gidermek lazım.
TA5DF


cokzekiyimyaa

evvela egı gecenelre cokkk tesekkurler bucalısmayı yaparsak herkes ıstedıgı cıhaza sahıp olur fakat bızz boyle bırr cıhaz yaparsak degerlı vede degercız dıye ıkıı konuma ayıran bırr cıhaz yapmıs olacagız buda tamm ayırım denmez bence butun malzemelerın rezonans frakanslarını degerlendırıp gonderıcı sınyalle cakıstıgı zaman bızım dıgıtte ofrekans hangı malzemeye aıtse onuu secebılen bırr programda yazamak gerekır amaa buuu bıızm 16f877lerle olacak ısss degıl benn sadece kendı fıkrımı soyluyorum bırısının buısle cokk ılgılı cıddı bırr calısması oldugunu bılıyorum adam tekk ıslemcıyle 40mhzlık bırr ıslemcıyle bırde sadece mosfetle bırde cıhazın ıcınde 4tane ayrı frekans uretecgı devresıyle satıyordu hatta ayırım ıcın 40mhz ıslemcı yetmedı ustune 80mhzlık ıslemcı aramaya kalktılar bulamadılar sonra 40mhzlık ıslemcılerden bayagı kullandı adedını bılmıyorum tamm verıme ulastı bırr ıslemcı vede bırr mosfet bırde osılator devresı ılee 1.5metreden toprak altında bılezıgı yakalamaya calıstı bunun gıbı bırr cıhaz yapmak ıcın skop alamya karar verdım 100mhzlerde vede dıgtal bırr skop karar sızın bana sadece gelen bılgı boyleydı boyle bırr chaz olduguda kesın dogru arkadaslar

UNIQUE - TA5DF

bizii kısıtlayan şeyde zaten pic in sınırları. ya atmel yada z80 falan öğrenmek lazım. atmel ile değerli değersiz ayrımı yapılmış devreler(miner-4 gibi) var zaten. ayrıca motorola mcu kullanılmış pi sistem ayrımlı cihazlarda satılıyor. bizim amacımız sadece yapmak değil yaparken birşeyler öğrenmek. 877 e hakim durumdayız ve elimizdekinin en iyisi bu. o yüzden 877 ile apacağız başka çare yok.
TA5DF

cokzekiyimyaa

#72
Alıntı yapılan: feridund - 11 Temmuz 2008, 21:45:33
bizii kısıtlayan şeyde zaten pic in sınırları. ya atmel yada z80 falan öğrenmek lazım. atmel ile değerli değersiz ayrımı yapılmış devreler(miner-4 gibi) var zaten. ayrıca motorola mcu kullanılmış pi sistem ayrımlı cihazlarda satılıyor. bizim amacımız sadece yapmak değil yaparken birşeyler öğrenmek. 877 e hakim durumdayız ve elimizdekinin en iyisi bu. o yüzden 877 ile apacağız başka çare yok.
sızz 40mhzde calısacak bırr tane pic bulun benn butun yazılımı yazdırabılırım bırr hocama amaa 16f877 ılee yapılan calısma zaten varr

asenkron

arkadasım varmış yokmuş larla bilimsel calışma yapılmaz.kim ne yaptıysa önümüze calışmasını koyabiliyorsa saygı gösteririz. burda kafa yorup bir seyler üretmeye calışan arkadaslara saygı göstermeni yazım dilini düzeltmeni ve türkceyi dogru kullanmanı rica ediyorum.adı ve içi boş baslıklarla paylasımları baltalamazsan sevinirim.

iserdem

pic yerine başka işlemciler kullansak olmazmı  her.gi bir arm tabanlı misal lpc23xx serisi 70 mips  str912 100mips azımsanacak bir değer değil. bunun yanında bu hızda bize yetmez dersek S3C2440 400 mips biraz daha işimi görür sanırım yazılım konusunda arkadaşları bir çatı altında toplanıp bir birimize danışarak bilimsel olarak tam anlamıyla frekans hızlarını belirlenerek üst seviye bir araştırma ile bu konular daha aydınlanır  zannedersem

iserdem

çoğu şemaya bakıyorum bobin ve sönümlemek için kulllanılan paralel direnç farklı farklı  misal  metal altın demir  şeklinde verilen bir grafik var bunda bu değerler  kaç uH ve kaç ohm dur ?

cokzekiyimyaa

#76
Alıntı yapılan: asenkron - 11 Temmuz 2008, 22:34:22
arkadasım varmış yokmuş larla bilimsel calışma yapılmaz.kim ne yaptıysa önümüze calışmasını koyabiliyorsa saygı gösteririz. burda kafa yorup bir seyler üretmeye calışan arkadaslara saygı göstermeni yazım dilini düzeltmeni ve türkceyi dogru kullanmanı rica ediyorum.adı ve içi boş baslıklarla paylasımları baltalamazsan sevinirim.
dıger arkadaslarla problemım yokk asenkronmudur yoksa servomudur herr kımse buuu okuma özürlülü cekıyor tarafımdan suuu bardagı dıplerınde buyuklukte gozluk alıp hedıye etmek ıstıyorum  okuması ıcın (kişisel problemın varsa mantık dısında neden boyle tepkı verdıgını anlamak ıcın zamanım yokk kafa yormak için bizz kendi aramızda cözebilirdik yada konusabılırdık buraya farklı dille insanların yazdıklarını ingore edercesine kucumseyerek bırr yere varamassın )

YAK

İşlemcinin hızı konusunda kafa yoran arkadaşlara bir sorum olacak.Neden yüksek hız istiyorsunuz.PIC 16 F 877 nin 20 mhz lik versiyonu bu konuda yeterli değilmi.Yanlış hesaplamadıysam 20 Mhzlik saat işareti 50 nsn ye tekabul ediyor.Oysa bizim devremizde pıc in işlem yapacağı süre 9760 usn yetmezmi.aydınlatırsanız sevinirim.İyi çalışmalar.

iserdem

pic  fosc/4  olarak çalışır  yani tek komut palsi  5mhz denk gelir yani siz tek bir porta pulse vermek isterseniz tek işlem için söylüyorum (komut uzunluğuna göre değişir) 2 mhz olacaktır.  adcsi ise 38 Usn okuma zamanı vardır. yani pulse genişliğini picin adsi okuyana kadar çoktan eddy akımı sönmüş gitmiş olur.bundan dolayı yüksek hızlı bir opamp ve yüksek hızlı adc ve işlemciye ihtiyaç duyuulur.  10-15 usn sönümlenme peryodundan bahsediyorsak bunun sadece tek pals olarak değilde 100-1000 arası bir ayrı ayrı veri okuyacaksak 15usn /100(yüz ayrı veri)  = 150ns = 6.66mhz  daha yüksek çözünürlük istersek bu oran 66.66 mhz band genişliğinden bir adcye ihtiyacımız olduğunu ve bunu işleyecek işlemcininden 400-500 mhz hızında olması gerektiğidir. 

remzi

18F452 ler 10mips çalışabiliyor. onuda deneyebilirsiniz.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious