Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

TELSİZ NEDİR?

Başlatan telsizci, 12 Ağustos 2007, 11:18:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

telsizci

burada telsizle ilgili bildigim öğrendigim şeyleri sizinle paylaşmak istiyorum.

TELSİZ HAKKINDA SIKÇA SORULANLAR   

TELSİZ HABERLEŞMESİ NEDİR?
"Telsiz haberleşmesi" elektromanyetik dalgalar yardımıyla, ses, resim ve benzeri bilgilerin bir noktadan diğerine gönderilmesi işlemine verilen genel tanımdır.
TELSİZ HABERLEŞME CİHAZLARI VE SİSTEMLERİNİN GRUPLANDIRILMASI NASIL OLUR?
Telsiz cihazlarını ve Telsiz Haberleşme Sistemlerini, farklı şekilde gruplara ayırmak mümkündür.

Telsiz kullanım alanlarına göre:
--KARA 
--HAVA 
--DENİZ
haberleşmesinde kullanılan telsiz sistem ve cihazları olarak üçe ayrılır.

Bir başka gruplandırma:
--EL 
--ARAÇ 
--SABİT
telsiz cihazları olarak yapılabilir.

Çalışma frekanslarına göre:
--HF 
--VHF 
--UHF
olarak ayrılabilir.

Tüm bu gruplandırmalardan ayrı olarak özel kullanım amaçlarına yönelik telsiz cihaz ve sistemleri de vardır. Kara telsiz cihazları, adından da anlaşılacağı gibi kara haberleşmesinde deniz telsiz cihazları belli kapasitenin üzerindeki her türlü deniz taşıtının kendi aralarında veya kıyı istasyonlarıyla haberleşmelerinde, hava telsiz cihazları da hava taşıtlarının kendi aralarında veya yer istasyonlarıyla haberleşmelerinde kullanılan cihazlardır.

FREKANS BANTLARI NEYİ İFADE EDER?
Telsiz cihazlarının kullanılacağı arazi şekilleri ve haberleşme mesafesi frekans bantlarının seçiminde etkili olmaktadır. Buna göre UHF bandında çalışan bir telsiz sisteminde haberleşme mesafesi birkaç km. ile sınırlıyken, HF bandında kıtalararası haberleşmeden bahsetmek mümkündür.

TELSİZ CİHAZLARINI MEYDANA GETİREN ANA PARÇALAR NELERDİR?
Telsiz Cihazları, telsizin kendisi,besleme ünitesi, anten, anten kablosu ve mikrofon gibi bazı parçalardan oluşur.

Telsiz Cihazının çalışması için gerekli elektrik enerjisini sağlayan besleme üniteleri, el cihazlarında doldurulabilir Ni-Cd pillerden oluşan batarya bloğudur.

Telsizlerinin anteni, cihazın üzerine takılan, bükülebilir, lastik kaplı helis antendir. Mikrofonları ise cihazın üstünde yer alır. 

Araç cihazlarında beslemeyi, aracın elektrik tesisatı, aküsü sağlar. Anten aracın dışına takılan ve koaksiyel bir anten kablosuyla cihaza bağlanır. Bu cihazlarda spiral kablolu bir el mikrofonu bulunur.

Sabit telsiz cihazları, 220V AC şebeke gerilimini 13.8V DC'ye çeviren ve yaklaşık 10 ila 15 A akım verebilen bir besleme sistemiyle çalıştığı gibi besleme sistemi içerisinde olan cihazlar da vardır. Bu cihazlarda bina dışına takılan bir sabit anten ve anten cihazı arası mesafeye göre uygun tipte koaksiyel tablo kullanılır. Mikrofon, tercihe göre masa yada el mikrofonu şeklinde olur.

TELSİZ CİHAZLARININ İÇ YAPISI NASILDIR?
Bir telsiz cihazı çeşitli bölümlerden meydana gelir. Ana hatlarıyla bölümler şunlardır:

*Alıcı bölümü 
*Verici bölümü
*Çıkış ya da Güç Katı
*Kontrol bölümü
*Sentezör
*Ses çıkış katı
*Ara frekans bölümü

Telsiz cihazları, çalışma frekanslarının belirlenmesinde kullanılan teknikler, modülasyon tipleri, bant genişlikleri gibi bir takım teknik özellikler yönünden de farklı özellikler gösterirler.

HABERLEŞMENİN GERÇEKLEŞMESİ NASIL OLUR?
Bir telsiz haberleşmesinin varlığından söz edebilmek için aynı frekanslarda çalışabilen, teknik özellikleri birbirinin aynı olan en az iki cihaz gereklidir. Haberleşme, verici konumundaki (gönderme yapan) cihazdan çıkarak kablo ve anten vasıtasıyla boşluğa yayılan elektromanyetik dalgaların, alıcı durumundaki cihazın anteni ve kablosu yoluyla alıcı cihaza (dinleme yapan) ulaşması şeklinde olur.

MODÜLASYON ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Telsiz haberleşmesinde ve elektromanyetik dalgalar yardımıyla yapılan yayınlarda (Radyo, TV) değişik modülasyon tiplerinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan başlıcaları: Genlik (AM) ve Frekans (FM)modülasyonlarıdır.

Modülasyon; gönderilmek, yayınlanmak istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalganın bazı özelliklerinin değiştirilmesi işlemidir. Bu işlemin alıcı cihazda yapılan tersi işleme ise demodülasyon denir.

Frekans modülasyonu (FM), gönderilmek istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalga frekansının sıklığının değiştirilmesidir. 

Genlik modülasyonu (AM), gönderilmek istenen işarete bağlı olarak taşıyıcı dalganın genliğinin değiştirilmesidir.

Günümüz kara haberleşmesinde genel olarak VHF, UHF bantlarında, FM modülasyonunda, frekans sentezörlü telsizler kullanılmaktadır.

Deniz bandında ise VHF, 156.000 - 163.000 Mhz arası, frekans sentezörlü, uluslararası standartlarla belirlenmiş özellikleri olan FM modülasyonlu telsizler kullanılmakyadır.

Yine, uluslararası standartlar gereği hava telsizleri, 118 - 136 Mhz arası AM modülasyonlu olarak çalışırlar.

AKTARICI SİSTEMLER (RÖLE, REPEATER CİHAZLARI) NEDİR?
VHF, UHF bantlarında arazi şekilleri ve/veya istasyonlar arası mesafe haberleşmeyi güçleştiren, bazen de imkansız hale getiren faktörlerdir. Bu gibi durumlarda röle ya da aktarıcı istasyon denilen birtakım cihazlardan istifade edilir. 

Temel olarak bir röle cihazı yüksek kazançlı bir anten, az kayıplı bir anten kablosu, filtre ünitesi (duplekser), alıcı ve verici bölümler ile bunların kontrol ünitesinden meydana gelir. Alıcı ve verici frekansları arasında farklılık bulunan röle cihazları filtre ünitesinin yardımıyla, alıcısının duyduğu işaretleri aynı anda vericisinden güçlendirilmiş olarak yayınlar.

Rölenin konulduğu yerin yükseltisi ile doğru orantılı olarak geniş bir haberleşme alanı alde edilmiş olur.
İki telsiz cihazının aynı frekansları farklı olduğu ve aktarıcı bir sistemin yardımı olmadan yaptıkları görüşmeye "simplex" görüşme denir.

Gönderme ve dinleme frekanslarının farklı olduğu ve aktarıcı bir sistemin yardımıyla yapılan telsiz görüşmelerinde ise "semiduplex" görüşme denir. Semiduplex ve simplex haberleşmelerde telsiz cihazlarının alıcı ve verici bölümleri aynı anda çalışmazlar.

Röle cihazları ise full dupleks çalışan cihazlardır.

CTCSS (DUYMAALTI TON KONTROLLÜ SİSTEMLER) NEDİR?
67 Hz - 250 Hz arası sesleri insan kulağının duymamasından hareketle telsiz haberleşmesinde kullanılan cihazların alıcılarının bu frekanslardaki işaretlerle kontrol edilmesidir. İki telsiz cihazının haberleşmesi için aynı çalışma frekanslarında olmaları gerektiğini belirtmiştik. CTCSS kontrollü sistemlerde buna ilave olarak cihazların aynı tonda çalışmaları gerekir.

COMMUNITY RÖLE SİSTEMLERİ (ORTAK KULLANIM SİSTEMLERİ) NELERDİR?
CTCSS ton kontrolü ile bir röle cihazından değişik gruplara ayrılmış kullanıcıların yararlanmasına olanak tanıyan sistemlerdir.

TRUNK SİSTEMLERİ NEDİR?
Röle üzerinden yapılan haberleşmenin en gelişmiş şeklidir. Bu sistemler birden çok röle cihazının bir kontrol ünitesi yardımıyla birbirine bağlı olarak çalıştırılması esasına dayanır. 

Kontrol ünitesi, birbiriyle görüşecek kullanıcıları biraraya getirerek o anda boş olan röleden haberleşme yapmalarını saglar.


Linkback: TELSİZ NEDİR?

Müslim yavuz

Tekrar hoşgeldin telsizci. gerçekten güzel bilgiler paylaşmışsın. Ama elektronik bölümüne açılmalı idi.

Baya güzel bilgiler demişdim. VHF VE UHF  Bandından iletişim sağlayan telsizler ile tv kanallarına sıza bilirmiyiz bu soruma cevap verir isen sevinirim.

mutsuz4

slm telsizci paylaştıgın bilğiler için tesekkürler .. beni msn eklermsin özel görüşelim ..  mutsuz_4@hotmail.com
[move](BiLGi PaYLaŞıLDıKÇa ÇoĞaLıR)[/move]
                        J@F

telsizci

bu iş ile 11 aydır ugrasıyorum elbombacı okuldan arkadasımdır msn adresınde gorunce buraya kayıt oldum ve bende telsız hakında bıldıklerımı sızlerle paylasayım ve sızin sorularınızla daha da ilerıye gıdecegım inşş...

söyle söyleyeyim telsiz ülkemizde silah gibidir ruhsatsız kullnılması malesef imkansız.amötör lisans izni ile kendinize ait bir cihazınınız olabiliyor(detayları daha ayrıntılı verecegım inş buradan.)

tv kanallarını televizyonumuzun calışma frekansını biliyorsak telsizimize girerek dinlemek mümkün olabiliyor..tabi yukardada dedigim gibi bunun icin lisans almak ve lısanslı bir telsızımızın olması sart..

Müslim yavuz

Alıntı yapılan: telsizci - 12 Ağustos 2007, 11:46:12
bu iş ile 11 aydır ugrasıyorum elbombacı okuldan arkadasımdır msn adresınde gorunce buraya kayıt oldum ve bende telsız hakında bıldıklerımı sızlerle paylasayım ve sızin sorularınızla daha da ilerıye gıdecegım inşş...

söyle söyleyeyim telsiz ülkemizde silah gibidir ruhsatsız kullnılması malesef imkansız.amötör lisans izni ile kendinize ait bir cihazınınız olabiliyor(detayları daha ayrıntılı verecegım inş buradan.)

tv kanallarını televizyonumuzun calışma frekansını biliyorsak telsizimize girerek dinlemek mümkün olabiliyor..tabi yukardada dedigim gibi bunun icin lisans almak ve lısanslı bir telsızımızın olması sart..

bu durum da istenilen firekansa ses sinyali gödererek parazit oluştura bilir ve o kanalı cevremizdeki insanlara izletmeye biliriz. ;D
Mesela futbol... canlı yayın var. herkez son derece heyecan ile izliyor.
Yayın yapan kanala sızacaksın ve ses sinyali göndereceksin doğal olarak o kanalı izleyen insanlar artık izleyemeyecek. çünki görüntüye ses binerse karıncalan ma olur diye tahmin ediyorum. sizce ?

telsizci

dogrudur ama neden gerek duyalım bole bırseye :D

mutsuz4

müslime katılıyorum güzel bişey :) ama  maclar  liğ tv de o frakansa gire bilrmiyiz :)
[move](BiLGi PaYLaŞıLDıKÇa ÇoĞaLıR)[/move]
                        J@F

Müslim yavuz

çünki artık insanlar okadar boş işler ilke meşgullerki. maç izlerken bile dünyadan kopa biliyorlar. bu sayede dünyaya geri döndere biliriz.

Bu sadece maç için geçerlideğil. dizi yarışma ve film de olabilir.

Mesela bir zamanlar beniimle dans edermisin diye yarışma vardı ve ne olduğu belli olmayan türk kültürüne yakışmayan tipler çıkyordu
ve insanlar bunu izliyor onlara benzemeye çalışıyordu. o kanalın frekansına girerek o program bitene kadar parazit yayınlayta bilirz. bu sayede türklük biradaha muafaza edile bilir.  ;D

telsizci

 ;D televizyon bozuldu dıye servıs cagıran cok olur..

mutsuz4

slm telsizci bekliyorum işe yarar telsiz devrelerini:) basit ama etkili ::)
[move](BiLGi PaYLaŞıLDıKÇa ÇoĞaLıR)[/move]
                        J@F

yeraltıcı

Valla bravo telsizci ve diğer cin fikirli arkadaşlar. Ben kendimi bir şey sanırdım, burada dünyayı türkiyeden sarsacak insanlar var. Allah allah gözüm korktu sizlerden yuav!!!!  :-[ :-[ :-[ :-[

mutsuz4

sen kendini cin fikirli ve bişey sanmaya devam et yeraltıcı biz sadece burda muhabbet ediyoruz korma senin tv falan bozulmaz buda sana son msj bir daha cvp olarakta birşey yazmayacagım...
[move](BiLGi PaYLaŞıLDıKÇa ÇoĞaLıR)[/move]
                        J@F

elbombaci

Teslizci foruma hoşgeldin. Verdiğin bilgiler için teşekkürler, devamını bekleriz  :)

untayk

Selamlar.
Az daha teknoloji forumunda , siyasi bir konuda cevap yazarak başlayacaktım... ki biraz dolaşayım sitede dedim ve iyiki de dolaşmışım...
   Normal standart hazır bir telsiz ile TV kanallarına girilemez. Ancak sarkma / enterferans ( interference ) şeklinde girebilme müstesna. Sebebi ise , standart telsizlerin ( ki bu ister amatör telsizcilerinki , ister de profesyonel yani askeri , emniyet , havacılık , halk bandı - CB , ya da marine yani denizcilik vs. telsizi olsun !!! ) , TV frekansında vericilerinin olmamasındandır. Mesela amatör bir VHF telsiz , model ve özelliğine göre tüm VHF kanallarını dinleyebilmesine rağmen , mesela polis telsizlerinin frekansında sadece dinleme yapar , çıkış yapamaz. Resmi yayınların frekansında yayın yapabilecek olan telsizler ise tamamen yasal olmak zorundadır. Ve bu tür cihazlar dahi , TV kanallarına uygun yayın yapamama gibi bir şart ile üretilirler.
   Diyebilirsiniz ki , bir TV kanalına yayın basılamaz mı? Tabii ki basılabilir ama , bu legal , izinlere uygun üretilmiş bir telsiz ile olamaz. Ya içerisine girip oynamak gerek ( ki epey uğraşılı ve zor bir iştir ve her telsiz bu şekilde oynamaya müsait değildir.) ya da istediğimiz kanalın frekansına uygun bir modülatör yapıp , arkasına da bir kuvvetlendirici ilave etmek.
   Bazı arkadaşlar , maç yayınlarını engellemekten bahsetmiş... Tabii ki bu da mümkün ama son zamanlarda maç yayınlarının çoğu çanak antenlerle uydu üzerinden seyrediliyor. Bu durumda anten ile TV arasına girmek çok zor bir iş olduğundan ( ki LNB den sonrası sanki kapalıdevre bir yayın gibi oluyor ! ) 12GHz lerde çalışan bir cihaz yapıp , bunun antenini de yayını seyreden çanakların kapsama alanına çevirmek gerekecektir. İşte bu işi biraz daha zorlaştıracaktır. Normal TV yayını yönsüz olduğundan işlem daha basittir ( bu da yarışmalar için değebilir diye düşündürüyor  ;D ).
   Forumun hayırlı olması temennilerimle hayırlı geceler diliyorum...

yanlızkurt

merhaba telsizci aslında hep bir telsiz yapmak istemişimdir ama bi turlu imkanım olmadı. neyse aselsanın bır sıstemı var mesela korsan tv yayını yapılıyor biyerde yada bir radyo kanalında kasıtlı sarkmalar var olduğu tespit ediliyor bu durum uzerıne aselsan ekıbı bır ekıple evinizin kapısına kadar geldığını duymustum ona gore dıkkatlı olunuz bence. birde zaten telsız alıp bır kanalı karartmak yerıne guclu bir verici ile bunu yapabılıyorsunuz. malıyetıde 15 ytl yı gecmıyor. yada basıt tv verıcıler var. yine malıyetı bu kadar az

elbombaci

untayk hocam foruma hoşgeldin. verdiğin bilgiler için teşekkürler.

untayk

Çok teşekkürler canım kardeşim. Güzel bir forum oluşturmuşsunuz. En azından kocaman forumlar gibi ipini koparan gelmemiş. İnşaAllah böyle devam eder... Diğer tarafta bir arkadaşın imzasında vardı link ve bir bakalım dedik ve gayet hoş bir site ile karşılaştık. Vakit müsait oldukça ziyaret ederiz inş.
Saygılar.

VERON

Alıntı yapılan: Müslim yavuz - 12 Ağustos 2007, 12:42:35
Alıntı yapılan: telsizci - 12 Ağustos 2007, 11:46:12
bu iş ile 11 aydır ugrasıyorum elbombacı okuldan arkadasımdır msn adresınde gorunce buraya kayıt oldum ve bende telsız hakında bıldıklerımı sızlerle paylasayım ve sızin sorularınızla daha da ilerıye gıdecegım inşş...

söyle söyleyeyim telsiz ülkemizde silah gibidir ruhsatsız kullnılması malesef imkansız.amötör lisans izni ile kendinize ait bir cihazınınız olabiliyor(detayları daha ayrıntılı verecegım inş buradan.)

tv kanallarını televizyonumuzun calışma frekansını biliyorsak telsizimize girerek dinlemek mümkün olabiliyor..tabi yukardada dedigim gibi bunun icin lisans almak ve lısanslı bir telsızımızın olması sart..

bu durum da istenilen firekansa ses sinyali gödererek parazit oluştura bilir ve o kanalı cevremizdeki insanlara izletmeye biliriz. ;D
Mesela futbol... canlı yayın var. herkez son derece heyecan ile izliyor.
Yayın yapan kanala sızacaksın ve ses sinyali göndereceksin doğal olarak o kanalı izleyen insanlar artık izleyemeyecek. çünki görüntüye ses binerse karıncalan ma olur diye tahmin ediyorum. sizce ?
müslim yavuz kardeş senin dediğini doğudaki o...çocukları yapıo  ben askerde muhaberciydim onun ismine perdeleme denir iki frakans arasınna parazit sokma vatani görevimi doğuda yaptığım için bir kere basıma böyle bir şey geldi fazla uğraşmayın böyle şeylerle basınız belaya girer bu memlekette yapmasanda yaptı derler benden tafsiye madem meraklısın el radyosundan 15 dk bir telsiz yapabilirsin bilmem anlatabildimmi bu söylediklerim bütün arkadaşlar için geçerlidir beni yanlış anlamayın sakın maksadım kimsenin kötülüğünü istemem  kendinize iyi bakın

unsparing

telsiz almak o kadar kolay degil ama ilk once cebinize sonrada elektronik ve teknik bilginizin iyi olması gerekir A  sınıfı bir telsizci olarak oyle parazit yaratmak o kadar kolay degil artik turk telekomda spektrum analiz cihazları bulunmaktadır siz mandala bastiginiz anda yeriniz koordinat olarak cikmaktadir hevesli arkadaslara bilgi vermek icin yardimci olurum arkadasim dogru demis telsiz silah gibidir lisanssiz bir telsiz kullanmak 6 yıl hapis cezasi ile baslamaktadir buda bilginize bendeki ceepaneligin resmini cekip ileriki gunlerde sizinle paylasacagim :)

Müslim yavuz

#19
Alıntı yapılan: VERON - 13 Eylül 2007, 22:58:41
Alıntı yapılan: Müslim yavuz - 12 Ağustos 2007, 12:42:35
Alıntı yapılan: telsizci - 12 Ağustos 2007, 11:46:12
bu iş ile 11 aydır ugrasıyorum elbombacı okuldan arkadasımdır msn adresınde gorunce buraya kayıt oldum ve bende telsız hakında bıldıklerımı sızlerle paylasayım ve sızin sorularınızla daha da ilerıye gıdecegım inşş...

söyle söyleyeyim telsiz ülkemizde silah gibidir ruhsatsız kullnılması malesef imkansız.amötör lisans izni ile kendinize ait bir cihazınınız olabiliyor(detayları daha ayrıntılı verecegım inş buradan.)

tv kanallarını televizyonumuzun calışma frekansını biliyorsak telsizimize girerek dinlemek mümkün olabiliyor..tabi yukardada dedigim gibi bunun icin lisans almak ve lısanslı bir telsızımızın olması sart..

bu durum da istenilen firekansa ses sinyali gödererek parazit oluştura bilir ve o kanalı cevremizdeki insanlara izletmeye biliriz. ;D
Mesela futbol... canlı yayın var. herkez son derece heyecan ile izliyor.
Yayın yapan kanala sızacaksın ve ses sinyali göndereceksin doğal olarak o kanalı izleyen insanlar artık izleyemeyecek. çünki görüntüye ses binerse karıncalan ma olur diye tahmin ediyorum. sizce ?
müslim yavuz kardeş senin dediğini doğudaki o...çocukları yapıo  ben askerde muhaberciydim onun ismine perdeleme denir iki frakans arasınna parazit sokma vatani görevimi doğuda yaptığım için bir kere basıma böyle bir şey geldi fazla uğraşmayın böyle şeylerle basınız belaya girer bu memlekette yapmasanda yaptı derler benden tafsiye madem meraklısın el radyosundan 15 dk bir telsiz yapabilirsin bilmem anlatabildimmi bu söylediklerim bütün arkadaşlar için geçerlidir beni yanlış anlamayın sakın maksadım kimsenin kötülüğünü istemem  kendinize iyi bakın




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious