Haberler:

Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.

Ana Menü

ayrım olayına bir bakalım

Başlatan asenkron, 23 Ocak 2008, 18:37:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

asenkron

ferromanyetik madenlerin arama bobininin direncini artırtıgı,
diyamanyetik madenlerin arama bobininin direncini düsürdügünü
yani akımın arttıgında ferromanyetik düstügünde diyamanyetik oldugunu,
bu akım degişiminin ıb dedektorlerde frekans kaymasına neden oldugunu bu kaymaya bakarak ayrım yapıldıgı,
bu akım degişiminin pikoamper düzeyinde oldugunu hatırlatmak istedim.buradan yola cıkarak bobine verilen gerilim regüleli oldugu sabit oldugu takdirde bu akım degişimine bakarak pı sistem dedektorlerde ferromanyetik diyamanyetik ayrım yapabileceginizi biliyormusunuz.
pı sistem dedektorum olmadıgı için sizinle paylastım denemeleri ve akım secicileri tasarlarsak büyük bir boslugu dezavantajı ortadan kaldırırız.
yorumlarınızı bekliyorum.
Linkback: ayrım olayına bir bakalım

Uykusuz

asenkron forumda gördüğüm en kalitli başlıklardan biri olmuş bu açtığın konu. sınavlarımı bitireyim bu konuda ayrıntılı konuşalım  :)

remzi

Bobinin endüktansı toprağa görede değişmezmi?

yanlızkurt

tabiki toprağın yapısına göre değişir. ama toprağın yapısına göre.

asenkron

endüktansı madenler degiştirir.yogun mineralli dedigimiz topraklarda yani içinde madensel tuzlar oksit var ise bunların endüktansımıza yapacagı etki genel manada bakarsak kayma görülür.fakat spectrumuna baktıgımızda bu kayma diger madenlerden farklı bandtedır.iyi filitreleme ile sonuc verimli olur.mineral ayna etkisi verici sinyalinin kendini bogmasıdır.güc düsürüldügünde yansıma etkisi yok edilir.kısaca vericilerden bilirsiniz swr olayını yansıyan gücün kontrol edilmeasidir.dedektorlerde zemin balansı  veya toprak ayarı denir.

spectrum05

#5
 Manyetik diyamanyetik ayrımını biliyordum hatta bu ayrımın tek bir op-ampla yapılacağını da biliyorum ama PI sistemlerde fazla bir bilgiye sahip değilim.PI sistemler içinde şöyle bir düşüncem vardı düşünce tabii sonuç verir mi bilemiyorum.Mevcut  PI dedektöre paralel bir heterodin dedektör sistemi koyarak bir anahtarla mevcut bobinde kullanılarak manyetik-diyamanyetik ayrımın yapılması.İkincisi mademki PI dedektörler radar gibi çalışmaktadır gönderilen sinyaller taşıyıcı kabul edilerek daha küçük frekanslı ultrasonik sinyaller bindirilerek her maddenin vereceği  farklı akustik titreşimleri analiz etmek.Bunlar fikir , gerisi mühendislik işleri yorumlarınızı bekliyorum.

spectrum05

 Yorum yok .Fikir çok mu kötü arkadaşlar :-[

asenkron

pulse sinyal yüklenmez pulse baska bir sinyale yüklenebilir.akustik sinyal toprak altında gitmez.süper heterodin sistemi modüleli sinyalleri ayırmak için kullanılır.fikrin kötü olabilir fakat dogruyu ögrendin bir işe yaradı devam et.

spectrum05


Uykusuz

PI dedektörlerde ayrım olayının pek sağlıklı yapılamadığını neredeyse hepimiz biliyoruz. Opamp doyumdan çıktıktan sonra sönümlenme eğrisi izlenerek sönümlenme şekline göre ayrım yapıldığını bundan yaklaşık iki yıl önce donanımhaber forumlarında yazmıştım.

Yapmış olduğum ilk prototip cihazımda ayrım olayını az da olsa elde ettiğimi sizlere videolu olarak göstermiştim. Elektriksel gürültü olayını halledemediğim için bu cihazın üretimine bir türlü başlayamadık. Bu yapmış olduğum cihazın videosu:



Bu cihazda opamp doyumdan çıktıktan sonra yaklaşık 15uS aralar ile 20 adet örnek alarak bunların her birini farklı bir stunda hiç işlemeden kullanıcıya yansıtmıştım. Fakat opamp doyumdan çıktıktan sonra ilk 250uS nin hareketlenmesi için metal cisim arama bobinine çok yakın olması gerekiyordu. Bu da derinlik sorununu getirdi. Fakat biz bunu da çözdük. Farklı zamanlarda farklı opampları devreye alarak bu küçük değişimleri yükselttik. Böylece derinlik sorunu hallolmuş oldu ama bu kez de elektriksel gürültü ortaya çıktı.

Buradan anlaşıldığı gibi opampların kazançlarını fazla tutmamamız gerekiyor. Ama derinlikten de kayıp olmamalı. Bunun için tek bir seçeneğimiz var. Opamp doyumdan çıktıktan sonra çok daha erken örnekleme yapıp sinyalin geri kalan kısmını tahmin etmek. Size bir döküman yolluyorum:

http://www.savefile.com/files/1371870

Burada 4. sayfadaki şekli inceleyin. Şekilden görüldüğü gibi ilk 30uS içerisinde alınan örnekler bize metal hakkında bilgi verebiliyor. Hatta ilk 10uS den aldığınız örnekler sinyalin geri kalan kısmını tahmin etmeniz için yeterli gibi. Peki nasıl bu kadar kısa sürede örnek alabiliriz ADC miz o kadar hızlı değil. Bunun için iki seçeneğimiz var. Birincisi harici, özel, hızlı adc ler kullanmak diğeri de Sample and Hold yöntemini kullanmak.  Prototip cihazımın yarısı bitti. Eğer bu iş hallolursa her zamanki gibi forumda neyi neye dayanarak yaptığımı ayrıntılı olarak resim ve grafiklerle anlatırım. Böylece isteyen herkes bu bilgilere göre kendi dedektörünü tasarlayabilecek.

Asenkron arkadaşımızın bahsettiği olayı da protatip cihazımda deneyeceğim.

Uykusuz

#10
Merhaba arkadaşlar. Çalışmalarıma sınavlarımdan dolayı sınavlarımı atlatıncaya kadar ara vermiş bulunmaktayım. Sizlere bir önceki mesajımda belirttiğim prototip cihazımın resimlerini yolluyorum.  Sınavlardan sonra son hız projeyi inşallah bitireceğim.

Size tasarladığım cihazdan kısaca bahsedece olursak, cihaz full dijital olacak. Herşey cep telefonu gibi menülerine girilerek yapıacak. İlk ölçümlerim ayrım yapmak için ümit verici. Yaptığım işlemleri LCD ekrana döktükten sonra video da hazırlayım herzamanki gibi PI dedektör tasarımı başlığımızda sizlere çalışma mantığını aktarmaya çalışacağım. Ama ilk önce kesin verileri elde etmek için denemeler yapmalıyım. Fotoğraflarda preampliden sonra kullandığım bir kart, ses için kullanılan kart ve bu kartın takıldığı ana kart bulunmamakta.

Herkese çaşlışmalarında başarılar.

Besleme Devresi:

Sample and Hold devresi:


Preamplifier devresi:


LCD kartı:





sky2008

#11
Sayın ahmet arkadaşım tekrar talışmalarından ve başarılarından dolayı kutlarım.
Clone PI-D ve Clone PI-2 devreleri tam senin tarif ettiğin gibi bir devre.Ayrım olayı her denememde aynı şekil olarak ekranda çıkıyor.Bence bu devre üzerinde çalışmalar yapıp derinliği artıralım,sonuçları paylaşalım.Teşekkürler.
http://fandy.front.ru/ClonePI-2.htm
http://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=ru_en&trurl=http://www.md4u.ru/forum/viewtopic.php?t=1237&postdays=0&postorder=asc&start=300&sid=fc76e9a18ce458686c81da3cc790b896


Uykusuz

Merhaba sky2008,

Devreyi geliştirmek için ilk önce var olan devrenin elimde bulunması ve tek işimin bu devreyi geliştirmek olması gerekiyor. Benim bu devre ile uğraşacak vaktim malesef yok.

Benim asıl amacım tamamen kendi tasarımım olan bir proje ortaya çıkarmak. Yukarıda resmini verdiğim PI dedektör ve başka bir dedektör üzerinde çalışmalarım var. ;) Projelerim bittikten sonra bu tarz devrelerde sizlere yardımcı olabilirim.

Çalışmalarınızda başarılar.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious