Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

SORULARLA TÜM YÖNLERİYLE DEFİNECİLİK

Başlatan Master Hunter, 10 Eylül 2007, 10:11:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİ KUDRET KAYASI
Kudret kalesinin bir kaya olduğu görüşüde hakimdir, peki nasıl bir kaya aramamız gereklidir ve neden bu kayaya kudret –güç veya benzeri isimler verilmiştir. Tırmanmasımı zordur buraya, veya nedir?
Heybetli bir kaya olduğunu varsayalım , sanırım birazda yüksektir, çıkılması zor bir kaya, yani herkesin çıkması mümkün görünmeyen bir yerde olacaktır.  O zaman biraz geçmişe gidelim ve Evliye Çelebinin yazılarına göz atalım isterseniz:
Evliye Çelebi Şimdiki Kütahyanın bir ilçesi olan gedizden bahsetmektedir:


Gedüs kayalık bir dere içindedir. Otuz yılda bir meşhur cambaz taifesi Gedüs' e gelip, kale kayasına ip bağlayıp, tepesine çıkan post sahibi pehlivanlar ser çeşmesi olur. Çoğu parça, parça olur. Kale bu derece kayalar üzerinde yüksektir. Halk dilinde "Canbaz Kalesi" derler.


Evet gördüğünüz gibi kale kayası, cambaz kalesi, belkide cesaret istediği için buraya çıkmak bir adıda kudret kalesidir. Olamazmı? Ama size ilginç bir yakınlıktan söz etmek istiyorum, daha önceki yazılarımda koordinatlarını vermiş olduğum noktaya büyük bir yakınlık vardır. Kudret kalesini arayan arkadaşlar bu şekilde bir inceleme yaparlarsa iyi olur.
Linkback: Ynt: SORULARLA TÜM YÖNLERİYLE DEFİNECİLİK

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİ- KUDRET KALESİ TAHMİNİ COĞRAFİ BÖLGESİ

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİ -EŞKİYALAR SADECE BİR BÖLGEDE DOLAŞMIŞ OLABİLİR Mİ?

Eşkiya belgelerinde yaklaşık 40 yıl boyunca soygunlar yapıldığı yazıyor. Doğru kabul edersek ne gibi sonuçlar çıkarabiliriz.



1-Eşkiyaların özellikleri, soygun, yağma, gasp,kaçırma ,öldürme vb işlerdir.
2-Bir bölgede kalmaları imkansızdır, yakalanma riski olduğu için mecburen bölge değiştirmek zorunda kalacaklardır.
3-Aynı bölgede soygun olursa yani aynı yolu veya mıntıkayı devamlı keserlerse, artık oradan tüccar veya bir başka değerli yük geçmesi olanaksız olur. Yani gene bir başka bölgeye geçmek durumunda kalacaklardır.
4-Aynı bölgede barınmak kendilerini deşifre etmek olacağından ve halk tarafından tanınma riski olacağından bölge devamlı değişmek zorundadır.
5-Bir soyulan köy en az 1-2 yıl kendine gelemez bu sebeple, bir kaç ay içinde bölge kuruyacaktır, yani zorunlu olarak bölge değiştirilmek zorundadır.
6-Kara yolu tehlikeli olunca deniz yolu tercih edilir, yani bir içeri bir kıyı bölgeleri olmak üzere devamlı bölge değişecektir.
7-Eşkiyaları takip etmenin en kolay yolu, kervan yolları civarlarını araştırmaktır. Genelde bu yolların yakınlarında kamp kurmak zorundadırlar.
8-Sonuç olarak eşkiyaları sadece marmara veya bir başka bölgede aramak yanlış olur,hemen hemen her bölgeyi ziyaret ettiklerine şüphe yoktur.




Ankebut

EŞKİYA BELGELERİNDEN DERLENEREK HAZIRLANMIŞ HARİTA ÇALIŞMALARI-1


Not: Resimleri görmek için lütfen üye olunuz

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİNDEN DERLENEREK HAZIRLANMIŞ HARİTA ÇALIŞMALARI -2


Not: Lütfen resimleri görmek için üye olunuz.

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİNDEN DERLENEREK HAZIRLANMIŞ HARİTA ÇALIŞMALARI -3

Not:Lütfen resimleri görmek için üye olunuz.

Ankebut

ÇATAL KAYA-AKPINAR KÖYÜ


Üstteki resimde hazırlamış olduğum haritada akpınar köyü ve çatal kaydan bahsedilmektedir. Peki bu akpınar köyü Eskişehir ilimizdeki akpınar köyü olabilirmi? Ve Çatal kayada Eskişehirdeki çatalkaya  olabilirmi?


Not:Resimleri görmek için lütfen üye olunuz.

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİ KAYSERİ OLABİLİRMİ?

Hazırlamış olduğum haritada görüldüğü üzere aygözme yerleşim yerinden söz edilmekte,kaleden ve ve krikor tepesinden bahsedilmektedir. Belirtilen yerler bu gün kayseri develi yerleşim yerinde mevcuttur,aygözme köyü eski bir ermeni köyüdür, veya yakın çevresi, şu anda mahalle olarak geçmektedir. Develide ayrıca develi kalesi bulunmaktadır. Son yer kirikor tepesi ise, ilginçtir ki, zamanında bir ermeni çocuk(kayseriye yerleşmiş ve patrik olarak görev yapmıştır. Yani muhtemelen yaşadığı veya adıyla anılan bir tepede mutlaka vardır.Surp Krikor Lusavoriç (MS.257-331).

Not:Resimleri görmek için lütfen üye olunuz.

Ankebut

EŞKİYA BELGELERİ NEVŞEHİR Mİ?

Belgelerde söz edilen yerlerden birkaçıda karacören köyü,karaköy,kızılören köyü,yılanlı dere,meşe ormanı, ismail sivrisi........Ülkemizde bir çok isim birbirinin aynı olduğu için bulmak zor olabiliyor, ama üç bilinmeyenden bir kaçı bir araya geldimi en azından bir fikir elde edebiliyoruz, karacören köyü nevşehir karapınara yakındır, kızılören ise nevşehir kızılören yaylası olarak anılmaktadır, köyden eser kalmamıştır, ancak bina kalıntıları durmaktadır coğrafi olarak 38° 22′ 46″ Kuzey ile 34° 49′ 33″ Doğu gps koordinatlarındadır. ismail sivrisi ise nevşehir altıpınar köyündedir,daha doğrusu doğusunda yer alır,tepesinde bir mezar yeri vardır. Eşkiya belgelerini takip edenler bu şekilde inceleme yapabilirler.
altta bir haritamız vardır, tahmini olarak yapılmıştır.


Not: Resimleri görmek için lütfen üye olunuz.

Ankebut


Ankebut

 Eşkiya belgelerinde günderet köyünden bahsedilir, tabiki herkes google yi açar başlar aramaya ; günderet köyü nerededir bursadadır, zaten herkes söz etmezmi eşkiyalar bursada diye... ama bir ayrıntı hatta bir kaç ayrıntı gözden kaçmıştır. Günderet köyü derken çermik kalesinden bahsedilir, ve çermik kaleside diyarbakır çermiktedir, bu yüzdende eşkiya belgeleri uydurma diye bahsedilir, belki bir çok yeri uydurma veya çeviri hataları dolu olabilir, ama gerçek olan yerlerde göz ardı edilmemelidir. Gelelim son çalışmamıza; günderet köyü, çermik kalesi, üç kayalar, dekyanus hazinesi, kirazlı köy,armutlu köyü gibi yerler verilir bizlere; bir kere çeviri hataları çok fazla olmaktadır, şimdi bir de şu açıdan bakalım, çermik kalesi diyarbakır çermik ilçesinde bulunmaktadır. Burası gerçek bir yerdir, gündereti ve dereköyü nereye oturtacağız, birkere günderet değilde gundere olabilirmi diye sorgulamak lazım çünkü gun zaten köy demektir dere ile birleşince aslında aradığımız yerin günderet değil dere köy olduğu anlaşılmaktadır, zaten eşkiya belgelerinde bir paragraf sonra dere köydende bahsedilmektedir. Demek ki günderet değil gundere dir ve dere köy anlamına gelmektedir, o halde bursa değil hedef diyarbakırdır. Ayrıca çermik ilçemizin güneybatı bölgesinde armutlu köyü bulunmaktadır, yani bir hedef daha oturmuş oldu, dördüncü hedef dekyanus hazinesinden bahsedilmesidir,bilindiği gibi dekyanus yedi uyurlar ashabı kehf zamanında tarsus civarında hükümdarlık yapmaktaydı ve toprakları şimdiki diyarbakır sınırlarına ulaşmaktaydı, yani dekyanusun hazinesinin diyarbakır içinde olması muhtemelen doğrudur, birde şamdan gelen kafile soygunu gerçekleşmiştir zaten diyarbakır şama yakın bir konumda bulunmaktadır; en azından beş bilinmeyenli bir denklemden dördü bulunmuştur. Araştırma yapan arkadaşlar bu yönde yaparlarsa uygun olur.

Ankebut

100 YIL ÖNCE ÇERMİK-TSHERMÜK


Not: Resimleri görmek için lütfen üye olunuz.

Ankebut


ÜLKEMİZDE BULUNAN MAĞARALAR-BARTIN ULUYAYLA-(KIRLANGIÇ-SIĞIRİNİ)  MAĞARASI

Uluyayla'nin cayirliklarinda otlayan hayvanlarin yaz gunlerinin sicak oldugu oglen vakitlerinde bu mağaraya girmektedirler bu yüzden bir çok ismi bulunmaktadır, uluyayla, kırlangıç, sığırini mağarası gibi.... Mağaranın yaklaşık bir kilometre derinlikte olduğu tahmin edilmektedir.

Tum yayladan gelip bu magaraya giren yayla suyu,  bilinmeyen dehlizlerden gectikten sonra Hacet Emini Turbesi'nin bulundugu cift agizli magaradan tekrar disari cikmaktadir. Burada eskiden adaklarin adandigi, sarkit biciminde bir yapi bulunmaktadir ve dua edilince bu sarkittan su bosaldigina inanilmaktadir. . Bu magaradan cikan su birkac kilometre yerustunde dere boyunca aktiktan sonra 'Su Batigi' denen yerden tekrar yeraltina girmektedir

Ankebut

Mağaralar ile bir giriş yapmak istedim, dikkat çekmek için .. Ülkemizde bilinen ve listesi yapılan yaklaşık 800 civarı mağara bulunmaktadır. Eşkiya belgelerine bir süre ara vererek bu mağaraların isimlerini ve bulundukları şehrin veya yerin ismiyle birlikte listesini yayınlamak istiyorum. Konudan konuya atlıyorum ki; sürükleyici olsun.Saygılarımla

Ankebut


ÜLKEMİZDE BULUNAN MAĞARA VE BENZERİ OLUŞUMLAR LİSTESİ 1


AbbaskaynakAğbayır MağaralarıBoğazköy
MağaraTekil Buluntu Yeri
- Kırklareli - MarmaraSarıyahşi - Aksaray - İç AnadoluBucak - Burdur - Akdeniz
Abdülselam TepesiAfarın DüdeniBorluk Deresi
Dikey MağaraDikey MağaraTekil Buluntu Yeri
Ayaş - Ankara - İç AnadoluSarıcakaya - Eskişehir - İç AnadoluMerkez - Kars - Doğu Anadolu
Ağzı Büyük MağarasıAkbelBoroğlu
MağaraYatay MağaraYatay Mağara
Azdavay - Kastamonu - KaradenizKaş - Antalya - AkdenizHadim - Konya - İç Anadolu
AkçabelAkkaya DüdeniBostanlıktarla Düdeni
MağaraYatay MağaraYatay Mağara
Gürgentepe - Ordu - KaradenizMustafakemalpaşa - Bursa - MarmaraVize - Kırklareli - Marmara
AkpınarArap İni Yanı MağarasıBoynuzcu
Dikey MağaraMağaraMağara
Akseki - Antalya - AkdenizBozkır - Konya - İç AnadoluSeydişehir - Konya - İç Anadolu
AksuArap İni Yanı Mağarası 2Boynuzluin
MağaraMağaraMağara
Yığılca - Düzce - KaradenizBozkır - Konya - İç AnadoluMerkez - Antalya - Akdeniz
AkşamgüneşiArdıç Pınarı MağarasıBucakalan
MağaraMağaraDikey Mağara
Şile - İstanbul - MarmaraBozkır - Konya - İç AnadoluAkseki - Antalya - Akdeniz
Aktepe MağarasıArdıçlıBuharlı Mağara
MağaraYatay MağaraMağara
Ilgın - Konya - İç AnadoluMerkez - Gümüşhane - KaradenizBuca - İzmir - Ege
Alişahin PınarıArıtaşıBuzdeliği
Yatay MağaraDikey MağaraYatay Mağara
Vize - Kırklareli - MarmaraAkseki - Antalya - AkdenizBeyşehir - Konya - İç Anadolu

Ankebut




Asarkaya DüdeniBalina MağarasıCendere Mağarası
Dikey MağaraYatay MağaraMağara
Sütçüler - Isparta - AkdenizSeyitgazi - Eskişehir - İç AnadoluKahta - Adıyaman - Güneydoğu Anadolu
Aslanlı / YarenBallıcaCeneviz 1
MağaraYatay MağaraYatay Mağara
Kuşadası - Aydın - EgePazar - Tokat - KaradenizSaray - Tekirdağ - Marmara
AsmacıiniBallıcı İniCennet
Yatay MağaraMağaraYatay Mağara
Derebucak - Konya - İç AnadoluCide - Kastamonu - KaradenizSilifke - Mersin - Akdeniz
AsmainlerBallık Yazıt ve Yağıbasan Kaya KabartmalarıCılga
Düz YerleşmeDağınık Buluntu YeriYatay Mağara
Merkez - Kütahya - EgeÇavdır - Burdur - AkdenizSeferihisar - İzmir - Ege
Assar Mağarası ve Gölyeri MevkiiBallıkayaCıvık Obruğu
MağaraYatay MağaraDikey Mağara
Yayladağı - Hatay - AkdenizManyas - Balıkesir - MarmaraManavgat - Antalya - Akdeniz
Aşağı Nizip YöresiBallıkoğluCıvkuş
Tekil Buluntu YeriMağaraDikey Mağara
Nizip - Gaziantep - Güneydoğu AnadoluÜnye - Ordu - KaradenizElmalı - Antalya - Akdeniz
Aşağı Pay KanalıBaşöğürünCindi Mağarası
Su YapısıDağınık Buluntu YeriYatay Mağara
Erciş - Van - Doğu AnadoluÇiftlik - Niğde - İç AnadoluSeyitgazi - Eskişehir - İç Anadolu
At Vadi 1BataklıdereCiv
MağaraMağaraDikey Mağara
Merkez - Manisa - EgeKarasu - Sakarya - MarmaraAksu - Isparta - Akdeniz
At Vadi 2Bedre MağarasıCivelek Mağarası
MağaraMağaraMağara
Merkez - Manisa - EgeMerkez - Kırklareli - MarmaraGülşehir - Nevşehir - İç Anadolu
At Vadi 3Bektaşın SayalarCula Deliği
MağaraMağaraYatay Mağara
Merkez - Manisa - EgeVize - Kırklareli - MarmaraBeyşehir - Konya - İç Anadolu

Ankebut

AltınbeşikArkaca Düden AğzıBüyük Dağ Mağaraları Terası
Yatay MağaraYatay MağaraDağınık Buluntu Yeri
Akseki - Antalya - AkdenizAkseki - Antalya - AkdenizBirecik - Şanlıurfa - Güneydoğu Anadolu
Anaçbaşı / Maden GalerisiArmağan 1Büyük Dipsiz
MağaraDikey MağaraYatay Mağara
Kabadüz - Ordu - KaradenizDereköy - Kırklareli - MarmaraMerkez - Antalya - Akdeniz
Ani Armağan 2Büyük Düden
Tekil Buluntu YeriDikey MağaraYatay Mağara
Merkez - Kars - Doğu AnadoluDereköy - Kırklareli - MarmaraBeyşehir - Konya - İç Anadolu
ArmutboğazıBacaksızın Bacağının Koptuğu MağaraBüyük Kale
Yatay MağaraMağaraKale
Dursunbey - Balıkesir - MarmaraArıt - Bartın - Karadenizİmranlı - Sivas - İç Anadolu
Arpaderesi MağarasıBademalanıBüyük Kilise Mağarası
Tepe Üstü YerleşmeYatay MağaraYatay Mağara
İskenderun - Hatay - AkdenizKaracabey - Bursa - MarmaraAkseki - Antalya - Akdeniz
Arpalık 1BağlarBüyük Mağara
MağaraYatay MağaraMağara
Seydişehir - Konya - İç AnadoluVize - Kırklareli - MarmaraKemer - Antalya - Akdeniz
Asar TepesiBahçecik SubatanıBüyükekiz Tepesi Mağarası
MağaraYatay MağaraKaya Sığınağı
Çeltikçi - Burdur - AkdenizMerkez - Bilecik - MarmaraŞarkikaraağaç - Isparta - Akdeniz
Asarcıoğlu DüdeniBahçeköyCamılıköy Subatanı
Dikey MağaraMağaraDikey Mağara
Sütçüler - Isparta - AkdenizPerşembe - Ordu - KaradenizPozantı - Adana - Akdeniz
AsariniBakacak KalesiCehennem Ağzı
Yatay MağaraKaleMağara
Beyşehir - Konya - İç AnadoluRefahiye - Erzincan - Doğu AnadoluKaratay - Konya - İç Anadolu
AsariniBalatiniCemal Tepe Düdeni
MağaraYatay MağaraDikey Mağara
Merkez - Karaman - İç AnadoluBeyşehir - Konya - İç AnadoluMerkez - Zonguldak - Karadeniz

Ankebut

MAĞARALARIN ÖNEMİ


Eski devirlerde insanlar mağaralarda yerleşik hayat sürmüşlerdir, günümüzde bile mağaralar insanlar için önem arz eden yerlerdir. Definecilik konusunda ise; mağaralar ayrı bir yer tutarlar, genelde hemen hemen her mağara içinde bir kalıntıya rastlamak mümkündür. Çünkü tüm bilinen mağaralar insanlar tarafından bir amaç için kullanılmışlardır. Yani kısaca boş mağara olmaz diyebiliriz. Ama günümüzde içi dolu mağara kalmış diyemeyiz...Fakat şu bir gerçektir ki; görünen mağaralar görünmeyenlerin yani saklanan mağaraların sayısından daha azdır. Yüzlerce mağara insanlar tarafından bir şekilde kapatılarak gözlerden uzak hale getirilmişlerdir. Ancak unutulmamalıdır ki; mağara sistemleri birbirine yakın sistemlerdir. Yani bir mağara görmüşseniz mutlaka yakınlarında bir yerlerde bir mağara vardır. Ama gizli ama açık. Çünkü mağara oluşum sistemleri incelendiğinde genelde ya volkanik , ya su aşındırması, ya çökme, ya kireçli tabaka aşınması vb çeşitliliklerde oldukları görülmektedir. Yani bu demek oluyor ki mağaraların oluşumu bulundukları bölgenin fiziksel ortamına bağlı bir olaydır. Vermiş olduğum örnekteki mağaralar araştırmacılar tarafından listeler haline getirilen ve en az bir kere olsun ziyaret edilen mağaralardır. Bu demek değildir ki yakınlarında bir yerlerde gizlenmiş veya bilinmeyen bir mağara olmasın. Her şey olabilir, araştırma yapan arkadaşlar mağaralar çevresinde bilinmeyen başka mağaraları da araştırırlarsa daha uygun olur.

Ankebut





AtakBeldibi / KumbucağıCula Deliği Obruğu
MağaraKaya SığınağıDikey Mağara
Pınarbaşı - Kastamonu - KaradenizKemer - Antalya - AkdenizManavgat - Antalya - Akdeniz
Ataköy HöyükBeldibi - Sığınak YeriCulfa Keleri 1
HöyükMağaraYatay Mağara
Merkez - Kars - Doğu AnadoluMerkez - Antalya - AkdenizPozantı - Adana - Akdeniz
Atköy ÜyücekBelen TepeCumayanı
HöyükDağınık Buluntu YeriYatay Mağara
Merkez - Balıkesir - MarmaraKeles - Bursa - MarmaraÇatalağzı - Zonguldak - Karadeniz
Atlılar MağarasıBelpınar KarainÇadır İni
Dikey MağaraMağaraMağara
Merkez - Mersin - AkdenizKemer - Antalya - AkdenizCide - Kastamonu - Karadeniz
Avara MağaralarıBerezere 1Çağman
MağaraMağaraMağara
Emet - Kütahya - EgeMerkez - Batman - Güneydoğu AnadoluMesudiye - Ordu - Karadeniz
AvdancıkBerezere 2Çaldağı
Yatay MağaraKaya SığınağıYatay Mağara
Osmangazi - Bursa - MarmaraMerkez - Batman - Güneydoğu AnadoluBeyşehir - Konya - İç Anadolu
AvuçiçiBeşikçi MağarasıÇaldamı Deliği
MağaraMağaraMağara
Konuralp - Düzce - KaradenizTorbalı - İzmir - EgeManavgat - Antalya - Akdeniz
AyıiniBeşmeşeler YarasaÇaltepesi Mağarası
Yatay MağaraDikey MağaraMağara
Mustafakemalpaşa - Bursa - MarmaraMerkez - İstanbul - MarmaraOrhaneli - Bursa - Marmara
AyıiniBeyköy DüdeniÇamlı
MağaraDikey MağaraMağara
Yalvaç - Isparta - AkdenizKepsut - Balıkesir - MarmaraYığılca - Düzce - Karadeniz
Ayiçi 1 DüdeniBıçakçı DüdeniÇançukuru
Dikey MağaraYatay MağaraDikey Mağara
Merkez - Zonguldak - KaradenizDerebucak - Konya - İç AnadoluMustafakemalpaşa - Bursa - Marmara
Ayiçi 2 DüdeniBıçakçı KaynakÇarkini
MağaraYatay MağaraMağara
Merkez - Zonguldak - KaradenizDerebucak - Konya - İç AnadoluMerkez - Antalya - Akdeniz

Ankebut

Ayvacık DüdeniBiçme MağarasıÇatak Ağzı Mağaraları 1-2-3
Dikey MağaraMağaraYatay Mağara
Ödemiş - İzmir - EgeMerkez - Gaziantep - Azdavay - Kastamonu - Karadeniz
AyvadüzüBirinci Dağ MevkiiÇatal Obruk
MağaraDağınık Buluntu YeriDikey Mağara
Merkez - Ordu - KaradenizBirecik - Şanlıurfa - Arslanköy - Mersin - Akdeniz
AyvainiBirkleynÇatalkaya Kaya Kabartmaları
Yatay MağaraMağaraKabartma
Mustafakemalpaşa - Bursa - Lice - Diyarbakır - Çavdır - Burdur - Akdeniz
ÇataltepeDağlı KuylucuDeliktaş Tepesi
MağaraDikey MağaraDağınık Buluntu Yeri
Gürgentepe - Ordu - Cide - Kastamonu -Merkez - Elazığ -
ÇatdereDambalı / Maden GalerisiDemirciler
Yatay MağaraMağaraMağara
Akseki - Antalya - Akdenizİkizce - Ordu - KaradenizSerik - Antalya - Akdeniz
ÇatırıkDamlataşDemirözü / Temirözü
Dikey MağaraMağaraYatay Mağara
Silifke - Mersin - AkdenizAlanya - Antalya - AkdenizHaymana - Ankara -
Çayırbağı HöyükDamlataşDeniz
HöyükMağaraYatay Mağara
Meram - Konya - Selçuk - İzmir - EgeVize - Kırklareli - Marmara
ÇayırköyDamlataşDerebağ
Yatay MağaraMağaraMağara
Çaycuma - Zonguldak - Merkez - Karaman - Cide - Kastamonu - Karadeniz
Çayırönü DüdeniDamlataşDeriini
Dikey MağaraMağaraMağara
Akseki - Antalya - AkdenizSaimbeyli - Adana - AkdenizMudurnu - Bolu - Karadeniz


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious