Haberler:

[move]Türkiye'nin Elektronik ve Metal Dedektörlerini Buluşturan İlk Sitesi Teknoloji Ekibi'ne Hoş Geldiniz.[/move]

Ana Menü

Dedektörlerde alıcı /verici bobin sıfırlanması ve metal ayrımı.

Başlatan YAK, 27 Mart 2008, 22:18:14

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

YAK

Herkese selamlar.umarım bu başlık altında herkes fikirlerini sunar.herkesin içinde var olan özlem bir gün altın bulup köşeyi dönmek.Fakat bu değerli madeni yeterince tanıyormuyuz.şüphesiz arazide metal araması yapılırken değersiz kabul edilen birçok metale rastlarız.elimizdeki cihazın boş yere alarm vermesine neden olan ve bizimde boş yere heyacanlamamıza sebep olan bu metallerden kurtulmanın yolu metal ayrımından geçmektedir.
Neyse şimdi bobin sıfırlama ve ayrım işine bakalım:
bobin sıfırlama genelde çift bobin le çalışan IB cihazlar için yapılır.PI sistemindede çift bobinle çalışan sıfırlamalı DD başlık kullanılır.nedir bu sıfırlamanın mantığı;normal çalışma esnasında vericide üretilen kuvvetlı sinyallerin alıcı bobine geçmemesini sağlamaktan ibarettir.Pratikte tam bir yalıtım sağlanamaz.bunun yerine RMS değeri 20 mv olacak şekilde alıcı sinyali minimuma indirilir.Bu sistemi yapmak için bobinlerin birbiri üzerinde kaydırılarak ayar yapıldığı DD bobin. Verici / alıcı +denge bobini ihtiva eden konsantirik bobin.Bu bobinde ayar verici bobine ters yönde sarılmış denge bobinin sargıları azaltılıp çoğaltılarak yapılır.tüm bu ayar işlemlerinde analog osilaskop büyük yarar sağlar.iyi ayarlanmış bir arayıcı başlık boşta iken 20mv RMS sinüs verir.Bu iki tipin dışında daha birçok bobin şekli vardır.
Aranan cisimlerin bulumasında ve sınıflandırılmasında manyatik özelliklere bakılarak karar verilir.
ferromanyatik metaller:
ferromanyatik metaller üretilen manyatik alanı üzerine çeken metallardir.Dolayısıyla magnetik alanın bağlı olduğu osilatörü susturma frekansını düşürme eğilimi gösterirler.Bunedenle de dedektör tarafından kuvvetli şekilde algılanırlar.doğru ayarlanmış bir alıcı başlıkta alıcı sinyalinin genliğinin azaldığı görülür.Örnek demir kobalt.
Diamagnetik metaller:
bu metaller ferromanyatiklerin tam tersi yönde hareket ederek manyatik alanı geriye iterler. Altın kuvvetli bir diamagnetik metaldir değeri
-20 dir.gümüş bakırda diamagnetik dir.dia magnetik metallerin sinyalleri alıcı sinyalinin genliğinin artması şeklinde belli olur.

Linkback: Dedektörlerde alıcı /verici bobin sıfırlanması ve metal ayrımı.

remzi

Dediğiniz gibi bobinleri ayarlarken öyle bir boşluk kalıyorki o alıcı ve verici bobin arasındaki mesafeyi biraz açar veya kaparsanız alıcıda indüklenen gerilim artmaya başlıyor. Bir şey sorayım alıcı bobinini vericinin frekansına adepte etmek için takılan akort kondansatörü uygun değilse bu alıcı bobininde indüklenen gerilim osilaskop ile görülemez değilmi?

Yani alıcıya uygun kapasitör takılmış ise vericinin sinyalini alıcıda görebiliriz değilmi?

YAK

sn remzi alıcıya uygun kapasitör takılı değilse alıcının duyarlığı düşer.Uygun kapasite rezonans frekansı hesaplanarak takılır.
aşağıda verdiğim linkte resonans frekansı kolayca hesaplanmaktadır.Kolay gelsin.
http://www.pronine.ca/lcf.htm.



YAK

çeşitli bobin şekilleri ve sıfırlama tekniği ihtiva eden bir döküman linki veriyorum.
.



Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious